İçeriğe atla

Avcı-Irmak Süperkabarcığı

ROSAT ile elde edilen Avcı-Irmak Süperkabarcığı'nın yumuşak X-ışını görüntüsü.
Avcı-Irmak Süperkabarcığı, Hidrojen-alfa bölgesinde, Barnard İlmiği ve Irmak (Eridanus) İlmiği ile birlikte. Görüntü, sol taraftaki görüntü ile aynı gökyüzü alanını kapsar.
ROSAT ile elde edilen Avcı-Irmak Süperkabarcığı'nın bir parçası. Konturlar 100 Mikron IRAS gözlemlerini ve yumuşak x-ışınları bir iplikçik tarafından nasıl örtüldüğünü gösterir.

Avcı-Irmak Süperkabarcığı, Orion Bulutsusu içindeki bir süperkabarcıktır. Bölge, Orion OB1 ile ilişkili olduğu düşünülen örtüşen süpernova kalıntılarından oluşmuştur ve yaklaşık olarak 1.200 ışık yılı genişliğindedir.[1] Güneş'i de içeren Yerel Kabarcığa en yakın süperkabarcıktır.[1]

Yapı, 1970'lerde 21 cm radyo gözlemiyle Carl Heiles tarafından keşfedilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Aschenbach, B. (1998). The invisible sky: ROSAT and the age of X-ray astronomy. Springer. ISBN 978-0-387-94928-4. 
  2. ^ Sanders, Robert. "Bursting bubbles in the galactic disk appear to be source of hot gas permeating the Milky Way galaxy and its halo". Berkeley. 9 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2012. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orion (takımyıldız)</span>

Avcı takımyıldızı, kuzey göksel yarımkürede kış aylarında görülebilen belirgin bir takımyıldızdır. Modern 88 takımyıldızdan biridir ve MS 2. yüzyılda astronom Batlamyus tarafından listelenen 48 takımyıldız arasındadır. Adını Yunan mitolojisindeki avcıdan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Scorpius (takımyıldız)</span>

Scorpius ya da Akrep takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Zodyak kuşağında yer alır ve batısında Terazi, doğusunda Yay takımyıldızları yer alır. Güney gökkürede, Samanyolu merkezine yakın, geniş bir takımyıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Yerel Kabarcık</span>

Güneş Sistemi'nin gök adadaki yakın çevresi, Yerel Yıldızlararası Bulut olarak bilinir ve Yerel Kabarcık, bu bulut içerisinde bulunan yaklaşık 30 ışık yılı genişliğinde yoğun bir bulut alanıdır. Yerel Kabarcık, yıldızlararası ortam içinde bulunan, kum saati şeklinde ve yaklaşık 300 ışık yılı genişliğinde bir boşluktur. Kabarcık, yakın geçmişte oluşmuş çeşitli süpernovaların ürünü olan yüksek sıcaklıkta plazma ile kaplanmıştır.

Loop I Kabarcığı Samanyolu'nun Orion kolu'nda bulunan yıldızlararası maddedir. Güneş'in bakış açısıyla, Samanyolu gökadasının merkezine doğru uzanır. İki dikkat çekici tünel, Yerel kabarcık ile Loop I kabarcığı'nı bir ilmek gibi birbirine bağlar.

Süperkabarcık; gökbilimsel terminolojide, çoklu süpernovalar ve yıldız rüzgarlarının, yüzlerce yıl genişliğinde doldurulmuş 106 K gaz ile içindeki yıldızlararası madde tanımı için kullanılır. Güneş sistemi, eski bir süperkabarcık olarak bilinen Yerel kabarcığın merkezi yakınlarında bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Bellatrix</span>

Bellatrix ya da Gama Orionis, Orion (Avcı) Takımyıldızı'ndaki en parlak 3. ve gökyüzündeki en parlak 27. yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Barnard İlmiği</span>

Barnard İlmiği Avcı takımyıldızı yönünde bulunan bir yayma bulutsusu. Parlak Atbaşı ve Orion bulutsularını da içeren devasa moleküler bulutun bir parçasıdır. İlmik, Orion bulutsusu üzerinde yoğunlaşan büyük bir yay şeklini almaktadır. Orion bulutsusu içindeki yıldızların, ilmiğin iyonlaşmasından sorumlu oldukları düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">HH 34</span>

HH 34, Avcı takımyıldızındaki Orion A moleküler bulutunda yaklaşık 460 parsek uzaklıkta bulunan bir Herbig-Haro cismidir. Son derece hizalı bir jeti ve simetrik yay şoklarıyla dikkat çeker. Genç yıldızdan çıkan çift kutuplu bir jet, çevresindeki ortama süpersonik hızlarda çarparak maddeyi ısıtmakta ve onu görünür dalga boylarında iyonlaşmaya ve ışınım yapmaya zorlamaktadır. Kaynak yıldız, toplam parlaklığı 45 L olan I sınıfı bir önyıldızdır. 0,44 parsek ile ayrılan iki şok dalgası birincil HH 34 sistemini oluşturur. Daha sonra her iki tarafta da daha büyük ama daha soluk yay şokları keşfedildi, bu da sistemin boyutunu yaklaşık 3 parsek yapar. Jet, yıldızın tozlu zarfını patlatarak 0,3 parsek uzunluğunda moleküler bir çıkışa neden olur.

