İçeriğe atla

Avcı Kadın Diana

Pierre Auguste Renoir'in Avcı Kadın Diana tablosu

Diana (Fransızca : Diane chasseresse )Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir tarafından 1867'de yapılmış bir tablodur. Ressamın sevgilisi Lise Tréhot'u Roma tanrıçası Diana olarak tasvir ettiği düşünülsede resimdeki modelin kesin kimliği sanat tarihçileri tarafından tartışılıyor.

Konu ve kompozisyon

Konu, Roma mitolojisinden bir avcı olarak Diana'dır. Çıplak tanrıça, sağ ayağı yüksek bir levrek üzerinde olacak şekilde büyük bir taşın üzerine oturmaktadır. Gerilmiş kolları yayına yaslanmış. Altında boynu bir okla delinmiş bir geyik var.

Resim, bir stüdyoda poz veren bir modelle çıplak bir çalışma olarak başladı. O dönemde Salon'un simgelediği şekliyle akademik sanatın geleneklerini takip eder. Model, Renoir'ın metresi ve tekrar eden model Lise Tréhot'du. Ressama göre, "resmin oldukça uygunsuz olduğu" için Diana'nın özelliklerini ekledi ve onu mitolojik bir konuya dönüştürmek onu daha kabul edilebilir hale getirecekti. Geyiğin ağzından gelen kan ve kayanın yüzeyindeki yosun gibi detaylar ve boya uygulamak için palet bıçağının kullanılması, Realist ressam Gustave Courbet'nin etkilerini gösterir. Bununla birlikte, parlak yeşil renkler ve kırmızı vurgular, Renoir'in birkaç yıl sonra ilişkilendirileceği İzlenimciliği daha çok anımsatıyor.[1]

Tréhot genel olarak model olarak kabul edilse de, sanat tarihçisi Michael F. Zimmermann 2012'de onun "muhtemelen olmadığını" söyledi.[2] Musée d'Orsay'den Küratör Sylvie Patry de tablodaki modelin Tréhot olup olmadığını sorguluyor.

Kökeni

Resim 1867 Salonuna sunuldu ancak reddedildi. Renoir daha önce 1864'te Salon'da bir tablo sergilemiş, ancak sergi kapandıktan sonra onu yok etmişti. 1868'de Lise Portresi Salon'a kabul edildi.  Diana, 1933'te Etienne Bignou'dan satın alan Chester Dale'in onu Washington, DC'deki Ulusal Sanat Galerisi'ne miras bıraktığı 1963 yılına kadar özel koleksiyonlardaydı. Müzenin Batı Binası, Ana Kat - Galeri'de sergileniyor.[1]

Tepki

Peter H. Feist, tabloyu " 14 yıl önceki Courbet's Bathers'ın kabalığı olmadan, güzel ve doğru bir çıplak" ve " Zola'nın ifadesiyle - pirinç unu ile toz haline getirilmiş şımartılmış, şehvetli çıplaklardan çok daha sağlıklı ve gerçekçi" olarak adlandırdı.

Kaynakça

  1. ^ a b "Diana, 1867". National Gallery of Art. 28 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ From Bohemia to Arcadia: Renoir between Nervous Modernity and Primitive Eternity (PDF). Ostfildern. 12 Ağustos 2012. s. 15-55. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Ağustos 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbizon ekolü</span> Fransız manzara ressamlarının 1830-1870 arasında oluşturduğu grup

Barbizon ekolü, 19. yüzyılda Fransız bir ressam grubu tarafından uygulanan manzara resmi tarzını tanımlamak için kullanılır. Ekol ismini ressamların bir araya geldikleri Fontainebleau (Fransa) yakınlarındaki Barbizon köyünden alır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<i>Halka Yol Gösteren Özgürlük</i> Eugéne Delacroix tarafından çizilmiş resim

Halka Yol Gösteren Özgürlük, Fransız resim sanatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen yağlı boya tablo. Fransız romantik ressamlarından Eugene Delacroix tarafından yapılmıştır. 1830 senesinde Kral 10. Charles'in devrilişine yol açan üç günlük halk ayaklanmasının anısına yapılmıştır. Tüm dünyada Fransız Devrimi'nin simgesi kabul edilmektedir.

<i>Olympia</i> (tablo) Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Olympia, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1863 yılında tamamladığı tablosudur. Gerçekçilik akımının bir örneği olan eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

<i>Çıplak Maya</i> İspanyol ressam Francisco de Goyanın 1790 ile 1800 yılları arasında tamamladığı tahmin edilen tablosu

Çıplak Maya ya da Çıplak Maja, İspanyol ressam Francisco de Goya'nın 1790 ile 1800 yılları arasında tamamladığı tahmin edilen tablosudur. Eser şu anda Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenmektedir. Ressam bu tabloyu, İspanyol engizisyonunun çıplak kadın resimlerinin yapılmasını yasakladığı bir dönemde, İspanya başbakanı Manuel de Godoy'un isteği üzerine yaptı. Resim, Godoy'un koleksiyonuna 12 Kasım 1800 tarihinde katıldı.

<i>Sanatçının Stüdyosu</i>

Sanatçının Stüdyosu ya da Ressamın Stüdyosunda Gerçek bir Alegori, Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1855 yılında yaptığı tablosu. Şu anda, Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Ornansta Cenaze</i>

Ornans'ta Cenaze, Fransız ressam Gustave Courbet tarafından 1849-1850 yılları arasında yapılan tablo. Ressamın büyük amcasının 1848 yılındaki cenaze törenini anlatan tablo Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Kırda Öğle Yemeği</i> Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Kırda Öğle Yemeği ya da Kırda Piknik Fransız ressam Édouard Manet'nin 1862 - 1863 yılları arasında tamamladığı tablosudur. Eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<i>Uyku</i> (tablo)

Uyku, Fransız ressam Gustave Courbet tarafından 1866'da tuval üzerine yağlı boya ile yapılan erotik tablo. Lezbiyenliği betimleyen tablo Fransızcada Les Deux Amies ve Paresse et Luxure isimleriyle de bilinir.

<i>Bouologne Ormanında Buz Patencileri</i>

Boulogne Ormanı'nda Buz Patencileri, Pierre-Auguste Renoir'ın 1868 kışında yapmış olduğu tuval üstüne yağlıboya manzara resmidir. Resim, genç ve yaşlı birçok Parislinin bir parkın donmuş gölünde boş zamanlarını geçirdiği bir kar manzarasını tasvir eder. Renoir'in soğuk havalardan ve kardan hiç haz etmemesi nedeniyle, bu parka onun sayılı kış manzaralarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Mevsimi (Renoir)</span>

"En Été", Pierre-Auguste Renoir tarafından 1868 yılında tuval üzerine yağlı boya olarak yapılmış bir tablodur. Tablo, yaklaşık 20 yaşındaki Lise Tréhot'nun portresini içermektedir.

<i>Dikişçi Lise</i>

Dikişçi Lise, Fransız ressam Pierre Auguste Renoir'ın 1867-1868 yıllarında, Fontainebleau döneminde tuval üzerine yaptığı yağlı boya tablodur.Eser şu anda Teksas'taki Dallas Museum of Art koleksiyonunda sergilenmektedir.