İçeriğe atla

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi
KısaltmaEMSC / CSEM
Kuruluş1975 (1975)
TürKâr amacı gütmeyen kuruluş
Konum
HizmetlerDeprem bilgilendirme
AlanlarSismoloji
Üyeler85
Resmî siteemsc-csem.org

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC ; FransızcaCSEM) uluslararası, hükümet dışı ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Avrupa-Akdeniz bölgesi yıkıcı depremlere eğilimlidir.[1] Bir deprem meydana geldiğinde, sismik olayın özelliklerini mümkün olan en kısa sürede belirlemek için bilimsel bir organizasyona ihtiyaç vardır. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), çoğu Avrupa-Akdeniz bölgesinde bulunan 65'ten fazla ulusal sismoloji kurumundan sismolojik veriler almaktadır. Deprem konumu, deprem büyüklüğü ve nüfus tarafından hissedilen sarsıntı gibi deprem parametrelerini depremin başlamasından sonraki bir saat içinde yayınlar.

Hedefler ve faaliyetler

  • Avrupa ve Akdeniz deprem merkez üslerinin hızlı bir şekilde belirlenmesi için bir sistem kurmak ve işletmek (yaklaşık bir saat gecikmeli büyük depremlerin yeri). Merkezi otorite olarak hareket eden EMSC, toplumun korunması, bilimsel ilerleme ve genel bilgilendirme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bu sonuçların ilgili uluslararası otoritelere ve üyelere ivedilikle iletilmesinden sorumludur.
  • Avrupa-Akdeniz bölgesinde yer alan büyük sismik olayların ana kaynak parametrelerini (merkez üssü koordinatları, derinlik, büyüklük, odak mekanizmaları vb.) belirlemek ve ilgili sonuçları geniş çapta göndermek.
  • Verileri toplamak ve Uluslararası Sismoloji Merkezi (ISC), Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Deprem Bilgi Merkezi (NEIC) vb. gibi diğer uluslararası, bölgesel veya ulusal veri merkezlerine sunmak.
  • Avrupa ve Akdeniz ülkeleri arasında deprem araştırması alanında bilimsel işbirliğini teşvik etmek ve deprem merkezi belirleme yöntemleri, yerel ve bölgesel seyahat-zaman tablolarının oluşturulması, büyüklük belirleme vb. gibi genel ilgi alanlarına yönelik çalışmalar geliştirmek.
  • Avrupa-Akdeniz bölgesindeki laboratuvarlar arasında sismolojik veri alışverişini teşvik etmek.
  • Belirli olayların ayrıntılı çalışmalarını sağlamak.
  • Bir Avrupa sismolojik veri bankası oluşturmak.
  • Avrupa-Akdeniz bölgesindeki sismolojik kapsamın eleştirel bir incelemesi yoluyla gözlem sistemlerini iyileştirmek ve gözlemlerin kalitesini ve EMSC'ye iletimini iyileştirmek için yöntemler önermek.

Kaynakça

  1. ^ "European Earthquake Risk Concentrated Around the Mediterranean | GISetc" (İngilizce). 31 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deprem</span> yer kabuğunda beklenmedik anda ortaya çıkan enerji atımı

Deprem, yer sarsıntısı, seizma veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen, meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvveti üzerinde etkilidir, bu sebepten yeryüzüne yakın noktalarda gerçekleşen depremler daha çok hasara neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

Jeofizik, yerfiziği olarak da bilinir, fiziğin temel ilkelerinden yararlanılarak, hidrosferi ve atmosferi de içerecek biçimde Dünya'nın araştırılmasını konu edinen yer bilimleri dalı. Jeofizik tarihi insanoğlunun bilimsel merakını giderme ile ilişkili "kuramsal" problemlerle ve yerin doğal kaynaklarından yarar sağlama ile yer kaynaklı afetlerle ilişkili "pratik" problemlerle ilişkili olarak gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İstatistik Kurumu</span> Türkiyede sayısal verilerin toplanıp işlenmesinden sorumlu kamu kurumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığıyla ilişkili bir araştırma kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz için Birlik</span> Akdeniz havzası ülkelerini kapsayan kuruluş

