İçeriğe atla

Avrupa Birliği'ndeki coğrafi işaretler ve geleneksel spesiyaliteler

Korumalı menşe adı (PDO), korumalı coğrafi işaret (PGI) ve garantili geleneksel spesiyaliteler (TSG) olarak bilinen üç Avrupa Birliği coğrafi işareti, geleneksel spesiyaliteleri programı, tarım ürünlerinin ve gıda maddelerinin isimlerini teşvik eder ve korur.[1]

Üç programdan biri kapsamında kayıtlı ürünler, bu ürünlerin tanımlanmasına yardımcı olmak için o progamın logosuyla işaretlenebilir. Progamlar, tarım ürünleri ve gıda maddelerinin kalite şemalarına ilişkin 21 Kasım 2012 tarih ve 1151/2012 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Yönetmeliği tarafından sağlanan yasal çerçeveye dayanır.[2] Bu yönetmelik AB içinde olduğu kadar AB Kuzey Irlanda içinde de geçerlidir. Tescilli ürünlerin korunması, AB ve AB üyesi olmayan ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar yoluyla uluslararası düzeyde kademeli olarak genişletilmektedir. Ticarette yalnızca gerçekten o bölgeden gelen ürünlerin bu şekilde tanımlanmasına izin verilmesini sağlar.

Mevzuat ilk olarak 1992 yılında yürürlüğe girmiştir. Kanunun amacı, yöresel gıdaların ününü korumak, kırsal ve tarımsal faaliyetleri teşvik etmek, üreticilerin orijinal ürünleri için yüksek kar elde etmelerine yardım etmek, haksız rekabeti ortadan kaldırmak ve daha az kaliteli veya farklı tadda olabilen orijinal olmayan ürünlerle[3] tüketicilerin aldatılmasını önlemektir. Eleştirmenler, AB tarafından koruma altına alınmak istenen pek çok ismin ticarette sıradanlaştığını ve korunmaması gerektiğini savunmaktadır.[4]

Bu düzenlemeler şaraplar, peynirler, jambon, sosisler, deniz ürünleri, zeytinler, zeytinyağları, biralar, balzamik sirke, bölgesel ekmekler, meyveler, çiğ etler ve sebzelerin adlarını korur.

Bu düzenlemelere dayanarak, AB içinde (ve AB dışındaki belirli yargı bölgelerinde), gorgonzola, Parmigiano-Reggiano, feta peyniri, Waterford blaas,[5] Herve peyniri, Melton Mowbray domuz turtaları, Piave peyniri, Asiago peyniri, camembert gibi yiyecekler, Herefordshire elma şarabı, konyak, armaganak ve şampanya yalnızca belirlenen bölgeden geliyorlarsa bu şekilde etiketlenebilir.

Örneğin peynirin rokfor olabilmesi için belirli bir cins koyunun sütünden yapılması ve Fransa'nın Aveyron bölgesindeki Roquefort-sur-Soulzon kasabası yakınlarındaki doğal mağaralarda yetişen mantar Penicillium roqueforti tarafından kolonileştirildiği mağaralarda olgunlaştırılması gerekir.[6] Bu sistem tüm Avrupa'da kullanılan, örneğin Fransa'da kullanılan appellation d'origine contrôlée (AOC), İtalya'da kullanılan denominazione di origine controllata (DOC), Portekiz'de kullanılan denominação de origem controlada (DOC), Romanya'da kullanılan denumire de origine controlată (DOC) sistemi ve İspanya'da kullanılan denominación de origen (DO) sistemi gibi ulusal unvan sistemlerine benzer. Çoğu durumda AB PDO/PGI sistemi belirtilen ülkede kullanılan sistemle paralel çalışır.

Bazı durumlarda, daha önce özellikle şarapta, örneğin Fransa'da peynirde, örneğin Maroilles'in hem PDO'ya (Fransızca appellation d'origine protégée (AOP) hem de AOC sınıflandırmalarının olduğu yerde genellikle yalnızca AOC sınıflandırması gösterilir.

Koruma ve uygulama

Korunan coğrafi statüye ilişkin yasaların uygulandığı ülkelerde, yalnızca çeşitli coğrafi ve kalite kriterlerini karşılayan ürünler korumalı işareti kullanabilir. Korumalı göstergelerle bağlantılı olarak "stil", "tip", "taklit" veya "yöntem" gibi sözcüklerle göstergeyi birleştirmek veya ürünün özelliklerini karşıladığını ima edebilecek herhangi bir şey yapmak örneğin, korunan ürünle ilişkili ayırt edici ambalajın kullanılması da yasaktır.

