Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra en gelişmiş şehirdir. 2023 sonu itibarıyla 2.102.907 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından İstanbul ve Bursa'dan sonra Marmara Bölgesi'nin üçüncü büyük ilidir. Adını 1320 yılında İzmit yöresini fetheden Akça Koca'dan almaktadır. İstanbul, Bursa, Sakarya, Yalova illeriyle komşudur.
Gebze, Kocaeli'nin bir ilçesidir. Marmara Bölgesi'nin önemli sanayi merkezlerinden biridir.
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.
Otoyol Çamlıca'dan başlayıp Akıncı Hava Üssü'nde (Mürted) biter.
Türkiye biteyinde Plantago cinsine bağlı 27 takson bulunmaktadır. Bunlar 22 türe ve 5 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir.
D.200, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.
Avrupa E-yolu E60, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Brest şehrinde başlayıp, Kırgızistan'daki İrkeştam Geçiti'nde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6200 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun 2. Avrupa E-yoludur.
Avrupa E-yolu E40, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Calais şehrinde başlayıp, Kazakistan'ın Ridder şehrinde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6500 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun Avrupa E-yoludur.
Avrupa E-yolu E96, Avrupa E-yolları ağının Türkiye'de bulunan bir parçası. İzmir'de başlayıp, Sivrihisar'da bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 446 km uzunluğundadır.
Avrupa E-yolu E01, Avrupa E-yolları ağının Batı Avrupa'da bulunan bir parçası. Kuzey İrlanda'nın Larne şehrinde başlayıp, İspanya'nın Sevilla şehrinde bitmektedir. Kuzey-güney referanslı olarak yaklaşık 2509 km uzunluğundadır.
D.130, Devlet Yolu, Yalova-Kocaeli İl Sınırı ile İzmit arasında tek bölümlük, 40 km yoldur.
D.575, Marmara Bölgesi'nde bulunan bir devlet yoludur.
Otoyol 5, Kocaeli ve İzmir'i birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyol, 4 Ağustos 2019'da tamamıyla hizmete girdi. Osmangazi Köprüsü, otoyolun en önemli geçişlerinden birisidir. Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir. Otoyol 21'den sonra Türkiye'deki en uzun 2. otoyoldur.
Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.
Yalova-İzmit Otoyolu, Türkiye'de 2023 hedefleri çerçevesinde planlanan bir otoyoldur. Proje bedelinin 500.000.000,00 TL olarak hesaplandığı otoyolun güzergâhı, Yalova merkezinde başlayıp, Otoyol 5 ile kesiştikten sonra Kocaeli'nin güneyinde bulunan dağlı bölgeden geçmekte ve İzmit'in doğusunda Otoyol 4'te bitmektedir.
Orhangazi Tüneli, eski adıyla Samanlı Tüneli, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Bursa Orhangazi ve Yalova Çiftlikköy arasında inşa edilen, 3.591,057m uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun otoyol tünelidir.
İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.