İçeriğe atla

Avrupa Komisyonu

Koordinatlar: 50°50′37″K 4°22′58″D / 50.84361°K 4.38278°D / 50.84361; 4.38278
TipAB kurumu
RolYürütme
Kuruluşu16 Ocak 1958 (66 yıl önce) (1958-01-16)
Kurul
Mevcut KurulVon der Leyen Komisyonu
BaşkanUrsula von der Leyen
Birinci yardımcı
Başkan
Frans Timmermans
Başkan yardımcıları
Tüm üyeler28
İdare
Genel sekreterIlze Juhansone
Geçerli
diller
  • İngilizce
  • Fransızca
  • Almanca
Çalışanları32,000[1]
Departmanlar24
Website
ec.europa.eu

Avrupa Komisyonu (İngilizce: European Commission) ya da tam adıyla Avrupa Toplulukları Komisyonu (İng: Commission of the European Communities), yaklaşık 16.000 personelle desteklenip 27 komisyon üyesinden oluşan Avrupa Birliği politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü, başka bir deyişle Avrupa Birliği'nin yürütme organıdır. Mevzuat önerileri hazırlayıp, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne sunar. Bu organlarca hazırlanan bütçe ve programları uygulamakla yükümlüdür.

Komisyon topluluk antlaşmalarının koruyucusudur ve Avrupa Adalet Divanı ile birlikte Avrupa birlik hukukunun doğru uygulanmasını sağlar. Uluslararası platformlarda ve uluslararası antlaşmaların müzakerelerinde bilhassa ticaret ve iş birliği alanında Avrupa Birliği'ni temsil eder. Komisyon üyelerinin her biri farklı bir politika alanından sorumlu bir genel müdürlüğe başkanlık eder. Bu üyeler kendi ulusal hükûmetlerinin isteklerinden bağımsız hareket etmek zorundadırlar.

Komisyonun başkanlığına, 2004 yılı Kasım ayında Avrupa Parlamento'sunda yapılan güvenoylaması sonrasında 5 yıllığına Jose Manuel Barroso getirilmiştir. Başkan ve Komisyon üyeleri üye ülke hükûmetleri tarafından uzlaşma yoluyla atanır ve ancak Avrupa Parlamentosu tarafından görevinden alınabilir.

Komisyonun başkanlığına, 1 Kasım 2014'te Jean-Claude Juncker getirilmiştir. Juncker, 1 Aralık 2019'da görevini Ursula von der Leyen'e devretti.

Avrupa Komisyonu

Kaynakça

  1. ^ "EC.europa.eu". 20 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2019. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu</span> Avrupa Birliğinin doğrudan seçilmiş parlamentosu

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon nüfusu temsil eder ve temel işlevi bir siyasi güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları üretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği</span> 27 Avrupa ülkesinin politik ve ekonomik birliği

Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1993 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH'ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu(KPK), 14 Mayıs 1965 tarihli Avrupa Parlamentosu Kararı, 22 Haziran ve 14 Temmuz 1965 tarihli, sırasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu kararları, 27 Temmuz 1965 tarihli Türkiye-AET Ortaklık Konseyi kararına dayanarak kurulmuştur. KPK Türkiye-Avrupa Birliği ortaklığının demokratik denetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Merkez Bankası</span> euro bölgesi içindeki 19 ülkenin para politikasını yöneten merkez bankası

Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesi içinde bulunan 20 ülkenin para politikasını yönetmekle yükümlü olan dünyanın en önemli merkez bankalarından biridir. 1 Haziran 1998 tarihinde Almanya, Frankfurt genel merkez olmak üzere kurulmuştur. Banka'nın temel görevi, avronun alım gücünü korumak ve avro bölgesinde fiyat istikrarını sağlamaktır. 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren başkanlığını Fransız politikacı Christine Lagarde yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Juncker</span>

Jean-Claude Juncker, ilk olarak 20 Ocak 1995 tarihinde Lüksemburg'un başbakanı seçilmiş olup, 4 Aralık 2013 tarihine dek bu görevi yürütmüştür. Aynı zamanda Devlet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı makamlarını da başbakanlıkla beraber üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu</span>

Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu, Soğuk Savaş döneminde Batı Avrupa ülkelerini birleştirmesi amacıyla kurulmuş, altı üyeli uluslararası bir örgüttü. Bu örgüt Avrupa demokrasisinin temellerinin atılmasında ve günümüz Avrupa Birliği'nin gelişmesinde rol oynamıştır. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu uluslarüstü prensiplere göre oluşturulmuş ilk örgüttür. Topluluğun ilkeleri 9 Mayıs 1950'de, Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından Schuman Bildirgesi ile duyurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin üç sütunu</span>

