İçeriğe atla

Avrupa Parlamentosu'nda Sol

Avrupa Birleşik Solu - İskandinav Yeşil Solu
KısaltmaGUE/NGL
Genel başkanMartin Schirdewan
Kuruluş tarihi6 Ocak 1995
ÖnceliAvrupa Birleşik Solu
Bağlı kuruluşlarKuzeyli Yeşil Solu İttifakı
Eski İsimAvrupa Birleşik Solu / İskandinav Yeşil Solu Konfederal Grubu
İdeolojiDemokratik Sosyalizm
Komünizm
Avrupa üyeliğiAvrupa Solu Partisi
Avrupa Anti Kapitalist Solu
Avrupa Parlamentosu
46 / 720
İnternet sitesi

Avrupa Parlamentosunda Sol-GUE/NGL, Avrupa Parlamentosu'nda 1995 yılında kurulan sol bir siyasi gruptur. Grup çoğunlukla sosyalist ve komünist eğilimdeki partilerden oluşmaktadır.

Pozisyonu

Grubun 1994 yılındaki kuruluş beyanına göre, grup mevcut Avrupa politik yapısına karşıdır ancak entegrasyona sıcak bakmaktadır. Bu beyan (deklarasyon) daha farklı bir Avrupa Birliği için 3 hedef belirlemiştir: Kurum yapılarını "tam demokratiklik" amacıyla tamamen değiştirmek, "Neoliberal monetarist politikaların" bırakılması ve birlikte gelişme ve eşitlikçi işbirliği politikası. Grup NATO'nun dağıtılmasını ve bunun yerine Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın güçlendirilmesini ister.

Grup reformizm ve devrim konusunda açık bir tarafa sahip değildir. Bu taraf seçimi grup içindeki partilere bırakılmıştır. Grup kendini hem AB'deki kararları etkileyebilecek bir iç güç ve aynı zamanda Maastricht Anlaşması geçersizleştirecek "başka bir birlik" için çalışan dış güç şeklinde konumlandırmıştır.

Kuruluş

GUE/NGL, ulusal partilerin milletvekillerinden oluşan konfederal bir gruptur. Bu ulusal partiler, grubun kuruluş beyanında belirtilen ortak siyasi hedeflere sahip olmalıdır. Yine de, bu ulusal partiler, kendi milletvekillerini idare edebilir. Böylece, grup, belirli konularda bölünebilir.

Grup üyeleri düzenli olarak toplantılara hazırlanma, politikalar üzerine tartışma ve alınan kararları oylama gibi konular için toplanır. Ayrıca, grup, farklı konularda raporlar yayınlar.

Üye partiler

Milletvekilleri tam ya da yarı üye olabilirler.

  • Tam üyeler grubun kuruluş beyanını kabul etmek zorundadır.
  • Yarı üyeler tüm beyanı kabul etmek zorunda değildir ancak grupla ortak hedefler paylaşmalıdır.

Ulusal partiler tam ya da yarı üye olabilirler.

  • Tam üyeler grubun kuruluş beyanını kabul etmek zorundadır.
  • Yarı üye partilerin mecliste milletvekili bulundurma zorunluluğu yoktur.

Başkanlar

1 2 3 4 5
Alonso José Puerta Francis Wurtz Lothar BiskyGabriele Zimmer Manon Aubry
 İspanya Fransa Almanya Almanya Fransa
Birleşik SolFKPSol PartiSol PartiBoyun Eğmeyen Fransa
(1999-2004) (2004-2009) (2009-2012) (2012-2019) (2019-günümüz)

