Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY),, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal havayolu şirketiydi. Başkent Lefkoşa'dan Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya'ya tarifeli/tarifesiz uçuşlar yapmaktaydı. İçinde bulunduğu ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 21 Haziran 2010 itibarıyla tüm uçuş hakları ikinci bir karara kadar askıya alındı. Şirket 21 haziran 2010 yılında iflas etti.
Gulf Air Bahreyn ve Umman'ın ulusal havayolu şirketidir. Şirket 34 uçaklık bir filoya sahiptir; Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa ve Ortadoğu'da 47 tarifeli sefer yapmaktadır. Gulf Air'in hub'ları Bahreyn Uluslararası Havaalanı (BAH) ve Seeb Uluslararası Havaalanı (MCT)'dir. Gulf Air'in mürettebatı 70 farklı dili konuşan 80 farklı milliyetten gelmektedir. Şirketin logosu altın bir şahindir.
Emirates, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir havayolu şirketidir. Dubai Hükûmeti'ne ait olan Emirates, Birleşik Arap Emirlikleri'nin uluslararası havayolu şirketidir. The Emirates Group çatısında yer almaktadır. Kurulduğu günden bu yana ikinci yılı hariç her yılını karlılıkla bitiren Emirates, ticari temellerde çalışan bir havayolu olarak Dubai Hükûmeti'nden finansal destek, garanti ve koruma almadan ticari faaliyetlerine devam ediyor. Dünyanın en genç filolarından birine sahip olan Emirates'in şu an hepsi geniş gövdeli toplam 259 adet uçağı bulunuyor. Emirates'in filosunda bulunan 259 adet uçaktan 159 tanesi Boeing ve 100 Airbus yolcu uçağı. Emirates'in 2017 itibarıyla toplam uçak siparişi tümü geniş gövdeli uçaklar olmak üzere 224'dür. Emirates, 75'in üzerinde ülkede 140'ı aşkın noktaya uçuyor.
Orbit Express Havayolları İstanbul, Türkiye merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Havayolu 2003 yılında kuruldu ve Nisan 2003'te seferlere başladı. Uzak Doğu ve Avrupa'ya uluslararası seferler düzenlemektedir. Merkezi Atatürk Havalimanı, İstanbul'dur. Şirket başlangıçta Airbus A300B4-200 uçakları ile operasyona başladı. 2005 yılına kadar devam eden Airbus operasyonuna daha sonra B747-200F kargo uçakları ile devam edildi. Air Atlanta'dan satın alınan bu uçaklar önce Makedonya daha sonra Afrika tescilli olarak 2013 yılına kadar hizmet verdi. Şu an bu uçaklar C bakımı için Malezya Kuala Lumpur havalimanında bulunmaktadırlar.
Airbus A320 ailesi Almanya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Hollanda ortaklığından oluşan Airbus S.A.S. ailesinin kısa ve orta menzilli uçağıdır. Airbus A320 serisi A318, A319, A320, A321 ve ACJ özel jet versiyonlarından oluşur. İlk uçuşunu 1987 yılında gerçekleştiren A320 serisi fly by wire Flight control sistemini kullanan ilk yolcu uçaklarıdır. Yolcu uçakları arasında bu güne kadar 4658 adetten fazla üretilerek en büyük rakibi Boeing 737'in arkasından ikinci sıradadır. 1965 yılında üretime başlayan Boeing 737 şu ana kadar 8000'i geçmiştir.
Inter Airlines Hollanda ve Almanya'dan başta Antalya'ya olmak üzere Türkiye'deki diğer tüm tatil noktalarına Avrupa'nın birçok noktasından tarifesiz yolcu ve kargo taşımacılığı yapan İnter Havayolları, Avrupa'nın en büyük tur operatörlerinden olan, TUI, OGER ve KRAS gibi firmalarla çalışmakta, kurulduğu günden bu yana Amsterdam'dan uçak başına Türkiye'ye en çok turist getiren tarifesiz havayolu unvanını taşımaktadır.
