İçeriğe atla

Avira Antivir

Avira Operations GmbH & Co. KG
Geliştirici(ler)Avira GmbH
Güncel sürüm15.0 / 28.10.2015
İşletim sistemiMicrosoft Windows,
UNIX
PlatformBilgisayar Güvenliği
Antivirus
TürBireysel / Kurumsal
LisansÜcretsiz / Ticari
Resmî sitesihttps://www.avira.com

Avira Operations GmbH & Co. KG çok uluslu ama aynı zamanda bir ailenin sahip olduğu,OPSWAT’a göre küresel pazar payı %9.6 olan ve 100 milyondan fazla müşterisi bulunan bir Alman antivirüs yazılım şirketidir. Avira dünya çapında altıncı büyük antivirüs satıcısı olarak değerlendirilir.[1]

Şirket, şirketin kurucusu ve CEO'su Tjark Auerbach tarafından oluşturulan Auerbach Stiftung vakfını destekler. Avira hayırsever ve sosyal projelerin yanı sıra sanat, kültür ve bilime de teşvik etmektedir.

Tarih

İlk olarak 1986 yılında piyasaya sürüldü. Avira antivirüs programları,Luke Skywalker’a atıfta bulunarak, "Luke Filewalker" adında bir tarama motoruna dayanmaktadır.

17 Kasım 2008'de tarama motoru için tarama hızını %20 arttıran büyük bir güncelleme yayınlandı.[2]

1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Travis Witteveen Avira'nın yeni CEO'su olarak şirketin kurucusu Tjark Auerbach'in yerine göreve geldi. Tjark Auerbach şirketin büyük hissedarı olmaya devam etmektedir.[3]

Avira; BullGuard, F-Secure, Frisk, Kaspersky, McAfee, Symantec, Trend Micro'ya karşı antivirüs sektöründe rekabet etmeye başladı.

Teknoloji

Avira periyodik olarak virüs tanımlama dosyalarını,genel olanlar ile belirli imzaların yerini değiştirerek,genel performansını ve tarama hızını arttırarak temizler. 27 Ekim 2008 tarihinde yapılan 15 MB büyüklüğündeki veri tabanı temizlendi. Çünkü veri tabanının büyüklüğü ve serverların yavaşlığı yüzünden ücretsiz sürüm kullanıcıları problemler yaşıyordu. Bu sorunu çözmek için,Avira güncelleştirilebilir bireysel dosyaların boyutunu azaltarak her güncelleştirmede daha az veri teslimi sağlayan güncelleştirme işlemini geliştirdi. Günümüzde güncellemelerin indirimindeki yoğunlaşmayı önlemek amacıyla düzenli olarak yenilenen 32 daha küçük tanım bulunmaktadır.[4]

Windows için Bireysel Ürünler

Avira Microsoft Windows için 3 güvenlik ürününe sahiptir:

  1. Avira Free Antivirus:Bu sürüm ücretsizdir.Her açılan veya indirilen dosyayı denetleyen bir arka plan işlemi olarak çalışır.Birçok antivirüs programı gibi kötü amaçlı yazılımlara karşı bilgisayarınızı kontrol etmek ve onları kaldırmak için tam veya özel tarama çalıştırabilirsiniz. İnterneti kullanarak varsayılan virüs tanımlarını otomatik olarak yeniler.
  2. Avira Antivirus Premium: Premium sürümü ücretsiz sürümün tüm özelliklerini ve daha fazlasını içerir:[5]
    • POP3 ve SMTP protokollerini destekleyen e-posta taraması
    • Zararlı sitelere erişimi engellemek için Web Koruması
    • Teknik Destek
  3. Avira Internet Security: Internet Security sürümü Premium Edition'ın tüm özelliklerini ve daha fazlasını içerir:[5]
    • •İstenmeyen e-postaları engellemek için bir anti-spam modülü
    • •Korsanları engellemek için kişisel bir güvenlik duvarı
    • •Önemli verileri korumak ve güvenliğini sağlamak için bir yedekleme modülü
    • •Bilgisayar sisteminden alarak tehlikeli botnetleri önler
    • •Çocuklar ve gençler için uygun olmayan web sitelerini engellemek için Ebeveyn Denetimi sağlar