Üye Partiler

Ülke Ulusal parti Avrupa partisi / İttifak Sandalye
 BelçikaBelçika İşçi Partisi
Partij van de Arbeid van België (PVDA)
Parti du Travail de Belgique (PTB)
Yok
2 / 21
 Kıbrıs CumhuriyetiÇalışan İnsanların İlerici Partisi
Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ)
PEL (Gözlemci)
1 / 6
 DanimarkaKırmızı-Yeşil İttifak
Enhedslisten – De Rød-Grønne (Ø)
NTP!
1 / 15
 FinlandiyaSol İttifak
Vasemmistoliitto (vas.)
PEL (Gözlemci) NTP!
3 / 15
 FransaBoyun Eğmeyen Fransa
(LFI)
NTP!
9 / 81
 AlmanyaSol Parti
Die Linke
PEL
3 / 96
Hayvanları Koruma Partisi
Tierschutzpartei
APEU
1 / 96
 YunanistanSyriza
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)
PEL
4 / 21
 İrlandaSinn Féin
(SF)
Yok
2 / 14
Luke 'Ming' Flanagan
(Bağımsız)
Bağımsız
1 / 14
 İtalyaBeş Yıldız Hareketi
Movimento 5 Stelle (M5S)
Bağımsız
8 / 76
İtalyan Solu
Sinistra Italiana
PEL (Gözlemci)
2 / 76
 HollandaHayvanlar Partisi
Partij voor de Dieren (PvdD)
APEU
1 / 31
 PortekizSol Blok
Bloco de Esquerda (BE)
PEL/NTP!
1 / 21
Portekiz Komünist Partisi
Partido Comunista Português (PCP)
Yok
1 / 21
 İspanyaPodemosNTP!
2 / 61
SumarYok
2 / 61
EH BilduYok
1 / 61
 İsveçSol Parti
Vänsterpartiet (V)
NTP!
2 / 21
 Avrupa Birliği
Toplam
46 / 720

Tarih

1995'te AB'nin genişlemesi Kuzeyli Yeşil Solu İttifakı'nın kurulmasına öncülük etti. Kuzeyli Yeşil Solu İttifaki, Avrupa Birleşik Solu ile 6 Ocak 1995'te birleşerek Avrupa Birleşik Solu / İskandinav Yeşil Solu Konfederal Grubu'nu kurdu. NGL eki grubun ismine Fin ve İsveçli milletvekillerinin ısrarı üzerine eklendi. Grup başlangıçta Finlandiya'dan Sol İttifakı, İsveç'ten Sol Parti, Danimarka'dan Sosyalist Halk Partisi, İspanya'dan Birleşik Sol (İspanya Komünist Partisi dahil), Yunanistan'dan Synaspismós ve Yunanistan Komünist Partisi, Fransa'dan Fransız Komünist Partisi, Portekiz'den Portekiz Komünist Partisi ve İtalya'dan Komünist Yeniden Kuruluş Partisi'nden oluşuyordu.

1999'da Alman Demokratik Sosyalizm Partisi ve Yunan Demokratik Toplumsal Hareket gruba tam üye olarak katılırken Fransız Troçkist ittifakı LO-LCR (Lutte Ouvrière-Devrimci Komünist Ligi) yarı üye olarak katıldı.

2002 yılında Yurttaş ve Cumhuriyetçi Hareket'ten 4 milletvekili gruba katıldı.

2004 yılında LO-LCR ve Demokratik Toplumsal Hareket dağıldı. Portekiz'den Sol Blok, İrlanda ve Kuzey İrlanda'dan Sinn Féin, Kıbrıs'tan Emekçi Halkın İlerici Partisi ve Çekya'dan Bohemya ve Moravya Komünist Partisi gruba katıldı.

