İçeriğe atla

Avram Barokas

Avram Barokas
Avram Barokas (1940'ların sonu)
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 25 Temmuz 1926(1926-07-25)
Doğum yeriBakırköy, İstanbul, Türkiye
Ölüm tarihi 4 Temmuz 2003 (76 yaşında)
Ölüm yeri İstanbul, Türkiye
Boyu1,89 m (6 ft 2+12 in)[1]
PozisyonuPivot
Profesyonel kariyeri
YıllarTakım
1940–1943Beşiktaş
Beyoğluspor
Galatasaray
1954–1956Beyoğluspor
Barokas, 1946-1947 sezonundaki Türkiye millî basketbol takımı kadrosunda ayakta soldan 3. sırada durmaktadır.

Avram Barokas (25 Temmuz 1926 – 4 Temmuz 2003), pivot pozisyonunda görev almış Türk eski basketbolcu, basketbol antrenörü, at sahibi ve at yetiştiricisi.

Hayatı

Avram Barokas, Samuel Barokas ve Reyna Levi'nin oğlu olarak 1926'da İstanbul'un Bakırköy ilçesinde dünyaya geldi. Bir dönem öncesinin Trakya eşrafından, pehlivan Kara Behor'un torunu olan Avram, babası Samuel tarafından yaşı büyütülerek bir sene erken okula gönderildi. Eğitimini Musevi Lisesi'nde tamamladı.[1] 25 Mayıs 1952'de Suzet Meyohas ile evlendi ve 1956 yılında kızı Cina doğdu.[1]

Basketbol kariyeri

13 yaşında A takımına yükseldiği Beşiktaş'tan sonra transfer olduğu ve uzun yıllar formasını giydiği Beyoğluspor'da İstanbul Erkekler Basketbol Ligi ikinciliği yaşayan Barokas, sonrasında lig şampiyonluğu da yaşayacağı Galatasaray'da forma giydi. 1956'da kızının doğumundan sonra profesyonel basketbolculuk kariyerine nokta koysa da, başta Darüşşafaka olmak üzere, birkaç takımda antrenörlük yaptı.[1]

1949 yılında ilk kez Avrupa Basketbol Şampiyonası'na katılan Türkiye millî takımının üyesi olan Barokas, millî formayı ilk kez 3 Kasım 1946'da Yunanistan ile oynanan karşılaşmada giydi.[2] Fransa'da düzenlenen 1951 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda[3] ise 4. olan millî takımda görev aldı. 23 kez ay-yıldızlı formayı giydi.

At yarışı kariyeri

Basketbol kariyerinin ardından Veliefendi Hipodromu'nda önce at sahipliği daha sonra da at yetiştiriciliği yapan Barokas, 1984 yılında Türkiye Jokey Kulübü asli üyesi oldu ve muhtelif dönemlerde Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulları'nda görev aldı.[4] Barokas, Haziran 1988'de kurulan Safkan İngiliz Atları Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği'nin (SİAYSD) kurucuları arasında yer aldı.[5]

Ölümü

4 Temmuz 2013'te, 77 yaşındayken ölen Barokas'ın Neve Şalom Sinagogu'ndan kaldırılan cenazesi Ulus Musevi Mezarlığı'na defnedildi. Barokas için ayrıca Veliefendi Hipodromu'nda da bir tören yapıldı.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Olimpiyatlardaki Türk Yahudi basketçiler". Şalom. 3 Ağustos 2016. 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  2. ^ Kuran, Aram; Hiçyılmaz, Ergun (2017). Osmanlı'dan günümüze Ermeni - Rum - Musevi kulüpleri ve sporcuları. İstanbul: Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayıncıları. ss. 156-157. ISBN 978-605-65-1314-5. 22 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  3. ^ Türel, Orhan (27 Nisan 1951). "Milli basketbol ekibimizi uğurlarken". Milliyet. s. 4. 
  4. ^ "AVRAM BAROKAS (1926-2003)". Türkiye Jokey Kulübü. 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  5. ^ "Hakkımızda". SİAYSD. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  6. ^ "Basketbolda acı kayıp". gazetevatan.com.tr. 5 Temmuz 2003. 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Cenk Akyol</span> Türk basketçi