Korumalı işaretler, 1383/2003 no’lu Gümrük Yönetmeliği (Belirli fikrî mülkiyet haklarını ihlal ettiğinden şüphelenilen mala karşı yapılacak gümrük işlemleri ve bu hakları ihlal ettiği tespit edilen mala karşı alınacak tedbirlere ilişkin Yönetmelik), ref. 1383–2003 ve ihlal eden mallar ithalatta gümrük tarafından ele geçirilebilir. Avrupa Birliği içinde yaptırım önlemleri değişiklik gösterir: ihlal, sahte, yanıltıcı reklam, yanlış beyan ve hatta halk sağlığı sorunu olarak ele alınabilir. Avrupa dışında, PGS ürünlerinin korunması genellikle AB ile ithalatçı ülkeler arasında ikili anlaşmalar gerektirirken, korunan işaretler her zaman ticari markalar gibi diğer fikrî mülkiyet haklarının yerine geçmeyebilir.

15 Kasım 2011'de Avrupa Sayıştayı, “Coğrafi işaretler programının tasarımı ve yönetimi onun etkili olmasına izin veriyor mu?”[7] raporunu Avrupa Parlamentosu'na sunmuştur.

Korumanın amaçları

Yönetmeliklerin önsözleri, kaliteli gıda maddelerine yönelik tüketici talebini belirtmekte ve koruma rejimleri için birçok hedef belirlemektedir:

  • özellikle daha az tercih edilen veya kırsal alanlardan gelen belirli özelliklere sahip ürünlerin tanıtımı;
  • "kaliteyi iyileştirmek için gerçek bir çaba" karşılığında çiftçilerin gelirlerinin iyileştirilmesi;
  • kırsal alanlarda nüfusun tutulması;
  • tüketicilere ürünün menşei hakkında açık ve öz bilgi sağlanması.

Kaliteyi artırmaya yönelik çabaların bir karşılığının sağlanması ve tüketicinin korunması ihtiyacı, diğer alanlarda marka koruması için gerekçe olarak sıklıkla gösterilmektedir ve coğrafi işaretler, ticari markalara benzer bir şekilde çalışmaktadır.

Genel rejim

Genel rejim, gıda ve diğer bazı tarımsal ürünler için korumalı menşe tanımlarının (PDO) ve korumalı coğrafi işaretlerin (PGI) kullanımını yönetir. Alkollü içkiler ve aromatize içecekler (coğrafi işaretler) ve ayrıca şaraplar (coğrafi işaretler, genellikle ünvanlarıyla anılır) için ayrı rejimler vardır. Ürünün menşei, korunan terimlerin kullanım kriterlerinden sadece bir tanesidir: ürün ayrıca çeşitli kalite kriterlerini de karşılamalıdır. "Garantili Geleneksel Spesiyaliteler" (TSG) etiketi, ürünün coğrafi menşei konusunda herhangi bir kısıtlama getirmeyen, benzer şekilde korunan bir terimdir.

Coğrafi işaretlerin koruması 1992'de gıda maddelerini ve diğer tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletildi. (ref.1992reg) Çok farklı ulusal hükümler göz önüne alındığında, bu "genel rejim", Avrupa Birliği çapında uyumlaştırılmış bir koruma sağlamak için Avrupa Komisyonu'na (özel rejimlere kıyasla) çok daha fazla güç verir. Halen konu, tarımsal ürünler ve gıda maddeleri için coğrafi işaretlerin ve menşe işaretlerinin korunmasına ilişkin (No 510/2006) nolu yönetmeliğe göre düzenlenmektedir. (ref.510–2006)

Bir PDO'ya hak kazanabilmek için, ürünün esasen üretim bölgesinden kaynaklanan kalite ve özelliklere sahip olması gerekir: ayrıca yalnızca o bölgede üretilmeli, işlenmeli ve hazırlanmalıdır. Bir PGI gereksinimi biraz daha az katıdır; Üretim, işleme ve hazırlama adımlarından herhangi biri bölge içinde gerçekleşebiliyorsa, belirli bir bölgeden bir ürünün iyi bir itibarı (nesnel olarak farklı özelliklerden ziyade) yeterlidir. Aksi takdirde, iki terimin sağladığı koruma eşdeğerdir.