Türk Hava Yolları 440 Airbus ve Boeing'ten oluşan uçak filosuyla faaliyet göstermektedir. Havayolu 1933 yılında sadece beş uçakla faaliyetlerine başladı. 1945 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nden II. Dünya Savaşı'nda kullanılan 30'dan fazla ucuz Douglas DC-3 ve Douglas C-47 satın aldı. 1967'ye kadar, DC-3'ler bir dizi güvenlik sorunu yaşamalarına rağmen filoda hizmet vermeye devam ettiler. O yıl kiralanarak filoya katılan McDonnell Douglas DC-9 Türk Hava Yolları'nın ilk jet motorlu uçağı oldu. 1972'de satın alınan birkaç adet McDonnell Douglas DC-10, taşıyıcının filosuna katılan ilk geniş gövdeli uçak oldu. Aynı yıl içinde Fokker F28 Fellowship'ler filoya katıldı. Boeing 727'ler ise bu eklemeye iki yıl sonra dahil oldu. 1985'te Airbus A310'un filoya katılmasıyla birlikte, Douglas DC-10 ve Fokker F28'ler, filonun standartlaştırılması amacıyla Boğaziçi Hava Taşımacılığı'na devredildi. Boeing 747, McDonnell Douglas MD-11 ve Airbus A340 modellerini değerlendiren taşıyıcı DC-10'un yerine ikincisini tercih etti.
ASL Airlines önceden TNT Havayolları, TNT Express'in bir alt kuruluşu olarak kargo ve yolcu taşıyan Belçika merkezli bir havayolu şirketidir. TNT Havayolları 1999 yılında kurulmuştur. Çoğunluğu Avrupa olmak üzere 67'den fazla uçuş noktasına kargo taşımacılığı yapmaktadır. 2004'ten bu yana yolcu taşımacılığına yapmaktadır. Filosunda 38 uçak bulunmaktadır. Toplam 90 uçuş noktasında faaliyet göstermektedir.
MNG Hava Yolları İstanbul,Türkiye merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Tarifeli ve charter kargo seferleri düzenlemektedir. MNG Havayolları, 2000 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 12 km uzaklıkta AB standartlarında tamamen donanımlı İthalat Antreposu Hizmeti veren bir operatör durumuna gelmiştir. MNG Antreposu İstanbul Havalimanı gümrüğüne bağlı 10.000 m² alan, 60.000 m³ hacim ve 7.000 Euro-palet kapasiteli bir yerde konumlanmıştır. Gümrüklü antrepo, kayıt yapma, istifleme, kargo arama ve kargo teslim işlemlerini barkodlu sistem üzerinde kurulu bilgisayar ile yapmaktadır. MNG Havayolları, 1997 yılında haftada 3 gün Almanya ve İngiltere'ye düzenli olarak tarifeli kargo uçuşları yaparak faaliyetine başlamıştır. 2021 yılı itibarıyla Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Kazakistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve ABD'ye tarifeli kargo uçuşları yapmaktadır.
Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.
Daha çok Cathay Pacific olarak bilinen Cathay Pacific Airways Limited (CPA), merkez ofisi ve ana merkezi Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda bulunan Hong Kong'un bayrak taşıyıcısıdır. Havayolunun operasyonları ve yan kuruluşları, 190dan fazlavarış noktasına tarifeli yolcu ve kargo hizmetlerine sahiptir ve dünya çapında kod paylaşımları ve ortak girişimler de dahil olmak üzere 60'tan fazla ülkede mevcuttur. Cathay Pacific, Airbus A321neo, Airbus A330, Airbus A350 ve Boeing 777 uçaklarından oluşan bir filo işletiyor.[Cathay Cargo, Boeing 747'nin iki modelini işletiyor. 2020'de faaliyetlerini durduran feshedilmiş, tamamına sahip olduğu yan kuruluşu Cathay Dragon, daha önce Hong Kong üssünden Asya-Pasifik bölgesindeki 44 varış noktasına uçtu. 2010 yılında Cathay Pacific ve Cathay Pacific Cargo, Cathay Dragon ile birlikte yaklaşık 27 milyon yolcu ve 1,8 milyon tonun üzerinde kargo ve posta taşıdı.
