İçeriğe atla

Avrupa Birliği'nde spor

Avrupa Birliği'nde spor, Avrupa Birliği'nden çok, üye devletlerin kendilerinin ya da uluslararası kuruluşların sorumluluğundadır. Ancak, ulusal futbol liglerinde Avrupa Birliği vatandaşı yabancı oyuncu sayısına kota koymayı kaldıran ve bonservis bedeli olmaksızın transfer edilmesine olanak sağlayan Bosman Kuralları gibi bazı kararlar Avrupa Birliği içinde spor politikaları üzerine büyük öneme sahiptir.[1]

Onay beklemekte olan Lizbon Antlaşması spor oyunlarına, bu sektörü Avrupa Birliği'nin ekonomi kurallarından muaf tutacak özel bir statü tanınmasını öngörmektedir. Serbest pazar prensiplerinin varlıklı ve yoksul futbol kulüpleri arasındaki farkı büyütmesine yönelik duyulan kaygılar nedeniyle bu durum Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği gibi yönetim birimleriyle görüşülmüştür.[2]

Avrupa Birliği'nin spor politikasının oluşturulması sırasında, FIBA, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, Avrupa Hentbol Federasyonu, Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu, Avrupa Ragbi Birliği ve Avrupa Voleybol Konfederasyonu gibi pek çok spor örgütüne danışılır ve onların fikirleri alınır.[3] Tüm Avrupa birliği üyeleri ve bu ülkelerin ilgili ulusal spor takımları UEFA gibi Avrupa içi spor etkinliklerine katılırlar.[4]

Kaynakça

  1. ^ Fordyce, Tom (11 Temmuz 2007). "10 years since Bosman". BBC News. 9 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2007. 
  2. ^ "IOC, FIFA presidents welcomes new EU treaty, call it breakthrough to give sports more power". International Herald Tribune. 19 Ekim 2007. 1 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2007. 
  3. ^ "Statement of European team sports" (PDF). UEFA.com. 19 Ekim 2007. 30 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Ekim 2007. 
  4. ^ "UEFA". UEFA.com. 19 Ekim 2007. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2007. 

Ayırca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Futbol</span> çim veya toprak zeminde, on birer oyuncudan oluşan iki taraf arasında topla oynanan takım sporu

Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmakta olup dünyadaki en popüler spordur.

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">UEFA</span> FIFAya bağlı Avrupanın uluslararası futbol yönetim organı

UEFA ya da açılımıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, yalnızca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil olmamak üzere, tüm Avrupa devletleri ve ek olarak Kıbrıs, İsrail, Kazakistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'yı da içine alan ve kendisine bağlı ülke federasyonlarından oluşan yarı federal bir spor kurumudur. Futbol, futsal ve plaj futbolunun Avrupa'daki yöneticisi ve denetleyicisi olan UEFA'nın resmî dilleri İngilizce, Almanca ve Fransızcadır. Merkezi ise İsviçre'nin Nyon kentinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan millî futbol takımı</span> Azerbaycanı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı

Azerbaycan millî futbol takımı, Azerbaycan'ı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı. Mavi-beyaz renklere sahip olan millî takım, Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği tarafından kontrol edilmektedir. Azerbaycan'ın iç saha maçlarının büyük bir kısmı ulusal stadyum olan Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda, dostluk maçları ise bazen kulüp stadyumlarında oynanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">NF-Board</span>

NF-Board ya da tam adıyla Nouvelle Fédération-Board, Aralık 2003 tarihinde kurulan uluslararası futbol federasyonları birliği. Çeşitli nedenlerle uluslararası siyasette tanınmayan ve bu nedenle FIFA üyesi olamayan ülke ya da özerk bölgeler arasında futbol maçlarının düzenlenmesi amacıyla kurulmuştur. Kurucuları arasında Bosman Kurallarının oluşturulmasını sağlayan avukat Luc Misson da bulunmaktadır. Ocak 2013 tarihinde birçok üyesi kuruldan çekilmiş ve CONIFA adı altında yeni bir organizasyon kurulmuştur.

Karadağ millî futbol takımı, 2006 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Bu organizasyonda yeni bağımsız ülkeler olan Sırbistan ve Karadağ; Sırbistan-Karadağ adıyla mücadele etmiştir ve gruptaki son maçını 21 Haziran 2006'da oynayıp bir üst tura çıkmayı başaramamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

Bosman kuralları ya da Bosman kararları, 1995 tarihli bir Avrupa Adalet Divanı kararıdır. Avrupa Birliği içinde işçilerin serbestçe dolaşımını ve iş birliği özgürlüğünü güvenceye alan kararlar özellikle Avrupa içinde futbol sektöründe büyük değişiklikler yaşanmasına neden olmuştur. Bu kararlar uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerinde -transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla- yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açılmıştır. Kararlarla birlikte futbol ve diğer tüm spor dalları birer ekonomik sektör olarak değerlendirilmiş ve sporcular işçilerin serbest dolaşımı ilkesi uyarınca işçi haklarına sahip olmuşlardır. Kararlar, adını Belçika'nın Liège takımında forma giyen Jean-Marc Bosman adlı futbolcunun başka bir takıma transfer olmasının önünde engel olarak duran bonservis bedeli sorununu yargı makamlarına taşıyarak, giriştiği hukuk mücadelesini kazanmasından almaktadır.

