Avrupa Biyoteknoloji Derneği
Avrupa Biyoteknoloji Derneği (EBTNA: European Biotechnology Thematic Network Association) 1996 yılından beri hem akademik hem de endüstriye yönelik projeler sunan biyoteknoloji derneği. Biyoteknoloji; biyoloji, tarım, veterinerlik, tıp ve biyomühendislik gibi farklı birçok sektörleri kapsayan yenilikçi bir bilim dalıdır ve birçok endüstriyel aktivite ile de ilişkilidir. Bu yüzden biyoteknoloji insanoğluna birçok yarar sağlayabilir. Bununla beraber biyoteknolojinin pozitif ve negatif yönlerin farkında olunması için halkın eğitilmesi kadar etik konularında göz önünde alınması gereklidir. Avrupa Biyoteknoloji Derneği bu amaca hizmet eden uluslararası birçok etkinliğe imza atmaktadır.
Dernek faaliyetlerini Avrupa'dan Yakın Doğu' ya; Pasifik Asya'dan Latin-Amerika'ya olmak üzere 47 ülkenin koordinatörlük sistemiyle yürütmektedir. Öncelikle EBTNA' nın amacı biyoteknolojinin çıkış noktası olan yaşam, doğa, sağlık bilimlerinin teknoloji ile birleştirerek disiplinler arası bir bilim dalı olduğunu göstermek, hem bilimsel ve akademik çalışmaları hem de sanayiyi bir araya getirerek birlikte projeler hazırlamak; lisans ve yüksek lisans programları ile biyoteknoloji alanında uzman kişiler yetiştirerek bu alana katkı sağlamak için çaba göstermektir.
Derneğin Amaçları
a. Biyoteknoloji vurgusu ile bilim dallarındaki bilgi ve becerinin değerlendirilebilmesi için programları uygulama, danışma veya yönetme
b. Özellikle yenilikçi yaklaşımlara sahip olan eğitim ve öğretim ile ilgili programları üstlenmek
c. Eğitim ve Öğretim ile ilgili programlarda danışman olarak veya değerlendirici olarak yer almak
d. Değerlendirmeler uygun koşullar altında gerçekleştirildiğinde başarı sertifikası sağlamak
e. Diğer dernekler ve profesyonel kurumlarla işbirliği sağlamak
f. Biyoteknoloji eğitimini sınırlar ötesine taşımak
Dernek üyeleri Thematic Network projesi sayesinde dünya çapında biyoteknoloji grupları ve farklı disiplinlerle işbirliği fırsatına sahiptir. Öğrencilerin analiz ve tartışmaları için bir üniversiteler ağı yaratmak niyetindedir. İnsan bilimleri için de birçok bilimsel ağ yaratılmıştır.
Etkinlikler
Her sene yapmış oldukları toplantılar ile biyoteknoloji alanındaki akademisyenleri ve endüstriyi bir araya getirerek bu alanda çalışmak isteyenlere yeni ufuklar açmasına zemin hazırlamaktadır. Her konuda önder olmaya çalışan EBTNA, ilk olarak 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı ve Tübitak himayesinde, yaklaşık 1000 kişinin katılımı ile İstanbul'da düzenlenen Avrupa Biyoteknoloji Kongresi[1] düzenlendi. Avrupa ve Türkiye'den birçok akademisyenin katıldığı Kayseri'de Eurobiotech2012 Tarım Sempozyumu ve ilerleyen aylarda da Valencia/İspanya'da Biyoteknoloji günleri düzenlendi. Sonraki yıllarda düzenlenen etkinlikler şu şekildedir;
2013- Avrupa Biyoteknoloji Kongresi (Bratislava/Slovakya)
2014- Avrupa Biyoteknoloji Kongresi (Lecce/İtalya)
2014- Avrupa Biyoteknoloji Günleri (Cluj-Napoca/Romanya)
2015- Avrupa Biyoteknoloji Kongresi (Bükreş/Romanya)
2016'daki Avrupa Biyoteknoloji Kongresi Riga/Letonya' da gerçekleştirilecektir.
Yönetim Kurulu
Genel merkezi Piazza Üniversitesi/İtalya olan dernek Prof. Mariapia Viola Magni tarafından 1996 yılında kurulmuştur. Derneğe bugüne kadar Prof. Mariapia Viola Magni ve daha sonra Prof. Fabrizio Bruschi başkanlık yapmıştır. Prof. Magni hala Genel Sekreter olarak görev yapmaktadır. Yönetim Kurulu şu şekilde oluşmaktadır.
Başkan: Prof. Munis Dundar - Erciyes Üniversitesi/Türkiye
Genel Sekreter: Prof. Mariapia Viola Magni- Piazza Üniversitesi/İtalya
Başkan Yardımcısı: Prof. Kevan Gartland- Glasgow Caledonia Üniversitesi/ İskoçya
Sayman: Prof. Tommasso Beccari- Perugia Üniversitesi/İtalya
Üye: Prof Oscar Vicente- Polytechnic Üniversitesi/İspanya
Üye: Prof Juraj Krajcovic- Comenius Üniversitesi/Slovakya
Üye: Prof Michelle Maffia- Salento Üniversitesi/İtalya
Üye: Prof Michel Salzet- Lille Üniversitesi/Fransa
Kaynakça
- ^ Bruschi, Bruschi (Eylül 2011). "Biotechnology worldwide and the 'European Biotechnology Thematic Network' Association (EBTNA)". Current opinion in biotechnology. Cilt 22 Suppl 1. ss. S7-14. doi:10.1016/j.copbio.2011.05.506. PMID 21680172. 2 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2016.
Dış bağlantılar
- Derneğin internet sitesi 14 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.