Vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Lynx cinsini oluşturan orta büyüklükte etçil omurgalı ve yabani hayvan türlerinin ortak adı.
Kar leoparı, kar parsı olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasının Panthera cinsinin bir üyesi olan büyük kedi türü.
Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyet. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdir.
Çizgili sırtlan ya da Andık, sırtlangiller (Hyaenidae) familyasına ait, familyanın diğer üyelerinden daha küçük olan bir sırtlan türü. Yalnızca Afrika'da bulunan diğer sırtlan türlerinden farklı olarak bu tür Asya'da ve hatta Türkiye'de de yaşar.
Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Bolu ve Düzce illerinde Yedigöller mevkiinde yer alan bir yaban hayatı koruma sahasıdır. Bölgenin Bolu’ya ait kısmı Merkez ve Mengen ilçelerinde bulunur.
Afrika'nın beş büyükleri, Afrika kıtasına özgü büyük hayvanların en tehlikelilerini belirtmek için kullanılır. Bu hayvanlar; aslan, pars, gergedan, fil ve Afrika mandasıdır. Bunlar, popüler kültürde belirgin bir şekilde yer alan karizmatik megafauna örnekleridir ve Afrika'nın en büyük hayvanları arasındadır. Büyük hayvan avcıları tarafından ortaya atılan bu terim, Afrika'da yaya olarak avlanması en zor beş hayvanı ifade etmektedir ancak artık oyun izleyen turistler ve safari tur operatörleri tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Vahşi yaşam veya yaban hayatı evcilleştirilmemiş hayvan türlerini ifade eder; insanlar tarafından tanınmadan yetişen veya vahşi bölgelerde yaşayan tüm bitkiler, mantarlar ve diğer organizmalar da buna dahildir.
Yaban hayatı koruma, türlerin soyunun tükenmesini önlemek için yabani türlerin ve habitatlarının korunması uygulamasıdır.
Yaban hayvanı ızdırabı, insan kontrolünde olmayan hayvanların hastalık, yaralanma, parazitizm, açlık, susuzluk, anormal hava koşulları, doğal felaketler ve diğer hayvanlar tarafından öldürülmeleri sonucu yaşadıkları acıya denir. Yaban hayvanı ızdırabı, tarih boyunca din felsefesi alanı içinde kötülüğe örnek olarak tartışılmıştır. Yakın zamanda bir grup akademisyen problemin boyutunu seküler açıdan, insanların önlemek için çaba sarf edebilecekleri bir ahlaki mesele olarak ele almıştır.
Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.
Yaban hayatı çiftçiliği, geleneksel olarak evcilleştirilmemiş hayvanların tarımsal bir ortamda yetiştirilmesi anlamına gelir. Kafe içerisinde evcil hayvan olarak tutulacak canlı hayvanlardan; gıda ve geleneksel tıp gibi ürünler; ve deri, kürk ve elyaf gibi malzemeler elde edilmektedir.
Serengeti, Afrikanın güneydoğusunda bulunan Tanzanya'nın kuzeyini kapsayan yaklaşık 30.000 km²'lik bir koruma alanıdır. Serengeti ekosistemi içerisinde Serengeti Millî Parkı ve çeşitli av sahaları bulunmaktadır.
Türkiye'deki yaban hayatı geliştirme sahaları, Türkiye'de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarının derlendiği listedir.
Bolu Göynük Kapı Ormanı, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinin Göynük ilçesinde yer almaktadır.
Bolu Abant Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinde yer alıp Abant Tabiat Parkına ise 8 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır.
Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Burdur ilinde yer almaktadır.
Bartın-Ulus-Sökü YHGS, Bartın'ın Ulus ilçesinde bulunan 6.374 hektarlık bu alan 5.10.2006 tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiş bölge. Bartın ve Karabük illeri arasında bulunur.
Denizli Çivril Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Çivril Akdağ, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahası. Bölge, Denizli ilinin Çivril ilçesinde konumlanmıştır.
Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde bulunan önemli bir alandır. Bu saha, av ve yaban hayatı yönetiminde biyoçeşitlilik zenginliğinin korunması ve türlerin nesillerinin tehlikeye atılmaması amacıyla oluşturulmuştur. Ayrıca av kaynaklarından sürdürülebilir şekilde yararlanma da hedeflenmektedir. Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 8500 hektarlık geniş bir alana yayılmaktadır. Bu alanın amacı, av turizmi ve yaban hayatı etkinlikleriyle uyumlu bir şekilde, doğal çevrenin korunmasını sağlamaktır. Sahada biyoçeşitlilik zenginliği ve ekosistem sağlığının sürdürülmesi için önlemler alınmaktadır.
Hopur Topaşır Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Tarsus İlçesi'nde, Kuşçular köyünün kuzeyinde ve Çakıt suyunun batısında yer alan bir alan, 9113,5 hektarlık bir alana sahiptir ve rakımı 1300 metredir. Bu alanın asıl amacı, yaban hayatını korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Aynı zamanda av sporu ve turizmine de hizmet etmektedir. Bu sahada, yaban keçileri başta olmak üzere kurt, çakal, domuz, tilki, yaban kedisi, vaşak, kuyruksüren, porsuk, oklu kirpi, yumak kirpi, sincap, yarasa ve çeşitli kuş türleri gibi birçok koruma altındaki hayvan türü bulunmaktadır. Bu türlerin varlığı, sahanın doğal çeşitliliğinin bir göstergesidir.