İçeriğe atla

Australia Telescope Compact Array

Koordinatlar: 30°18′46″S 149°33′52″E / 30.3128°G 149.5644°D / -30.3128; 149.5644
Avustralya Yoğun Teleskop Dizisi
Alternatif isimlerATCA Bunu Vikiveri'de düzenleyin
ParçasıPaul Wild Gözlemevi Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Bulunduğu yer(ler)Yeni Güney Galler, Avustralya
Koordinatlar30°18′46″S 149°33′52″E / 30.3128°G 149.5644°D / -30.3128; 149.5644 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
OrganizasyonAvustralya Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Teleskop çeşidiKozmik Mikrodalga Arka Plan Deneyi
radyo interferometresi Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Avustralya üzerinde Australia Telescope Compact Array
Australia Telescope Compact Array
Australia Telescope Compact Array konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Australia Telescope Compact Array (ATCA) (Avustralya Kompakt Teleskop Dizgesi), Avustralya'nın Narrabri kentinin 25 km batısındaki Paul Wild Gözlemevi'nde bulunan bir radyo teleskop (dizgesi).

Bu teleskop her biri 22 metre çapındaki çanaklardan oluşan ve radyo görüntülerin oluşturulması için çoğunlukla açıklık sentezi modunda çalışan 6 özdeş çanaktan oluşur. Bu çanaklardan beşi 3 km'lik demiryolu rayı boyunca hareket ettirilebilir. Altıncı anten ana yolun sonuna göre 3 km batısına yerleştirilmiştir. Her çanak yaklaşık 270 tondur.

Kompakt dizge Avustralya Teleskop Ulusal Tesisi radyo teleskop ağının bir parçasıdır. Dizge sıkça çok geniş temel girişimölçer dizgesi oluşturmak için Parkes Gözlemevindeki 64 mlik çanak ve Mopra'daki (Coonabarabran yakınlarındaki) tek çanakla birlikte çalıştırılır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hubble Uzay Teleskobu</span> Uzay teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble'ın anısına verilmiş; Nisan 1990'da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskobudur. İlk uzay teleskopu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir. Ayrıca hem hayati öneme sahip bir araştırma aracı olması hem de astronomi için etkili bir halkla ilişkiler unsuru olması nedeniyle çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo teleskop</span>

Radyo teleskop, elektromanyetik tayfın radyo bölgesindeki dalgaları yakalayıp kuvvetlendirerek gözlem yapmak için kullanılan çanak şeklinde antenlerden oluşmuş alıcı veya alıcılardır. Radyo teleskop alıcısı radyoyla hemen hemen aynı işi görür. Radyo teleskobun radyodan farkı kozmik cisimlerden gelen yayının çok zayıf olmasıdır. Bu da gelen yayının yüz milyon kattan daha fazla kuvvetlendirilmesini gerektirir. Bu yüzden radyo teleskop alıcıları daha duyarlı yapılmak zorunda ayrıca ileri radyo ve bilgisayar teknolojileri gerektirmektedir. Radyo teleskoplar elektronik ve bilgisayar alanlarındaki gereksinimlerinden dolayı bu alanlara da önemli katkılarda bulundular. Antenin büyüklüğü yani dalgaları toplayan alanın büyüklüğü önemli olduğu için radyo çanakları olabildiğince büyük yapılmaya çalışılır.

<span class="mw-page-title-main">La Silla Gözlemevi</span>

La Silla Rasathanesi Şili'de bulunan 18 teleskoplu bir rasathanedir. Bu teleskopların dokuz tanesi European Southern Observatory (ESO) tarafından inşa edilmişlerdir ve rasathanesinde bulunan diğer teleskopların da birçoğuna yine ESO tarafından kumanda edilmektedir. La Silla Rasathanesi, Güney Yarımküredeki en büyük gözlemevlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Doğrusal denklem dizgesi</span>

Doğrusal denklem dizgesi, birkaç tane aynı tip değişkenleri içeren birkaç tane doğrusal denklemlerin oluşturduğu topluluktur. Örneğin:

<span class="mw-page-title-main">NGC 3603</span>

NGC 3603 Karina takımyıldızı yönünde bulunan bir açık yıldız kümesi ve salma bulutsusu. Güneş sistemimize 20,000 ışık yılı uzaklıkta ve Samanyolu gökadasının yay kolu üzerindedir. John Herschel tarafından 14 Mart 1834 tarihinde keşfedilmiştir.

