Avrupa Eczacılık Öğrencileri Birliği
European Pharmaceutical Students' Association | |
---|---|
Slogan | "Bringing Pharmacy, Knowledge and Students Together" |
Kuruluş | 1982 |
Tür | Öğrenci birliği |
Merkez | Brüksel, Belçika |
Konum | |
Resmî diller | İngilizce, Fransızca |
Lider | Pedro Ricardo Mealha Barroca (Portekiz) |
Resmî site | www.epsa-online.org |
Avrupa Eczacılık Öğrencileri Birliği (EPSA) Avrupa'nın 29 farklı ülkesinden 120.000 eczacılık fakültesi öğrencisi ve 34 Eczacılık Öğrencileri Birliği'ni temsil eden, kâr amacı gütmeyen, herhangi bir hükûmetten, dinden bağımsız bir birliktir. Birliğin asıl amacı Avrupa'daki eczacılık öğrencilerinin görüşlerini, ilgi alanlarını geliştirmek ve aralarındaki iletişim ve ortaklığı güçlendirmektir. EPSA'nın sloganı: "Eczacılığı, bilgiyi ve öğrencileri bir araya getirir." EPSA'nın eğitimi, eczacılık mesleğini ve eczacılık konusundaki bilimsel ilerlemeleri geliştirmek amacıyla Avrupa'daki eczacılık öğrencilerinin fikir ve görüşlerini desteklemekteki amacını yansıtır. EPSA'nın merkezi Brüksel, Belçika'daki PGEU (Avrupa Birliği Eczacılık grubu)'nun ofislerinde yer alır. Avrupa Birliği işleri başkan yardımcısı, eczacıların halk sağlığındaki anahtar rolünü desteklemek amacıyla Avrupa Birliği Eczacılık Grubu (PGEU) ile işbirliği yaparak sürekli orada çalışır. Brüksel'e yerleşmeden önce EPSA'nın merkezleri Leiden, Hollanda'da idi.
Tarihçe
1978'de Fransız Eczacılık Öğrencileri Birliği(ANEPF) Nancy'deki genel kongresine tüm diğer Avrupa ülkelerini de davet etti. Bundaki amaç mevcut Avrupa topluluğunun eczacılık diplamasının müşterek tanınması hakkındaki talimatlarını tartışmak ve ülkeler arası eczacılık eğitimini karşılaştırmaktı. Ancak anlaşıldı ki bu beklenenden zordu ve daha fazla zaman gerektiriyordu. Tüm katılımcılar daha fazla tartışmaya ihtiyaçları olduğunu dile getirdiler. Bu yüzden IPSF (Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu)'e bir Avrupa alt komitesi (ESC) kurması ve bunun tartışılması önerildi ki aynı sene İngiltere,Edinburgh'daki IPSF'in yıllık kongresinde bu gerçekleştirildi. 4 yıl sonra 1982'de Avrupa alt komitesi adını Avrupa Eczacılık Öğrencileri Komitesi'ne değiştirerek bağımsız oldu ve Fransa'daki Illkrich mahkemesine yasal olarak kayıt oldu. Bu birliğin asıl amacı eczacıların özgürce yer değiştirmesini kolaylaştırmak amacıyla eczacılık niteliklerinin müşterek tasdiki için çalışmaktı. Epsa mevcut adını bağımsızlığından 10 yıl sonra Finlandiya Helsinki'deki 15 inci yıllık kongresinde aldı ve 1993'te Tübingen,Almanya'daki 16. yıllık kongresinden sonra resmi oldu.
Yapı
Genel Kurul
EPSA tüzüğüne göre, EPSA'daki en yüksek karar alma organı genel kurullardır (General Assembly). Genel kurullar yılda 2 defa ele alınır, ilki Nisan ayındaki yıllık kongre'de, ikincisi ise Ekim ayındaki sonbahar kongresinde gerçekleşir. Bu kurul EPSA tüzüğündeki (TORSO) değişikliklerde dahil, önemli kararlar alınırken birliğin düzgün bir şekilde yönetilmesini sağlar. EPSA'nın sıradan üyeleri birliğin her türlü gizli oylamalarına katılma hakkına sahiptir ancak bunu gerçekleştirebilmeleri için sıradan üyelerden üyelik aidatlarını ödemeleri, yıllık ve yarıyıllık LS (Laiason Secrateries)raporlarını sunmaları istenir.
EPSA Takımı
EPSA Takımı her yıl Yıllık Kongre'de seçilir. EPSA yönetimi önderliğinde, EPSA Takımı yıl boyunca EPSA'nın hedeflerine ulaşmasını sağlamak amacıyla EPSA üye birlikleriyle iş birliği içerisinde çalışır.