Bir PDO veya PGI için başvuru önce ilgili Üye Devletin yetkililerine yapılır. Üye Devlet tarafından Yönetmelikteki kriterlere göre değerlendirilir ve kabul edilebilir bulunursa nihai onay için Avrupa Komisyonuna iletilir. Başvurular hem ulusal hem de Topluluk inceleme aşamalarında yayınlanır ve üçüncü şahıslar, işlerine zarar vereceğini düşündükleri önerilen PDO'lara veya PGI'lara itiraz edebilir. Tekrarlanan bir itiraz, önerilen ismin söz konusu ürün için genel bir terim olduğu yönündedir: genel isimler tescil edilemez, ancak bir kez tescil edildikten sonra, isimler genelleştirme'ye karşı korunur. Bu nedenle Çedar peyniri genel bir isim olarak kabul edildi ancak PDO "West Country çiftlik evi Çedar peyniri"ne izin verildi.[8] Feta ‘nın genel olmadığı kabul edildi ve ve Yunanistan dışındaki peynircileri hayal kırıklığına uğratabilecek şekilde PDO olarak tescil edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Geographical indications and traditional specialities". Europa (web portal). 21 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "EUR-Lex – 32012R1151 – EN – EUR-Lex". 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; discus isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ Johnson, Renée. "Geographical Indications (GIs) in U.S. Food and Agricultural Trade" (PDF). Congressional Research Service. 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  5. ^ "Blaa makes its presence felt in Europe". fcba.ie. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2015. 
  6. ^ "European Commission PDO database". 19 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2010. 
  7. ^ Union, Publications Office of the European (8 Kasım 2011). Do the design and management of the geographical indications scheme allow it to be effective?. Special Report No 11, 2011. op.europa.eu (İngilizce). ISBN 9789292372675. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  8. ^ "Denomination information – West Country farmhouse Cheddar cheese". DOOR. European Commission. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CE işareti</span>

CE işareti, Avrupa Birliğinin (AB), teknik mevzuat uyumu çerçevesinde malların serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması amacıyla ürünlerin teknik yapılarına ilişkin mevzuatı daha basit ve genel hale getirmek için 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini sağlık, güvenlik ve tüketicinin ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunu gösteren ve Conformité Européenne kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir Birlik işaretidir.

<span class="mw-page-title-main">Menşe şahadetnamesi</span>

Menşe Şahadetnamesi, uluslararası ticarete konu olan ürünlerin menşeini belirten belgelerdir. İhracatı yapan firmanın üyesi bulunduğu yerel ticaret ya da sanayi odalarınca onaylanan bir belgedir.

<span class="mw-page-title-main">HACCP</span>

HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir. HACCP, İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır.

Standardizasyon, belirli bir faaliyetle ilişkin ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ezine peyniri</span>

Ezine tipi beyaz peynir veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi. Yumuşak veya orta-sert dokulu olarak sınıflandırılan Ezine, benzer özellikler gösterdiği Edirne peyniri ile birlikte Türkiye'de tüketilen en popüler beyaz peynir çeşitlerinden birini oluşturmaktadır. Peynir ismini Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinden almıştır.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Beaujolais (şarap)</span>

Beaujolais, genellikle ince bir kabuğa sahip ve tanen oranı düşük Gamay üzümünden yapılan bir Fransız şarabıdır.

Coğrafi işaret, belirli bir coğrafi konuma özgü ürünlerde kullanılan bir ad veya işarettir. Ürünün belirli niteliklere sahip olduğunu, geleneksel yöntemlere göre yapıldığını veya coğrafi kökeninden dolayı iyi bir üne sahip olduğunu belgelendirmek amacıyla kullanılır.

Menşe adı, önceleri şarap için yetiştirilen üzümlerin nerede yetiştirildiğini belirlemek için kullanılan ve yasal olarak tanımlanmış ve koruma altına alınmış coğrafi bir işarettir. Diğer gıda türleri de sıklıkla menşe adlarına sahip olabilmektedir. Coğrafi sınırların yanı sıra, hangi üzümlerin yetiştirilebileceği, maksimum üzüm verimi, alkol düzeyi ve diğer kalite faktörleri gibi kısıtlamalar da menşe adının bir şarap şişesi etiketinde yasal olarak yer alabilmesi için geçerli olabilir. Menşe adları ile ilgili kurallar, şarabın üretildiği ülkeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Terroir</span>

Terroir ; Fransızca "terre: toprak" kelimesinden türetilmiştir. Bir ürünün fenotipini etkileyen çevresel faktörleri tanımlamak için kullanılan bir Fransızca terimdir; buna benzersiz çevre bağlamları, çiftçilik uygulamaları ve bir ürünün belirli büyüme ortamı dahildir. Toplu olarak, bu bağlamsal özelliklerin bir karakteri olduğu söylenir; terroir aynı zamanda bu karakteri de ifade eder. Türkçe'ye "Yöre" olarak çevrilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Appellation d'origine contrôlée</span>

Appellation d'origine contrôlée, AOC, üretim ve işleme aşamaları tanımlanmış bir coğrafi alanda -terroir- ve tanınmış ve geleneksel bilgi birikimi kullanılarak gerçekleştirilen bir tarımsal ürünü tanımlayan bir etikettir. Bir AOC ürününün özgüllüğü, bir insan topluluğu içinde iletilen yerleşik üretim teknikleriyle fiziksel ve biyolojik bir çevrenin birleşimi tarafından belirlenir. Bunlar birlikte ürüne ayırt edici niteliklerini verir.  

