İçeriğe atla

Avrupa Milliyetçi Hareketler Birliği

Avrupa Milliyetçi Hareketler Birliği
KısaltmaAENM
Genel başkanBéla Kovács
Kuruluş tarihi24 Ekim 2009
İdeolojiMilliyetçilik
Avrupa şüpheciliği
Siyasi pozisyonAşırı sağ
İnternet sitesi
Avrupa Birliği

Avrupa Milliyetçi Hareketler Birliği (İngilizce: Alliance of European National Movements, AEMN) Avrupa Birliği'ne üye ülkelerdeki milliyetçi ve dolayısıyla aşırı sağcı partilerin oluşturduğu uluslararası örgüt. 24 Ocak 2009'da, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Macar Jobbik partisinin 6. Kongresinde İngiltere'den BNP, Fransa'dan FN, Macaristan'dan Jobbik, Belçika'dan FNB, İtalya'dan MS-FT ve İsveç'ten ND partilerinin katılımıyla kuruldu.

Partiler

Üye partiler[1]

Parti Kıs. Ülke Milletvekilleri Ulusal
Milletvekilleri
Ulusal Demokratik Parti ND  Bulgaristan0 0
Üçrenkli Bayrak FT  İtalya0 0
Britanya Ulusal Partisi BNP  Birleşik Krallık0 0
Ayağa Kalk[2]E  Portekiz0 0

Kaynakça

  1. ^ Réunion de l’AEMN à Hédervár: une profession de foi pour l’Europe des patries (Fransızca), Bruno Gollnisch, 24 Ekim 2012, 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 25 Ocak 2015 
  2. ^ "Alliance of European National Movements Expands to 9 Parties," 19 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. British National Party. Alındı 18-10-2013.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Euro bölgesi</span> Euro kullanan ülkeler bölgesi

Euro bölgesi, resmî adıyla euro alanı, ortak para birimi ve yasal ödeme aracı olarak euroyu (€) seçen 20 Avrupa Birliği (AB) üyesinin oluşturduğu ekonomik ve parasal birlik. 1 Ocak 2023 itibarıyla euro bölgesinde Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunmaktadır. Diğer AB üyesi ülkeler Danimarka hariç kriterleri karşıladıkları zaman euro bölgesine katılmak zorundadır. Bugüne kadar hiçbir ülke bölgeden ayrılmadı; bu yönde herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği</span> 27 Avrupa ülkesinin politik ve ekonomik birliği

Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1993 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH'ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

<span class="mw-page-title-main">2016 Avrupa Futbol Şampiyonası</span> Futbol şampiyonası

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ya da İngilizce kısaltması olarak Euro 2016, UEFA tarafından düzenlenen 15. Avrupa Futbol Şampiyonası'dır. Fransa'nın ev sahipliği yaptığı turnuva 10 Haziran - 10 Temmuz 2016 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı Portekiz kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

Ulusal Birlik Fransa'da milliyetçi, sağ popülist ve aşırı sağcı bir siyasi partidir. 5 Ekim 1972'de Jean-Marie Le Pen tarafından Ulusal Cephe adıyla kuruldu. Kuruluşundan beri partinin liderliğini yapan Le Pen, 16 Ocak 2011'de liderliği küçük kızı Marine Le Pen'e bıraktı. Marine Le Pen 20 Ağustos 2015'te babasını partiden ihraç etti ve 1 Haziran 2018'de partinin adını Ulusal Birlik olarak değiştirdi. İsim değişikliği ile birlikte anti-semitizim, ölüm cezası, kürtaj ve eşcinsel karşıtlığından tamamen vazgeçmiş, daha sonrasında Marine Le Pen, Avrupa Birliği, Euro Bölgesi, Schengen Bölgesi'den ayrılmaya artık karşı olduğunu ama bu kurumlarda önemli reformların ve değişikliklerin gerektiğini söylemiştir. Parti Göç'e karşı çıkıyor, yasal göçte önemli kesintiler yapılmasını, Fransız kimliğinin korunmasını ve yasadışı göçün daha sıkı kontrol edilmesini savunuyor. 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerini 1. sırada bitirmiş ve Avrupa Parlamentosunun en büyük partisi olmuştur. 2024 milletvekili seçimlerinde, her iki turda da oy bakımından 1. sırayı almış ama diğer partilerden ve ittifaklardan daha fazla oy almasına rağmen, 2. turda diğer partilerin kendisine karşı birleşmesi sonucu sandalye sayısı bakımından ittifaklar arasında 3. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

Millî liberalizm, liberal politikaları ve meseleleri milliyetçilik unsurlarıyla birleştiren liberalizmin bir çeşididir. Ulusal veya milliyetçi liberalizm olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Jobbik</span> Macaristanda bir siyasî parti

Jobbik - Muhafazakarlar, bir Macar siyasi partisi.

