İçeriğe atla

Avrupa Biyoteknoloji Derneği

Avrupa Biyoteknoloji Derneği (EBTNA: European Biotechnology Thematic Network Association) 1996 yılından beri hem akademik hem de endüstriye yönelik projeler sunan biyoteknoloji derneği. Biyoteknoloji; biyoloji, tarım, veterinerlik, tıp ve biyomühendislik gibi farklı birçok sektörleri kapsayan yenilikçi bir bilim dalıdır ve birçok endüstriyel aktivite ile de ilişkilidir. Bu yüzden biyoteknoloji insanoğluna birçok yarar sağlayabilir. Bununla beraber biyoteknolojinin pozitif ve negatif yönlerin farkında olunması için halkın eğitilmesi kadar etik konularında göz önünde alınması gereklidir. Avrupa Biyoteknoloji Derneği bu amaca hizmet eden uluslararası birçok etkinliğe imza atmaktadır.

Dernek faaliyetlerini Avrupa'dan Yakın Doğu' ya; Pasifik Asya'dan Latin-Amerika'ya olmak üzere 47 ülkenin koordinatörlük sistemiyle yürütmektedir. Öncelikle EBTNA' nın amacı biyoteknolojinin çıkış noktası olan yaşam, doğa, sağlık bilimlerinin teknoloji ile birleştirerek disiplinler arası bir bilim dalı olduğunu göstermek, hem bilimsel ve akademik çalışmaları hem de sanayiyi bir araya getirerek birlikte projeler hazırlamak; lisans ve yüksek lisans programları ile biyoteknoloji alanında uzman kişiler yetiştirerek bu alana katkı sağlamak için çaba göstermektir.

Derneğin Amaçları

a. Biyoteknoloji vurgusu ile bilim dallarındaki bilgi ve becerinin değerlendirilebilmesi için programları uygulama, danışma veya yönetme

b. Özellikle yenilikçi yaklaşımlara sahip olan eğitim ve öğretim ile ilgili programları üstlenmek

c. Eğitim ve Öğretim ile ilgili programlarda danışman olarak veya değerlendirici olarak yer almak

d. Değerlendirmeler uygun koşullar altında gerçekleştirildiğinde başarı sertifikası sağlamak

e. Diğer dernekler ve profesyonel kurumlarla işbirliği sağlamak

f. Biyoteknoloji eğitimini sınırlar ötesine taşımak

Dernek üyeleri Thematic Network projesi sayesinde dünya çapında biyoteknoloji grupları ve farklı disiplinlerle işbirliği fırsatına sahiptir. Öğrencilerin analiz ve tartışmaları için bir üniversiteler ağı yaratmak niyetindedir. İnsan bilimleri için de birçok bilimsel ağ yaratılmıştır.

Etkinlikler

Her sene yapmış oldukları toplantılar ile biyoteknoloji alanındaki akademisyenleri ve endüstriyi bir araya getirerek bu alanda çalışmak isteyenlere yeni ufuklar açmasına zemin hazırlamaktadır. Her konuda önder olmaya çalışan EBTNA, ilk olarak 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı ve Tübitak himayesinde, yaklaşık 1000 kişinin katılımı ile İstanbul'da düzenlenen Avrupa Biyoteknoloji Kongresi[1] düzenlendi. Avrupa ve Türkiye'den birçok akademisyenin katıldığı Kayseri'de Eurobiotech2012 Tarım Sempozyumu ve ilerleyen aylarda da Valencia/İspanya'da Biyoteknoloji günleri düzenlendi. Sonraki yıllarda düzenlenen etkinlikler şu şekildedir;

2013- Avrupa Biyoteknoloji Kongresi (Bratislava/Slovakya)

2014- Avrupa Biyoteknoloji Kongresi (Lecce/İtalya)

2014- Avrupa Biyoteknoloji Günleri (Cluj-Napoca/Romanya)

2015- Avrupa Biyoteknoloji Kongresi (Bükreş/Romanya)

2016'daki Avrupa Biyoteknoloji Kongresi Riga/Letonya' da gerçekleştirilecektir.

Yönetim Kurulu

Genel merkezi Piazza Üniversitesi/İtalya olan dernek Prof. Mariapia Viola Magni tarafından 1996 yılında kurulmuştur. Derneğe bugüne kadar Prof. Mariapia Viola Magni ve daha sonra Prof. Fabrizio Bruschi başkanlık yapmıştır. Prof. Magni hala Genel Sekreter olarak görev yapmaktadır. Yönetim Kurulu şu şekilde oluşmaktadır.