Yönetim
EPSA yönetimi, EPSA hedeflerine ulaşmak için birlik ilişkilerini ve üyelerle olan işbirliklerini yönetir. Avrupa Alt komitesi (ESC-European Sub-Committee), bir yönetim üyesi ve bir başkan ile başladı. Ancak, iş yükünün artışıyla ek yönetim kurulu üyelerine ihtiyaç belirginleşti. Yönetim temel olarak IPSF kongresinde belirlendi ama ilk olarak 1982 yılında ESC kongresinde seçildi. 1988 yılına kadar tönetim kurulu (başkan, başkan yardımcısı, sekreter ve sayman) kongrede seçildi ve yönetimin geri kalanı atandı. 1988 yılından beri tüm yönetim kongrede seçildi ve bir dizi alt komiteler tarafından desteklendi. Bundan sonra, yönetimde değişikler sponsorluk görevlisi ve AB görevlisinin tanıştırılmasıyla oldu. Sponsorluk görevlisine özel şirket ve kuruluşlarla ortaklıklar yoluyla EPSA'ya istikararlı bir gelir sağlama görevi verildi. Avrupa Birliği görevlisine ise EPSA'nın Avrupa politikası düzeyinde etkileyici bir rol oynadığını ve Avrupa eczacılık öğrencilerinin sesinin gerçekten duyulduğunu temin etmesi görevi verildi. Daha sonra, EPSA yönetimi diğer pozisyonlarla tanıştı ve 5 başkan yardımcısı pozisyonu yaratıldı. Gerçek EPSA yönetim yapısı 7'si seçilen 1'i atanan toplam 8 üyeden oluşur.
- Başkan – Pedro Barroca (PT)
- Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı – Tiia Metiäinen (FI)
- Genel Sekreter – David Preece (GB)
- Sayman – Roberto Barros (PT)
- Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı – Miloš Stojković (RS)
- Hareketlilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı – Laura Scurtu (RO)
- Dış İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı – Guilherme M. Ferreira (PT)
- Bir Önceki Dönem Başkanı – Guilherme M. Ferreira (PT) [atanır]
Eğitsel Kurul
Eğitsel Kurul, Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı'nın denetiminde çalışır ve 5 koordinatörden oluşur. Her biri kendi alanlarındaki projeleri yönetir.
- Sosyal Hizmetler ve Halk Sağlığı Koordinatörü – Monica Luca (RO)
- Eğitsel İşler Koordinatörü – boş
- Profesyonel İlişkiler Koordinatörü – Katrine S. Hansen (DK)
- Bilim Koordinatörü – Charlene Galea (MT)
- Training Koordinatörü – Sandra Hočevar (SI)
Officer'lar
EPSA'nın idari ve teknik işleriyle ilgilenerek Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı'na iletişim alanında destek olan 4 adet Officer'ı vardır.
- Yayın Koordinatörü - Tuong Vy (NO)
- Tasarım Koordinatörü - Stefan Rack (DE)
- Bilgi Teknolojileri Koordinatörü - Srđan Radak (SR)
- Etkinlik Koordinatörü - Daniela Kolberg (DE)
- Mezun Koordinatörü - João Silva Duarte (PT)
Koordinatörler
EPSA'da ek olarak ikisi EPSA gelirlerinden, biri IMP projesinden sorumlu olmak üzere 3 adet koordinatör vardır.
- Merkezi IMP Koordinatörü - Deniz Öner (TR)
- Ortaklık Koordinatörü - Gabriela Valentová (CZ)
- Hibe Koordinatörü - Ana-Maria Oltean (RO)
Parlamenter Konseyi
Parlamenter Konseyi, EPSA'nın tüm kararlarının ve etkinliklerinin EPSA yönetmeliği olan TORSO'ya uygun olup olmadığını denetler. Uygun olmadığı takdirde müdahale hakkına sahiptir. Her biri farklı ülkeden olmak koşuluyla, biri Parlamenter olmak üzere 3 üyeden oluşur.
- Parlamenter - Chiara van Rodijnen (NL)
- Parlamenter Konsey Üyesi - Hana Landová (CZ)
- Parlamenter Konsey Üyesi - Camilla Lavoll (NO)
Denetim Komitesi
EPSA hesapları düzenli olarak Denetim Komitesi tarafından denetlenir ve Genel Kurul'a rapor sunulur. Denetim Kurulu Parlamenter Konseyi tarafından farklı ülkelerden olmak şartıyla aday gösterilen 2 kişiden oluşur.
