Otoyol ya da otoban, hızlı trafik akımı sağlamak için yapılan, çok şeritli ve çift yönlü geniş karayoludur. Otoyolların en önemli özelliği, erişme kontrollü olmalarıdır; giriş ve çıkış belirli noktalardan olur, yayalar ve hayvanlar giremez. Bazı ülkelerde otoyol geçişleri ücretli olurken bazılarında sadece kamyon ve TIR'lardan geçiş ücreti tahsil edilir. Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Lüksemburg ve Türkiye'de gece aydınlatmadan yararlanılmaktadır.
İstanbul 1. Çevre Yolu, Otoyol 1 (O-1), İstanbul'un içinden geçen otoyolun adıdır. Dörder şerit olmak üzere iki yönden toplam sekiz şeride sahiptir. Bu otoyolda ücret sadece 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçişlerinde tahsil edilir. 1973 yılında açılmıştır ve Türkiye'de açılan ilk otoyoldur. Aynı zamanda, 23 kilometre ile Türkiye'nin en kısa otoyoludur. 23 km olarak hizmet vermiştir. Metrobüs hattının inşası ardından 18 km'lik kısım otoyol vasfını yitirmiş ve İBB sorumluluğunda motorlu taşıt yolu statüsünde kullanılmaktadır. Barbaros Bulvarı bağlantı yolu ile Altunizade kavşağı arasında olan 5 km'lik kısım Karayolları Genel Müdürlğü sorumluluğunda otoyol vasfında hizmet vermektedir.
Otoyol 31, Türkiye'nin İzmir ile Aydın şehirlerini birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyolun ilk etabı 1993'te, Aydın Kuzey kavşağına kadar olan tünel hariç kalan kesimleri de 1996'da açıldı. Otoban bugünkü son halini 2017'de aldı. Aydın-Denizli kesiminin yapımına 16 Kasım 2020'de başlandı. Bu kesimin 89 km'lik Kuyucak-Kocabaş (Honaz) arasındaki kısmı 4 Kasım 2023'te hizmete açıldı. Kalan kısımların 2024'te açılması planlanmaktadır. Otoban gelecekte Burdur'a dek uzatılarak Antalya'ya bağlanacaktır.
Otoyol 51, Çeşmeli ile Adana yerleşim yerlerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Çeşmeli'ye kadar olan ilk etabı Haziran 1994'te açılmıştır. Otoyolun, Taşucu'ya, oradan da Antalya'ya kadar uzatılması planlanmaktadır. Çeşmeli-Kızkalesi inşaat, Kızkalesi-Taşucu kesimi ihale, kalan kesimleri de planlanma aşamasındadır. Bu sayede Türkiye'nin Akdeniz sahil yolu otoyolla kısaltılmış olacaktır.
Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, Aralık 2023 itibarıyla 3.726 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
Avrupa E-yolu E90, batı-doğu referanslı 4770 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve Türkiye'nin güney-doğusuna geçip Türkiye-Irak sınır kapısı olan Habur'da Irak'a erişip orada sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye'den gecip Irak'a varmaktadır. Barselona, İspanya ile Sicilya'nın batısında bulunan Mazara del Vallo arasında Akdeniz üzerinden geçileceği kabul edilmektedir. Sicilya'nin doğusunda ise Messina'dan İtalya yarımadasının burnunda bulunan Reggio di Calabria arasında Messina Boğazı, İtalya'da Brindisi ile Yunanistan'da İgoumenitsa arasında Adriyatik Denizi geçişi feribot ile yapılması gerekmektedir ve bu deniz geçişleri için her mevsim düzgün işleyen feribot seferleri bulunmaktadır. Türkiye'de Gelibolu ile Lapseki arasında Çanakkale Boğazı geçişi 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden gerçekleşmektedir.
D.750, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.
Otoyol 5, İran'da başkent Tahran'ı Fars Körfezi'ne bağlayan otoyoldur.
Otoyol 5, Kocaeli ve İzmir'i birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyol, 4 Ağustos 2019'da tamamıyla hizmete girdi. Osmangazi Köprüsü, otoyolun en önemli geçişlerinden birisidir. Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir. Otoyol 21'den sonra Türkiye'deki en uzun 2. otoyoldur.
Kilikya'daki Roma yolu, bir Roma yolunun Mersin ilindeki parçasıdır.
İl yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.
Avrupa E-yolu E30, A-sınıfı Batı-Doğu yönlü Avrupa E-yoludur. İrlanda'nın Cork limanından, Rusya'daki Omsk'agider.
Avrupa E-yolu E39, Avrupa E-yolları ağının 1330 kilometre uzunluğundaki bir kuzey-güney yönlü yoldur. Norveç'ten Danimarka'ya gider.
Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Mersin'de kuzeydoğu-güneybatı istikametinde işlek bir bulvardır. D.400 devlet kara yolu Türkiye'nin güneyini baştan başa geçen bir yoldur. GMK Bulvarı bu yola doğuda ve batıda bağlanan Mersin kent dokusu içerisindeki yoldur. Bulvar 1950'li yıllarda Mersin Çevreyolu olarak yapılmıştı. Yol, o günkü Mersin'in kuzeyinde kalmaktaydı. Ancak Mersin nüfusu hızla artmakta olup, günümüzde bulvarın kuzeyinde yoğun yerleşim alanları vardır ve yol tamamen kent içi bir arter haline gelmiştir.
Bundesautobahn 13 doğu Almanya'da bulunan bir otobandır. A 13 otoyolu Berlin şehrini Dresden şehrine bağlar.
Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.
Bundesautobahn 95, Almanya'nın güneyinde, Münih ile Garmisch-Partenkirchen'i birbirine bağlayan bir otoyoldur. 67.368 metre uzunluğundadır.
Avrupa E-yolu E73, Macaristan, doğu Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Adriyatik Denizi'ni Ploče limanı civarında bağlayan Birleşmiş Milletler Uluslararası E-yol ağının bir parçasını oluşturur. 679 kilometre (422 mi) uzunluğundaki yol aynı zamanda beşinci Pan-Avrupa koridorunun bir kolu olan Pan-Avrupa Koridoru Vc olarak belirlenmiştir. Rota büyük ölçüde hemzemin kavşaklara sahip iki şeritli yollardan oluşmakta, ancak 2000'lerde rotanın yaklaşık üçte biri otoyol standartlarına yükseltildi. Güzergahın geri kalanı ise yolun geçtiği ülkelerde de parça parça otoyol seviyesine yükseltilmektedir. Yolun en uzun kısmı Bosna-Hersek'ten geçmekte ve ülkenin kalkınmasına vesile olan bir yol olarak lanse edilmektedir. Yol aynı zamanda Hırvatistan'ın doğu ve güney kesimlerinin en kısa bağlantısı olarak da hizmet veriyor.