İçeriğe atla

Avrupa-Demokrasi-Esperanto

Avrupa – Demokrasi – Esperanto
Eŭropo – Demokratio – Esperanto
Kuruluş tarihi2003
Merkez9 rue du Couradin
F-35510 Cesson-Sévigné, Fransa
İdeolojiDil hakları
Esperanto taraftarlığı
Resmî renklerYeşil
İnternet sitesi

Avrupa – Demokrasi – Esperanto (EDE, E – D – E veya E ° D ° E ° ; Esperanto : Eŭropo – Demokratio – Esperanto) Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılan bir seçim listesidir. Partinin ana platformu, François Grin'in bir raporunun sonuçlarına dayanarak uluslararası iletişimi ekonomik ve felsefi açıdan daha verimli ve adil hale getirmek için Esperanto'nun AB'nin resmi dili olarak tanıtılmasıdır.

Avrupa – Demokrasi – Esperanto parti olarak ilk kez 2004 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Fransa'da bir seçime katıldı. Alman şubesi Europa – Demokratie – Esperanto, Almanya'daki seçimlere katılmak için gereken 4000 imzayı toplayamadı.

Listenin ana hedefi Esperanto'nun AB'de tanıtımı. Orta vadede Esperanto'nun Avrupa çapındaki okullarda öğretilmesini ve uzun vadede AB'nin Esperanto'yu resmi dili olarak benimsemesini istiyor. Bu hedefi gerçeğe dönüştürmek için, 2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri için AB'deki her ülkede aday listesi çıkarmaya çalıştı. Şu ana kadar örgütün sadece Fransa ve Almanya'da şubeleri var. []

Esperanto hareketi içinde tartışma

Esperanto Dünya Derneği gibi çoğu Esperanto kurumu tüzüğe ve pratik olarak politik olarak tarafsız olmasına rağmen, Avrupa – Demokrasi – Esperanto'nun [1] tarafsızlığı hakkında bazı tartışmalar ortaya çıkmıştır. Özellikle, EDE aracılığıyla Esperanto'nun kendisinin ilerlemesi dışında diğer politikaların Esperanto ile nasıl ilişkilendirilebileceği konusunda endişe vardır. Alman Esperanto yazarı Ulrich Matthias, EDE'nin en azından Almanya'da geniş destek elde ederken, en iyi şekilde hümanizmi, barışı ve çevreciliği ilerleten merkezî konumlarla ve "ABD hegemonyası" ve dil emperyalizmine doğru bir şekilde karşı çıkarak hizmet edileceğini savunuyor.

Esperanto, birçok Esperanto konuşmacısı tarafından dünya çapında bir hareket olarak kabul edildiğinden, bazıları Esperanto'nun AB içinde ilerletmenin nedenini Avrupa meselesi olarak kullanabileceğinden ve dilin Avrupa dışındaki ilerlemesini engelleyebileceğinden endişeleniyor.

Seçimler

2004 Avrupa Parlamentosu seçimleri

Parti, diller konusunda referandum yapmaya başlamak yerine EDE, Esperanto'nun Avrupa Birliği'nin muazzam masraflara yol açan yirmi farklı resmi diline alternatif olması için çalıştı. [] 2004 Avrupa Parlamentosu seçimleri, katılan partilerin sayısı konusunda rekor kırdı ve EDE, saçma bir örnek olarak ulusal gazeteler tarafından seçilen protesto partileri için bir poster çocuğu haline geldi.[2][3] Bu seçimlerde Les Échos gazetesi tarafından "çılgın, karşıt ya da yanlı partilerden" biri olarak tanımlandı.[4] Bununla birlikte, ilçelerin büyük çoğunluğunda oy pusulasında olduğu için, parti platformunun yayınlanması için Les Échos gazetesi tarafından seçilen düzine partiden biriydi.[5]

EDE, Fransa'nın sekiz seçim bölgesinin yedisinde aday listesine sahipti ve 13 Haziran 2004 tarihinde Avrupa Seçiminde %0,15 oy aldı.

Bölge Birinci Aday Oy Yüzde
Paris Georges Kersaudy 5789 % 0.21
Doğu B. Schmitt 5336 % 0.24
Batı Denis – Serge Clopeau 4926 % 0.19
GüneyBatı Thierry Saladin 3687 % 0.15
Güneydoğu Christian Garino 2559 % 0.09
Merkez J.–P. Tonnieau 2174 % 0.15
Kuzey B. Hugon 788 % 0.03
Toplam 25259 % 0.15

2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri

Ülke Oy Yüzde
Fransa 28944 % 0.17
Almanya 11772 % 0.04

2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri

2014 yılında EDE, Fransa'da 33.609 oy (% 0.18) aldı.

2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri

EDE, 2019'da Fransa'da 18.587 oy (% 0.08) aldı.

Platform

Parti "gerçek uluslararası Avrupa demokrasisi"ni teşvik etmeyi amaçlıyor.[6] Partinin web sitesinde yer alan dört ilke şunları içerir:

  • Demokrasi için ilk kriter kendini ifade etme hakkıdır.
  • Demokrasi barışçıl ve yapıcı tartışmalar için imkanları garanti eder ve sağlar.
  • Demokrasi, azınlıklara saygıyı da garanti eder.
  • İnsan haklarına saygı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Esperanto için siyasi eylem". 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Esperantoculara Karşıtlar; AVRUPA Küçük listelerin bolluğu." Le Figaro. Saïd Mahrane tarafından. 12 Haziran 2004
  3. ^ "8 seçim bölgesinde rekor sayıda 168 liste" Le Monde, 1 Haziran 2004, Fransa
  4. ^ "Avrupalılar: ilgisiz açık bir kampanya" Les Échos n° 19169 1 Haziran 2004 • syf. 4
  5. ^ "Avrupalı konuşmak için beş dakika çekişme" Les Échos n° 19175 9 Haziran 2004 • syf. D.
  6. ^ "Programımız". 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Komünist Partisi</span>

Avusturya Komünist Partisi, Avusturya'da komünist bir siyasi partidir.