- Denetim Komitesi Üyesi - Willem Rauwé (NL)
- Denetim Komitesi Üyesi - Jarno Kotajärvi (FI)
Yıllık Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı
EPSA Yıllık Kongresi bir yıllık EPSA takvimindeki en önemli etkinliktir. Bu olay, ev sahibi birlik ve EPSA tarafından iş birliği içerisinde düzenlenir. Etkinliğin başarısını artırmak için bir karşılama komitesi (Reception Committee, RC) kurulur. EPSA Takımı ve Düzenleme Komitesi arasındaki iyi iletişimi artırmak amacıyla, EPSA görevlisi olarak atanan ve yönetim toplantılarına davet edilen kişi bu komitenin başkanıdır.
- 36. EPSA Yıllık Kongresi Düzenleme Komitesi Başkanı - Guido G. Gangarossa (IT)
İletişim Sekreterleri (LS)
EPSA iletişim sekreterleri üye kuruluşlar tarafından seçilir veya atanır. Ana görevleri EPSA projelerinin yerel seviyede hayata geçirilmesini sağlamak ve kendi ulusal birliklerinin yönetimi ile EPSA yönetimi arasında iletişimi sağlamaktır. İletişim Sekreterleri genel kuruldaki oy hakları sayesinde aynı zamanda ülkelerinin resmi delegeleridir.
Birseysel Hareketlilik Projesi (IMP) Düzenleme Komitesi
Bu Komite, bir bütün olarak EPSA Bireysel Hareketlilik Projesi'nin (IMP) gelişmesi yararına çalışır. Komite, Merkezi IMP Koordinatörü ve IMP projesine katılan her üye kuruluşu temsil eden Ulusal/Yerel IMP Koordinatörlerinden oluşur. Ulusal/Yerel IMP Koordinatörler, temsil ettikleri ulusal/yerel bİrlik tarafında seçilirken (veya atanırken), diğer EPSA yetkilileri gibi Merkezi IMP Koordinatörü de EPSA Genel Kurulu'nda seçilir. Birliğin idari ve teknik işlerine bakmakla sorumludurlar.
Üye Kuruluşlar
EPSA Olağan Üye Kuruluşlar, Avrupa'nın coğrafi varlığı içindeki ülkelerin ulusal eczacılık öğrencileri birlikleridir. EPSA ayrıca ortak üye kuruluşlar'a da sahiptir. (Bir ülkede fakültelerin çoğunluğunu temsil etmeyen eczacılık öğrencileri birliği.) EPSA 24 Olağan Üye Kuruluş ve 8 Ortak Üye Kuruluş'a sahiptir. Bunlar:
- AEFFUL Lizbon Üniversitesi Ezacılık Fakültesi Öğrenciler Birliği-Portekiz
- AHUPS Association of Hacettepe University Pharmacy Students'(Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliği)
- AISFA[] İtalya Eczacılık Öğrencileri Birliği
- ANEPF23 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Fransız Ulusal Eczacılık Öğrencileri Birliği
- APEF 16 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Portekiz Eczacılık Öğrencileri Birliği
- asep 30 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İsviçre Eczacılık Öğrenci Birliği
- BPhD9 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alman Eczacılık Öğrencileri Birliği
- BPhSA Bulgar Eczacılık Öğrencileri Birliği
- BPSA 17 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İngiliz Eczacılık Öğrencileri Birliği
- CPSA Hırvat Eczacılık ve Tıbbi Biyokimya Öğrencileri Birliği
- FASFRRomanya'daki Eczacılık Öğrencileri Birliği Federasyonu
- FEEF İspanyol Eczacılık Öğrencileri Birliği
- FiPSA 6 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Fin Eczacılık Öğrencileri Birliği
- GPSF Yunan Eczacılık Öğrencileri Federasyonu
- HUPSA Macar Eczacılık Öğrencileri Birliği
- IUPSA International Istanbul Üniversitesi Eczacılık Öğencileri Birliği - Uluslararası (Türkiye Ulusal Üyesi)
- K.N.P.S.V. 28 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hollanda Kraliyeti Eczacılık Öğrencileri Birliği
- LPSA Letonyalı Eczacılık Öğrencileri Birliği
- MPSA 31 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Makedonyalı Eczacılık Öğrencileri Birliği
- MPSA Malta Eczacılık Öğrencileri Birliği
- MUPSA Marmara University Pharmaceutical Students' Association