Başkan: Prof. Munis Dundar - Erciyes Üniversitesi/Türkiye

Genel Sekreter: Prof. Mariapia Viola Magni- Piazza Üniversitesi/İtalya

Başkan Yardımcısı: Prof. Kevan Gartland- Glasgow Caledonia Üniversitesi/ İskoçya

Sayman: Prof. Tommasso Beccari- Perugia Üniversitesi/İtalya

Üye: Prof Oscar Vicente- Polytechnic Üniversitesi/İspanya

Üye: Prof Juraj Krajcovic- Comenius Üniversitesi/Slovakya

Üye: Prof Michelle Maffia- Salento Üniversitesi/İtalya

Üye: Prof Michel Salzet- Lille Üniversitesi/Fransa

Kaynakça

  1. ^ Bruschi, Bruschi (Eylül 2011). "Biotechnology worldwide and the 'European Biotechnology Thematic Network' Association (EBTNA)". Current opinion in biotechnology. Cilt 22 Suppl 1. ss. S7-14. doi:10.1016/j.copbio.2011.05.506. PMID 21680172. 2 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türk Matematik Derneği, Türkiye'de matematikçi Cahit Arf önclüğünde 1948 yılında kurulmuş, kamu yararına çalışan bir dernektir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Şengör</span> Türk yer bilimci, akademisyen ve yazar

Ali Mehmet Celâl Şengör, Türk yer bilimci, akademisyen, bilim insanı ve yazardır. Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rıdvan Ege</span> Türk hekim

Rıdvan Ege, Türk akademisyen, genel cerrahi, ortopedi, çocuk cerrahisi, travmatoloji, el cerrahisi uzmanı. Kurulmasına öncülük ettiği Ufuk Üniversitesi mütevelli heyet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Nükleer Tıp Derneği</span>

Türkiye Nükleer Tıp Derneği (TNTD), merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

Avrupa Spor Bilimleri Koleji ya da kısaca ECSS, Avrupa genelinde spor hakkındaki bilimsel bilginin toplanması, işletilmesi ve yayılmasını amaçlayan dernek. 1995'te, Nice, Fransa'da kurulan ve kâr amaçlı olmayan bu organizasyonun temel amacı bilgi paylaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Teknik Üniversitesi</span>

Sofya Teknik Üniversitesi, Sofya'da bulunan üniversite. Bulgaristan'ın en büyük devlet teknik üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">TED Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TED Üniversitesi, 7 Temmuz 2009'da Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesi. 2012-2013 akademik yılında alınan 320 öğrencisi ile eğitime başlamıştır. TED Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. Türkiye'de Sabancı Üniversitesi'nden sonra liberal bilimler tarzı eğitim veren ikinci yükseköğretim kurumudur. TED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 2021 yılında akredite edilen Koç Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte üç vakıf üniversitesinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span> Üniversite

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

Aydın Köksal Türk elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisi ve dil bilimci. Türkiye Bilişim Derneğinin onursal başkanı, Bilişim AŞ'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Bununla birlikte bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım, veri tabanı gibi 2500 bilişim terimini Türkçeye kazandırmıştır.

Çocuk göğüs hastalıkları, tüberküloz, kistik fibrozis ve yenidoğanın akciğer hastalıkları gibi çocuklara has, önemli rahatsızlıklarla yetişkinlerden ayrılarak, çocuk fizyolojik sistemine paralel olarak doğmuş bir tıp branşıdır. Önceleri yetişkin göğüs hastalıkları doktorlarının ilgi alanı altında olan bu branş, ilk olarak 1957 yılında Amerikan Pediatri akademisinde Edith Lincoln başkanlığında oluşturulmuş ve artık ayrı bir branş olarak çalışmalarını sürdürmeye başlamıştır. Avustralya'da Louis I. Landau ile çocuk göğüs hastalıkları eğitim programları yetmişli yıllarda başlamış, ABD’de 1986 yılında Avrupa'da ise 1990 yılında bir araştırma ile homojen olarak büyüyerek gelişim göstermiştir.

Bilim Akademisi Derneği, bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini tanıtmayı, örneklemeyi ve gözetmeyi amaçlayan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Munis Dündar</span>

Munis Dündar, Türk akademisyen, tıbbi genetik profesörü ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ferhunde Öktem</span>

Ferhunde Öktem, Türk bilim insanı ve psikologdur. Türkiye'de klinik psikoloji üzerine çalışmış ve bu alanda önemli katkılar yapmıştır.

Çevre biyoteknolojisi, doğal çevreye uygulanan ve araştıran biyoteknoloji dalıdır. Ayrıca ticari kullanımlar ve işletmeler için biyolojik süreçlerden faydalanılması çalışmalarını da kapsamaktadır. Uluslararası Çevre Biyoteknolojisi Derneği çevre biyoteknolojisini "Kirlenmiş çevresel ortamların iyileştirilmesi ve çevre dostu süreçler için biyolojik sistemlerden yararlanılması, geliştirilmesi ve düzenlenmesi" olarak tanımlamaktadır. Katı, sıvı ve gaz atıkların biyolojik olarak işlenerek çevre kirliliğinin önlenmesi, kirlenmiş çevrenin iyileştirilmesi, çevrenin ve arıtım süreçlerinin biyolojik olarak izlenmesi amaçlarıyla biyolojik organizmaların ve ürünlerinin kullanılmasına dayanan bilimsel ve mühendislik bilgi sistemi olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ayhan Kuzu</span>

Mehmet Ayhan Kuzu, Türk Profesör Doktor, Genel Cerrahi Uzmanı ve öğretim üyesi.

MÜDEK, çeşitli disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan bir dernektir. MÜDEK, mühendislik eğitim kalitesinin artırılması için çalışır ve bağımsız bir kuruluştur.