Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.
Ermenistan'ın idarî bölümleri, Ermenistan topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır. Ermenistan, idarî olarak 10 ile ayrılmaktadır. Erivan, ülkenin başkenti olarak kendine özel idarî statüsüne sahiptir. Her marz, hükûmet tarafından atanan bir vali (marzpet) tarafından yönetilir. Erivan ise Erivan Belediye Meclisi tarafından seçilen bir belediye başkanı tarafından idare edilmektedir. İller, ek olarak 503 belediyeye (hamaynker) ayrılmaktadır.
Gök Camii Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan bir Azeri camiidir.
Erivan Devlet Üniversitesi Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan bir kamu üniversitesidir. Üniversite ülkenin en büyük ve en prestijli yükseköğretim kurumudur. 1920'da kurulan üniversitede 110 bölüm bulunmaktadır. Üniversitede 400 araştırma görevlisi, 130 profesör, 70 doçent görev yapmaktadır. Ayrıca 1350 öğrenci yükseklisans, 8500 öğrenci lisans derecesinde eğitim görmektedir. Üniversiteye 300 yabancı öğrenci kayıtlıdır. Dersler Ermenice olup, yabancı öğrenciler için ihtiyaç dahilinde Rusça ve İngilizce eğitim verilmektedir. Üniversitenin akademik takvimi 1 Eylül'de başlayıp 30 Haziran'da sona erer.
Erivan metrosu, Ermenistan'ın başkenti Erivan'a hizmet eden metro ağıdır. Şehrin kuzey-güney yakasında 13,4 kilometre uzunlukta tek bir hatta sahiptir ve aktif olarak kullanılan 10 istasyonu bulunmaktadır. Metronun ilk kısmı 1981 yılında hizmete girmiştir. Eeski Sovyet metrolarının çoğu gibi çok derindir ve millî motiflerle süslenmiştir. Şehrin kuzeyinde iki tane daha istasyon inşaat edilmektedir.
Erebuni Kalesi, MÖ 8. yüzyılın başlangıcında I. Argişti ve II. Sarduri'nin buyruğuna göre inşa edilen bir Urartu kalesidir. Zamanımızda Ermenistan'ın Erivan şehrinin kenar mahallelerinden birisinde bulunan Arin Berd adlı bir alanda bulunmaktadır. Bazı araştırmalara göre Erivan şehrinin ismi, bu kalenin isminden türetmiştir. Harabeler 1947 senesinden beri Rus ve Ermeni arkeologlar tarafından araştırılmıştır.
Erebuni, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. Bu ilçede Urartu zamanlarına dayanan Erebuni Kalesi'nin harabeleri bulunmaktadır.
Kentron, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın merkezî ilçesidir. Yönetimsel, siyasi ve ticarî merkezleri içermektedir. Ek olarak, şehirdeki hoteller, restoranlar, barlar, kulüpler ve müzelerin çoğu burada bulundukları nedeniyle şehrin en turistik alanıdır. İlçenin ismi "merkez" anlamına gelir.
Acapnyak, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. "Sağ kıyı" anlamına gelen "Acapnyak" ismi, Hrazdan Nehri'nin sağ kıyısında bulunmasını kastediyor.
Şengavit, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir.
Kanaker-Zeytun Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. İlçenin adı, Ermeni Soykırımı'ndan önce Ermenilerin yaşadığı bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Zeytün antik mahallesinden gelmektedir.
Davtaşen, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir.
Nubaraşen ya da Sovetaşen, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. Yerleşime kuruluşunda Osmanlı diplomatı Boğos Nubar Paşa'nın ismi verilmiştir.
Nor Nork, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. 1980'li yıllarda konut sorununu çözmek için bu ilçe kuruldu.
Nork-Maraş, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. İlçenin adı, Ermeni Soykırımı'ndan önce Ermenilerin yaşadığı bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Maraş antik kentinden gelmektedir.
Arabkir, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. Birinci Dünya Savaşı arifesinde, Malatya yakınlarındaki Arapgir kasabasında yaklaşık 9.523 Ermeni ve 6.774 Türk yaşıyordu. 1915 Ermeni Soykırımından sonra Arapgir Ermeni nüfusunun büyük bir kısmı ya öldürüldü ya da tehcir edildi. 1922'den itibaren hayatta kalan Arapgir Ermenileri Sovyet Ermenistanı'na sığındı. Sonuç olarak, Arabkir Bölgesi, 29 Kasım 1925'te Erivan şehir merkezinin kuzeyinde bir yerleşim yeri olarak resmen kuruldu.
Malatya-Sebastia Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. Erivan'ın en fakir ilçelerinden birisidir ve bu nedenle bazen Bangladeş ismi de veriliyor. İlçe adını, Türkiye'nin Malatya ve Sivas şehirlerinden almaktadır.
Ermeni mutfağı, Ermeni kültürü ve çevre kültürlere bağlı olarak gelişmiş Ermenilere özgü bir mutfaktır.
Maştots Matenadaran Enstitüsü ya da kısaca Matenadaran, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan, antik Ermeni el yazıları içeren bir arşivdir. Yaklaşık 17.000 tane el yazısı ve aşağı yukarı 300.000 tane arşiv belgesi içermektedir. 1962'den beri Ermeni alfabesini yaratan Aziz Mesrop Maştots'un ismini taşımaktadır. 1997'den beri UNESCO'nun Dünya Belleği Programı listesinde bulunmaktadır.
Erivan'ın ilçeleri, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın idari bölümleridir.