- NAPSer 17 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sırbistan Eczacılık Öğrencileri Ulusal Birliği
- NoPSA Norveçli Eczacılık Öğrencileri Birliği
- SPSA Slovenyalı Eczacılık Öğrencileri Birliği
- SFD Öğrencilerin Eczacılık Birliği-Litvanya
- SNAPS 26 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Eczacılık Öğrencileri İsveç Ulusal Birliği
- SoP Eczacılık Bilimi Öğrencileri-Danimarka
- SSFB Bükreş Eczacılık Öğrencileri Topluluğu
- SSSFD 22 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sloven Eczacılık Topluluğu Öğrenciler Bölümü
- USF Eczacılık Öğrencileri Derneği-Çek Cumhuriyeti
- YP Genç Eczane-Polonya
Mütevelli Heyeti
Mütevelli Heyeti eczacılık alanındaki profesyonellerden oluşturulur. EPSA yönetimine,kendi uzmanlık ve bağlantılarıyla destek olurlar.EPSA Mütevelli Heyeti Üyeleri:
- Prof. Bart Rombaut
- Dr. D. Tromp
- Jaka Brumen
- Ivana Silva
- Prof. Ian Bates
- Dr. Hubertus Cranz
- Dr. Catherine Duggan
- Dr. Graham Davies
- Prof. Momir Mikov
- Dr.Raisa Laaksonen
- Dr. Hans Linden
Onursal Yaşam Üyeliği
Onursal Yaşam Üyeliği birlik için olağanüstü işler yapan kişilere verilir.Yaptıkları işler sayesinde EPSA, amaçlarına ulaşmak için profesyonellik ve mükemmellikle büyük ölçüde ilerledi. Onursal Yaşam Üyeleri(HLM) Genel Kurul tarafından üçte iki çoğunluk ile seçilir.Aşağıdaki kişiler bugünkü EPSA onursal yaşam üyeleridir.
- 2000 Niamh Fitzgerald
- 2001 Ivana Silva
- 2002 Diogo Cruz
- 2002 Micheal Gafa
- 2003 Sean McAteer
- 2003 Lucija Sotosek
- 2004 Jorrit Peter Neumann
- 2006 Timo Mohnani
- 2007 Vaiva Deltuvaitė
- 2007 Jaka Brumen
- 2008 Alena Petrikova
- 2009 Boštjan Čeh
- 2009 Jūratė Švarcaitė
- 2010 Fokion Sinis
- 2010 Louise Winnecke Jensen
- 2012 Inkatuuli Heikkinen
- 2012 Mariana Fróis
Organizasyonlar
Yıllık Kongre
EPSA Yıllık Kongresi, EPSA takviminin en büyük ve önemli olayıdır. Genellikle Nisan ayında gerçekleşir. Kongre, tüm EPSA üyelerine tanışma fırsatı sunarken EPSA ve genel olarak Eczacılık Mesleği hakkında tartışma ortamı da sağlar. EPSA Yıllık Kongresi, Eğitim Programı(seminer,eğitimler) ve Sosyal Programları bir araya getirmektedir ve o yılın ilk Genel Kurulu bu sırada olmaktadır. EPSA Yıllık Kongresi, 7 gün/6 gece sürer. Bu yıl (2012) 35.si, Türkiye ulusal birliği IUPSA International ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenmiştir. Bir araya gelmek, gelecek yıl için heyecan ve coşkuyu artırmak açısından, tüm üye birlikler için bir şanstır. Yıllık Kongre sırasında, EPSA'nın Olağan Üyeleri tarafından bir yıllık yeni EPSA ekibi seçilir.
Güz Kongresi
EPSA Güz Kongresi, EPSA'nın ikinci önemli olayıdır ve genellikle Ekim ayında gerçekleştirilir. EPSA Güz Kongresi'nin amacı, EPSA üyelerinin yarıyıldaki çalışmalarının gözden geçirilmesini sağlamak, aynı zamanda motivasyonu ve EPSA bağlılığını tazelemektir. Yılın ikinci EPSA Genel Kurulu, Güz Kongresi'nde yapılır. 2004 yılından bu yana EPSA Güz Kongresi, ESCP (Avrupa Klinik Eczacılık Derneği) işbirliği ile 3 organizasyon bir arada olarak yürütülür: EPSA Yıllık 2. Kongresi, EPSA / ESCP Öğrenci Sempozyumu ve ESCP Sempozyumu. 2009 yılında EPSA ilk kez bu etkinliği Drug Information Association (DIA) ile birlikte organize etmiştir. Bir sonraki Güz Kongresi Ekim 2012'de Sofya, Bulgaristan'da gerçekleşecektir.
Yaz Üniversitesi
Yaz Üniversitesi, EPSA'nın üçüncü büyük olayıdır ve genellikle Temmuz ayı sonunda gerçekleştirilir. Bu olay, bir eğitim ve sosyal etkinlik programı olarak tanımlanabilir. Yaz Üniversitesi'nde, diğer EPSA etkinliklerinin bahsedilenin aksine, genel kurul toplanmaz. 2012 yılı Temmuz ayında Yaz Üniversitesi'nin 14.sü Braşov, Romanya'da düzenlenecektir.
