İçeriğe atla

Avrupa E-yolu E60

E60 güzergahı

Avrupa E-yolu E60, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Brest şehrinde başlayıp, Kırgızistan'daki İrkeştam Geçiti'nde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6200 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun 2. Avrupa E-yoludur.

E60 Yolu; Fransa'nın Atlas Okyanusu kıyısındaki Brest şehrinde başlayıp, Fransa, İsviçre, Almanya, Avusturya, Macaristan, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan ülkelerinin topraklarından geçerek Çin sınırındaki İrkeştam Geçiti'nde biter.[1]

Romanya'nın Acıçay şehrinden Gürcistan'ın Poti şehrine varabilmek için Karadeniz feribot ile geçilir. Azerbaycan'ın Bakü şehrinden Türkmenistan'ın Türkmenbaşı şehrine varabilmek için ise Hazar Denizi feribot ile geçilir.

Ayrıca; yaklaşık 6200 km'lik mesafe boyunca birçok yol ile bağlantı kurmaktadır.[2] Aynı zamanda, birçok yerde ulusal yollar ile birleşmektedir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ ""Road Transport Infrastructure; Intermediate roads"" (PDF) (İngilizce). UNECE. 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Temmuz 2012. 
  2. ^ "E60" (İngilizce). Elbruz.org. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, 1944 yılında Bretton Woods Anlaşması'nda Uluslararası Para Fonu ile birlikte kurulmuştur. IBRD, Dünya Bankası’nın ana borç veren kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa coğrafyası</span> Avrupanın fiziksel kara kütlesinin tanımı

Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolları</span> Avrupada bulunan ana karayollarını numaralandırma sistemi

Avrupa E-yolları Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından geliştirilmiş olan, Avrupa'da bulunan ana kara yollarını numaralandırma sistemidir. Avrupa ana karayollarına dâhil olan, çok defa ülkeler arası sınırları da geçen bu yollar; E 01'den başlayarak artar şekilde numaralandırılmıştır. Bu numaralama sistemi ilk defa 1975'te uygulanmış ve 1993'te sistemde büyük bir revizyon yapılmıştır. Bu numaralama Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'na üye olan tüm ülkeleri kapsadığı için, Avrupa E-yolları ağına bağlı Kafkas ülkeleri ve bazı Orta Asya ülkeleri ana kara yolları da Avrupa E-yolu numaralandırma sistemine dâhildirler.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E70</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E70, batı-doğu referanslı 4550 km uzunlukta batıda La Coruna, İspanya'da başlayan ve Poti'de sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan üzerinden Varna'ya geçmekte ve Varna - Samsun arasında Karadeniz geçilmesi gerekmektedir. Sonra Türkiye'de Samsun'dan başlayıp Gürcistan sınırına kadar gitmekte ve Poti, Gürcistan'da son bulmaktadır. Varna-Samsun arasında düzgün işleyen feribot bulmak şu anda (8.2009) imkânsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E80</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E80, batı-doğu referanslı 5600 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E87</span>

Avrupa E-yolu E87 Kuzey-Güney referanslılar arası bir yol olarak 2030 km uzunlukta kuzeyde Odessa, Ukrayna'da başlayan ve Antalya, Türkiye'de sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Ukrayna, Moldova, Romanya, Bulgaristan üzerinden Türkiye'nin batısına inmekte Antalya'da son bulmaktadır. Eceabat-Çanakkale arasında Çanakkale Boğazı'nı düzgün işleyen feribot ile geçmek gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dolon Geçiti</span>

Dolon Geçiti Orta-Kırgızistan'da Bişkek ile Narin şehri arasında ana yol üzerinde ortalama deniz seviyesinden 3,038 metre yüksekte konumlanan bir dağ geçitidir.

