İçeriğe atla

Avrupa'da yüksek hızlı demiryolu

Avrupa'da işletmedeki yüksek hızlı demiryolu hatları

Avrupa'da yüksek hızlı demiryolu , Avrupa'da giderek daha popüler ve verimli bir ulaşım haline gelmiştir. 1980'lerde ve 1990'larda inşa edilen ilk yüksek hızlı demiryolu hatları, ülke içi koridorlarda seyahat sürelerini iyileştirdi. O zamandan beri, birçok ülke kapsamlı yüksek hızlı ağlar kurdu ve şimdi birkaç sınır ötesi yüksek hızlı demiryolu bağlantısı var. Demiryolu operatörleri sıklıkla uluslararası hizmetler işletmektedir ve hatlar sürekli olarak inşa edilmekte ve gelişmekte olan Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağında uluslararası standartlara yükseltilmektedir.

2007'de, yüksek hızlı demiryolu seyahatini koordine etmek ve hızlandırmak için Avrupa Demiryolu operatörlerinden oluşan bir konsorsiyum (Railteam) ortaya çıktı. Trans-Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağı geliştirmek Avrupa Birliği'nin belirtilen hedefidir ve sınır ötesi demiryolu hatlarının çoğu AB finansmanı alır. Fransa, İspanya, İtalya, Almanya, Avusturya, İsveç, Belçika, Hollanda, Polonya, Portekiz, Rusya ve Birleşik Krallık gibi birçok ülke, sınır ötesi yüksek hızlı demiryolu ağına bağlıdır.

Avrupa genelinde şu anda çoğu yapım aşamasında olan tünellere, köprülere ve diğer altyapı ve geliştirme projelerine yoğun yatırım yapması nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha fazla bağlantının olması beklenmektedir. TGV, Fransa'da hizmete giren ilk yüksek hızlı tren olup Alstom' da tasarlayan ve teslim eden ilk üreticiydi.

Şu anda, Bombardier Transportation şirketleri (2021'den beri Alstom), Alstom'un kendisi, İspanyolca Talgo ve Almanca Siemens.[1]

Erken ulusal yüksek hızlı demiryolu ağları

İlk yüksek hızlı demiryolu hatları ve hizmetleri, 1980'lerde ve 1990'larda ulusal projeler olarak inşa edildi. Ülkeler, sınırları dahilindeki şehirler arası güzergahlarda yolcu kapasitesini artırmaya ve yolculuk sürelerini kısaltmaya çalıştı. Başlangıçta, hatlar ulusal finansman programları aracılığıyla inşa edildi ve hizmetler ulusal operatörler tarafından işletildi

Fransa

Fransa'da ve komşu ülkelerde yüksek hızlı tren
Fransa'da hızla geçen TGV, Thalys ve Eurostar'ın video görüntüleri (2018)

Paris'ten Lyon'a LGV Sud-Est 1981'de açıldığında ve TGV yolcu hizmetine başladığında Fransa yüksek hızlı trenle tanıştı. O zamandan beri Fransa, Paris'ten her yöne uzanan hatlarla geniş bir ağ oluşturmaya devam etti. Fransa, Haziran 2021'de 2.800 km'lik operasyonel HSR hattıyla Avrupa'nın en büyük ikinci yüksek hızlı ağına sahiptir,[2] sadece İspanya'nın 3.402 km gerisinde.[3]

TGV ağı yavaş yavaş diğer şehirlere ve İsviçre, Belçika, Hollanda, Almanya ve Birleşik Krallık gibi diğer ülkelere yayıldı. Yüksek hızlı trenin erken benimsenmesi ve Fransa'nın önemli konumu (İber Yarımadası, Britanya Adaları ve Orta Avrupa arasında) nedeniyle, Avrupa'daki diğer birçok özel yüksek hızlı demiryolu hattı aynı hız, voltaj ve aynı hızda inşa edilmiştir. sinyalizasyon standartları En belirgin istisna, Almanya'daki mevcut Alman demiryolu standartlarına göre inşa edilmiş yüksek hızlı hatlardır. Ayrıca, TGV ve ICE dahil olmak üzere birçok yüksek hızlı hizmet, yüksek hızlı demiryolu için tasarlananlara ek olarak mevcut demiryolu hatlarını kullanmaktadır. Bu nedenle ve farklı ulusal standartlar nedeniyle, ulusal sınırları aşan trenlerin, farklı güç kaynaklarını ve sinyal sistemlerini idare etme yeteneği gibi özel özelliklere sahip olması gerekir. Bu, tüm TGV'lerin aynı olmadığı ve yükleme göstergesi ve sinyalleme hususları olduğu anlamına gelir.