<span class="mw-page-title-main">Appellation d'origine protégée (İsviçre)</span>

Appellation d'origine protégée (AOP), (Telaffuzu: apelasyon dorijin proteje, Türkçesi: korunmuş menşe tanımı) şaraplar dışındaki geleneksel gıda ürünlerinin kökenini ve kalitesini koruyan bir coğrafi işarettir. (ayrıca bkz. Appellation) (şarapların appellation d'origine contrôlée, AOC, 'kontrollü menşe tanımı' adı verilen başka bir etiketi daha vardır).  

<span class="mw-page-title-main">Denominazione di Origine Controllata</span>

Denominazione di Origine Controllata, İtalyan şaraplarını etiketleme ve koruma sistemlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan şarabı</span>

Yunanistan, dünyanın en eski şarap üretim bölgelerinden biri ve Avrupa'nın ilk şarap üretim bölgeleri arasındadır. Yunan şarabının en eski kanıtı, şarabın ev veya toplumsal bazda üretildiği 6.500 yıl öncesine tarihlenmektedir. Antik çağlarda, şarap ticareti yaygınlaştıkça, Akdeniz'in bir ucundan diğerine taşınıyordu; Yunan şarabı, Roma İmparatorluğu dönemindeki İtalya'da özellikle yüksek prestije sahipti. Orta çağda, Girit, Monemvasia ve diğer Yunan limanlarından ihraç edilen şaraplar, Kuzey Avrupa'da yüksek fiyatlara satılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Denominaciones de origen</span>

Denominación de origen, İspanya'da; peynirler, çeşniler, bal ve etler gibi gıda maddeleri için öncelikli olarak kullanılan düzenleyici coğrafi işaret sisteminin bir parçasıdır. Şaraplarda, Rioja (1925) ve Jerez (1933) sistemden önce gelse de, Fransa (1935) ve İtalya'nın (1963) hiyerarşik sistemlerine paralellik gösterir. Gıdalarda, İspanya'dan gelen ürünlerin kalitesini ve coğrafi kökenini düzenleyen benzer bir rol oynar. Sadece şarap için beş başka belirlenmiş kategori ve gıda ve çeşnilerini özel olarak kapsayan üç kategori daha vardır ve bunların hepsi Avrupa Birliği (AB) tarafından tanınır. Katalonya'da, A ve Q olarak etiketlenen iki ek kategori, geleneksel Katalan zanaatkar gıda ürünlerini kapsıyor, ancak 2007 itibarıyla AB tarafından tanınmıyordu. Son yıllarda, denominación de origen kavramı, öncelikle Latin Amerika'da olmak üzere diğer ülkeler tarafından benimsendi. 2016 yılında, şaraplar için Denominación de Origen (DO) kullanımı, Avrupa Birliği Korunmuş Menşe Adları / Denominación de Origen Protegida (PDO/DOP) olarak tescil edildi, ancak geleneksel Portekiz terimi olan DO, etiketlerde yasal olarak hala kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jamón</span>

Jamón İspanya'da üretilen bir tür kuru-kürlenmiş jambondur. İspanyol mutfağının tanınan yiyeceklerinden biridir. Ayrıca bir çeşit sandviç olan tapasların bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Korumalı menşe adı</span>

Korumalı Menşe Adı (KMA), gıda ile ilgili ürünlerin menşe tanımlarını korumayı amaçlayan bir Avrupa Birliği coğrafi işareti türüdür. Tanım 1992 yılında oluşturulmuştur ve temel amacı, ilgili bölgedeki yerel üreticilerin tanınmış bilgi birikimi ve bileşenleri kullanılarak belirli bir coğrafi alanda üretilen, işlenen ve geliştirilen ürünleri belirtmektir.

<span class="mw-page-title-main">Balzamik sirke</span>

Balzamik sirke, İtalya'nın Modena kentinde ortaya çıkan, koyu renkli, yoğun aromalı bir sirkedir. Üzüm şırasından veya taze sıkılmış üzüm suyundan, kabukları, çekirdekleri ve saplarıyla birlikte yapılır.