İçeriğe atla

Avrupa E-yolu E28

E28
logo
logo
TipUluslararası E-yolu ağı
BaşlangıçBerliner Ring, Almanya
BitişMinsk, Belarus
Uzunluk1.230 km
Geçtiği Yerler Almanya
 Polonya
 Rusya
 Litvanya
 Belarus
Harita
Harita
Almanya'da Bundesautobahn 11, Berlin'in kuzeyinde
Almanya-Polonya sınırındaki bir karayolu üzerinde E28 ve A6 yol işareti
E28 güzergahı Litvanya'da, Jieznas yakınında (yol A16)

Avrupa E-yolu E28, Avrupa E-yolları ağındaki batı-doğu yönlü bir yoldur. Almanya'daki Bundesautobahn 10'da başlayarak, batı-doğu yönünde 1.230 kilometre (760 mi) giderek Minsk, Belarus'a gider.

Tarihçe

E-yollarının 1975 versiyonunda, bu yolun öncüsü, Berlin'den Gdansk'a gidiyordu.[1][2]

Rota

Almanya
Polonya
Rusya
Litvanya
A16 ve A3'ten geçer
Belarus

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "volume-1302-l-21618-English.pdf" (pdf). 13 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  2. ^ "E28". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonya</span> Orta Avrupada bir ülke

Polonya, resmî adıyla Polonya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir. Ülke 312.696 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38,4 milyonluk nüfusuyla dünya sıralamasında en kalabalık 36. ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Berlin Duvarı</span> 1961–1989 yılları arasında Doğu Almanya ile Batı Almanyayı ayıran bariyer

Berlin Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 tarihinde Berlin'de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar. Demokratik Almanya Cumhuriyeti açısından resmî adı Antifaschistischer Schutzwall şeklindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir. 30 Aralık 1922'de imzalanan Sovyetler Birliği kuruluş anlaşmasını imzalayan devletlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Willy Brandt</span> 4. Almanya şansölyesi

Willy Brandt veya doğum adıyla Herbert Ernst Karl Frahm, Federal Almanya Şansölyesi (1969-1974), Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri (1964-1987).

Bu liste Avrupa Birliği'ndeki sınır ülkelerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolları</span> Avrupada bulunan ana karayollarını numaralandırma sistemi

Avrupa E-yolları Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından geliştirilmiş olan, Avrupa'da bulunan ana kara yollarını numaralandırma sistemidir. Avrupa ana karayollarına dâhil olan, çok defa ülkeler arası sınırları da geçen bu yollar; E 01'den başlayarak artar şekilde numaralandırılmıştır. Bu numaralama sistemi ilk defa 1975'te uygulanmış ve 1993'te sistemde büyük bir revizyon yapılmıştır. Bu numaralama Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'na üye olan tüm ülkeleri kapsadığı için, Avrupa E-yolları ağına bağlı Kafkas ülkeleri ve bazı Orta Asya ülkeleri ana kara yolları da Avrupa E-yolu numaralandırma sistemine dâhildirler.

<span class="mw-page-title-main">Brandenburg Kapısı</span> Almanyanın Berlin şehrinin ana sembollerinden biri

Brandenburg Kapısı Almanya'nın Berlin şehrinin ana sembollerinden biridir. Hemen kuzeyinde Reichstag bulunur. Soğuk Savaş boyunca, Reichstag Batı Berlin'de, Brandenburger Kapısı Doğu Berlin'de bulunmuştur. Kapı 1788-1791 yılları arasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E70</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E70, batı-doğu referanslı 4550 km uzunlukta batıda La Coruna, İspanya'da başlayan ve Poti'de sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan üzerinden Varna'ya geçmekte ve Varna - Samsun arasında Karadeniz geçilmesi gerekmektedir. Sonra Türkiye'de Samsun'dan başlayıp Gürcistan sınırına kadar gitmekte ve Poti, Gürcistan'da son bulmaktadır. Varna-Samsun arasında düzgün işleyen feribot bulmak şu anda (8.2009) imkânsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E80</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E80, batı-doğu referanslı 5600 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Berlin</span>

