İçeriğe atla

Avni Tarhan

Avni Tarhan, (d. 1953 - Afşin, Kahramanmaraş) Türk milli güreşçi, güreş antrenörü ve spor yazarıdır.

Yaşamı

1953 yılında Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi Deveboynu mahallesinde dünyaya gelen Avni Tarhan, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş'ta tamamladı. Daha sonra Kahramanmaraş Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. 1969 yılında Kahramanmaraş'ta lise 2. sınıfta başladı. 1971 yılında Ankara'da Devlet İstatistik Enstitüsü bünyesinde Muharrem Atik yönetiminde kurulan güreş takımına alındı ve Atik'in yanında çalışmalarına devam etti.

1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir mensubu olarak Kıbrıs'a yapılan barış harekatına katıldı. Askerlik hizmetleri sırasında Ankara'da Karagücü güreş kampında bulundu ve "Silahlı Kuvvetler Türkiye Şampiyonu" oldu.

Sportif kariyeri

Gençler Türkiye ikinciliği, Türkiye Liseler ikinciliği, Silahlı Kuvvetler Türkiye Şampiyonluğu, Gençler Karakucak Türkiye Şampiyonluğu ve Balkan Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda 1972 yılında Bronz madalya kazanmıştır.

Antrenörlük hayatı

Aktif güreş yaşamını sonlandırmasının ardından, 1975 Yılında antrenörlük hayatına başlayan Avni Tarhan, Kahramanmaraş merkezde altyapı oluşturarak çalışmalara başladı. Daha sonra 1980 yılında Afşin İlçesinde faaliyet gösteren TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) termik santralı bünyesinde kurulan güreş takımının başına getirildi.

Milli Takım antrenörlük dönemi

1985'te, ilk defa Genç Milli Güreş takımında antrenör olarak atandı. 1985 yılında Edirne ilinde yapılan Balkan Gençler Şampiyonu olan Türk Millî takımının başında yer aldı. Türk Milli Güreş Takımı'nın 1969'dan beri 16 yıl boyunca ilk kez Balkan Şampiyonluğu kazanmasını sağlandı. 1992'de ise Kolombiya'nın Cali kentinde yapılan Dünya Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda Türk Millî takımının teknik direktörlüğünü yaptı. 83 puan gibi çok yüksek bir puanla Dünya Takım şampiyonu olan takımın başarısında çok önemli bir rol oynadı. Gençler serbest kategorideki te bu şampiyonluk spor tarihindeki tek dünya şampiyonluğudur.

1994 yılında, İstanbul'da Dünya Şampiyonu olan Serbest Güreş Millî takımında Yakup Topuz, Reşit Karabacak ile millî takım heyetinde bulundu. 1966 yılından Edmonton'da kazanılan Dünya Şampiyonluğu'ndan bu yana şampiyonluk kazanamayan Serbest Güreş Milli Takımı 1994 yılında İstanbul'da 53 puanla dünya şampiyonluğuna ulaştı.

1996'da 1996 Yaz Olimpiyatları'nda da millî takımda görev yapan Tarhan, 130 kiloda Mahmut Demir'in 28 yıl aradan sonra kazanmış olduğu altın madalyada önemli bir paya sahiptir.

Spor yazarlığı dönemi

Güreş Dosyası adlı köşede ulusal basında yorumlar yazmış, en son 2007 yılında Yeni Şafak gazetesi yazar kadrosuna katılmıştır. 2011 yılından itibaren de Star ve Kahramanmaraş Gazetesi'nde köşe yazarlığına devam etmiştir. Ocak 2012'de ünlü Türk güreşçi Yaşar Doğu hakkında yazdığı kitabı, "Yaşar Doğu: Hayatı ve Örnek Sporculuğu" yayınlanmıştır.[1]

2016 yılında Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Kahramanmaraş ve Türk güreşine dünya arenasındaki katkılarından dolayı "Avni Tarhan Güreşe Adanmış Bir Ömür" isimli 254 sayfadan oluşan bir kitap yazılıp basılarak Türk spor kamuoyuna dağıtılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "haberler.com - Avni Tarhan'ın Kaleminden Yaşar Doğu Kitabı Piyasaya Çıktı - 23 Ocak 2012". 28 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Doğu</span> Türk olimpik güreşçi

Yaşar Doğu, hem serbest hem de grekoromen stilde güreşen Türk milli güreşçi.

Nurettin Zafer -, Türk güreş sporcusu.

Mahmut Demir, ailesinin 5. ferdi olarak dünyaya gelen; Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olmuş, Türk Millî mayosunu 220 kez giymiş, dünya güreş literatüründe "Türk Tankı" olarak bilinen güreşçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Atalay</span>

Mahmut Atalay, bir dönem Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olmuş, Türk Güreş Milli Takım'ı güreşçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Celal Atik</span> Türk güreşçi

Celal Atik, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk güreşçidir. 1948 Olimpiyatları, 1951 Dünya ve 1946,1949 Avrupa şampiyonalarında altın madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Örs</span> Türk basketbol koçu

Aydın Örs Türk basketbol koçu. 1996 yılında Efes Pilsen ile Koraç Kupası'nı kazandı.

İsmet Atlı, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk güreşçi, halk ozanı. 1960 yılında Roma Olimpiyatları’nda serbest stil 87 kiloda dünya şampiyonluğunu kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek atletizm takımı)</span>

Fenerbahçe erkek atletizm takımı Fenerbahçe'nin erkek atletlerden oluşan şubesidir. Takım 2.500 oturma kapasitelik Burhan Felek Spor Salonu'nu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek boks takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübünün boks takımı

Fenerbahçe Erkek Boks Takımı Fenerbahçe'nin erkek boksörlerinden oluşmaktadır. 1912-1913 sezonunda, kulübün çatısı altında kurulan branş, Türkiye'nin başarılı boks takımlarından biridir. Takım, idman için kulübün diğer branşlarına da ev sahipliği yapan Dereağzı Tesisleri'ni kullanmaktadır. Son yıllarda Kickboks, Tae-bo ve Wushu sporları da tatbik edilmeye başlanmıştır.

Zekeriya Güçlü,, 1997 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmış Türk millî güreşçi.

Fenerbahçe 1982-83 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi yıllar sonra şampiyonluğa oynadı. Normal sezonu namağlup lider bitiren sarı-lacivertli takım Final Grubu'nda puan kayıplarına uğrayarak tarihinde dördüncü kez lig ikinciliğinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Bilek</span> Türk güreşçi (1932 - 1971)

Ahmet Bilek, Türk güreşçi.

Ahmet Ayık, Türk millî güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda altın ve 1964 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanmıştır. 2 kez dünya (1965,1967) ve 2 kez Avrupa (1967,1970) şampiyonu olmuştur.

Bekir Böke, hem serbest hem de grekoromen stilde güreşen Türk güreşçidir.

<span class="mw-page-title-main">İlbank SK</span>

Ankara'da 1995 yılında kurulan spor kulübüdür. Forma renkleri Lacivert-Beyaz'dır.

Ahmet Ak, Türk güreşçi. 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler serbest 57 kg'da 4 ncü oldu.

Mehmet Esenceli, Türk güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler serbest 52 kg'da yarıştı.

Mehmet Güçlü, Türk güreşçi. 1972 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kadriye Aksoy</span>

Kadriye Aksoy Koçak, Türk kadın güreşçi. Serbest stilde mücadele eden Aksoy, istanbul büyükşehir belediyespor kulübü ve millî takım adına müsabakalara katılmaktadır.