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükûmetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan 15 ortak Akdeniz ülkesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">1988 Spitak depremi</span>

Gümrü Depremi olarak da adlandırılan Spitak Depremi, o tarihte Sovyetler Birliği bünyesinde bulunan Ermenistan'ın Spitak bölgesinde 7 Aralık 1988 günü yerel saatle 11.41'de meydana gelen 6.8 büyüklüğünde bir sarsıntıdır.

Küresel Konum Belirleme Sistemi, uydu konum belirleme sistemleri için kullanılan bir terimdir. Küresel konum belirleme sistemleri aracılığıyla uzaydan yollanan dalgalarla yeryüzünde sabit bir biçimde duran elektronik alıcılar bulundukları noktanın ve yakın çevresinin enlem, boylam ve yüksekliğini ve bulunduğu noktada yerel saatin kaç olduğunu tam olarak hesaplayabilir. Bilimsel çalışma ve deneylerde bu veriler büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekim 2011 Van depremi</span> Türkiyenin Van şehrinde gerçekleşmiş bir deprem

Ekim 2011 Van depremi, 23 Ekim 2011 günü Türkiye saati ile 13.41'de Van'da meydana gelen ve 25 saniye süren bir depremdir. Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyüdür. Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6ML, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise Moment magnitüd ölçeğine göre 7.2 Mw olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi'nden daha sonra yapılan açıklamada depremin moment büyüklüğü 7.2 Mw olarak düzeltildi.

<span class="mw-page-title-main">Deprem mühendisliği</span>

Deprem mühendisliği, binalar ve köprüler gibi yapıları depremler göz önünde bulundurularak tasarlayan ve analiz eden disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Genel amacı, bu tür yapıları depreme karşı daha dayanıklı hale getirmektir. Deprem mühendisi, küçük sarsıntılarda hasar görmeyecek ve büyük bir depremde ciddi hasar veya çökmeyi önleyecek yapılar inşa etmeyi hedefler. Uygun şekilde tasarlanmış yapı mutlaka aşırı sağlam veya pahalı olmak zorunda değildir. Kabul edilebilir bir hasar seviyesini sürdürürken sismik etkilere dayanacak şekilde uygun tasarlanmalıdır.

Sismotektonik bir bölgedeki deprem, tektonizma ve faylar arasındaki ilişkinin çalışmasıdır.

KKTC Meteoroloji Dairesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak 1974 yılının Ekim ayında kurulmuş, 3 Temmuz 1992 tarihli KKTC Cumhuriyet Meclisi birleşiminde kabul olunan 42/1992 sayılı Meteoroloji Dairesi Yasası ile teşkilatlandırılmıştır. Bu yasa altında daire, genel olarak devlet ve bölge sınırları içinde gerçekleşen, gerçekleşecek olan atmosferik olaylar ile meteorolojik elemanları gözlemlemek ve tahmin etmek gibi önemli bir görevi yerine getirirken ayni zamanda ülke genelinde ve Doğu Akdeniz bölgesinde sismik aktivitenin kayıt ve takip misyonunu amaç ve görev olarak üstlenmiş bulunmaktadır.

Matematiksel jeofizik, jeofizikteki matematiksel yöntemlerin geliştirilmesiyle ilgilidir. Bu nedenle, özellikle jeodinamik ve sismoloji başta olmak üzere jeofizikteki birçok alanda uygulamaya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">2020 İran-Türkiye depremleri</span>

2020 İran-Türkiye depremleri, 23 Şubat 2020 tarihinde merkez üssü İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Hoy şehri olan, Türkiye'nin Van ilinin Saray ilçesinin 25 km güneydoğusunda yerin 6.4 km altında richter ölçeği'ne göre 5.8 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem. Bu depremden 10 saat sonra 5.9 Mw büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi.