<span class="mw-page-title-main">Fidesz - Macar Yurttaş Birliği</span>

Fidesz – Macar Yurttaş Birliği, Macaristan'da muhafazakâr siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Gábor Vona</span> Macar siyasetçi

Gábor Vona, Macar tarih öğretmeni ve siyasetçi. 2006-2018 yılları arasında milliyetçi parti Jobbik'in genel başkanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi</span>

Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi (ya da kısaca İnisiyatif) Avrupa Birliği üye ülkeleri, aday ülkeler ya da Avrupa kıtasında bulunan diğer iş birliği içerisindeki ülkelerde faaliyet gösteren komünist partilerin oluşturduğu bir ülkelerarası siyasal organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Pro-Avrupacılık</span> ideoloji

Pro-Avrupacılık veya Avrupa Birliği yanlılığı, Avrupa bütünleşmesini ve Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği destekleyen siyasi bir pozisyondur. Pro-Avrupacılar özellikle Avrupa Birliği'nin ve politikalarının güncel ve gelecek dönemleri bağlamında ileri entegrasyonu savunurlar.

Bu liste Neo-Nazi organizasyonlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği referandumu</span>

2016 Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği referandumu, Birleşik Krallık'ta bilinen adlarıyla AB referandumu ve Brexit referandumu, 23 Haziran 2016 Perşembe günü ülkenin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusundaki desteği ölçmek amacıyla Büyük Britanya ve Cebelitarık'ta gerçekleştirilen, bağlayıcı olmayan referandumdur. Referandum sonucunda %51.9 ile AB'den ayrılmaya yönelik oylar birinci çıkmıştır. İngiltere ve Galler'in büyük bölümü ayrılma yönünde oy kullanırken İskoçya, Kuzey İrlanda ve Cebelitarık AB'de kalınması yönünde oy kullanmıştır. Birkaç yıl süreceği tahmin edilen AB'den ayrılma süreci için İngiliz Hükûmeti'nin Avrupa Birliği Antlaşması'nın 50. maddesine göre karar alması gerekmektedir ancak henüz böyle bir karar mevcut değildir.

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi, kısaca UKIP, Birleşik Krallık'ta Avrupa şüphecisi, Britanya birliğini savunan milliyetçi sağ görüşlü bir siyasi partidir. Partinin söylemleri Britanya halkının çıkarlarıyla ülkeyi yöneten elitlerin çıkarları arasında çatışma olduğu görüşüne dayanır.

Macar karşıtlığı, Macarlara karşı yöneltilen hoşnutsuzluk, güvensizlik, ırkçılık veya yabancı düşmanlığıdır. Macar halkına, diline ve kültürüne karşı nefret, keder, güvensizlik, gözdağı verme, korku ve düşmanlığı içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Macar Sosyalist Partisi</span> Macaristanda siyasî parti

Macar Sosyalist Partisi, Macaristan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Parti, 7 Ekim 1989 tarihinde Macar Sosyalist İşçi Partisi'nin iki halefinden biri olarak kurulmuştur ve muhafazakâr rakibi Fidesz ile birlikte 2010'lara kadar ülke siyasetindeki iki baskın partiden biriydi. 2006 protestoları ve ardından 2008 mali krizi sonucunda halk desteğinin çoğunu kaybetti. 2010 seçimlerinin ardından yeniden ana muhalefet partisi haline geldiyse de bu konumu, 2018 yılından itibaren merkez sağ Jobbik'e geçti. Partinin gücü büyük oranda kendi içinde bölünerek oluşan Demokratik Koalisyon adlı yeni partiye geçti.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yeşiller Partisi</span>

Bazen Avrupa Yeşilleri olarak anılan Avrupa Yeşiller Partisi (EGP), yeşil politikayı destekleyen siyasi partiler federasyonu olarak Avrupa çapında faaliyet gösteren bir Avrupa siyasi partisidir. Avrupa Serbest İttifakı (EFA), Avrupa Korsan Partisi ve Volt Europa ile birlikte 'Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı' adı altında Avrupa Parlamentosu'nda siyasi bir grup olarak ittifak kurarlar.

Előd Novák, Macar siyasetçi. Aşırı sağ siyasi parti Jobbik'in genel başkan yardımcılarından biriydi. Karısı, partinin eski sözcüsü Dóra Dúró'dur.