İçeriğe atla

Avrupa E-yolu E762

Avrupa E-yolu E762
logo
[[Dosya:|290px|logo]]
TipE-yol
BaşlangıçSaraybosna (Bosna-Hersek)
BitişTiran (Arnavutluk)
Uzunluk382 km (237 mil)
Geçtiği YerlerSaraybosna > Foča > Plužine > Nikšić > Podgorica > İşkodra > Leş > Tiran
Harita
Harita

Avrupa E-yolu E762 (kısaca E762), uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna ile Arnavutluk'un başkenti Tiran şehirlerini birbirine bağlar.

Güzergâh

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Hüsrev Bey Camii</span>

Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer almaktadır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trablus</span> Libyanın başkenti

Trablus, ya da Osmanlı dönemindeki adıyla Trablusgarp, Libya'nın başkenti ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Zenica</span> Bosna-Hersekte şehir

Zeniça, Zenca veya Zenika, Bosna-Hersek'in Saraybosna, Banja Luka ve Tuzla'dan sonra dördüncü büyük şehridir ve Bosna-Hersek Federasyonu Zenica-Doboj Kantonu'nun başkentidir. Şehirde sanayi gelişmiştir. Bosna Nehri üzerinde kurulmuştur ve Saraybosna'nın 70 km kuzeyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Tuzla, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte şehir

Tuzla veya Kızılca Tuzla, Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'ndaki Tuzla Kantonu'nun merkezi olan şehir. 1991 verilerine göre 131,000 nüfusu vardır. Saraybosna ve Banyaluka'dan sonra Bosna-Hersek'in üçüncü büyük şehridir. İsmi Türkçe olan Balkan şehirlerindendir.

B&H Hava Yolları 1994 yılında Bosna-Hersek'in resmi hava yolu şirketi olarak Air Bosna ismiyle kurulmuştur. Daha sonra, bir isim değişikliğiyle BH Havayolları adını almıştır. 2008 yılında Türk Hava Yolları stratejik bir hamle ile şirketin hisselerinin %49'unu satın almıştır. Hisse dağılımı %50,93 Bosna-Hersek Devleti, % 49 Türk Hava Yolları, % 0,07 Energoinvest şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Dinar Alpleri</span>

Dinar Alpleri Balkanlar'daki en büyük sıradağlardan biridir. Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ ve Kosova topraklarında uzanır. Dinar Alpleri'nin en yüksek noktası Arnavutluk sınırları içindedir ve buradaki yükseklik 2694 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Saraybosna</span> Bosna-Hersekte belediye

Yeni Saraybosna, Bosna-Hersek'ın başkenti Saraybosna'nın bir belediyesidir. Belediye, Miljacka Nehri'nin kuzey kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 9.9 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 68,802'dir.

Arnavutluk Futbol Federasyonu Arnavutluk'daki futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Ülkedeki bütün futbol ligleri ile Arnavutluk millî futbol takımından sorumludur. Merkezi Tiran'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Üniversitesi</span>

Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ülkenin en büyük ve en eski üniversitesidir ve ilk kökenleri 1537'de bir İslam medresesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. Sosyalist cumhuriyetin adı 1963 yılına kadar “Bosna-Hersek Halk Cumhuriyeti” olmuştur. Bugünkü bağımsız Bosna-Hersek devletinin öncülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hünkâr Camii</span>

Hünkâr Camii veya Fatih Sultan II. Mehmet Camii, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da yer alan ve 1457 yılında yapılan Osmanlı dönemi camilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Kokonozi Camii</span>

Mahmut Ağa Kokonozi Camii veya Yeni Pazar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin başkenti Tiranın Avni Rüstemi caddesi'nin Yeni Çarşısında bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii 1750 yılında bir Mahmut Ağa Kokonozi tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E761</span>

Avrupa E-yolu E761, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Bosna-Hersek'in Bihać şehri ile Sırbistan'ın Zaječar şehirlerini birbirine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E853</span>

Avrupa E-yolu E853, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Yunanistan ile Arnavutluk'u birbirine bağlar. Toplam 61 kilometre uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E852</span>

Avrupa E-yolu E852, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Kuzey Makedonya'daki Ohri şehri ile Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı birbirine bağlar. Toplam 134 kilometre uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E851</span>

Avrupa E-yolu E851, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Karadağ'ın Petrovac şehrinden başlayıp kuzey Arnavutluk'tan geçer ve Kosova'nın başkenti Priştine'de sona erer. Toplam 323 kilometre uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in belediyeleri</span>

Bosna-Hersek'in belediyeleri, Bosna-Hersek'in en küçük idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te ulaşım</span>

Bosna-Hersek, kara yolu, demiryolu ve hava taşımacılığı için gerekli alt yapıya sahiptir. Birçok ülkeye otobüs bağlantıları ile beş uluslararası kara yolu ve 20 devlet kara yolu vardır. Demiryolları toplam 1.000 km'den biraz fazla bir mesafeyle Hırvatistan ve Sırbistan'a bağlantı sağlamaktadır. Yedisi asfalt pistli 25 havalimanı mevcuttur. Sava Nehri gezilebilir, ancak kullanımı sınırlıdır.