Bu liste Avcı (Orion) Takım Yıldızındaki dikkate değer yıldızlar listesi olup, azalan parlaklığa göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yamuk küme</span>

Yamuk Küme veya Trapezium, Avcı takımyıldızı yönünde Orion Bulutsusu'nun kalbinde bulunan sıkı bir açık yıldız kümesidir. Galileo Galilei tarafından keşfedilmiştir. Galile, 4 Şubat 1617'de üç yıldızın çizimini yaptı fakat çevresindeki bulutsuyu gözden kaçırdı. Dördüncü bileşen (B) 1673 yılında çok sayıda gözlemci tarafından tanımlandı. 1888 yılına gelindiğinde toplam sekiz bileşen keşfedilmişti. Sonradan pek çok yıldız ikili olarak belirlenmiştir. Amatör gök bilimciler yaklaşık 5 inçlik bir teleskopla iyi gözlem koşullarında altı yıldızı gözlemleyebilirler.

<span class="mw-page-title-main">23 Orionis</span> B-tipi mavi altdev yıldızı

23 Orionis, Avcı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 1.200 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift yıldızdır. 4,99 kadir görünen büyüklüğüyle çıplak gözle bakıldığında loş, mavi beyaz bir nokta şeklinde gözlenebilir. Orion OB1 Birliği alt grubu üyesi olan bu çift yıldız, 18 km/sn'lik bir hızla Dünya'dan uzaklaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">25 Orionis</span>

25 Orionis, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.145 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve çoklu bir yıldız sisteminin birincil bileşeni olan B-tipi mavi anakol yıldızıdır. 25 Orionis, Gökada içinde Güneş'e göre 9,6 km/sn'lik bir hızla hareket eder. Gökada merkezinden uzaklığı, 25.000 ile 34.100 ışık yılı aralığında tahmin edilmektedir. Yaklaşık 200 düşük kütleli ön-anakol yıldızının oluşturduğu yoğun bir küme olan ve 25 Orionis grubu olarak da bilinen Orion OB1a altbirliğinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Upsilon Orionis</span>

Upsilon Orionis, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.546 ışık yılı uzaklıkta bulunan B-tipi mavi anakol yıldızıdır. Orion OB1c Birliği'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kappa Orionis</span>

Kappa Orionis, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 645 ışık yılı uzaklıkta bulunan B-tipi mavi bir süperdev yıldızdır. Takımyıldızın en parlak altıncı yıldızıdır ve Avcı'nın ana dörtgenini oluşturan yıldızların güneydoğu köşesinde yer alır. Geleneksel adı Saif, Arapça سیف الجبّار saif el jabbardan gelir ve Dev'in kılıcı anlamındadır. Bu isim aslında Eta Orionis için söylenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orion (uzay aracı)</span>

Orion veya resmi adıyla Orion Çok Amaçlı Mürettebat Aracı NASA'nın çok amaçlı uzay yolculukları için tasarlamakta ve denemekte olduğu yeni nesil mürettebat aracıdır. Amerikan uzay aracının alçak Dünya yörüngesi (LEO) ötesindeki hedeflere dört astronotluk bir ekibi taşıması amaçlanmıştır. Şu anda Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) başlatmak için NASA tarafından geliştirilmekte olan Orion, Mars, asteroitler ve insani keşfi kolaylaştırmak ve gerekirse UUİ mürettebatı veya sarf malzemesi almak için tasarlanmıştır.

<i>Anadan Doğma</i> The Full Monty (Anadan Doğma), 1997 yılı yapımı sinema filmi, Simon Beaufoy tarafından yazılmış Peter Cattaneo tarafından yönetilmiştir

Anadan Doğma, Simon Beaufoy tarafından yazılmış ve Peter Cattaneo tarafından yönetilmiş 1997 yılı yapımı sinema filmi.

Teta<sup>1</sup> Orionis E

Teta1 Orionis E, Avcı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 1.280 ışık yılı uzaklıkta bulunan spektroskopik ikili yıldızdır. Orion Bulutsusu'nun kalbinde bulunan Trapezium açık yıldız kümesi'nin bir üyesidir ve θ1 Orionis A'nın 4' kuzeyinde yer alır. Her iki bileşen de çok benzer anakol öncesi yıldızlardır. Birkaç onda bir büyüklüğünde zayıf tutulmalar gösterirler.

<span class="mw-page-title-main">Bradley Wiggins</span> Eski profesyonel bisiklet yarışçısı

Sir Bradley Marc Wiggins, CBE, 2001-2016 yılları arasında yarışmış eski profesyonel yol bisikleti ve pist bisikleti yarışçısı. 2012 Fransa Bisiklet Turu'nda genel klasmanda 1. olmuştur.

<i>Hindistana Geçit</i>

Hindistan'a Geçit, David Lean tarafından yazılan, yönetilen ve kurgulanan 1984 tarihli epik bir tarihi drama filmidir. Senaryo, Santha Rama Rau'nun aynı adlı 1960 oyununa dayanıyor ve bu da EM Forster'ın 1924 tarihli aynı adlı romanına dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Orionides</span> dinozor kladı

Orionides, Orta Jura'dan günümüze kadar gelmiş tetanuran teropod dinozorlarının bir kladıdır. Grup, kuşlar dahil olmak üzere çoğu teropod dinozoru içerir.