
Balrog, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, ateş ve gölgeden yaratılmış iblisdir. "Güçlü Şeytan" demektir.

Wyvern mitolojik, Orta Çağ Avrupa varyantı bir ejderha türüdür. World of Warcraft, Heroes of Might and Magic(en) ve Dungeons and Dragons gibi çoğu fantazi oyunlarında yer almıştır. Viper yani dev engerek kelimesi ile aynı kökten türemiştir. Bir tür uçabilen dev kertenkeledir. Ejderhalardan farkı ağzından ateş çıkaramaması ve kollarının olmamasıdır.
- Orta Çağ Avrupa'da bazı şövalyelerin armalarında bulunur.
- Melbourne Üniversitesi'nin simgesinde bir adet wyvern yer almaktadır.
- Kinkswood-oxford okulunun maskotu da bir wyvern'dir.
- Ailesinde su-Wyvernı Lindworm bulunur. Lindwormların ya ayakları ya da kanatları bulunmaz.
- Wyvern'lerin gıpta etmeyi, savaşı, bulaşıcı hastalıkları simgelediği bilinmektedir
- Wyvernlar basilisklerle uzaktan alakalıdırlar ve bazı biyolojik yakınlıklar rahatlıkla görülebilir.
- Warcraft evreninde kalimdor kıtasında horde tarafından binek olarak kullanılan vahşi yaratık. Bir "humanoid" kadar zeki olan bu yaratıklar orc ve tauren ırklarıyla iyi anlaşmaktadırlar.

Ejderha, yarasa kanatlı, dikenli kuyruklu, derisi pullu, ağzından ateş saçan dev kertenkele ya da yılan biçimindeki efsanevi canavardır. Tarih öncesinin ejderhayı andıran dev sürüngenleri hakkında hiç bilgi yokken bile bu yaratıkların varlığına inanılırdı. Yunancadaki δράκων (drákōn) sözcüğü başlangıçta her türlü büyük yılan için kullanılırdı.

Dev, birçok farklı kültürün efsane, folklor, mitoloji ve masallarında yer alan bir doğaüstü yaratık.

Çayır tuygunu veya çayır doğanı, atmacagiller (Accipitridae) familyasının tuygunlar (Circinae) alt familyasına ait küçük, zarif, uzun kanatlı bir yırtıcı kuş türü.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nındaki Arasta çarşısında yer alan mozaik müzesidir. Müze binası, üzerine Sultanahmet Camii Çarşısı'nın yapıldığı Büyük Saray'ın, tabanı mozaiklerle kaplanmış olan peristil bölümünün kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Peristilin diğer bölümlerine ait mozaikler de bulundukları yerden müze binasına getirilmiştir.

Delice doğan, doğangiller (Falconidae) familyasından yaklaşık 30 cm boyunda ince bir doğan türü.
Sarkan – Türk, Altay ve Macar mitolojisinde Ejderha Tanrısı. Sarhan şeklinde de söylenir. Sarıkan Han, Şarıhan (Şaruhan) veya Sarık Han olarak da bilinir. Ejderhaları yönetir. Elinde bakır bir değnekle yeraltının dokuzuncu katında yaşar. Macar mitolojisindeki ejderhanın adı Sarkany'dır. Ayrıca bu sözcük, Orta Asya Şamanizminde bir ayağı diğerinden kısa olarak tasvir edilen bir putun adıdır.
Temeraire, Naomi Novik tarafından yazılmış fantastik-bilimkurgu bir kitap serisidir. Seri, Napolyon Savaşları'na alternatif bir şekilde yaklaşmaktadır. Napolyon Savaşları'nda gerçekte sadece deniz ve kara kuvvetleri kullanılmaktayken, bu seride hava gücü de kullanılmaktadır. Hava gücü de ejderhalarla sağlanmaktadır. Serinin ana kahramanları Yüzbaşı William Laurence ve Temeraire'dır. Şu anda seride 9 tane kitap vardır. 8 tanesi Türkçeye çevrilmiştir.
Temeraire kitap serisindeki ejderhaların türleri burada yazmaktadır.
DreamWorks Ejderhalar, 2010 yapımı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin adlı seriye dayalı olan Cartoon Network kanalında yayınlanmış olan Amerikan bilgisayar yapımı animasyon televizyon dizisidir. Seri 2010 yapımlı film ile 2014 çıkış tarihli filmi arasında bir köprü niteliği görmektedir. 7 Ağustos 2012 tarihinde iki bölümden oluşan bir saatlik ön izlemesi yapılmış, 4 Eylül 2012 tarihinde ise resmi gösterimi gerçekleşmiştir. 2 sezonda toplam 40 bölümden oluşacağı duyurulmuştur. Serinin 1. sezonunda Berk'in Binicileri alt yazısı geçmişken, 2. sezonunda Berk'in Koruyucuları alt yazısı kullanılmıştır. Seri Türkiye'de de Cartoon Network kanalında gösterime girmiştir.