Avrupa Birliği'nin üç sütunu, 7 Şubat 1992 tarihinde Hollanda'nın Maastricht kentinde imzalanan ve Avrupa Birliği'ni resmen kuran Maastricht Antlaşması uyarınca birlik politikalarının ayrıldığı üç ana başlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi</span>

Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ya da kısaca Avrupa Zirvesi Avrupa Birliği'nin en yüksek siyasi kurumudur. İngilizcede European Council olarak anılan ve yalnızca Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile ilgili olan bu kurum, kırk yedi üyeli Avrupa Konseyi ile karıştırılmamalıdır. Zirve, Avrupa Birliği üyesi devletlerin devlet ya da hükûmet başkanlarının ve Avrupa Komisyonu başkanının katılımlarıyla yürütülür. Zirveye Avrupa Birliği Konseyi'nin başkanı başkanlık eder.

<span class="mw-page-title-main">Batı Avrupa Birliği</span>

Batı Avrupa Birliği ya da kısaca BAB, yarı etkin bir Avrupa güvenlik ve savunma örgütüdür. 17 Mart 1948 tarihinde imzalanan Brüksel Antlaşması'yla birlikte kurulmuş ve 1954 yılında İtalya ile Batı Almanya'nın katılımlarıyla büyümüştür. Batı Avrupa Birliğinin genel merkezi Brüksel'dedir. Günümüzde başka bir uluslararası örgüt olan Avrupa Birliği ile karıştırılmamalıdır. Lizbon Antlaşmasının yürürlüğe girmesiyle işlevsiz kalmış ve 30 Haziran 2011 tarihinde Avrupa Birliği ile birleştirilmiştir.

Avrupa Birliği hukuku, üye ülkelerin ulusal hukuklarının yanı sıra tek yargısal sistemdir. Avrupa Birliği yasaları pek çok alanda, özellikle de Avrupa ortak pazarında üye ülkelerin hukuk kurallarını geçersiz kılar. Avrupa Birliği'nin antlaşmalar aracılığıyla yayınladığı yasalar doğrudan etki kuralıyla tüm üye ülkelerin iç hukuklarına girer ve tüm ülkeler için bağlayıcıdır. Avrupa Birliği'ne katılabilmek için birlik yasalarına koşulsuz tabi olunmasının kabul edilmesi gerekmektedir.

Avrupa Birliği'nde siyaset, Avrupa Birliği'nin ekonomi, sağlık, tarım, kültür, çevre sorunları, dış ilişkiler, içişleri gibi çeşitli konularda antlaşmalar çerçevesinde uygulama kararı aldığı yönergeler bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jyrki Katainen</span> 42. Finlandiya başbakanı

Jyrki Tapani Katainen, Fin bir politikacı ve Finlandiya'nın eski başbakanıdır. Aynı zamanda Ulusal Koalisyon Partisi başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Moscovici</span> Fransız siyasetçi (d. 1957)

Pierre Moscovici, Fransız sosyalist siyasetçi, maliye bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Michel Barnier</span> Fransız siyasetçi (d. 1951)

Michel Bernard Barnier Fransa Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Arias Cañete</span>

Miguel Arias Cañete İspanyol siyasetçi, eski tarım bakanı. Halen Avrupa Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Frans Timmermans</span> Hollandalı siyasetçi ve diplomat

Frans Timmermans, Hollandalı siyasetçi. Hollanda'da dışişleri bakanı, Avrupa Birliği'nde Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 22 Ağustos 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu'ndaki görevinden ayrılarak 2023 Hollanda genel seçimleri için ittifak yapan GroenLinks ve PvdA'nın ortak baş adayı gösterildi. İttifak, seçimlerde yüzde 15 oy alarak ikinci parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Josep Borrell</span> İspanyol siyasetçi

Josep Borrell Fontelles İspanyol sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Schmit</span> Lüksemburglu siyasetçi

Nicolas Schmit, Lüksemburglu siyasetçi, Avrupa Birliği komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Komisyonu başkanı</span>

Avrupa Komisyonu başkanı, Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun başkanıdır. Komisyon Başkanı, toplu olarak Avrupa Parlamentosu'na karşı sorumlu olan bir Komiserler Kabinesine liderlik eder. Başkan, gerektiğinde Komiserler arasında görev dağıtma, değiştirme veya görevden alma yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu başkanı</span>

Avrupa Parlamentosu başkanı, Avrupa Parlamentosu'nun tartışmalarına ve faaliyetlerine başkanlık eden, ayrıca Avrupa Birliği (AB) içinde ve uluslararası alanda Parlamentoyu temsil eden kişidir. Çoğu AB yasasının ve AB bütçesinin yürürlüğe girmesi için başkanın imzası gerekmektedir.