Avrupa Parlamentosu Sonuçları

Seçim Sandalye +/-
1995
34 / 567
Yeni
1999
42 / 626
artış 8
2004
41 / 732
azalış 1
2009
35 / 766
azalış 6
2014
52 / 751
artış 17
2019
41 / 751
azalış 11
2024
46 / 720
artış 5

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

Avrupa komünizmi ya da Avrokomünizm, 1970'li yıllarda kimi Batı Avrupa ülkelerindeki komünist partilerin izledikleri, politik ve kuramsal yenilenme hareketi. Hareketin arka planını Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin (SBKP) 1956 yılında yaptığı 20. Kongre ve sonrasında gündeme gelen Destalinizasyon süreci ile Doğu Avrupa'daki ayaklanmalar, Çin-Sovyet ayrılığı gibi uluslararası komünist hareketi geniş çaplı etkileyen tarihsel olaylar belirliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Almanya)</span> Almanyada bir siyasi parti

Sol Parti, Almanya'da demokratik sosyalist ve sol popülist bir siyasi partidir. Parti 2007 yılında Doğu Almanya'yı 1989'a kadar yöneten Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin ardılı olan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nden (SPD) ayrılan Emek ve Sosyal Adalet - Seçim Alternatifi'nin (WASG) birleşmesiyle kuruldu. Uluslararası alanda Avrupa Solu Partisi'ne üyedir ve Avrupa Parlamentosu'ndaki Avrupa Birleşik Solu - İskandinav Yeşil Solu grubunda yer alır. Parti, Alman Federal Meclisindeki en sol partidir, Alman hükûmet yetkilileri ve farklı uluslararası medya kuruluşları tarafından aşırı sol olarak görülmektedir. Sol, kapitalizme, faşizme ve militarizme karşıdır ve Avrupa entegrasyonu konusunda tarafsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Komünist Partisi</span> siyasi parti

Portekiz Komünist Partisi Portekiz'deki büyük bir sol siyasi partidir. Parti Marksist-Leninist dünya görüşünü benimser ve parti örgütü demokratik merkeziyetçilik ilkesine göre inşa edilmiştir. Parti ayrıca kendisini yurtsever ve enternasyonalist olarak nitelendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi veya kısaca AHCP, Azerbaycan'daki muhalif siyasi parti. 1989'da 15 kurucu üye liderliğinde kuruldu. 1989-1992'li yıllarda Azerbaycan'da büyük güç ve söz sahibi olan siyasi kuruluş olmuştur. 1995'te partileşme sürecine girdi. 1995'te Partinin 1. (Kuruluş) Kurultayı düzenlendi ve parti resmen kuruldu. 1 Eylül 1995 tarihinde parti resmî kayıtlara alındı. Şu anda Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeyli Yeşil Solu İttifakı</span>

Kuzeyli Yeşil Solu İttifakı (NGLA), Kuzey Avrupalı sol-kanat partilerin ittifakıyla oluşan bir Çevreci-Sosyalist partidir.

<span class="mw-page-title-main">Radikal Sol Koalisyon</span>

Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak, kısaltılmış adıyla SYRİZA, Yunanistan'da kurulmuş sosyalist bir partidir. Çok farklı çevrelerden ılımlı veya uç çeşitli sol hareketlerin Synaspismos hareketi önderliğinde birleşmesiyle oluşmuştur.

Çoğul Sol, 1997-2002 yıllarında Fransız Solu'nun oluşturduğu ittifaktır. Bu ittifakın teorisyeni Jean-Christophe Cambadélis'dir ve Lionel Jospin Hükümeti'nde bu ittifak görülmektedir. Çoğul Sol'u oluşturan partiler:

<span class="mw-page-title-main">Bohemya ve Moravya Komünist Partisi</span> Çek Cumhuriyeti’nde bir siyasi parti

Bohemya ve Moravya Komünist Partisi, Çek Cumhuriyeti’nde bir siyasi parti.

Aşağıdaki liste, dünya genelinde siyasi partiler ve gruplar tarafından kullanılan sembol ve işaretlerin bir örneğidir. Bazı semboller, dünya genelinde belirli bir ideoloji ya da hareketi ifade etmek amacı ile, bazıları ise belirli ideolojileri destekleyen partilerce ortak olarak kullanılmaktadır. Diğer simgeler ise, bölgesel farklılıklar gösterebilmektedir.