2000 Bakü Depremi 25 kasım 2000 tarihinde yerel saatle 22.10'da Azerbaycan açıklarında Hazar Denizi dahilinde 50.4 km derinlikte meydana gelen 6.8 büyüklüğünde bir depremdir.

<span class="mw-page-title-main">1929 Suşehri depremi</span> 1929da Sivasın Suşehri ilçesinde meydana gelen deprem

1929 Suşehri depremi, 18 Mayıs 1929 tarihinde merkez üssü Sivas'ın Suşehri ilçesi olan, yerin 10 km derinliğinde richter ölçeği'ne göre 6.1 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem. Farklı kaynaklara göre deprem sonucunda Suşehri, Koyulhisar ve Şebinkarahisar ilçelerinde toplam 64 kişi öldü, 72'den fazla kişi ise yaralandı. Ayrıca 1357 hane tamamen yıkılırken, 364 hane ise ağır hasar aldı.

<span class="mw-page-title-main">2021 Girit depremi</span>

2021 Girit depremi, 27 Eylül 2021 tarihinde merkez üssü Yunanistan'ın Girit adası açıkları olan, 6.0 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem.

Deprem tahmini, belirtilen sınırlar dahilinde gelecekteki depremlerin zamanının, yerinin ve büyüklüğünün belirtilmesiyle, ve özellikle "bir bölgede meydana gelecek sonraki şiddetli deprem için parametrelerin belirlenmesi" ilgilenen sismoloji bilim dalıdır. Depremi önden bildirmeyle, belirli bir alanda yıllar veya on yıllar boyunca hasar veren depremlerin sıklığı ve büyüklüğü de dahil olmak üzere “genel” deprem tehlikesinin olasılıksal değerlendirmesi olarak tanımlabilen deprem tahmini arasında bazen ayrım yapılır. Tüm bilim adamları "önceden bildirme" ile "tahmin"i birbirinden ayırmaz ancak bu ayrım yararlıdır.

Uluslararası Sismoloji Merkezi (ISC), küresel depremlerin nihai toplanması, kesin analizi ve yayınlanması ile görevli, kâr amacı gütmeyen, hükümet dışı bir kuruluştur. ISC, 1964 yılında, dünyanın dört bir yanından sismik verilerin toplanması ve analiz edilmesinde Uluslararası Sismolojik Özet çalışmalarını yürütecek ve özellikle Dünya Çapında Standarttan artan veri akışını idare edecek ulusal hükûmetlerden bağımsız uluslararası bir organizasyon olarak kuruldu. O yıl Sismograf Ağı (WWSSN) da kuruldu. ISC, depremler hakkında kesin veriler üretmek için mevcut tüm deprem sismik tarihinin toplanması ve yeniden analiz edilmesinin birincil görevi olduğunu düşünmektedir. ISC'nin kataloğu, "küresel deprem parametre verilerinin en eksiksiz ve yetkili nihai deposu" olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Yetirmişli</span> Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin mühabir üyesi, Profesör, Jeoloji ve Mineraloji Doktoru, Onurlu Bilim Çalışanı

Kurban Yetirmişli – Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin mühabir üyesi, Profesör, Jeoloji ve Mineraloji Doktoru, Onurlu Bilim Çalışanı

Azerbaycan Milli İlimler Akademisine bağlı Cumhuriyet Sismoloji Araştırma Merkezi veya kısa adıyla (RSXM) - Azerbaycan Cumhuriyeti'nde depremlerin araştıran ve inceleyen tek kuruluştur. Merkezde sismolojik, jeofizik, jeokimyasal ve jeodinamik çalışmalar yapılmaktadır. 1998 yılından bu yana faaliyet gösteren merkez arazisinde 84 sismik, 6 jeofizik, 5 jeokimyasal, 24 GPS istasyonu faaliyet gösteriyor