Avira bir EXE veya ISO dosyası olarak indirilebilen, bir önyükleme CD'si yazmak için kullanılan “Rescue System” programı içeren ücretsiz bir araç seti sunar. Kendi Linux tabanlı işletim sistemine sahiptir, bu yüzden bir ana bilgisayara bağlı değildir. Unbootable bir bilgisayarı temizlemek için kullanılır ve gizlemek için ana bilgisayarın işletim sistemini kullanan kötü amaçlı yazılımları bulması mümkündür. (örneğin; rootkit) Araç antivirüs programı ve indirme zamanında güncel olan bir veri tabanına sahiptir. Mekanizmayı antivirüs programının içine koyar.Sonra tarar ve zararlı yazılımları kaldırır.Aynı zamanda normal koruyucu tabakayı ve operasyonu yeniler.Çok sık güncellenir, bu yüzden en son güvenlik güncelleştirmeleri her zaman mevcuttur.[6]

Diğer platformlar için bireysel ürünler"

Avira; Android v2.2 için Avira Free Android Security, Mac OS X için Avira Free Mac Security ve Unix veya Linux Platformları için “Avira Free Unix/Linux" ve Android için "Avira Phantom Vpn" ürünlerine sahiptir.

Yorumlar

AV-Comparatives, Avira AntiVir Premium'u yüksek bir skor ve "Advanced+" üstünlüğüyle 2008 Şubat, Mayıs ve Ağustos aylarında ödüllendirdi. Ayrıca 2008 de “Yılın AV Ürünü” ödülünü de kazandı. Bu büyük ölçekli karşılaştırmalı testte Avira'nın proaktif tespit performansı ile mükemmel bir skor almayı başardığı görüldü. Hız kategorisinde Avira yine kazanan podyumundaydı. 2010 Özet Raporu'nda % 99,5 tespit oranıyla gümüş ödülü aldı.[7]

2008 yılı Ocak ayında Anti-Malware Test Lab tarafından yapılan tespit testlerinde,rootkitleri uzaklaştırmada ve proaktif virüs tespitindeki %71'lik oranıyla Avira AntiVir'e 8 üzerinden 6.5 verildi. Avira skorlarıyla altın statüsündeki en yüksek ödüle layık görüldü.[8] 2010 şubat'ta AV-Testinde en yüksek malware tespit oranı %98 ile Avira G-Data Antivirüs ile paylaştı.Ve yine bu testlerde casus yazılımları %90 ve daha büyük oranlarla bulan beş ürünün arasındayd.[9] AV-Comparatives ayrıca son testte Advanced + puanı (en yüksek) ile Avira'yı ödüllendirdi.[10] Avira tüm büyük bağımsız antivirüs testlerinde en yüksek imza ve proaktif tespit oranlarına sahip.2009 yılının Nisan ayında internet güvenlik yazılımında A-listesinde olan PC Pro tarafından Avira Premium Security Suite 9, 6 yıldız üzerinden 6 ile ödüllendirdi. 2009 yılı Ağustos ayında, Avira AntiVir Personal Antivirus toplam malware saptamada %98.9 oranını elde etti.Ve kendi websitelerinde Avira'yı ilk sırada derecelendiren PC World tarafından yürütülen on-demand ve on-access taramalarının her ikisinde de en hızlı olan Avira'ydı.PC Magazine'den Neil J. Rubenking sürüm 10 için 5 yıldız üzerinden 3.5 verdi.

Avira OESIS OK Gold Certification alan ilk şirketler arasındadır. Bu Avira ürünlerinin birçoğunun antispyware ve antivirüs modüllerinin Juniper Networks, Cisco Systems, SonicWALL ve diğerleri gibi yaygın ağ teknolojilerine maksimum uyumluluk skorunu kazandığını gösterir. (SSL/TLS VPN ve Network Access Control gibi) Ayrıca Avira VB100 ödüllerini de aldı.[11]

Kaynakça

  1. ^ "OPSWAT". 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2012. 
  2. ^ "AVIRA News – Avira speeds up its virus scanner". Avira.com. 17 Ekim 2008. 11 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2012. 
  3. ^ "Avira Press". 12 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  4. ^ "AVIRA News – Free version: Avira optimizes update system". Avira.com. 17 Kasım 2009. 9 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2012. 
  5. ^ a b "Avira Products". Avira GmbH. 28 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2009. 
  6. ^ "Avira AntiVir Rescue System". Avira.com. 29 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2012. 
  7. ^ "Summary Report 2010" (PDF). av-comparatives.org. 2 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Mayıs 2013. 
  8. ^ "Anti-Malware Test Lab". Anti-malware-test.com. 19 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2010. 
  9. ^ "AV-Test release latest results" 17 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2 September 2008)
  10. ^ "AntiVirus Programs Test". Av-comparatives.org. 18 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2010. 
  11. ^ "Virus Bulletin: VB100 results – Avira". Virusbtn.com. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2011.  (free registration required)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilgisayar virüsü, kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.