Arnavutluk; iki büyük siyasi partinin öncülüğünde, çok partili sistem ile yönetilen bir ülkedir. Merkezi Seçim Komisyonu'nun 2014 yılı verilerine göre mecliste toplam 124 siyasi partinin kaydı bulunmaktadır. Buna rağmen 2015 Yerel Seçimleri yalnızca 54 partinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

Partisiz demokrasi genel ve periyodik seçimlerin siyasi partilere gerek duymadan yapılmasını sağlayan bir temsili hükûmet veya kuruluş sistemidir. Bazen başkalarının kararlarına zarar vermemek veya tartışmalı bir atmosfer yaratmamak için seçim toplantıları ve hatta adaylar hakkında konuşmak bile zararlı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yeşiller Partisi</span>

Bazen Avrupa Yeşilleri olarak anılan Avrupa Yeşiller Partisi (EGP), yeşil politikayı destekleyen siyasi partiler federasyonu olarak Avrupa çapında faaliyet gösteren bir Avrupa siyasi partisidir. Avrupa Serbest İttifakı (EFA), Avrupa Korsan Partisi ve Volt Europa ile birlikte 'Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı' adı altında Avrupa Parlamentosu'nda siyasi bir grup olarak ittifak kurarlar.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (İrlanda)</span> İrlandada bir siyasi parti

İşçi Partisi,, İrlanda Cumhuriyeti'ndeki merkez sol ve sosyal demokrat bir siyasi partidir. 28 Mayıs 1912'de Clonmel, County Tipperary'de James Connolly, James Larkin ve William O'Brien tarafından İrlanda Sendika Kongresi'nin siyasi kanadı olarak kurulmuştur ve tüzüğünde kendisini "demokratik sosyalist parti" olarak tanımlamaktadır. İşçi Partisi, İlerici İttifak'ın, Sosyalist Enternasyonal'in ve Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin üyesidir.

Yeşil sol, terim kullanıldığı ülkelerde çevrecilik, feminizm, sosyalizm ve pasifizm unsurlarını birleştiren siyasi bir görüşü ifade eder. İnsan dışındaki diğer türlerin haklarına doğru bir genişleme ile öncelikle sosyal adalet ve insan hakları odaklı bir ideolojidir. Karar alma süreçlerinde doğrudan katılım ile birlikte hiyerarşik tutumlar aşılmak istenir. Çevreye dair hedeflerini, kapitalist düzenle uzlaştırmaya çalışan merkez sol yeşil partilerin ile nadiren görülen ve anti-feminist görüşler içeren merkez sağ yeşil partilerden farklı biçimde, çevreye dair eşitlik vurgusunu öne çıkararak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Emek ve Özgürlük İttifakı</span> Türkiyede bir seçim ittifakı

Emek ve Özgürlük İttifakı, Türkiye'de 2023 genel seçimleri için 25 Ağustos 2022 tarihinde kurulmuş bir siyasi ittifaktır. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ittifakta yer almaktadır.

Seçim ittifakı, yalnızca seçimlere katılmak için var olan bir siyasi parti veya bireyler birliğidir.

Clare Daly İrlandalı bir politikacıdır. Daly siyasi kariyeri boyunca farklı partilerde yer almıştır: 2012'ye kadar Sosyalist Parti, 2013'ten 2015'e Birleşik Sol, 2016'dan bu yana ise Independents 4 Change ünvanıyla bilinen bağumsızların sosyal değişimi hedef alarak kurdukları ve Avrupa Parlementosu'nda da 2019 itibarıyla yer almayı başaran partisinde siyasi hayatına devam etmektedir. Daly 2011'den 2019'a kadar İrlanda Perlamentosu olarak bilinen Dáil Éireann' de milletvekiliydi. 2019 Avrupa seçimlerinden bu yana ise Avrupa Parlamentosu'nda bulunan Sol Parti'nin (GUE/NGL) bir parçası olarak Avrupa Parlamento üyesidir.