İçeriğe atla

Avrupa Köprüsü

Avrpa Köprüsü
Harita
Resmî adıEuropabrücke
KonumInnsbruck, Avusturya
Koordinatlar47°12′08″N 11°24′07″E / 47.20222°K 11.40194°D / 47.20222; 11.40194
MalzemeÇelik ve beton
Uzunluk198 metre
Yükseklik190 metre
Başlangıç tarihi1959
Bitiş tarihi1963
Açılış1964

Avrupa Köprüsü (Almanca: Europabrücke), Avusturya'da bulunan 777 metre uzunluğunda bir köprüdür. Köprü, A13 Brenner Otobanı'nı (ve Avrupa E45 yolunu), Avusturya'nın Innsbruck şehrinin hemen güneyinde yer alan Wipp Vadisi üzerinden, 657 metre boyunca taşır.

Sill Nehri üzerindeki yapı, Alpler'den geçen ve Batı Avusturya'dan İtalya'nın Güney Tirol bölgesine giden rotanın bir parçasını oluşturur. Aynı zamanda Güneydoğu Almanya ile Kuzey İtalya arasındaki ana yolun bir parçasıdır.

Ayakları arasındaki en uzun mesafe 198 metredir. Köprü, 192 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek beşinci bungee jumping platformuna ev sahipliği yapmaktadır.[1]

Rekor

1959 ila 1963 yılları arasında inşa edilmiş ve yerden 192 metre yükseklikte bulunan köprü, İsviçre'deki Gueuroz Köprüsü'nü geçerek, Avrupa'nın en yüksek köprüsü ünvanını almıştı. Ancak bu rekor, İtalya Viyadüğü'nün inşası ile 1974'te kaybedilmiştir.

Fotoğraflar

Panorama

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2019. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Europabrücke (Brennerautobahn) ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Tower Bridge</span> Londrada bulunan asma köprü

Tower Bridge, Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan ikinci köprü

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü veya halk arasında bilinen adıyla İkinci Köprü İstanbul'da Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa'yı Boğaziçi Köprüsü'nden sonra ikinci kez bağlayan asma köprü. Ankraj blokları arasındaki uzunluğu 1.510 m, orta açıklığı 1.090 m, genişliği 39 m, denizden yüksekliği 64 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Taranto</span> İtalyanın Apulia bölgesinde, Taranto iline bağlı ilçe (komün)

Taranto, İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesinde yer alan bir liman şehridir. Aynı zamanda Taranto ilinin merkezi, önemli bir askeri üs ve önemli bir ticaret merkezidir. İtalyan filolarının konuşlandığı ve donanmanın bulunduğu stratejik bir konuma sahip Taranto'da belediye sınırları içinde 192.520 kişi yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Öresund Köprüsü</span> birleşik köprü

Öresund Köprüsü İsveç ile Danimarka arasında yer alan Öresund Boğazı'nda iki şeritli demiryoluna ve dört şeritli kara yoluna sahip olan birleşik bir köprüdür. Köprü Avrupa'da hem demiryolu hem kara yolu taşımacılığının yapıldığı en büyük birleşik köprüdür ve Öresund Bölgesi'nin iki metropolitan alanı olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve İsveç'in önemli şehirlerinden Malmö'yü birbirine bağlar. Avrupa Birliği'nin uluslararası E20 yolu burada, Oresund Demiryolu gibi denizin ortasında iki şeritli bir otoyolla tünele bağlanır. Öresund dünyadaki en büyük sınırötesi köprü ve aynı zamanda özel teşebbüsle yapılıp işletilen en büyük köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Köprüsü</span> Diyarbakırda bir köprü

Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup Diyarbakır'dan gelerek Mardin'e devam eden, sonra doğuya doğru ayrılan tali yolun bağlantı yerinde, kentin merkezini Bağıvar beldesi ile civar köylere bağlayan noktada bulunmaktadır. Köprünün ilk yapım tarihi ile ilgili farklı türde görüşler vardır. Bu görüşlerden bazıları köprünün şimdiki yerinde, antik dönemde de bir köprü olduğunu öne sürer. Birkaç defa kısmen veya tamamen yıkılıp yeniden inşa edildiği düşünülen köprünün, yapım yılı olarak bilinen en yakın ve doğru tarih, köprü üzerinde yer alan kitabeden fark edilmektedir. Kitabeye göre Mervaniler döneminde 1065 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Buzlupınar Köprüsü</span> Çayelide tarihi bir köprü

Buzlupınar Köprüsü veya İstaponoç Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesindeki Buzlupınar köyünde bulunan bir ahşap köprüdür. Köprü 40 metre uzunluğunda ve 2.20 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği 35 metre olan köprü, 1906 yılında çıkan yangından sonra bölgedeki ustalar tarafından yeniden inşa edilmiştir. 2008 yılında köprünün üst kısmı yıkılmış ve 2012-2016 yılları arasında köprünün restorasyonu yapılmıştır. Köprünün yapımında kestane ağacı kullanılmıştır. Köprünün iki ayağı arasındaki 21.8 metrelik mesafe, konsol kirişlerle 13.5 metreye indirilmiştir.