Yıllık Resepsiyon
Yıllık Resepsiyon (AR) her yıl genellikle Şubat ayında, EPSA genel merkezi Brüksel/Belçika'da düzenlenir. Bu etkinliğin temel amacı, EPSA'nın çalışma ve projelerini EPSA mütevelli heyeti, ortaklar ve EPSA çalışmaları ile ilgilenen bazı firmalara sunmaktır. Bu profesyonellerin fikir ve deneyimleri ile EPSA çalışma ve projelerini geliştirmek amacıyla EPSA Başkanı'nın başkanlığında yürütülen bir yuvarlak masa toplantısı gibi yapılandırılmıştır. Yıllık resepsiyon konusu, her yıl EPSA Yönetimi tarafından seçilir.
WHSS – Dünya Sağlık Öğrencileri Sempozyumu
WHSS, dünyanın her yerinden sağlık öğrencilerinin katıldığı profesyonel dört günlük bir konferanstır. Dünyadaki sağlık öğrencilerinin ilk ortak sempozyumu 7-12 Kasım 2005 tarihinde Malta'da gerçekleşti. Bu sempozyum 42 ülkeden 230 tıp, eczacılık ve hemşirelik öğrencisini uluslararası bir forumda bir araya getirdi. Konferans; profeyoneller arasında fikir uzlaşmalarını ve yeni fikirleri tartışmalarını çoğaltmayı, sağlık becerilerini ve birçok bilimsel yöntemlerle ayarlanmış konseptlerin farkındalığını geliştrimeyi, müşterek çok disiplinli yöntemlerle sağlık giderlerinin hasta ön planda tutularak normalleştirilmesi için öğrenci savunucular yaratmayı amaç edinerek gerçekleştirildi. EPSA için kesinlikle bu sempozyumun gerçekleştirilebilmesini sağlayacak olan ve bunun için birlikte çalışan birkaç grup bulunmaktadır. Diğer öğrenci birlikleri: Uluslararası Tıp Öğrencileri Birlikleri (IFMSA), Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu (IPSF), Avrupa Hemşirelik Öğrencileri Derneği (ENSA), Uluslararası Hemşireler Konseyi - Öğrenci Ağı (ICN-SN) ve Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği (EMSA). En son WHSS 2011 yılı Kasım ayında Prag, Çek Cumhuriyeti'nde gerçekleşmiştir.
Parkinson Yaz Okulu
EPSA, EMSA, ENSA ve EFPSA ortak projesi olan bu etkinlik, sağlık alanında öğrenim gören öğrencileri 9 günlüğüne Parkinson'la ilgili bir araştırmayı yürütmek amacıyla bir araya getirmektedir. Öğrenciler bölüm ve ülke ayırmaksızın gruplara bölünür, ortaya koydukları çalışmalarını uzmanlara sunar ve çözüm önerileri getirirler. 4. Parkinson Yaz Okulu Ağustos 2012'de Varşova, Polonya'da gerçekleşecektir.
Yayınlar
EPSA haber bülteni
EPSA haber bülteni, EPSA'nın resmi yayınıdır. Yılda 3 kere yayınlanır ve bütün EPSA üyelerine, ilişkili kurumlarına ve sponsorlarına dağıtılır. EPSA haber bülteni, resmi üyelerin üyelerin ve profesyonellerin yazıları ile, EPSA daki yeni gelişmeleri, projeleri, deneyim ve bilgi değişimleri kapsamında yaymayı amaçlar. Geniş kapsamlı konuları ile, üye ülkelerdeki öğrencilerin, fikir, yorum ve deneyimlerini paylaşmasını sağlar. Ayrıca, Avrupadaki eczacılık öğrencileri için önemli konulara ışık tutar ve gelecek olaylar hakkında bilgi içerir. Her EPSA öğrenci birliği haber bülteninin kopyalarını öğrencilere dağıtmak üzere alır. Bu şekilde yaklaşık 5000 kopya profesyonel birliklere, EPSA gözlemcilerine dağıtılır.
Bilgi Kitapçığı
EPSA bilgi kitapçığı, Avrupadaki eczacılık öğrencileri ile ilgili faydalı bilgileri içerir. Her ay bilgi görevlisi tarafından yayınlanır. Avrupa birliğinin profesyonel ve öğrenci birlikleri ile ilgili sağlıkla ilgili haberleri buluşları ve kısa bilimsel yazıları içerir. Bilgi kitapçığı e-mail ile EPSA haberleri e-grubuna kayıtlı tüm öğrencilere, öğretmenlere ve profesyonellere yollanır. Aynı zamanda, EPSA nı resmi websitesinde mevcuttur.
