
Mustafa Emin Çölaşan, Türk gazeteci ve yazardır.

Süleyman Sedat Simavi, Türk gazeteci, yazar ve karikatürist. Hürriyet gazetesinin kurucusudur.
Sami Kohen, Türk gazeteci ve yazardır.

Munis Tekinalp, gönüllü olarak Türkleşmiş Osmanlı Yahudisi yazar, filozof ve gazeteci.
Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

Türkiye'deki Yahudilerin tarihi, Yahudilerin Anadolu'da bulundukları yaklaşık 2400 yılı kapsar. Anadolu'da en az MÖ beşinci yüzyıldan beri Yahudi toplulukları bulunuyordu ve Elhamra Kararnamesi ile 15. yüzyılın sonlarına doğru İspanya'dan sürülen İspanya ve Portekiz Yahudilerinin birçoğu Osmanlı İmparatorluğu'na kabul edildiler ve Osmanlı Yahudilerinin çoğunluğunu oluşturdular. Bugün Türkiye Yahudilerinin büyük çoğunluğu İsrail'de yaşarken günümüz Türkiye'si, yaklaşık 14 bin kişilik bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.
Liz Behmoaras, Yahudi asıllı Türk yazar, çevirmen, gazeteci ve köşe yazarıdır.
Eli Şaul,, Yahudi asıllı gazeteci.

Romanyot, Roma döneminden beri bugünkü Türkiye, Yunanistan ve bu ülkeleri çevreleyen bölgelerde yaşayan Yahudilere verilen addır. Kendi aralarında kullandıkları dil Yunancanın bir lehçesi olan ve İbraniceden kelimeler bulunan Yevanik'ti. Bu dil Sinagoglarının adları Yunanca olduğu gibi, duaların bazıları da yine bu dilde okunurdu. Bu dilin ölü bir dil olma ihtimali çok yüksektir. 1547 yılında Tevrat da Yunancaya çevrilmiştir. Gelenekleri de doğal olarak Rum yaşam tarzına yakın olmuştur.

Mine Gökçe Kırıkkanat, Türk gazeteci, yazar ve köşe yazarı.
Yakup Barokas,, avukat, gazeteci ve yazar.
Avram Leyon, gazeteci ve yazardır ve Türkiye Yahudileri cemaati’nin tek yayın organı olan Şalom gazetesinin kurucusu.

Pogrom veyahut kıyın; dinsel, etnik veya siyasi nedenlerle bir gruba karşı yapılan şiddet hareketleridir. Bu şiddet hareketleri genellikle evleri, iş yerlerini veya ibadet yerlerini tahrip etmek, insanları dövmek, yaralamak, tecavüz etmek veya öldürmekten oluşur. Bu deyim ilk olarak tarihin çeşitli dönemlerinde Yahudilere karşı yapılan şiddet hareketlerini tanımlamak için kullanılmış, sonra da anlamı diğer gruplara karşı yapılan benzer şiddet olaylarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
Bulletin de Nouvelles, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, ülkede çıkartılan ilk gazetedir. İstanbul'da yaşayan Fransızlar tarafından Fransızca olarak çıkartılan gazetenin, ilk sayısının Ağustos 1795'te basıldığı bilinmektedir. Fransız Elçiliği'nin bünyesinde bir basımevinde basılan gazete, 15 günde bir 6-8 sayfa olarak yayımlanmaktaydı.
Silvyo Ovadya, Türk sanayici ve yazar. Türkiye Yahudilerinin haftalık Şalom gazetesinde 14 yıl genel yayın yönetmeniydi. Daha sonra da Türkiye Yahudileri cemaati'nin basın sözcüsü olarak çalıştı ve 2006 yılından 2011 yılına kadar Türkiye Yahudileri cemaati'nin başkanı oldu.
Hakan Yaman Türk yazar. İlk romanı İsrafil'in Kanatları, 2007 yılında yayımlanan Hakan Yaman, Fotoğraftaki Kadın adlı romanıyla 2009 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanmıştır.

Avram Barokas, pivot pozisyonunda görev almış Türk eski basketbolcu, basketbol antrenörü, at sahibi ve at yetiştiricisi.

Le Stamboul, Osmanlı İmparatorluğu'nda İstanbul'dan yayınlanan ve ülkede Latin alfabesinin kabul edildiği 1934'ten itibaren 1964 yılına kadar "İstanbul adıyla yayımlamayı sürdüren günlük Fransızca gazete.

Avram Eliezer Benaroya (İbranice: אברהם בן-ארויה; Bulgarca: Аврам Бенароя; Yunanca: Αβραάμ Μπεναρόγια; Yahudi İspanyolcası: Abrahán Eliezer Benarroya

Selanik Sosyalist İşçi Federasyonu (Fransızca: Fédération Socialiste Ouvrière, Yahudi İspanyolcası: Federacion Socialista Laboradera Osmanlı İmparatorluğu'nun Selanik Vilayeti'nde Avram Benaroya liderliğindeki sosyalist bir örgüttür. Selanik'teki farklı milletlerden işçilerin tek bir işçi hareketi içinde birleştirilmesi girişimidir.