Çaneva Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy-Nurluca Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Nurluca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Doğu-Batı yönünde uzanan köprünün, 1700'lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 30.15 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluk bitimlerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 11 metre yüksekliğindeki köprü, Akyamaç-Ortaköy-Kito Yaylası-İlçe Merkezi bağlantılarının kesişim noktasında konumlanmıştır. Köprünün ayakları kaidenin üzerine oturtulmuştur. Tek gözlü ve basık yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde ikişer tane niş bulunmaktadır. Ayrıca köprünün kuzeyinde betonarme bir köprü bulunmaktadır.

Yücehisar Köprüsü veya Lamgo Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesindeki Yücehisar köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Kuzey-Güney yönünde uzanan köprünün, 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 23.5 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 7 metre uzunluğundaki köprü, Uğrak ve Boğaziçi köylerinin yol ayrımında konumlanmıştır. Köprünün ortası kemer nedeniyle kavislidir. Köprüye yol kotundaki köprüyle ulaşılmaktadır. Tek gözlü ve yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunmaktadır. Ayrıca köprünün doğusunda betonarme bir köprü bulunmaktadır.

Makrevis, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. 43 metre uzunluğundaki köprü 3 metre genişliğindedir. Köprü, Çamlıhemşin-Çat yoluna 700 metre mesafede konumlanmıştır. Köprüye ulaşım basamaklarla sağlanmaktadır. Korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiş olan köprü, ana kaya üzerine oturtulmuştur. Korkulukların yüksekliği 45 santimetredir. Ayaklarında nişlerin bulunduğu köprü, tek gözlüdür. Köprü, iki mesnetli ve yuvarlak kemerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Köprüsü (Rize)</span>

Tunca Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Tunca beldesinde bulunan bir kemer köprüdür. Taş döşeli gövdesiyle dikkat çeken köprünün ilçe merkezine uzaklığı 22 kilometredir. Köprü, 28 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tunca Deresinin üzerine inşa edilen köprünün yerden yüksekliği 11 metredir. Yerleşimin güneyindeki taş döşeli merdivenli patika ile köprüye ulaşılabilmektedir.

Abu Yaylası Köprüsü veya Göktani Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün yuvarlak kemer formunda, özgün bir mimarisi vardır. Yerden 11 metre yükselikte olan köprü, Tunca Deresi ile Yeşildere'nin kavuştuğu yerin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 35 kilometredir. Köprü, 21 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Üstüne beton dökülmüş olan köprünün korkulukları yıkılmıştır. Köprü, eski "Yaylası-Bıçakçılar-Yusufeli" göç yolunun üzerinde, Deremezra, Neknari, Mulona ve Movri yaylalarına giden yolda konumlanmıştır.

Derinsu Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Derinsu köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 14 kilometredir. 3 metre yüksekliğindeki köprü, 6 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Eski Çayeli-Pazar-Hemşin yolunun üzerinde yer alan köprü, Derinsu Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pont de la Tosca</span>

Pont de la Tosca, Escaldes-Engordany Parişi, Andorra'da bulunan bir köprüdür. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 1820'de inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eğiste Hadimi Viyadüğü</span> Konya, Türkiyede köprü

Eğiste Hadimi Viyadüğü, Konya ilinin Bozkır ve Hadim ilçeleri arasında, Göksu'nun kolu olan Gökçay üzerinde yer alan kara yolu köprüsüdür. Yüzde 8 eğime sahip mevcut yol yerine yapılan köprü ile yol 4.400 metre kısalmış ve yol eğimi yüzde 2,30'a düşmüştür. 166 metre ile Türkiye'nin en yüksek ayak yüksekliğine sahip köprüsüdür. D 705'in parçası olan viyadük, 26 Kasım 2022'de trafiğe açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Banakna Köprüsü</span>

Banakna Köprüsü, tarihsel Klarceti bölgesinde, bugün Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Alaca köyünde bulunan tarihi köprüdür. Gürcü Krallığı dönemine, 12. yüzyıla tarihlenen köprü, Deviskeli Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Banakna Köprüsü, büyük ölçüde sağlam olarak günümüze ulaşmıştır.