Avrupa Birliği'nde kültür alanında üye ülkeler arasında pek çok iş birliği yapılmaktadır. Avrupa Birliği içinde kültürel etkinliklerin yaygınlaştırılması için atılan adımlar arasında en önemlileri yedi yıl sürmesi öngörülen Kültür 2000 programı, Avrupa Kültür Ayı etkinliği, Media Plus programı, Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası gibi orkestralar ve Avrupa Kültür Başkenti düzenlemesidir.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde spor, ulusal ve yerel düzeyde birçok farklı branş müsabakaları ile gerçekleşmektedir. Uluslararası birçok kuruluşa üye olmasına rağmen milletlerarası düzeyde kayda değer bir başarısı yoktur. Spor branşlarının aktif faaliyette bulunmasını sağlayan federasyonlar Cyprus Sport Organisation mensubudur.

Futbol federasyonları listesi, uluslararası futbol yönetim organlarının bir listesidir.

Spor yönetim kuruluşu, bir spor dalında düzenleme ve yaptırım gücü olan spor organizasyonu. Değişik yapılara sahip olabilen bu birimler, ilgili oldukları spor dalında mevcut kurallara uyulmadığı hallerde disiplin cezaları verebilir veya var olan bu kurallarda değişikliklere karar verebilirler. Uluslararası Olimpiyat Komitesi benzeri, yetki alanı dünya çapında birçok spor dalını kapsayan birimler olduğu gibi, Türkiye Voleybol Federasyonu türü yetkisi ulusal alanla ve sadece tek bir sporla sınırlı olanlar da vardır. Ulusal yönetimler tamamen bağımsız veya uluslararası yönetimlere üye olarak onlarla birlikte aynı spor dalı üzerine karar verici konumda bulunabilirler. İlk uluslararası federasyonlar 19. yüzyıl sonlarında oluşmaya başlamıştır.

1960-61 UEFA Kupa Galipleri Kupası UEFA Kupa Galipleri Kupası'nın açılış sezonu olan futbol turnuvası. İlk sezon şampiyonluğu, iki ayaklı finalde İskoç Rangers'ı geçmeyi başaran, İtalyan ekip Fiorentina ulaşmıştı.

<span class="mw-page-title-main">İsveç Futbol Federasyonu</span>

İsveç Futbol Federasyonu İsveç'teki futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Ülkedeki bütün İsveç futbol ligleri ve İsveç millî futbol takımı ile İsveç kadın millî futbol takımından sorumludur. FIFA ve UEFA'nın kurucu üyelerindendir. Merkezi Solna'dadır. 24 bölgesel organizasyona ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Bisiklet Birliği</span> bisiklet sporunun dünya çapındaki yönetim birimi

Uluslararası Bisiklet Birliği veya kısa olarak UCI, bisiklet sporunun dünya çapındaki yönetim birimi. Uluslararası bisiklet yarışmalarını yönetim sorumluluğu UCI’dedir. Merkezi İsviçre'nin Aigle kentinde bulunmaktadır. Federasyon uluslararası bisiklet turnuvalarının düzenlenmesinden sorumludur. Federasyonun Fransızca ve İngilizce olmak üzere iki resmî dili vardır.

<span class="mw-page-title-main">Üst düzey UEFA ligleri yabancı futbolcu sınırlamaları</span>

Üst düzey UEFA ligleri yabancı futbolcu sınırlamaları, en üst düzey UEFA liglerindeki yabancı futbolcu sınırlamalarını gösteren listedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci seviye UEFA liglerindeki takımlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

UEFA Avrupa futbolunun yönetim ve kontrol organıdır. Kendi ülkelerinin futbol federasyonlarından oluşan 53 üye federasyonu bulunan bir konfederasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Spor Tahkim Mahkemesi</span>

Spor Tahkim Mahkemesi,, spor hukuku ile ilgili anlaşmazlıkları çözmek için kurulmuş olan, uluslararası spor tahkim mahkemesi. Ana merkezi İsviçre'nin Lozan kentinde yer almakla birlikte, New York, Sidney ve Lozan'da mahkemeleri bulunmaktadır. Olimpiyatlara ev sahipliği yapan şehirlerde geçici mahkemeler kurulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2014 UEFA Şampiyonlar Ligi finali</span>

2014 UEFA Şampiyonlar Ligi finali, 2013-14 UEFA Şampiyonlar Ligi sezonunun şampiyonunu belirleyen, toplamda 59. organizasyon UEFA Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra ise 22. final karşılaşması. Final maçı Portekiz'in Lizbon şehrinde Işık Stadyumu'nda oynandı. Bu maç 1967 Şampiyon Kulüpler Kupası finalinden sonra Lizbon'da oynanan ikinci finaldir.

Finlandiya'da futbol, Avrupa'nın geri kalanından farklı olarak en popüler spor olmayıp buz hokeyinin gerisinde kalmıştır. Futbol, Finlandiya Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Ülkenin millî takımı FIFA ile UEFA'nın resmi organizasyonlarına katılma hakkına sahiptir. 1930'dan beri düzenli olarak ulusal lig maçları oynanan Finlandiya'da 1990 yılından bu yana en üst seviyedeki ligin ismi Veikkausliiga olarak geçmektedir.