Rapor Kitapçığı
Rapor kitapçığı her yıl yayınlanır. Amacı, EPSA takımının velayeti boyunca aldığı karar ve sonuçları göstermektir. Çalışma gruplarından, EPSA yıllık anketinden ve düşünce durumlarından alınan sonuçlar rapor kitapçığında bulundurulur. Görevi dolmuş başkan bütün bu derlemeleri yayınlamaktan sorumludur. Tüm öğrencilere, profesyonellere, ilgili kurumsal organizasyonlara, EPSA üyelerine ve Avrupadaki tüm eczacılık fakültelerine dağıtılır. Birliğin resmi belgesi olarak, Avrupa eczacılık öğrencilerinin konu hakkındaki görüşlerini bildirir.
Sosyal Ağlar
EPSA tüm bunların yanı sıra öğrencilere ulaşmak ve en son gelişmelerden onları haberdar etmek amacıyla Facebook, Twitter ve EPSA Blog gibi sosyal ağları da kullanır.
Projeler
Yıllık Konu
Her yıl, EPSA Yıllık Konusu Genel Kurul tarafından Yıllık Kongre esnasında oylanır. Yıllık Konunun ana amacı Avrupa'daki eczacılık öğrencilerinin bu konu hakkında değerli bilgilerle donatılmasını sağlamaktır. Öğrencilerin bu bilgilere ulaşabilmesi için EPSA, tüm yıl boyunca konferanslar düzenleyerek alanında uzman uluslararası konuşmacılar davet eder ve Yıllık Konuyu öğrencilerle uzmanlar arasında bir köprü olarak kullanır. Yıl sonunda elde edilen tüm veriler rapor kitapçığına işlenir. Lizbon, Portekiz'deki Yıllık Kongrede oylanan 2011/2012 Yıllık Konusu " The future of pharmacy: New therapies, medicines and solutions!" idi. 23-29 Nisan 2012 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşen 35. EPSA Yıllık Kongresi boyunca bu konuyla ilgili sempozyumlar, eğitimler verildi.
Bireysel Hareketlilik Projesi (IMP)
EPSA Bireysel Hareketlilik Projesi uzun dönemli bir proje olup, özellikle son sınıf öğrencilerine, yeni mezunlara veya tüm avrupadan EPSA üyelerine herhangi farmasötik alanda gerçek çalışma imkânı ve araştırma deneyimi veren projedir. Sonuç olarak, IMP eczacılık öğrencilerine ve yeni mezunlarına aynı zamanda Avrupa ülkelerini tanımalarını, gelenek ve göreneklerinin öğrenilmesini ve farklılıkların görülmesini sağlar. Proje Avrupa komisyonu tarafından desteklenmektedir. Proje ile öğrencinin veya mezunun deneyim, bilgi, iş deneyimi ve araştırma tekniklerini 3 ile 12 ay staj kapsamında öğrenilmesi sağlanır.
EPSA Voyage
Voyage, bireylerin bir konaklama veya başka bir servisle ilgili basit bilgilerini içeren profillerinden oluşan online bir platformdur. Bu platform, her bir EPSA üyesinin platforma kaydolmasını, bir profil yaratmasını ve diğer EPSA üyesi eczacılık öğrencilerini ağırlamak istediği takdirde ücretsiz konaklama fırsatı sunmasını sağlar. Profil oluşturan her üye, diğer üyelerin sunduğu fırsatları görebilir ve gitmek istedikleri ülkelerde ücretsiz konaklama sağlayan EPSA üyelerine ulaşabilir. Sistemin nasıl geliştiğini görmek için EPSA Voyage web sitesini ziyaret edebilirsiniz;www.epsa-online.org/voyage. Voyage, farklı ülkelerden eczacılık öğrencileri ile yüz yüze tanışmak ve gitmek istediğiniz ülkede tanışacağınız bir EPSA üyesi öğrencinin size sunduğu ücretsiz konaklama ile muhteşem bir fırsat.
Yıllık Anket
Her yıl, yıllık anket için her alandan bir konu seçilir. Seçilen konuya ait sorular her üye organizasyona, öğrencilere ulaştırılmak üzere dağıtılır. Sonuçlar, profesyonel organizasyonlara verilmek üzere belgelenir.