HatHızUzunlukİnşasıBitiş tarihi yada
hizmete giriş tarihi
LGV Sud-Est270 km/h, then 300 km/h 409 km 1976 1983
LGV Atlantique300 km/h 279 km 1985 1990
LGV Rhone-Alpes 300 km/h 115 km 1989 1994
LGV Nord 300 km/h 333 km 1989 1996
LGV Interconnexion Est 270 km/h 57 km 1990 1996
LGV Méditerrannée 320 km/h 250 km 1996 2001
LGV Est Européen320 km/h 406 km 2002 2016
LGV Perpignan-Barcelona 300 km/h 45 km 2004 2012
LGV Rhin-Rhone 320 km/h 138 km 2006 2011
LGV Sud Europe Atlantique 320 km/h 302 km 2012 2017
LGV Bretagne-Pays de la Loire 320 km/h 182 km 2012 2017
LGV Nîmes-Montpellier 220 km/h 80 km 2013 2018
LGV Bordeaux-Toulouse 320 km/h 222 km Bilinmiyor ~ 2025
LGV Bordeaux-Espagne 320 km/h 251 km Bilinmiyor ~ 2032
LGV Montpellier-Perpignan Bilinmiyor 150 km Bilinmiyor Bilinmiyor
Lyon-Turin300 km/h272 km20072030

Birleşik Krallık

İtalya

İspanya

Kaynakça

  1. ^ "Avrupa'nın en hızlı 10 yüksek hızlı treni". Demiryolu Teknolojisi. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2017. 
  2. ^ Coste, Vincent (1 Haziran 2021). "Hız ihtiyacı: Yeni TGV M, küresel yüksek hızlı demiryolu rekabeti çağında piyasaya çıkıyor". []
  3. ^ "Adif – Líneas de alta velocidad". www.adifaltavelocidad.es (İspanyolca). 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">TGV</span>

TGV Alstom ve SNCF tarafından geliştirilen ve SNCF tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu tren hizmetidir. 1983 yılında Paris ile Lyon arasında ilk defa seferlere başlamıştır. Şu anda Paris merkez olmak üzere çeşitli şehirlere ve komşu ülkelere seferler düzenlemektedir. 3 Nisan 2007'de 574.8 km/s ile dünya tekerlekli tren hız rekorunu kırmıştır. Ortalama hızı 200 km/s maksimum hızı ise saatte 320 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Şinkansen</span> Japon yüksek hızlı demiryolu ağı

Şinkansen, Japonya'da Japan Railways tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu ağıdır. Ağın en yüksek işletme hızı 240–320 km/h arasında olup, kuzeyde Hokkaido'da devam eden bir bağlantı inşaatı ile birlikte Honshu ve Kyushu adalarındaki çoğu büyük şehri birbirlerine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japan Railways</span>

Japan Railways veya yaygın adıyla JR Group, 1 Nisan 1987 tarihinde devlete ait Japonya Ulusal Demiryolları'nın özelleştirilmesi sonucu kurulan yedi demiryolu şirketi grubudur.

Kazakistan Demir Yolları,, ayrıca Kazakistan Demir Yolu Ulusal Şirketi olarak bilinen Kazakistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de ulaşım</span>

Çin'de ulaşım, son yıllarda büyük bir büyüme ve genişleme yaşamıştır. Havaalanları, yollar ve demiryolu inşaatı, Çin'deki önde gelen iş kaynaklarındandır.

