İçeriğe atla

Avalon Yarımadası

Koordinatlar: 47°17′N 53°21′W / 47.29°K 53.35°B / 47.29; -53.35
Avalon Yarımadası
Harita
Coğrafya
BölgeKuzey Amerika
Yüzölçümü&0000000000009220.0000009.220 km2
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
  • Kanada

Avalon Yarımadası (Fransızca: Péninsule d'Avalon) Newfoundland adasının güneydoğu bölümünü oluşturan büyük bir yarımadadır. 9,220 kilometrekare (3,560 sq mi) boyutundadır.

2011 Kanada Nüfus Sayımına göre, yarımada Newfoundland nüfusunun yaklaşık %51'i olan 262.411 kişiye ev sahipliği yapıyor. Yarımada, eyaletin başkenti ve en büyük şehri olan St. John's'un bulunduğu yerdir.[1] Adanın ana bölümüne 5 kilometre (3 mi) genişliğindeki Avalon Kıstağı ile bağlıdır. Yarımada, Grand Banks yakınlarındaki zengin balıkçılık bölgelerine uzanır. Dört büyük koyu (Trinity Körfezi, Conception Körfezi, St. Mary's Körfezi ve Placentia Körfezi) uzun süredir Newfoundland balıkçılık endüstrisinin merkezi olmuştur.

Coğrafya ve jeoloji

Newfoundland ve Labrador eyaletinde bulunan Avalon Yarımadası sahili

Avalon Yarımadası, St. Mary's Körfezi ve Conception Körfezi yarımadaları arasındadır. St. John's, yarımadanın kuzeydoğusunda yer almaktadır.

Avalon Yarımadası, Prekambriyen fosilleri için önemli bir bölgedir ve çeşitli Ediacaran biyotalarının çoğu yarımadada bulunur. Mistaken Point, ilk belgelenen Ediacaran Aspidella terranovica'nın (Tür adını Newfoundland'dan alan) orijinal yeridir. Yarımada, parçası olduğu eski mikro kıta Avalonya'ya ismini verir.

Tarihçe

1497'de kâşif John Cabot, Doğu Hint Adaları'ndaki Baharat Adaları'na ulaşmak için İngiltere'den bir keşif gezisine öncülük etti ve bu seferin şimdiki Bonavista'ta sonlandığı iddia edildi. İlk kalıcı İngiliz yerleşimi 1610'da Cuper's Cove'da kuruldu. Sir George Calvert'e daha sonra yarımadada büyük bir arazi verildi. Ferryland'ın ilk kolonisi 100 kişilik bir nüfusa ulaştı ve Newfoundland adasındaki ilk başarılı kalıcı yerleşim yeri oldu. 1623'te Calvert'e Kraliyet topraklarını genişlettiği için Kraliyet Beyannamesi verildi. Calvert, koloniyi İngiltere'de zulüm gören Roma Katolikleri için bir sığınak yapmak istedi. 1625'te Calvert, 1. Baron Baltimore olarak İrlanda Peerage'a yükseltildi.

Bir dizi kriz ve felaket Lord Baltimore'un 1629'da "bu yeni dünyanın başka bir sıcak iklimi" için koloniyi terk etmesine neden oldu, burası Maryland oldu. Ailesi, tüm Newfoundland adasının tüzük ile Sir David Kirke ve Hamilton'un 3. Markizi'ne verildiği 1637'ye kadar Avalon'u yönetecek ajanlar tuttu. 1696'da, Kral William Savaşı sırasında Fransızlar, Avalon Yarımadası Seferi sırasında birçok İngiliz köyünü yok etti.

Kraliçe Anne'nin Savaşı sırasında, Kraliyet Donanması'ndan Commodore John Leake, yarımada çevresindeki Fransız gemilerini ele geçirmeyi ve Fransız yerleşimlerini yakmayı amaçlayan bir sefer düzenledi. Sefer büyük ölçüde başarılı oldu. Aynı çatışma sırasında Fransızlar, İngiliz limanı St. Johns'u kuşatma girişiminde bulundular, ancak başarısız oldular. Daha sonra geri döndüler ve kasabayı yakıp yıktılar.