<span class="mw-page-title-main">ESET NOD32</span> Bilgisayar güvenliği yazılımı

ESET NOD32, ESET tarafından geliştirilen bir antivirüs yazılımıdır.

Casussavar yazılım (antispyware), casus yazılım (spyware) ve diğer zararlı yazılım (malware) türlerine karşı etkin koruma sağlayan güvenlik yazılımlarının genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Norton 360</span>

Norton 360, Symantec tarafından geliştirilen, bir "hepsi bir arada" güvenlik paketi olarak pazarlanmaktadır. Paket, kişisel bir güvenlik duvarı, sahteciliğe karşı koruma ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip temizleme yeteneğini içerir. Bu paketi Norton Internet Security'den ayıran, dosya yedeklemesi ve PC bakımını içermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avast Software</span> Çek cumhuriyeti merkezli, bir siber güvenlik şirketi

Avast Software, merkezi Prag, Çek Cumhuriyeti'nde bulunan ve bilgisayar güvenliği, makine öğrenimi ve yapay zeka alanlarında çalışan çok uluslu bir siber güvenlik yazılımı şirketidir. Avast, aylık 435 milyondan fazla aktif kullanıcıya ve Nisan 2020 itibarıyla dünya çapında kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulamaları satıcıları arasında ikinci en büyük pazar payına sahiptir. Şirketin dünya çapındaki 25 ofisinde yaklaşık 1.700 çalışanı bulunmaktadır.

Nessus, GNU/Linux camiasında sıkça kullanılan, kapsamlı bir güvenlik açığı tarama yazılımıdır. Kişisel ve her tür kurumsal olmayan kullanım için ücretsizdir. Genel amacı, bilgisayar sistemlerinde ve bilgisayar ağlarında potansiyel güvenlik açıklarını tespit etmektir.

<span class="mw-page-title-main">VirusTotal</span>

VirusTotal ücretsiz dosya taratmalarına izin veren bir websitesidir. Yaklaşık 55 antivirüs yazılımı barındırır. Dosyalar hem web üzerinden hem de e-posta yoluyla gönderilebilir. Oluşabilecek hatalardan dolayı dosyanın temiz olduğunu ya da zararlı yazılım içerdiğini garanti edemez. Hizmet sadece sayfaya gönderilen küçük boyutlu dosyaları ve url adresini tarar, kullanıcı bilgisayarını taramaz. Google tarafından satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">ESET</span>

ESET, 1992 yılında iki özel şirketin birleşmesiyle kurulan Slovakya merkezli BT güvenlik şirketidir.2008, 2009 ve 2010 yıllarında en başarılı Slovak şirketi ödülünü kazanmıştır. ESET'in San Diego, Kaliforniya, Wexford, İrlanda; Londra, Birleşik Krallık; Bournemouth, Birleşik Krallık; Bristol, Birleşik Krallık; Buenos Aires, Arjantin; Prag, Çekya ve Polonya'da kendi şubeleri bulunmakla birlikte dünya genelinde 100'ün üzerinde distribütörü vardır.

<span class="mw-page-title-main">ClamAV</span>

ClamAV, Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış çoklu platform destekli bir antivirüs yazılımıdır. Otomatik virüs veritabanı güncelleme özelliğine sahiptir. Daha çok Unix temelli sistemler için tasarlanmaya başlanmış olmakla birlikte Windows, Mac OS X ortamlarında da kullanılabilmektedir.

Arka kapı, bilgisayar sistemlerinin normal güvenliğini veya şifrelemesini es geçen, genellikle gizli bir yöntemdir. Bu sayede bilgisayar sistemi yetkisiz erişim ve işlemlere açık hale gelir.

Zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım veya malware, bilgisayar ve mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır. 1990 yılında Yisrael Radai tarafından malware ismi konulmadan önce, bu tür yazılımlara bilgisayar virüsü adı veriliyordu. Kötü amaçlı yazılımların ilk türü, parazit (asalak) yazılım parçalarını yürütülebilir, çalışan içeriklere eklemekle ilgileniyordu. Bu yazılım parçaları, mevcut çalışan uygulamayı, sistem üstünde çalışan programları ve hatta bilgisayar sistemlerinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynayan önyükleme (boot) kodlarını etkileyen makine kodları olabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların gereksinimlerine karşı bir davranış sergiler ve sistemin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun yüzünden istemsiz, rastgele bir şekilde verecek yazılım parçaları içermez.

