İçeriğe atla

Avram Leyon

Avram Leyon (d.1912, İstanbul - 2 Ağustos 1985, İstanbul), gazeteci ve yazardır ve Türkiye Yahudileri cemaati’nin tek yayın organı olan Şalom gazetesinin kurucusu.

Avram Leyon, İstanbul’un Türk Yahudileri cemaati’nin eskiden yoğun olarak yaşadığı Balat semtinde doğdu. 1912 yılında dünyaya geldiğinde ailesinin üçüncü, kardeşlerin de ilk erkek çocuğuydu. Daha sonra bir erkek kardeşi daha oldu ama o küçük yaşta öldü. I. Dünya Savaşı döneminde, babası ile birlikte üç amcası yaşamlarını yitirdiler. Baba Rafael Leyon öldüğünde Avram Leyon iki yaşındaydı. Anne Luna Leyon çalışarak çocuklarını büyüttü. Lisenin son sınıfına geçtiğinde, evlenmek üzere olan ablasına drahoma sağlayabilmek için çalışmak amacıyla okulu bırakmak zorunda kaldı. Cumhuriyet Gazetesinde çalışmaya başladı. Yıllar sonra matbaacılığa başladı ve 1947 yılında, artık Türkiye Yahudileri cemaati’nin tek yayın organı olan Şalom gazetesini kurdu. 1976 yılında Basın Şeref Kartı sahibi oldu. 1983 yılında “Basında 50 Yıl Hizmet Plaketi” aldığında gazetecilikte elli beş yılını doldurmuştu. 2 Ağustos 1985’te 73 yaşında, İstanbul’da öldü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yeni Asır</i> Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Yeni Asır, 19 Ağustos 1895 tarihinde Selanik'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en köklü gazetesi"dir. Gazete, 1998 yılının Aralık ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 1 Mart 2017 tarihinde ulusal basına geçmiştir. Türkiye'nin en eski gazetesidir.

Sami Kohen, Türk gazeteci ve yazardır.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Yahudilik</span> Türkiyedeki Yahudilerin tarihi

Türkiye'deki Yahudilerin tarihi, Yahudilerin Anadolu'da bulundukları yaklaşık 2400 yılı kapsar. Anadolu'da en az MÖ beşinci yüzyıldan beri Yahudi toplulukları bulunuyordu ve Elhamra Kararnamesi ile 15. yüzyılın sonlarına doğru İspanya'dan sürülen İspanya ve Portekiz Yahudilerinin birçoğu Osmanlı İmparatorluğu'na kabul edildiler ve Osmanlı Yahudilerinin çoğunluğunu oluşturdular. Bugün Türkiye Yahudilerinin büyük çoğunluğu İsrail'de yaşarken günümüz Türkiye'si, yaklaşık 14 bin kişilik bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.

Bursa Hakimiyet, Bursa'da 1974 yılından beri yayınlanmakta olan yerel gazetedir. Sahibi Bursa Gazetecilik ve Yayın A.Ş.'dir. Turkuvaz Dağıtım Pazarlama A.Ş. Tesisleri'nde basılır. Bursa Hakimiyet Genel Müdürü Burak Özgün'dür.

<i>Yeni Sabah</i> Türkiyede 1938-1964 yılları arasında yayımlanmış günlük gazete

Yeni Sabah, 1938-1964 yılları arasında yayınlanan günlük gazetedir. Türk basın tarihinde "Sabah" adıyla yayınlanan ikinci gazete olduğu için adında "Yeni" sıfatını kullanılmıştır; Sabah adlı gazetelerin ilki, 1922'de kapanan Sabah gazetesidir. 1985'te isim hakkını Dinç Bilgin'in satın almasıyla günümüzde yayımını sürdüren Sabah Gazetesi yayın hayatına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Altan Öymen</span> Türk siyasetçi

Mehmet Altan Öymen, Türk gazeteci, siyasetçi ve eski Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı. Genel Başkanlık görevini 1999-2000 yılları arasında sürdüren Öymen, Bülent Ecevit tarafından kurulan 40. Türkiye Hükûmeti'nde Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı. 1977 ve 1995 Türkiye genel seçimleri'nde CHP milletvekili olarak meclise girmiştir.