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 2014 yapımı animasyon, macera filmi. DreamWorks Animation tarafından tarafından yapılmıştır. Film 13 Haziran 2014'te ABD'de, 20 Haziran 2014 tarihinde de Türkiye'de gösterime girmiştir. IMDb'de 7.8 puana sahiptir. 600 milyon Dolar'ı aşkın hasılat yapmıştır.
Creepypastalar, internette paylaşılan korku amaçlı kurgusal efsaneler ve hikâyelerdir. Creepypasta terimi 2008 senesinde ortaya çıkmıştır. Bu hikâyeler genellikle okuyucuyu korkutmayı amaçlayan kısa, kurgusal internet hikâyeleridir.

Japon ejderhası, Japon mitolojisinde bulunan efsanevi yaratıklardır. Japon ejderhası efsaneleri, yerel efsaneler ile Çin, Kore ve Hindistan'dan gelen ejderhalar hakkındaki hikâyelerin karışımından oluşur. Ama kendi kültürlerinden gelen Ejderha konseptleri de var olmuştur.Ejderhanın stili Çin ejderhasından büyük ölçüde etkilenmiştir. Diğer Asya ejderhaları gibi, çoğu Japon olanı yağış ve su cisimleri ile ilişkili su tanrılarıdır ve tipik olarak pençeli ayakları olan büyük, kanatsız, serpantinli yaratıklar olarak tasvir edilmiştir.

Muşuşu veya mušḫuššu , antik Mezopotamya mitolojisinde yer alan bir yaratıktır. Bir kartalın pençelerine benzeyen arka ayakları, kedi gibi ince ön bacakları, uzun boynu ve kuyruğu, boynuzlu bir kafası, yılan benzeri bir dili ve bir tepesi olan pullu bir ejderhadır. En bilinen Mušḫuššu, MÖ 6. yüzyıla ait Babil şehrinin yeniden inşa edilmiş İştar Kapısı'nda bulunmaktadır. “Mušḫuššu” biçimi, Sümercedeki 𒈲𒄭𒄊 MUŠ.ḪUS kelimesinin Akadcadaki yalın hâlidir.

Efsanevi yaratık ya da mitolojik yaratık; kurgusal, hayali ve doğaüstü bir hayvandır. Bazen bir kırma, genellikle yarı insandır ve varlığı kanıtlanmamıştır, sadece kurgu ya da folklorda geçmektedir.

Zilant, efsanevi bir yaratıktır. Wyvern ve Yılan karışımı bir varlıktır. 1730'dan beri Tataristan'ın başkenti Kazan şehrinin resmi sembolü olmuştur. Bu kanatlı yılandan, Kazan'ın kuruluşuyla ilgili efsanelerde bahsedilmektedir.

Ekimmu, Sümer mitolojisinde utukkulara benzeyen yapıda bir varlıktır, Hindu dinler arasındaki Preta'ya veya Çin mitolojisindeki Jiangshan'a benzerler. Doğru düzgün gömülmeyenlerin hayaletleri olarak bilinirlerdi. Öküz eti yeme yasağı gibi bazı tabulara saygı duymazlarsa, yaşayanlara karşı intikamcı oldukları düşünülürdü ve insanları ele geçirebilirlerdi. Hastalıklara neden oldukları ve yaşamda suç davranışlara ilham verdikleri düşünülüyordu, ancak bazen cenaze yemekleri veya içkilerle yatıştırılabiliyorlardı. Edimmuların aynı zamanda tamamen veya neredeyse cisimsiz, duyarlı ve uyuyanların hayatını emen "rüzgar" ruhları olduğu da düşünülüyordu.

Magura Mağarası, Bulgaristan'ın Vidin ilinde yer alan bir mağaradır. Magura'nın tarih öncesi duvar resimleri, olağanüstü ifade ve sanatsal derinliğe sahip olan ve Avrupa Post-Paleolitik dönemin en önemli sanat eserleri olarak kabul edilen İtalya'daki Grotta dei Cervi resimleriyle büyük benzerlik göstermektedir.

Bir Amphiptere, Amphitere, Amphitere veya Phipthere olarak da adlandırılır. İki kanatlı anlamına gelir ve Avrupa hanedanlık armalarında bulunan kanatlı bir yılan türüdür.