<span class="mw-page-title-main">2010 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2010 Dünya Halter Şampiyonası, 17-26 Eylül 2010 tarihleri arasında Türkiye'nin Antalya şehrinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">1999 Dünya Güreş Şampiyonası</span>

1999 Dünya Güreş Şampiyonası, serbest ve grekoromen stil kategorilerinde 36. defa düzenlenen organizasyondur. Müsabakalara ev sahipliğini 7-10 Ekim tarihleri arasında serbest stil müsabakaları için Türkiye'nin Ankara kenti, kadınlar serbest stil müsabakaları için 10-12 Eylül tarihleri arasında İsveç'in Boden kenti ve 23-26 Eylül tarihleri arasında erkekler grekoromen stil müsabakaları için Yunanistan'ın Pire kenti yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2001 Dünya Güreş Şampiyonası</span>

2001 Dünya Güreş Şampiyonası, serbest ve grekoromen stil kategorilerinde 38. defa düzenlenen organizasyondur. Müsabakalara ev sahipliğini 22-25 Kasım tarihleri arasında serbest stil müsabakaları için Bulgaristan'ın Sofya kenti, grekoromen stil müsabakaları için 6-9 Aralık tarihleri arasında Yunanistan'ın Patras kenti yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2002 Dünya Güreş Şampiyonası</span>

2002 Dünya Güreş Şampiyonası, serbest ve grekoromen stil kategorilerinde 39. defa düzenlenen organizasyondur. Müsabakalara ev sahipliğini 7-9 Eylül tarihleri arasında serbest stil müsabakaları için İran'ın Tahran kenti, kadınlar serbest stil müsabakaları için 2-3 Kasım tarihleri arasında Yunanistan'ın Halkis kenti ve 20-22 Eylül tarihleri arasında erkekler grekoromen stil müsabakaları için Rusya'nın Moskova kenti yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2003 Dünya Güreş Şampiyonası</span> 2003te düzenlenen Rusya ve Fransanın ev sahipliği yaptığı Güreş Şampiyonası

2003 Dünya Güreş Şampiyonası, serbest ve grekoromen stil kategorilerinde 40. defa düzenlenen organizasyondur. Müsabakalara ev sahipliğini 12-14 Eylül tarihleri arasında serbest stil müsabakaları için ABD'nin New York kenti, grekoromen stil müsabakaları için 2-5 Ekim 2003 tarihleri arasında Fransa'nın Créteil kenti yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2009 Dünya Güreş Şampiyonası</span>

2009 Dünya Güreş Şampiyonası, serbest ve grekoromen stil kategorilerinde 45. defa düzenlenen organizasyondur. Müsabakalara ev sahipliğini 21-27 Eylül 2009 tarihleri arasında Danimarka'nın Herning kenti yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E84</span>

Avrupa E-yolu E84 veya D 110 Karayolu, Avrupa E-yolları ağının Türkiye'de bulunan bir parçası. İpsala yakınlarında, Yunanistan sınırından başlayıp, Silivri'de bitmektedir. Doğu-batı referanslı olarak 163 km uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E40</span> Fransa, Calaiste başlayıp 6500 km sonra Kazakistan, Ridderde biten otoyol

Avrupa E-yolu E40, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Calais şehrinde başlayıp, Kazakistan'ın Ridder şehrinde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6500 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun Avrupa E-yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E881</span>

Avrupa E-yolu E881, Avrupa E-yolları ağının Türkiye'de bulunan B-sınıfı bir parçası olan bir otoyoldur. Gebze'de başlayıp, Çeşme'de bitmektedir. Yaklaşık 440 km uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E1</span>

Avrupa E-yolu E01, Avrupa E-yolları ağının Batı Avrupa'da bulunan bir parçası. Kuzey İrlanda'nın Larne şehrinde başlayıp, İspanya'nın Sevilla şehrinde bitmektedir. Kuzey-güney referanslı olarak yaklaşık 2509 km uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E4</span>

Avrupa E-yolu E4 İsveç'ten Finlandiya sınırına giden, toplam uzunluğu 1.590 kilometre olan bir otoyoldur. Finlandiya'da bulunan kısmı sadece Tornio şehrindedir ve sadece 1 kilometre (0,62 mi) uzunluğundadır. İsveç kısmı, İsveç'in çoğundan geçer ve genellikle İsveç'in kara yolu omurgası olarak kabul edilir, çünkü en büyük şehirlerinin birçoğunun çevresinden ve başkent Stockholm'den geçer.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E39</span> Avrupada bir otoyol

Avrupa E-yolu E39, Avrupa E-yolları ağının 1330 kilometre uzunluğundaki bir kuzey-güney yönlü yoldur. Norveç'ten Danimarka'ya gider.