Shenzhen Airlines Çin'in Shenzhen şehri merkezli özel havayolu şirketi. 1992 yılında kurulan şirket, Kasım 2012'den bu yana Star Alliance üyesidir. Daha çok yurt içi uçuşlar gerçekleştiren şirket, 5 ülkede 67 farklı noktaya uçuş düzenlemektedir. Kısa mesafeli uçuşlara uygun olarak Shenzhen Airlines'ın filosunda Airbus A319, Airbus A320 ile Boeing 737 uçakları bulunmaktadır.
TAP Air Portugal Portekiz'in ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. Uçuşlarını başkent Lizbon'un Portela Havalimanı'ndan gerçekleştirmekte olan TAP Portugal, 38 ülkede 88 farklı noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. Mart 1945'te kurulan şirket, Mart 2005'ten beridir Star Alliance üyesidir. Uzun ve kısa mesafe uçuşlar gerçekleştiren TAP Portugal'in filosu Airbus A319, Airbus A320, Airbus A321, Airbus A330 ve Airbus A340 uçaklarından oluşmaktadır.
Royal Jordanian, Ürdün'ün ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Merkezi başkent Amman'da bulunan Royal Jordanian, uçuşlarını Queen Alia Uluslararası Havalimanı merkezli gerçekleştirmektedir.
Wizz Air Holdings Ltd., Jersey'de kayıtlı bir Macar ultra düşük bütçeli (low-cost) hava yolu şirketidir. Şirket, Wizz Air Hungary, Wizz Air Malta, Wizz Air Abu Dhabi ve Wizz Air UK'yi içermektedir. Havayolları, Avrupa'daki birçok şehre hizmet vermenin yanı sıra Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güney ile Orta Asya'daki bazı destinasyonları da kapsamaktadır. 2023 yılı itibarıyla, havayolu grubunun en büyük üsleri Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı, Bükreş Henri Coandă Uluslararası Havalimanı ve Londra Luton Havalimanı'dır ve 194 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir. Holding şirketi Londra Borsası'nda listelenmiş olup FTSE 250 Endeksi'nin bir parçasıdır.
Aigle Azur, merkezi Paris Orly Havalimanı'nda bulunan bir Fransız havayolu idi. Havayolu, Airbus A320 ailesi ve A330 uçaklarından oluşan bir filo ile Fransa'dan Avrupa, Afrika ve Yakın Doğu'daki 21 noktaya tarifeli uçuşlar gerçekleştirdi. Havayolu, iflas başvurusunda bulundu ve 2 Eylül 2019'da vekalet altına alındı. Devralma teklifleri alındı, ancak hiçbiri geçerli olmadı ve havayolu 27 Eylül 2019'da mahkeme tarafından tasfiye edildi.
Tus Airways, Larnaka Uluslararası Havalimanı merkezli Kıbrıslı havayolu şirketidir. Haziran 2015'te kurulmuş ve 14 Şubat 2016'da Larnaka'dan uçuşlara başlamıştır. Ekim 2019 itibarıyla Tus Airways, tarifeli uçuşların çoğuna son verdi ve charter hizmetlerine yoğunlaştı.
Solinair, Ljubljana Jože Pucnik Havalimanı merkezli bir Sloven havayolu şirketidir. Ağırlıklı olarak DHL gibi çeşitli lojistik şirketleri için tarifeli ve charter kargo hizmetleri vermekte ve ayrıca uçak bakımı sunmaktadır.
Eurowings GmbH, merkezi Düsseldorf'ta bulunan bir Alman düşük maliyetli taşıyıcı ve Lufthansa Group'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. 1996 yılında kurulan şirket, yurtiçi ve Avrupa destinasyonlarından oluşan bir ağa hizmet veriyor ve daha önce bazı uzun mesafeli rotaları işletiyor ve Almanya ve Avusturya'nın yanı sıra Palma de Mallorca ve Priştine'deki çeşitli havaalanlarında üsleri sürdürüyor.
AirAlfa, İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı merkezli bir charter havayoluydu. Ayrıca Antalya Havalimanı'nda ek bir üssü vardı. Ayrıca tur operatörlerine charter hizmetleri verdi. Air Alfa, Aralık 2001'de faaliyetlerini durdurdu ve 17 Kasım 2002'de lisansını iptal ettirdi.