Hayat Boyu Öğrenim Sertifikası
EPSA hayat boyu öğrenim sertifikası profesyonel ve eğitimsel anlamda Epsa aktivitelerine katılmış öğrencilere sağlanır. Amaç, geleceğin sağlık profesyonellerine hayat boyu öğrenim hakkı tanıdığı gibi katılınan profesyonel aktivitelerin önemini ve belgelendirilmesi gerektiğini gösterir. Sertifika, 1 yılda 5 krediyi tamamlayan öğrencilere sağlanır. Krediler, eğitimsel EPSA organizasyonlarına katılarak veya EPSA'nın onayladığı yerel organizasyonlara katılım ile sağlanır.
Training Projesi
Bu yeni proje 2005'te tanıtılmıştır. Eğitim kampı ile eğitim sadece eczacılık kapsamında değil aynı zamanda proje yönetimi, halka ilişkiler, iletişim ve danışma alanında EPSA organizasyonları kapsamında olacaktır. Bu şekilde öğrenciler, diğer kendi uluslarındaki öğrencilerle bilgilerini paylaşabilecek gerektiğinde öğretebilecek şekilde eğitilmiş olacaktır. 2009 yılında, EPSA takımında bu tip organizasyonları sorunsuz bir şekilde yerine getirmek üzere eğitim sorumlusu adı altında yeni bir pozisyon açılmıştır.
EPSA super-duper veritabanı
Proje ile tüm EPSA hakkında bilgileri sanal ortamda üyelerine ulaştırabilme imkânı sağlanılması amaçlanır. Bu veritabanına EPSA resmi websitesinden tüm eczacılık öğrencileri ulaşabilecektir. Veritabanı, Avrupadaki ülkelerin eczacılık öğrenimleri (öğrenim yılı, öğrenim programı), eczacılık mesleği, (eczacılık organizasyonları listesi, sağlık kuruluşları, her ülkedeki eczacı sayısı, ilaç firmaları) aynı zamanda ülkelerin genel özellikleri (ekonomi, hava koşulları, yaşam) bilgiler içerecektir. Bu proje ile, EPSA öğrencilere değişim programı ile gidecekleri ülkeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır. Bütün bilgiler EPSA takımının görev aldığı süre boyunca tarafından toplanır ve belgelenir.
EPSA Mezun Veritabanı
EPSA 'nın kuruluşundan bu yana birçok öğrenci çoğu zamanını bu topluluk için çalışmaya harcıyor. Onların sayesinde EPSA bugün, Avrupadaki en güvenilir topluluklardan biri haline gelmiştir. EPSA mezun projesi; şimdiki EPSA takımıyla eski üyeleri bağlantıya geçirerek, EPSA'yı bu insanların tavsiyeleri, uzmanlıkları ve muhteşem tecrübeleriyle geliştirme amacındadır. Bu proje EPSA ilgilileriyle bağlantıyı sürdürmeyi ve topluluğa çokça zaman ve enerjilerini harcayan mezun menfaatlerini korumak fırsatlarını sunuyor. EPSA mezunlar ile, uzmanlıklarından bir şeyler alabilmek ve onları bu eğitim veritabanına dahil etmek için onlarla iletişim halinde. Bu proje, EPSA'nın yıllık kongresi sırasında bir mezun haftası düzenlemek, mezun dergisi hazırlamak, EPSA resmi websitesinde bu konuya özel bir bölüm kurmak ve aynı zamanda mezunlara dair bütün önemli ve yararlı bilgilerlerle ilgili bir çevrimiçi platform kurmaktır.
Pharmine Projesi
The Pharmine Consortium, Avrupa eczacılık fakülteleri topluluğu ve Avrupa birliği topluluklarına üye olan dört üniversiteden meydana gelmektedir. (Brüksel, Nancy, Londra ve Lizbon). Pharmine, üç eczacılığın uzmanlık alanındaki (eczane, hastane, endüstri eczacılığı) gelecekteki ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla eczacılık eğitimindeki Bologna sürecinin prensiplerinin tanıtım fırsatını inceler. EPSA Pharmine Konsorsiyum'unun en büyük iş birlikçisi olan EPSA, konsorsiyumun Avrupa komisyonu, ulusal otoriteler ve ulusal profesyonel eczacı birlikleri tarafından sunulacak olan, Avrupa eczacılık eğitimi müfredatının düzenli bir şekilde hazırlanması amacına yardımcı oluyor.