Cenk Akyol, Türk basketbol antrenörü ve eski millî basketbolcudur. 1.98 metre boyunda, şutör gard ve kısa forvet pozisyonlarında görev almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">At yarışı</span> binicilik sporu

At yarışı, en eski ve en yaygın sporlardan biridir. İlk at yarışları, eski Türk devletlerinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Can Bartu</span> Türk futbolcu ve basketbolcu

Can Bartu, Çerkes asıllı Türk eski millî basketbolcu ve eski millî futbolcudur. 10 Mayıs 1962'de Fiorentina ile Atlético Madrid arasında oynanan final maçında forma giyen Bartu, Avrupa kupalarında final maçı oynayan ilk Türk futbolcu oldu. İtalyan taraftarlar tarafından, "Sinyor Bartu" şeklinde adlandırılan Bartu, Türk futbolunun unutulmazları arasındaki yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara 19 Mayıs Stadyumu</span> Ankarada stad

Ankara 19 Mayıs Stadyumu, 19.209 kapasiteli stadyumdu. Kapasiteye göre Ankara'nın en büyük 4. stadyumuydu. Gençlerbirliği ve MKE Ankaragücü'nün iç saha maçlarına ve resmî kurumlar tarafından düzenlenen tören ve gösterilerde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Veliefendi Hipodromu</span>

Veliefendi Hipodromu; İstanbul'un Bakırköy ilçesi sınırlarında ve Osmaniye'de bulunan ve eskiden çayır adıyla bir gezi yeri olan bu yer, Türkiye'nin en önemli hipodromlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Eto'o</span> Kamerunlu futbolcu

Samuel Eto'o Fils santrafor mevkiinde oynamış Kamerunlu eski millî futbolcu, futbol yöneticisi ve 11 Aralık 2021'den itibaren Kamerun Futbol Federasyonu'nun şu anki başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

<span class="mw-page-title-main">Bekir İrtegün</span> Türk futbolcu

Bekir İrtegün, eski Türk millî futbolcu ve antrenör.

<span class="mw-page-title-main">Tomáš Sivok</span>

Tomáš Sivok, stoper mevkiinde forma giyen Çek eski millî futbolcudur.

Halis Karataş, Türk jokeydir.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Holmén</span> İsveçli futbolcu

Samuel Tobias Holmén,, İsveçli eski futbolcudur. Orta saha pozisyonunda görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Karabelen</span> Türk eski millî basketbolcu ve atlet

Erdoğan Karabelen, Türk eski millî basketbolcu ve atlet.

David Filiba, Yahudi asıllı Türk basketbolcu.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Özmızrak</span> Türk basketçi

Kartal Özmızrak, Basketbol Süper Ligi takımlarından Bahçeşehir Koleji forması giyen Türk profesyonel basketbolcudur. 1.89 metre boyundaki Özmızrak, oyun kurucu pozisyonunda görev almakadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Jokey Kulübü</span>

Türkiye Jokey Kulübü (TJK), Türkiye'de, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirli sürelerle yenilediği bir sözleşmeden aldığı yetkiyle at yarışları düzenleme ve müşterek bahis organizasyonu hususunda yetkili tek kurumdur.

Fenerbahçe 1954-55 sezonunda İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde tarihinde ilk kez şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yasin Pilavcılar</span> Türk jokey

Yasin Pilavcılar Türk jokey.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da spor</span> İstanbulun spor faaliyetleri, spor tarihi, spor geçmişi ile ilgili madde

İstanbul'da spor, Türkiye'nin İstanbul ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

Erhan Yavuz, Türk jokeydir.