İçeriğe atla

Avrupa Birliği Kamu Lisansı

Avrupa Birliği Kamu Lisansı
YazarAvrupa Birliği
Sürüm1.1
YayımcıAvrupa Birliği
Yayım tarihiOcak 2009
İlk yayımlanmaOcak 2007 (1.0)
DFSG uyumluEvet
FSF onaylıEvet
OSI onaylıEvet[1]
GPL uyumluHayır (yeniden
lisanslama hariç)[2][3]
CopyleftEvet
Kod bağdaştırmaEvet, Lisans verenin bulunduğu Avrupa Birliği ülkesindeki geçerli telif hakkı kanununa bağlıdır.[4]
Web sitesijoinup.ec.europa.eu
Avrupa Birliği Kamu Lisansı (EUPL) Logosu

Avrupa Birliği Kamu Lisansı ya da kısaltılmış haliyle EUPL, Amerikan Hukuku'na göre yazılmış GNU Genel Kamu Lisansı'nın Kıta Avrupa'sı hukuk sisteminin kavram ve terminolojisine uygun yazılmış hali şeklinde yorumlanabilecek, özgür bir yazılım lisansıdır.

Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan ve yazılan EUPL'nin 1.0 sürümü, 9 Ocak 2007 tarihinde onaylandı. 1.1 sürüm güncellemesi ise 9 Ocak 2009'da onaylandı. Sözleşme, GPL'in aksine sadece İngilizce dilinde değil, Avrupa Birliği'nin 22 resmi dilinde birden yazıldı. Tüm bu diller, eşit hukuki ağırlığa sahipler. EUPL 1.1 sözleşmesi, Açık Kaynak İnisiyatifi (OSI) tarafından Mart 2009'da onaylandı.

Tarihçe

EUPL, orijinal kapsamı göz önüne alındığında IDABC programı çerçevesinde geliştirilen yazılımların dağıtımı için kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve tüm yazılım geliştiricileri tarafından da kullanılmaya uygundur[5].Ana hedefi, Avrupa Birliği'nin üye ülkelerindeki telif hakkı yasasıyla uyumlu olmaya odaklanırken, GNU Genel Kamu Lisansı gibi popüler ücretsiz yazılım lisanslarıyla uyumluluğu korumaktır.

Diğer özgür yazılım sözleşmeleriyle uyumu

Avrupa Birliği'ni oluşturan 27 üye ülkenin hukuk sistemi ve telif hakları müktesebatına uygun olarak kaleme alınan EUPL, yaygın olarak kullanılan diğer özgür yazılım lisanslarıyla da uyumludur. EUPL'nin aşağıdaki özgür yazılım lisanslarıyla uyumlu olduğu açıklanmıştır:

Versions

EUPL v1.0 9 Ocak 2007 tarihinde onaylanmıştır.[6]

EUPL v1.1, 9 Ocak 2009 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. EUPL v1.1, Mart 2009 itibarıyla OSI sertifikalıdır.[7]

EUPL v1.2 Mayıs 2017'te yayınlandı.[8] EUPL v1.2, Temmuz 2017 tarihi itibarıyla OSI sertifikalıdır..[7]

Üye ülke politikaları

2010'den itibaren AB üye ülkeleri, kamu sektörü uygulamalarının açık kaynak dağıtımını teşvik etme amaçlı politikaları kabul ediyor veya gözden geçiriyordu. EUPL aşağıdaki politikalardan bazılarında resmi olarak belirtilmiştir:

Kaynakça

  1. ^ "OSI approval published on Joinup". 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. 
  2. ^ "Various Licenses and Comments about Them". 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. 
  3. ^ CeCILL Free Software Licence Agreement 30 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The EUPL is explicitly compatible with GPLv2. For combining code with GPLv3, the EUPL allows combining under CeCILL v. 2.0, and CeCILL is then explicitly GPLv3 compatible.
  4. ^ "EUPL 1.1" (PDF). 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ "Overview of the IDABC project". 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2022. 
  6. ^ "EUPL v1.0 was published on 9 January 2007". 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2022. 
  7. ^ a b "Introduction to the EUPL licence | Joinup". joinup.ec.europa.eu (İngilizce). 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2017. 
  8. ^ "Commission Implementing Decision (EU) 2017/863". 19 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Schmitz, Patrice-Emmanuel (3 Aralık 2021). "The EUPL is a 'Legal Licence' in France". Joinup. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

<span class="mw-page-title-main">GNU Özgür Belgeleme Lisansı</span>

GNU Özgür Belgeleme Lisansı, GNU projesi için Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından tasarlanmış bir lisans modelidir. GNU GPL'nin açık içerik karşılığıdır. Lisansın mevcut son sürümü 1.3 olup, resmi metni www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresinde bulunabilir.