Batı Berlin, siyasi unsurlar yüzünden oluşmuş ve 1949'dan 1990'a kadar var olmuş bir eksklavdı. Batı Berlin sadece bugünkü Berlin'in batısındaki bölgeyi kapsıyordu ve Doğu Berlin ve Alman Demokratik Cumhuriyeti ile sınırlarını paylaşıyordu. Şehrin batısı 1945'te oluşan Amerikan, İngiliz ve Fransız sektöründen oluşuyordu. Siyasal olarak bu sektörler Batı Almanya'ya bağlıydı ama yine de bu bölgeler özel statülere sahipti, çünkü bu bölgelerin yönetimi Müttefik Devletler tarafından yapılıyordu. Doğu-Berlin'de Sovyetler tarafından işgal edilmişti ve böylece Sovyet sektörü olmuştu, Doğu Berlin böylece Sovyetler yönetimi altına girdi ve bütün Berlin'in Doğu Almanya'nın başkenti olması talep edildi. Bu talep Batılı Müttefikler tarafından reddedildi ve Berlin'in yönetiminin dört işgalci güçleri tarafından gerçekleştirilmesi istendi. Sovyetler'in ve Batılı Müttefikler'in siyasal nedenler yüzünden anlaşamaması nedeniyle kent bölündü ve Berlin Duvarı'nın 1961'de yapılmasıyla şehir resmen duvarlar tarafından bölünmüş oldu. Berlin duvarı'nın 1989'da yıkılmasıyla şehir yeniden birleşti.

<span class="mw-page-title-main">Gdynia</span>

Gdynia (Gdiniô), Almanca: Gdingen) Polonya'nın Pomeranya Bölgesi'nde bulunan ve Baltık Denizi'nin güney kıyısında yer alan Gdańsk Körfezi'nde önemli bir limanı bulunan bir şehirdir kentidir.

Republic Unitary Enterprise "National Aircompany "Belavia" ;, Belavia Belarusian Airlines Belavia Belarus Havayolları olarak faaliyeti Minsk merkezli Belarus'un ulusal havayolu şirketidir. Belavia Devlet şirketi Beyaz bayrak taşıyıcısıdır. Belavia, Avrupa şehirleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun yanı sıra bazı Orta Doğu'ya hedefleri arasında bir yol ağı sunmaktadır. Minsk Ulusal Havalimanı tabanlıdır. Havayolu'nun 1.017 çalışanı bulunmaktadır. Son 6 yılda, havayolunun yolcu sayısı 2009 yılında 700.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Avrupa Oyunları</span> Minskte düzenlenen 2. Avrupa Oyunları

2019 Avrupa Oyunları , kısaca Minsk 2019 olarak da bilinen, Belarus'un Minsk kentinde 21 Haziran - 30 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlendi. Oyunlarda 15 spor dalında 200 etkinlik yer aldı. 50 ülkeden 4.082 sporcu katıldı. Spor dallarından on tanesi Tokyo, Japonya'daki 2020 Yaz Olimpiyatları için kota imkanı sağladı. Açılış töreni 21 Haziran'da, kapanış töreni ise 30 Haziran'da Dinamo Olimpiyat Stadyumu'nda gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vistül Kordonu</span>

Vistül Kordonu, kumluktan oluşmakta ve Baltık Denizi'ni Vistül Lagünü'nden ayırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vistül Lagünü</span>

Vistül Lagünü, 56 mil (90 km) uzunluğunda, 6 ila 15 mil genişliğinde ve Baltık Denizi'nden Vistül Kordonu'yla ayrılan derin acı su lagünüdür. Şimdi Vistula Körfezi olarak da biliniyor. Modern Almancada lagünün adı, Frisches Haff'tır. Bu isim daha önceki halinden Friesisches Haff'tan türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Litvanya ilişkileri</span>

Belarus-Litvanya ilişkileri, Belarus ve Litvanya arasındaki dış ilişkilerdir. Ülkeler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından kısa bir süre sonra, 24 Ekim 1991'de diplomatik ilişkiler kurdu. İki ülke 680 kilometre ortak sınırı paylaşıyor. Vilnius, Avrupa Beşeri Bilimler Üniversitesi, Svyatlana Tsihanouskaya gibi Belaruslu mülteciler gibi çok sayıda Belarus sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yapıyor. İki ülkenin Konstanti Kalinovski gibi paylaştığı ulusal kahramanların izlerinin yanı sıra Litvanya, Belarus edebiyatının doğum yeri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Belarus'taki Yahudilerin tarihi, 8. yüzyılın başlarından itibaren başlar. Yahudiler, modern Belarus topraklarının her yerinde yaşadılar. Yahudiler, 20. yüzyılın ilk yarısında ülkedeki üçüncü en büyük etnik gruptu. 1897'de Belarus'un Yahudi nüfusu 910.900 kişiydi ve toplam nüfusun %14.2'sine eşitti. Polonya-Sovyet Savaşı'nın (1919-1920) ardından, Riga Antlaşması hükümlerine göre Belarus, Doğu Belarus ve Batı Belarus olarak ikiye bölündü ve 350.000-450.000 Yahudinin Polonya tarafında kalmasına sebep oldu.