Comodo Group, Inc., Amerika Birleşik Devletleri Clifton, New Jersey merkezli bilgisayar yazılımı ve SSL sayısal sertifikalar sağlayan özel bir şirket. İngiltere, Türkiye, Ukrayna, Romanya, Çin, Hindistan ve ABD'de yerleşkeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live OneCare Safety Scanner</span>

Windows Live OneCare Safety Scanner Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçası idi. Bilgisayar virüsüleri, casus yazılımları / reklam yazılımlarını (Adware) ve diğer kötü amaçlı yazılımları kaldırmak için çevrimiçi bir tarama, PC temizleme ve tanılama hizmetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live OneCare</span>

Windows Live OneCare Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçası idi. Microsoft tarafından Windows için geliştirilen bir bilgisayar güvenliği ve performans geliştirme hizmetiydi. OneCare'nin temel teknolojisi, Microsoft'un 2003 yılında GeCAD Software Srl'den satın aldığı, ancak daha sonra durdurulan çok platformlu RAV idi. Hizmet Windows Live OneCare Safety Scanner ile aynı markanın altında idi. Yazılım üç bilgisayara kadar kullanılabilen yıllık ücretli bir abonelik olarak sunuldu.

Sıfır-gün genellikle bir yazılımda bir zayıflığın keşfedildiği gün, çok uzun zamandan beri o açıklığın blackhatler tarafından bulunup kullanıldığının ortaya çıkmış olmasıdır. Ayrıca zayıflık ortaya çıktıktan sonra geliştirici tarafından bir güncelleme sunulamadan önce faydalanılan bir zayıflıktır

Sahte güvenlik yazılımı, kullanıcıları bilgisayarlarında bir virüs olduğuna inandıran ve sonrasında virüs kaldırma aracı için para isteyen bir çeşit zararlı yazılım ve internet dolandırıcılığıdır. Scareware ve bir çeşit ransomware olarak da değerlendirilebilir. Sahte güvenlik yazılımları 2008'den beri bilgisayarlar için önemli bir tehdit oluşturuyor. AdDestroyer ve VirtualBouncer sahte güvenlik yazılımlarının tanınmasını sağlamış olan, 2004'te var olmuş iki eski örnektir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet güvenliği</span>

Internet güvenliği, yalnızca Internet, sıkça tarayıcı güvenliği ve World Wide Web ile ilgili değil, aynı zamanda Ağ Güvenliği, uygulama ve işletim sistemleri sistemleri ile bir bütün olarak ilgilidir. Amacı, internet üzerinden saldırılara karşı kullanılacak kurallar ve önlemler oluşturmaktır. İnternet, bilgi alışverişi için güvenli olmayan bir kanalı temsil eder; bu da kimlik avı, çevrimiçi virüsler, truva atları, solucanlar ve daha fazlası gibi yüksek bir saldırı veya dolandırıcılık riskine yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Antivirüs yazılımı</span> kötü amaçlı yazılımları tespit etmek, önlemek ve kaldırmak için kullanılan bilgisayar güvenlik yazılımı

Antivirüs yazılımı, kötü amaçlı yazılımları engellemek, tespit etmek ve devre dışı bırakmak amacıyla kullanılan bilgisayar programlarıdır. Başlangıçta bilgisayar virüslerinden korunmak amacıyla üretilmiş olan antivirüs yazılımlarının kullanım alanı kötü amaçlı programların ortaya çıkmasının ardından genişlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">ClamTk</span>

ClamTk, Linux masaüstü kullanıcıları için ClamAV komut satırı antivirüs yazılım programı için ücretsiz bir yazılım grafik arayüzüdür. Hem isteğe bağlı hem de zamanlanmış tarama sağlar. Proje Dave Mauroni tarafından Şubat 2004'te başlatıldı ve geliştirilmesi hala devam etmektedir.

Malwarebytes, Microsoft Windows, macOS, ChromeOS, Android ve iOS için kötü amaçlı yazılımları bulup kaldıran bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımıdır. Malwarebytes Corporation tarafından üretilen yazılım ilk olarak Ocak 2006'da piyasaya sürülmüştür. Manuel olarak başlatıldığında kötü amaçlı yazılımları tarayan ve kaldıran ücretsiz bir sürümü ve ek olarak zamanlanmış taramalar, gerçek zamanlı koruma ve flash bellek tarayıcı sağlayan ücretli bir sürümü mevcuttur.