Fransız ve Hint Savaşı'nın son büyük savaşı olan Fransız-Kızılderili Savaşı, 1762'de yarımadada yapıldı. Bu çatışmada, William Amherst komutasındaki İngiliz askerleri ve topçuları, St. John's'un Fransız işgalcilerini Signal Tepesi'nden ve kısa süre sonra teslim oldukları şehrin kalesine sürdüler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Census Profile - Avalon Peninsula". Statistics Canada. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Massachusetts, ABD'nin kuzeydoğu kıyısında, New England bölgesinde yer alan bir eyalettir. En büyük şehri ve başkenti Boston şehridir. Eyaletin adı bir Amerikan yerli kabilesi olan Massachusett kabilesinden gelmektedir ve bu kabilenin dilinde massachusett "büyük tepeler bölgesi" anlamına gelmektedir. Tarihsel olarak Massachusetts ülkenin en liberal ve günümüzde sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş eyaletlerindendir. Kişi başı gelir Connecticut, Maryland gibi benzer özellikteki eyaletlerle birlikte devamlı olarak ülke genelinde ilk 5 içerisinde yer alır. 6 milyonun üzerindeki nüfusu ve nispeten küçük yüz ölçümüyle ülkenin en yoğun nüfus bölgelerinden bazılarını barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Mora Yarımadası</span>

Peloponez veya Mora Yarımadası, bugünkü Yunanistan'ın güneyinde, ülkenin bir kısmını oluşturan, Avrupa kıtasına bağlı olan ve Ege Denizi'nde bulunan yarımadadır. Adanın ismi Yunancada Peloponnesos (Πελοπόννησος) 'tur. Bu isim Yunancada Pelops'un Adası anlamına gelmektedir. Günümüzde Mora'nın kuzeybatı kesimi Batı Yunanistan bölgesine dahil edilmiştir. Resmi yüzölçümü toplam 15,511 m², bütün yarımada ise toplamda 21,550 m²'dir. Buna göre Mora, Yunanistan'ın Orta Makedonya ve Orta Yunanistan bölgelerinden sonra en geniş arazi yapısına sahip üçüncü bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sömürgecilik</span> Bir devletin başka toplumları siyasal ve ekonomik olarak egemelik altına alma politikası

Sömürgecilik; kolonicilik, kolonyalizm ya da müstemlekecilik, genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Valdés Yarımadası</span>

Valdés Yarımadası, Arjantin 'de yaklaşık 3625 km2 büyüklükde bir yarımada. Chubut eyaleti'nde, Atlas Okyanusu kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Split</span> Hırvatistanda İspelet-Dalmaçya iline bağlı şehir

Split, Dalmaçya'nın en büyük ve en önemli şehridir. Ayrıca Split-Dalmaçya bölgesinin de idarî merkezidir. Balkan Yarımadası ve Adriyatik Denizi'nin doğu sahilinde küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Split Hırvatistan'ın 2. büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yarımada Savaşı</span>

Yarımada Savaşı veya İspanyol Bağımsızlık Savaşı, Napolyon Savaşları'nın İber Yarımadası'nda geçen bölümüdür. Fransız ordusu dağlık İber Yarımadası'nda modern savaş taktiklerinden mahrum savaşmış, düzenli ordular yerine gerillalara karşı savaşıldığı için yoğun kayıplar vermişlerdir. Bu sebeple Fransızlara karşı İngiliz, İspanyol ve Portekiz kuvvetleri arasında geçen savaş, Napolyon'un ordusunu yavaş yavaş tüketmiş ve devrilmesinde etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz imparatorluğu</span> İngiltere Krallığı tarafından 16. yüzyılın sonu ile 18. yüzyılın başı arasında sömürgeleştirilen denizaşırı topraklardan oluşmaktaydı

İngiliz Sömürge İmparatorluğu İngiltere Krallığı tarafından 16. yüzyılın sonu ile 18. yüzyılın başı arasında sömürgeleştirilen denizaşırı topraklardan oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Kolonisi</span> 1607den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngilterenin Kuzey Amerikadaki kolonilerinden biridir

Virjinya kolonisi 1607'den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngiltere'nin Kuzey Amerika'daki kolonilerinden biridir. Virjinya adı (İngilizce:Virginia) 1584 yılında Sir Walter Raleigh tarafından, hiç evlenmemiş olan Kraliçe I. Elizabeth'e ithafen verilmiştir. 17. yüzyılın ortalarındaki İngiliz İç Savaşı'ndan sonra II. Charles, koloninin kraliyete ne kadar sadık olduğunu vurgulamak için başına Eski Dominyon eki koymuştur.