Twinnet Projesi
Twinnet projesi, farklı ülkelerden öğrencileri iletişim haline geçirmek ve aynı zamanda kısa bir periyot süresince onlara branş dışı bilgi temin etmek amacını taşır. "Team Mobility" projesi farklı topluluklar arasındaki Twin (bilateral), Treen (three lateral) and Multilateral (Quatrino, multi-exchange projects) öğrenci projelerini içerir. Twinnetin'in teması her yıl, genel kongre sırasında seçilir ve farklı ülkelerden LS'ler, ulusal topluluklar arasındaki değişimini organize etmek amacıyla birbirleriyle birlikte hareket etmek sorumluluğundadırlar. Mobility başkan yardımcısı bu projenin uygun bir biçimde yapılmasını sağlar ve LS'lerin, mobility projelerine destek olması acmacıyla Avrupa ödeneklerini bulmasına yardım eder.
Avrupa Birliği'nde EPSA
AB ülkeler konfederasyonundan oluşmaktan daha ötedir fakat federal bir devlet değildir. Genel olarak AB politikaları tümü Brüksel'e bağlı konsül Avrupa Parlamentosu ve Avrupa komisyonundan oluşan kurumsal bir üçgen tarafından alınan kararların sonucudur. (AB Parlamentosu her ay Lüksemburg'da tüm üyelerin hazır bulunduğu bir kurul tutar.) Ulusal hükûmetleri temsil eden AB konsülü, AB'nin temel karar alma organıdır. AB üye devletleri sırayla 6 aylık dönem için konsül başkanlığına getirilir. Her konsül toplantısına her AB ülkesinden bir bakan katılır. Avrupa Parlamentosu AB vatandaşlarını temsil eden seçme organıdır. AB aktivitelerine dair politik vizyonu uygular ve yasama aşamasında yer alır. Komisyon, kolektif Avrupa çıkarlarını gözeten Avrupa hükûmetlerinden bağımsız olan bir komisyon AB'nin yöneten ve yürüten kurumsal üçgenin 3. parçasıdır. Komisyon 36 genel direktör ve servisten oluşan bir sivil servis tarafından hizmet görür. Ulusal hukukun %70'inden daha fazlası Brüksel'de alınan kararlara dayalıdır. AB vatandaşları hayatlarının Brüksel'de kurulan düzenlemeler tarafından şekillendiği hususuna daha fazlasını bulabilir. AB şirketleri ve organizasyonları gittikçe Avrupa seviyesinde kulis faaliyeti önemini tanıtmaktadır. Sonuç olarak EPSA da eczacılık öğrencilerinin çıkarlarını temsil eden hükûmet dışı bir organizasyon olarak yürütmede söz sahibi olabilmek için kendi çıkarlarını AB kurumlarında yükseltmek amacıyla Brüksel'de kalıcı bir ofise ve günlük lobiye sahip olmayı başarmıştır. EPSA özellikle DG SANCO ve DG ENTR ve Avrupa Parlamentosu vekilleri olmak üzere Avrupa komisyonu ile EPSA'nın farmakovijilans ve farmasötik bakım konularındaki fikirlerini ileterek birkaç görüşmeyi sürdürmektedir. EPSA'nın Brüksel'de olması aynı zamanda Avrupa'nın başkentinde EPSA'ya dayalı diğer öğrenci organizasyonların bir araya gelme olanağını sağlar.
EPSA - IPSF
Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Birliği (IPSF) dünya çapında 75 ülkede 350.000 eczacılık öğrencisini ve mezunlarını temsil eder. IPSF gelişmiş halk sağlığını bilgi, eğitim, networking ve yayınlama aralığı ve profesyonel girişim yoluyla desteklemeyi amaçlayan eczacılık öğrencileri için uluslararası savunma organizasyonuna liderlik eder. Bu hükûmete, politikaya ve dine bağımlı olmayan bir organizasyondur. EPSA ve IPSF başkanları her 2 senede bir, Memorandum of Understanding (MoU) duyurusunu imzalarlar. Bu duyuruya göre her iki birliğin başkanının, birliklerden birinin yönetici toplantısına (executive meeting) davet edilmeleri kararlaştırılmıştır ve bu toplantı boyunca en azından bir gün EPSA ve IPSF arasındaki iş birliği tartışılacaktır. Bu doküman ayrıca, EPSA ve IPSF arasındaki yayınların paylaşımı, birlikte katılınan organizasyonların belirlenmesi, her iki birliğin tanıtılması gibi konularda iletişimin sürdürülmesini ve ilerlemesiyle ilgili ölçüleri tanımlar.
Dış bağlantılar
- EPSA - The European Pharmaceutical Students' Association 28 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- EAHP - European Association of Hospital Pharmacists 20 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- EPSA Blog 27 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- DIA 18 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- EMA - The European Medicines Agency 15 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- IPSF - The International Pharmaceutical Students' Association 15 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- PGEU -The Pharmaceutical Group of the European Union 10 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- The Pharmine Project14 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.