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketi ve GNU projesini desteklemek üzere 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulan, 4 temel yazılım özgürlüğünü savunan ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar ile korunmasını tercih eden, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür.

Arachne DOS ya da açık kaynaklı FreeDOS işletim sistemleri ile kullanılmak için tasarlanmış, grafik arabirimli, GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında özgür bir web tarayıcısıdır. HTML 4.0 dilinin eklentilerinin çoğu ile uyumludur. E-mail alış verişine, Usenet forumlarına katılmaya, IRC aracılığıyla sohbet etmeye ve FTP aracılığı ile veri indirmeye de olanak verir.

PHP Lisansı, PHP programlama dili tarafından kullanılan yazılım lisansıdır. Özgür Yazılım Vakfı ve Özgür Yazılım Hareketi bu lisansın GPL'le uyuşmadığına inanmaktadır. Bunun nedeni, PHP teriminin kullanımındaki kısıtlamalardır.

<span class="mw-page-title-main">Apache Lisansı</span>

Apache Lisansı, Apache Yazılım Vakfı (ASF) tarafından yayımlanan bir özgür yazılım lisansıdır. Apache Lisansı telif hakkı koruma ve feragat uyarısı gerektirmektedir ancak copyleft bir lisans değildir. Lisans, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımın geliştirilmesi için kaynak kodlarının kullanımına izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı</span> Özgür yazılım lisansı

LGPL veya bir başka deyişle GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı, GPL bir kitaplığı kullanan bir eserin, GPL'deki şartları daraltıcı bir lisansa sahip olmaması zorunluluğunu taşımayan büyük ölçüde pragmatik bir özgür lisans türüdür. LGPL şu gayelere matufen GPL'e tercih edilebilecek bir lisanstır:

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Mozilla Kamu Lisansı, açık kaynak koda dayanan bir özgür yazılım lisans modelidir. 1.0 sürümü Netscape'de hukukçu olarak çalışan Mitchell Baker tarafından 1998'de yazıldı. Daha güçlü bir özgür yazılım vurgusuna sahip olan güncel 1.1 sürümüyse Mozilla Vakfı hukukçularınca kaleme alındı.

<span class="mw-page-title-main">Ne Halt Edersen Et Kamu Lisansı</span>

Ne Halt Edersen Et Kamu Lisansı, son derece hoşgörülü bir özgür yazılım lisansıdır. Aslında bu lisans kamuya adanmış bir lisanstan farklı değildir. Lisansın 1.0 sürümü Banlu Kemiyatorn tarafından Window Maker tasarımı için 2000 yılı Mart ayında yayınlanmıştır. Debian proje lideri Fransız programcı Sam Hocevar tarafından 17 Nisan 2007 ile 16 Nisan 2008 tarihlerinde 2.0 sürümü yayınlanmıştır. Lisans yazılımın tamamının yeniden dağıtımı, yayınlanması ve değiştirilmesine izin vermekte ve argo terim kullanarak teşvik etmektedir. Özgür Yazılım Vakfı tarafından GPL uyumlu bir özgür yazılım lisansı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Affero Genel Kamu Lisansı</span> Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modeli

GNU Affero Genel Kamu Lisansı, Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modelidir. GNU Genel Kamu Lisansı ile neredeyse aynı olan AGPL, ağ ortamında kullanılan web hizmetlerini kapsayıcı bir ek madde içerir.

SIL Açık Yazıtipi Lisansı, özgür yazıtipleri için oluşturulmuş bir lisans sözleşmesidir. SIL International tarafından kaleme alınan bu sözleşme, Özgür Yazılım Vakfı tarafından da bir özgür yazılım lisansı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GnuTLS</span>

GnuTLS TLS, SSL ve DTLS iletişim kurallarının uyarlaması olan özgür bir yazılımdır. Uygulamaların ağ taşıma katmanı üzerinde güvenli haberleşmesini, X.509, PKCS #12, OpenPGP ve diğer yapılara erişebilmesi için uygulama programlama arayüzü sağlar.

<span class="mw-page-title-main">LibreCAD</span>

LibreCAD, 2B teknik çizimler için özgür bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) uygulaması. Linux, Mac OS X, Unix ve Microsoft Windows işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

Bilgi işlem alanında, Ortak Kamu Lisansı, IBM tarafından yayınlanan ücretsiz bir yazılım / açık kaynak yazılım lisansıdır. Özgür Yazılım Vakfı ve Açık Kaynak Girişimi, CPL'nin lisans koşullarını onaylar.

IBM Kamu Lisansı (IPL), IBM tarafından yazılan ve zaman zaman kullanılan özgür ve açık kaynak kodlu yazılım lisansıdır. Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından onaylanmıştır ve Açık Kaynak Girişimi tarafından "açık kaynak lisansı" olarak tanımlanmaktadır.