İçeriğe atla

Avrupa'nın Büyük Kaplıca Şehirleri

Avrupa'nın Büyük Kaplıca Şehirleri
UNESCO Dünya Mirası
Bath, Birleşik Krallık'taki Roma Hamamları, Dünya Mirası listesindeki kaplıca kentlerinden biri
Konum Avusturya,  Belçika,  Çekya,  Fransa,  Almanya,  İtalya,  Birleşik Krallık
KriterKültürel: ii, iii
Referans1613
Tescil2021 (44. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Avrupa'nın Büyük Kaplıca Şehirleri, yedi Avrupa ülkesindeki 11 termal tesisten oluşan ulusötesi bir Dünya Miras Alanıdır. Bu termal tesisler doğal maden suyu kaynakları çevresinde gelişmişlerdir.[1][2] 18. yüzyılın başlarından 1930'lara kadar Batı Avrupa, kaplıca ve banyo kültüründe bir gelişme yaşadı ve bu da gelişmiş hamamların inşasına yol açtı.[1] Bunlar genellikle bahçeleri, kumarhaneleri, tiyatroları ve kaynakları ve hamamları çevreleyen villaları içerir.[1]

Bath şehri ilk olarak 1987 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.[3]

Avrupa'nın Büyük Kaplıca Şehirleri'ni Dünya Mirası Listesi'ne alma çalışmaları 2012 yılında başlamış ve adaylık 2019 yılında sunulmuştur.[4] 24 Temmuz 2021'de Avrupa'nın Büyük Kaplıcaları Dünya Mirasları Listesi'ne alındı.[2]

Kaplıca şehirleri

Resim ID[5]Ülke Şehir
1613-001  AvusturyaBaden bei Wien
1613-002  BelçikaSpa
1613-003  ÇekyaFrantiškovy Lázně
1613-004 Karlovy Vary
1613-005 Mariánské Lázně
1613-006  FransaVichy
1613-007  AlmanyaBad Ems
1613-008 Baden-Baden
1613-009 Bad Kissingen
1613-010  İtalyaMontecatini Terme
1613-011  Birleşik KrallıkBath

Kaynakça

  1. ^ a b c "The Great Spa Towns of Europe". UNESCO World Heritage Centre. 24 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b "Five sites in the Arab and Europe regions inscribed on UNESCO's World Heritage List". UNESCO World Heritage Centre. 24 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Bath another step closer to second World Heritage listing". somersetlive.co.uk. 7 Haziran 2021. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  4. ^ "11 European cities nominate The Great Spas of Europe for UNESCO World Heritage List". sheritagetribune.eu. 30 Ocak 2019. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  5. ^ "The Great Spa Towns of Europe : Multiple locations". UNESCO World Heritage Centre. 25 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vichy</span> Fransada komün

Vichy [], Fransa'da Allier ve Auvergne bölgelerindeki idare merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baden-Baden</span> Baden-Württembergde kent (Almanya)

Baden-Baden, Almanya'nın güneybatısındaki Baden-Württemberg eyaletinde, nüfusu 54.531 olan bir kaplıca şehridir. Schwarzwald (Karaorman) Dağlarının kuzeybatısında, Oos Deresinin kıyısında Ren Nehrinin 10 km doğusunda, Fransa'nın Strassburg şehrine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Karlovy Vary</span>

Karlovy Vary, Çekya'nın Bohemya bölgesinde bulunan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baden, Avusturya</span> Aşağı Avusturya ilindeki Baden ilçesi yönetim merkezi (Bezirkshauptstadt)

Baden, Avusturya'nın Aşağı Avusturya Eyaleti'nde kaplıcalı kasaba ve ilçe merkezi. Kentin nüfusu yaklaşık 25.000'dir (2005). Viyana'nın güneyinde bulunan Mödling'in güneyinde ve Viyana Ormanları'nın doğusunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bath</span>

Bath, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan bir kentsel yerleşimdir. Törensel Somerset kontluğunda bulunur. Yerel idare olarak 1996'dan beridir "Bath ve North East Somerset Tek Seviyeli Yerel İdare" merkezidir. Şehir statüsü Kraliçe I. Elizabeth tarafından 1590 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bad Ems</span> Almanyada Renanya-Palatina eyaletinde yer alan bir şehir

Bad Ems, Almanya'da Renanya-Palatina eyaletinde yer alan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bad Kissingen</span>

Bad Kissingen, Almanya'da Bavyera eyaletinde yer alan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mariánské Lázně</span>

Mariánské Lázně, Çekya'nın Karlovy Vary Bölgesi'ndeki bir kaplıca şehridir. Yeşil dağlarla çevrili kasaba, parkların ve asil evlerin oluşturduğu bir mozaiktir.

<span class="mw-page-title-main">Spa, Belçika</span> Liège iline bağlı kent ve belediye (Valon Bölgesi, Belçika)

Spa, Belçika'nın Liège ilinde bulunan bir kasabadır. Kasabanın nüfusu 2006 yılı itibarıyla 10,543'tür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Arnavutluk'un, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 10 Temmuz 1989'da onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eski UNESCO Dünya Mirası Alanları</span> Vikimedya liste maddesi

Dünya Miras Alanı'nın belirlenmesi oldukça prestijli bir işlemdir. Böyle bir listeleme sadece onur vermekle kalmaz, aynı zamanda turizmi geliştirdiği için ekonomik sonuçları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası, 1972'de kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde açıklandığı gibi

<span class="mw-page-title-main">Montecatini Terme</span> İtalyanın Toskana bölgesinde, Pistoia iline bağlı ilçe (komün)

Montecatini Terme, İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Pistoia ilinde bulunan bir komündür. Komünün nüfusu 30 Kasım 2016 tarihi itibarıyla 20.474'tür.

<span class="mw-page-title-main">Amami-Ōshima Adası, Tokunoshima Adası, Okinawa Adası'nın kuzey kesimleri ve Iriomote Adası</span>

Amami-Ōshima Adası, Tokunoshima Adası, Okinawa Adası'nın kuzey kesimleri ve Iriomote Adası (奄美大島、徳之島、沖縄島北部及び西表島), Ryukyu (Nansei) ada zincirindeki Japon adaları içinde yer alan ve beş bileşenden oluşan bir dizi UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Bölge, bölgeye özgü farklı bitki ve hayvan türleri ekosistemine sahip biyoçeşitliliği gerekçe gösterilerek Dünya Mirası seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Františkovy Lázně</span>

Františkovy Lázně Çekya'nın Karlovy Vary ilindeki Cheb ilçesinde bulunan birbkaplıca şehridir. Yaklaşık 5.400 nüfusu vardır. Komşusu Karlovy Vary ve Mariánské Lázně ile birlikte, ünlü Batı Bohemya Spa Üçgeni'nin bir parçasıdır. Kasaba merkezi iyi korunmuştur ve 1992'den beri bir kentsel anıt koruma alanı olarak korunmaktadır. 2021'de şehir, ünlü doğal kaynakları ve 18. ila 20. yüzyıllarda Avrupa'daki kaplıca kasabalarının popülaritesine mimari açıdan tanıklık etmesi nedeniyle "Avrupa'nın Büyük Kaplıca Şehirleri" adı altında ulusötesi UNESCO Dünya Mirası Alanının bir parçası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Çekya, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 26 Mart 1993'te onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.