Londra ve Bristol Şirketi Newfoundland'taki balıkçılık faaliyetlerine ilgi duyan İngiliz tüccarların 1610 yılında bu bölgeye yaptıkları ilk kolonicilik faaliyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Maryland Kolonisi</span>

Maryland kolonisi, 1632'den 1776'a kadar önce İngiltere'nin sonra da Britanya'nın Kuzey Amerika'daki kolonilerinden biri. 1776'da Büyük Britanya'ya karşı isyan eden ve bağımsızlığını ilan eden 13 koloniden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kenai Yarımadası</span>

Kenai Yarımadası, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin güney kıyılarında Güneymerkezî Alaska bölgesinde Cook Inlet ile Alaska Körfezi arasında yer alan, Eskimo halklarından Supikler ve Alaska Atabasklarından Denağinalarca meskun olan yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Katıl, ya da öl</span>

"Katıl ya da öl" Benjamin Franklin tarafından yapılmış bir politik karikatürdür ve ilk defa kendi gazetesi olan Pennsylvania Gazette'de 9 Mayıs 1754'te yayımlanmıştır. Resim 8'e bölünmüş bir yılanı gösteren bir ksilografidir, ksilografide yılanın 8 parçası On Üç Koloni'nin 8'ini temsil etmektedir. Yeni İngiltere 4 koloni olarak değil, tek bir koloni olarak gösterilmiştir. Ayrıca Delaware Kolonisi ve Georgia Kolonisi birleşik gösterilmiştir. O zamanın Büyük Britanya'sının sahip olduğu kuzey kolonileri, Nova Scotia Kolonisi ve Newfoundland Kolonisi diğer Amerika kıtasındaki ve adalarındaki koloniler gibi gösterilmemiştir. Karikatür Yedi Yıl Savaşı'nın Kuzey Amerika Cephesinde kolonilerin Büyük Britanya ile birlikte hareket edip Fransız ve Kızılderilileri yenmesi gerektiğini sembolize etmek için kullanılmıştır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında özgürlüğün sembolü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Malta Kolonisi</span> günümüzde Maltanın bulunduğu topraklarda var olan Britanya kolonisiydi

Malta Kolonisi, günümüzde Malta'nın bulunduğu topraklarda var olan Britanya kolonisiydi. Britanya himayesinde olan Malta'nın, 23 Temmuz 1813'te kraliyet kolonisi ilan edilmesiyle kuruldu ve 30 Mayıs 1814'teki Paris Antlaşması'yla bu statüsü tanındı. 21 Eylül 1964'te ülke, bağımsızlığını ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Shimokita Yarımadası</span> Japon Yarımadası

Shimokita Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının kuzeybatı çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır. Doğudaki Pasifik Okyanusu, kuzeyde Tsugaru Boğazı ve batıda ve güneyde Mutsu Körfezi ile sınırlanmış olup kuzeyde ise Hokkaido'ya kadar uzanmaktadır. Batıya bakan bir balta şeklinde olan yarımada, Honshū'nun en kuzey noktası olan Ōma Burnu ile Japonya'nın en büyük kum tepeleri olan Sarugamori Kum Tepeleri'ni içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Seylanı</span> günümüzde Asya kıtasına bağlı bir ada konumunda Sri Lankada 1815 ile 1948 yılları arasında kurulu olan Büyük Britanya koloni bölgesi

Britanya Seylanı, günümüzde Asya kıtasına bağlı bir ada konumunda Sri Lanka'da 1815 ile 1948 yılları arasında kurulu olan Büyük Britanya koloni bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Akama</span> kıbrısta bir yarımada

Akama, Akama yarımadası ya da Akama Yarımadası Ulusal Parkı, Kıbrıs adasının en batı ucunda 230 km² alana yayılan bir yarımada. Yarımada, adını Truva Savaşı'nın kahramanı ve Soli antik şehir krallığının kurucusu Theseus'un oğlundan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hel Yarımadası</span>

Hel Yarımadası, Polonya'nın kuzeyinde Puck Körfezi'ni açık Baltık Denizi'nden ayıran 35 km uzunluğunda bir kum yarımadasıdır. Pomeranya Voyvodalığı'nın Puck İlçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Körfez Kolonisi</span> İngiliz kolonisi

Massachusetts Körfezi Kolonisi (1628-1691), Massachusetts Körfezi çevresinde bir İngiliz yerleşimiydi. Yerleşimin toprakları güney New England'daydı ve ilk yerleşimler iki doğal limanda ve çevredeki arazide yaklaşık 154 mil (247,8 km) ayrı—önceden kurulmuş Plymouth Kolonisi'nin kuzeyindeki Salem ve Boston çevresindeki alanlardı. Sözde Massachusetts Körfezi Kolonisi tarafından yönetilen bölge, Massachusetts, Maine, New Hampshire ve Connecticut'ın bölümleri de dahil olmak üzere New England'ın merkezinin çoğunu kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Eyre Yarımadası</span>

Eyre Yarımadası, Avustralya'nın Güney Avustralya eyaletinde bulunan bir yarımadadır. Yarımada, üçgen bir yapıda olup doğuda Spencer Körfezi ile batıda Büyük Avustralya Körfezi ile çevrilidir.