Joost Lagendijk,, GroenLinks partisi mensubu, Avrupa Parlamentosu üyesi Hollandalı siyasetçidir. Avrupa Parlamentosu dış ilişkiler komitesi üyesi ve Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu eş başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Birlik 90/Yeşiller</span> Almanyada bir siyasi parti

Birlik 90/Yeşiller, 1998'den 2005'e kadar hükûmette yer alan bir Alman siyasi partisidir. 1980 yılında Batı Almanya'da kurulan Alman Yeşiller Partisi ile 1989 Devrimleri sırasında Doğu Almanya'da kurulan Birlik 90 partilerinin 1993 yılında birleşmesiyle teşekkül etmiştir. Yeşiller Almanya Federal Meclisi'nin seçim barajı olan yüzde 5 oy sınırını ilk kez 1983'te aştı. Parti liderleri Annalena Baerbock ve Robert Habeck'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panhelenik Sosyalist Hareket</span> 1974te kurulmuş siyasi parti

Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK), Yunanistan'da, 1974'te Andreas Papandreu tarafından kurulan siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu milletvekilliği</span>

Avrupa Parlamentosu milletvekilliği, Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu üyeliğidir. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, kendi ülkelerindeki ulusal mecliste bulunan milletvekillerine denktir. Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz'de bu görev için daha çok temsilci sıfatı kullanılmaktadır.

Fransa'nın Beşinci Cumhuriyet'i temsili bir demokrasidir. Fransa'da yasama ve yürütme erkleri siyasetçiler vasıtasıyla seçimlerle, bazen de referandum vasıtasıyla Fransız yurttaşlarınca yürütülür.

<span class="mw-page-title-main">François Hollande</span> 24. Fransa cumhurbaşkanı

François Hollande tam adı ile François Gérard Georges Nicolas Hollande, Fransız siyasetçi. 2012-2017 döneminde Fransa cumhurbaşkanı ve Andorra eş prensi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Radikal Sol Koalisyon</span>

Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak, kısaltılmış adıyla SYRİZA, Yunanistan'da kurulmuş sosyalist bir partidir. Çok farklı çevrelerden ılımlı veya uç çeşitli sol hareketlerin Synaspismos hareketi önderliğinde birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Moscovici</span> Fransız siyasetçi (d. 1957)

Pierre Moscovici, Fransız sosyalist siyasetçi, maliye bakanı.

<span class="mw-page-title-main">2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri</span> Avrupa parlamentosu için 2014 seçimleri

2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 22 - 25 Mayıs 2014 tarihlerinde Avrupa Parlamentosu'nun 751 sandalyesini doğrudan belirlemek için 8. kez yapılan seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Benoît Hamon</span> Fransız siyasetçi (d. 1967)

Benoît Hamon Fransa eski Milli Eğitim Bakanı ve sosyalist siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de Villiers</span> Fransız siyasetçi

Philippe Le Jolis de Villiers de Saintignon Fransız muhafazakâr sağ siyasetçi.

2006 Beyaz Rusya devlet bakanlığı seçimi, 19 Mart 2006 tarihinde Beyaz Rusya'da gerçekleşti. Sonuç görevdeki başkan olan Aleksandr Lukaşenko için bir zaferdi. Lukaşenko, seçim sonucu oyların% 84.4'ünü alarak seçimi kazanmıştır. Ancak seçim batılı gözlemliler tarafından hileli sayılmıştır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, "seçimin demokratik seçimlerle ilgili taahhütlerini yerine getirmediğini" açıklamıştır. Bu açıklamaya karşılık ise Bağımsız Devletler Topluluğu oylamayı açık ve şeffaf olarak nitelendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri</span> Avrupa parlamentosu için 2019 seçimleri

2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan dokuzuncu parlamento seçimidir. Toplam 751 Avrupa Parlamentosu üyesi, 28 üye ülkeden 512 milyondan fazla kişiyi temsil etmektedirler. Şubat 2018'de Avrupa Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun üye sayısının 751'den 705'e düşürülmesi yönünde oy kullanmıştı. Ancak Birleşik Krallık, 50. Maddenin 31 Ekim 2019'a kadar uzatılmasının ardından diğer AB üye devletleriyle birlikte seçime katıldı; bu nedenle üye ülkeler arasındaki sandalye dağılımı ve toplam sandalye sayısı 2014'teki gibi kaldı. Dokuzuncu Avrupa Parlamentosu ilk genel kurul toplantısını 2 Temmuz 2019'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri</span> Avrupa parlamentosu için 2024 seçimleri

2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri 6 ile 9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan onuncu ve Brexit'ten sonraki ilk Avrupa Parlamentosu seçimidir. Bu seçim ayrıca bazı Avrupa Birliği üye ülkelerindeki birtakım seçimlerle de çakışmıştır.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri (MEP'ler) Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin oy kullanma hakkına sahip vatandaşları tarafından seçilir. 2002 Avrupa Seçim Yasası, üye devletlere Avrupa Parlamentosu seçimleri için seçim bölgelerini birkaç farklı şekilde tesis etme seçeneği sunmaktadır.