Gözlem Kitap, 1984 yılında Türkiye Yahudileri Cemaati’nin hâlen tek yayın organı olan Gözlem Gazetecilik Basın ve Yayın A.Ş., tarafından kuruldu. Yayınevi ayrıca 1947 yılından beri yayınlanmakta olan haftalık Şalom gazetesi’ni çıkarmaktadır.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

Ali İhsan Göğüş Türk siyasetçidir.

Elza Niyego olayı, Türkiye'de Elza Niyego adındaki Yahudi bir genç kızın aşkına karşılık vermediği bir eski emir subayı tarafından 1927 yılında öldürülmesi ve buna bağlı olarak çıkan olaylara verilen genel addır.

Avram Benaroya,, Türk gazeteci, yazar ve Türkiye'nin ilk stenografi hocası.

İvo Molinas, Yahudi asıllı Türk gazeteci ve yazar. Türkiye Yahudileri'nin haftalık Şalom Gazetesi'nde genel yayın yönetmenidir ve başyazarıdır. Ayrıca ve Türkiye Yahudileri cemaatinin sözcüsüdür.

Or Hodeş Sinagogu, geçmişte İstanbul'da bulunan bir sinagogtu. Beyoğlu ilçesinin Galata semtinde, Polonya göçmeni Museviler tarafından kurulmuştu. 1897 yılında, Hahambaşılık Polonyalı Musevilerin kendilerine ait bir ibadethaneleri ve okulları bulunmamasını gerekçe göstererek, Galata semtinde bir sinagog kurmak için başvuruda bulundu. Başvuruları kabul edilince Zürafa Sokağı'nda küçük bir arsa satın alındı ve üzerine sinagog inşa edildi. Sinagogun bir bölümü yaşlılarevi olarak kullanıldı. Polonyalı Aşkenaz cemaatine ait olan sinagog, cemaatin sayısının yıllar içinde azalması nedeniyle Gurjim olarak anılan Gürcü Yahudileri cemaatine devredildi. 1985 yılında Hahambaşılığın kararıyla satıldı.

Unkapanı Sinagogu, geçmişte İstanbul'da bulunan bir sinagogtu. Fatih ilçesinin Cibali semtinde, Abdülezelpaşa Caddesi üzerindeydi. 1698 yılında Avram Paşa adında bir Musevi tarafından yaptırılmıştı. II. Mahmut'un 1837 yılına tarihlenen bir fermandan, bu yılda büyük bir onarım geçirdiği öğrenilmektedir. İkinci kapsamlı onarımını 1931 yılında geçiren sinagog, 1968 yılında bir yangın nedeniyle kullanılamaz hâle gelmiş ve son olarak 1976'da yeniden onarılmıştır. 18 Temmuz 1985 tarihinde, Haliç ve çevresini düzenleme projesi çerçevesinde yıkılmıştır.

Günaydın, 1968-1999 yılları arasında yayın yapmış İstanbul merkezli bir Türk günlük ulusal gazetesidir.

Silvyo Ovadya, Türk sanayici ve yazar. Türkiye Yahudilerinin haftalık Şalom gazetesinde 14 yıl genel yayın yönetmeniydi. Daha sonra da Türkiye Yahudileri cemaati'nin basın sözcüsü olarak çalıştı ve 2006 yılından 2011 yılına kadar Türkiye Yahudileri cemaati'nin başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Erol Güney</span>

Erol Güney, Türk-İsrailli çevirmen ve gazeteci. 1940'lı yıllarda klasik eserlerin Türkçeye çevrilmesinde görev almış, Dostoyevski, Çehov, Molière gibi birçok yazarın Türkçeye ilk olarak kazandırılmasını sağlamıştır. 1950'li yıllarda yaptığı bir haber yüzünden vatandaşlıktan çıkarıldıktan sonra İsrail'de yaşamaya devam etti. Şalom Gazetesinde yazılar yazdı. 2009 yılında hayata veda etti.

Son Telgraf, Türkiye'de cumhuriyetin ilanı sonrasında İstanbul'da yayımlanan politik haber gazetesi.

<i>Vatan</i> (gazete, 1940)

Vatan, Ahmet Emin Yalman tarafından kurulan ve 1940-1975 yılları arasında yayımlanan Türk gazetesi.