<span class="mw-page-title-main">SNCF</span>

SNCF, Fransa'nın devlete ait demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. SNCF, 1938 yılında kurulmuş olup Fransa'nın yüksek hızlı demiryolu şebekesi olan TGV'yi de içeren ülkenin ulusal demiryolu hizmetlerini yürütmektedir. Görevleri arasında demiryolu hizmetlerinin yolcu ve yük için işletilmesi, demiryolu altyapısının bakımı ve sinyalizasyonu yer almaktadır. Merkezi Paris'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lyon Garı</span>

Lyon Garı veya resmî adıyla Paris Lyon Garı, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan bulunan ana tren istasyonudur. Adını, kalkan trenlerin çoğunlukla vardığı Lyon kentinden almaktadır. Gar, yılda yaklaşık 90 milyon yolcuyu ağırlamakta olup Fransa'nın üçüncü en yoğun garıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Demiryolları</span>

Sloven Demiryolları 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasından sonra kurulan Slovenya devlet demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demiryolları</span> Gürcistanın ulusal demiryolu şirketi

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Trans-Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağı</span> 250 km/s ve üstü hızla uluslararası ulaşım bağlantıları seti

Trans-Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağı (TEN-R), Trans-Avrupa konvansiyonel demiryolu ağı ile birlikte, Avrupa Birliği'nin bir dizi Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı (TEN-T)'ndan bir parçası olan Trans-Avrupa demiryolu ağı'nı oluşturmaktadır. Bu ağlar 23 Temmuz 1996 tarih ve 96/48/EC sayılı Konsey Direktifi ile tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LGV Atlantique</span> Fransız yüksek hızlı demiryolu

LGV Atlantique, Paris'ten Batı Fransa'ya uzanan bir yüksek hızlı tren hattıdır. 1989-1990'da açıldı ve iki istasyondan oluşuyor: Massy TGV istasyonu ve Vendôme-Villiers-sur-Loir TGV istasyonu. Courtalain'de iki bölüme ayrılır, biri batıya Le Mans'a, ikincisi güneybatıya Tours'a ilerler. Her iki şube de LGV Bretagne-Pays de la Loire ve LGV Sud Europe Atlantique tarafından genişletildi.

TGV POS, Fransız üreticisi Alstom tarafından inşa edilen ve Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF tarafından işletilen bir TGV trenidir. Başlangıçta SNCF tarafından 2007'de hizmete giren yeni tren, LGV Est'de kullanılmak üzere sipariş edildi. "POS"'un açılımı, Paris-Ostfrankreich-Süddeutschland 'dır.

Yaygın olarak sadece Euroduplex olarak bilinen Alstom Avelia Euroduplex, Alstom tarafından üretilen bir yüksek hızlı trendir. Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF tarafından ve ayrıca Fas ulusal demiryolu şirketi ONCF ile birlikte işletilmektedir. TGV Duplex'in 3. neslidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek standartlı demiryolu</span>

Yüksek standartlı demiryolu,, yüksek performanslı demiryolu, yarı yüksek hızlı demiryolu veya orta hızlı demiryolu, konvansiyonel demiryolundan daha yüksek hız ve standartlara sahip olan ancak yüksek hızlı demiryolu olarak adlandırılacak kadar yüksek hız ve standartlara sahip olmayan şehirlerarası yolcu demiryolu hizmetlerini tanımlamak için kullanılan bir jargondur. Terim aynı zamanda planlamacılar tarafından, yüksek hızlı demiryolu ağlarını oluşturmak veya genişletmek için daha büyük çabalara alternatif olarak tren hızlarını artırmak ve seyahat süresini azaltmak için artan demiryolu iyileştirmelerini tanımlamak için kullanılır. Bazı ülkeler bunun yerine orta hızlı tren veya yarı yüksek hızlı tren terimini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin-Hamburg demiryolu</span>

Berlin-Hamburg demiryolu yolcu, uzun mesafe ve yük trenleri için yaklaşık 286 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattıdır. Bu hat, Almanya'da 200 km/sa (120 mph) üzerindeki tren hızlarını kaldırabilecek şekilde yükseltilmiş ilk yüksek hızlı demiryolu hattı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Berlin-Dresden demiryolu</span> Almanyada bir demiryolu hattı

Berlin-Dresden demiryolu, Almanya'nın Berlin, Brandenburg ve Saksonya eyaletlerinde bulunan ve orijinal olarak Berlin-Dresden Demiryolu Şirketi tarafından inşa edilen ve işletilen çift hatlı, elektrikli bir ana hat demiryoludur. Berlin'den güney Teltow kırsalına ve ardından Niederlausitz ile Fläming Heath arasından Elsterwerda ve Großenhainer Pflege kırsalından geçerek Dresden'e kadar uzanır.