SERENDIP Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley kaynaklı bir Dünya-dışı akıllı yaşam araştırması (SETI) programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arecibo Gözlemevi</span>

Arecibo Gözlemevi, Arecibo - Porto Riko'da bulunan bir radyo teleskop. Ulusal Bilim Vakfı ile yapılan iş birliği anlaşması altında Cornell Üniversitesi tarafından işletilmektedir. Ancak gözlemevi her iki ismi ifade etmek için çalışmalarını National Astronomy and Ionosphere Center (NAIC) adıyla yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Very Large Array</span> San Agustin Ovasında bulunan radyo astronomi gözlemevi

Very Large Array (VLA), ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan bir radyo astronomi gözlemevi. San Agustin Ovası'nda, Magdalena ve Datil kasabalarının arasında, Socorro şehrinin yaklaşık 80 km batısında bulunur. ABD 60. Otoyolu gözlemevinden geçer. Rakımı 2124 metredir. Ulusal Radyo Gökbilim Gözlemevi'ne ait olan Very Large Array'da toplam 27 tane birbirinden bağımsız anten bulunur. Her bir anten 25 m çapında ve 209 ton ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi</span>

Ulusal Radyo Gökbilim Gözlemevi, ABD'de federal olarak desteklenen bir araştırma kurumu. ABD Ulusal Bilim Kurumu'nun altında, Associated Universities, Inc. ile anlaşmalı bir şekilde radyo gökbilimi için çalışır. NRAO, kendi hassas radyo teleskoplarını tasarlar, inşa eder ve çalıştırır. Green Bank Teleskobu, Very Large Array, Atacama Large Milimeter Array ve Array Operations Center gibi gözlemevlerini işletir. 17 Kasım 1956 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Charlottesville, Virginia'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kitt Zirvesi Ulusal Gözlemevi</span> ABDde bulunan bir gözlemevi

Kitt Zirvesi Ulusal Gözlemevi, ABD'nin Arizona eyaletinde bulunan bir rasathane. Sonora Çölü'ndeki Quinlan Dağları'nda Kitt Tepesi'nde bulunur. Tucson'ın 88 km güneybatısındadır. Asıl olarak Ulusal Görünür Astronomi Rasathanesi'ne ait olsa da bazı teleskoplar Arizona Üniversitesi gibi farklı kuruluşlara aittir. Nicholas U. Mayall Teleskobu, WIYN Teleskobu gibi 26 adet birbirinden bağımsız teleskoba ev sahipliği yapar. Bu özelliğiyle Dünya'nın en büyük ve en çeşitli astronomi aletleri topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Atacama Large Millimeter Array</span>

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA), Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde yüksek bir platoda bulunan astronomik interferometre özellikli radyo teleskoplardır. Milimetre ölçülerinde dalgaboylarını belirlemek daha kolay olduğundan rasathane, yüksek ve kuru olması nedeniyle Atacama Çölü'nde 5.000 metre yükseklikteki Chajnantor Platosu'na kurulmuştur. 66 adet 12 metre ve 7 metre çaplarında radyo teleskoplar evrendeki milimetre ve milimetre-altı ölçülerinde dalgaboylarını araştırmaktadır. ALMA'nın evrenin erken dönemlerindeki yıldız doğumları hakkında fikir vermesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Milimetre-altı astronomi</span>

Milimetre-altı astronomi, elektromanyetik spektrumdaki milimetre-altı dalga boyunda çalışmaların yapıldığı gözlemsel astonominin bir dalıdır. Gök bilimciler kızılötesi ve mikrodalga bandı arasındaki milimetre-altı dalgaboyunda, genellikle birkaç yüz mikrometre ve mikrodalga arasında çalışırlar. Milimetre-altı astronomide halen yaygın olarak dalga boyuna mikron ya da eski ismiyle mikrometre denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">James Clerk Maxwell Teleskobu</span>

James Clerk Maxwell Teleskobu (JCMT), Hawaii'deki Mauna Kea Gözlemevinde bulunan bulunan bir milimetre-altı dalga boyu teleskobudur. Teleskop, 4.092 metre yüksekliğindeki Mauna Kea'nın zirvesinin hemen yanına inşa edilmiştir. 15 metre genişliğinde ana bir aynaya sahip olan bu teleskop elektromanyetik spektrumların milimetre-altı dalga boylarını gözlemlemeye yarayan en büyük astronomik teleskop olma özelliğine sahiptir. Bilim insanları bu teleskopu Güneş Sistemi çalışmalarında, yıldızlararası toz ve gaz ve uzak galaksi çalışmalarında kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Parkes Gözlemevi</span> Radyo teleskop gözlemevi

Parkes Gözlemevi, Parkes kasabası, Yeni Güney Galler, Avustralya'nın 20 kilometre kuzeyinde bulunan radyo teleskop gözlemevidir. 20 Temmuz 1969'da Apollo 11'in aya inişini canlı olarak televizyonlara aktarılması için kullanılan teleskoplardan birisidir. Bilime katkıları açısından son 40 yılda Avustralya'da inşa edilmiş en iyi bilimsel enstrüman olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beş yüz metre açıklıklı Küresel Radyo Teleskop</span> Çinin Guizhou Eyaleti, Pingtang İlçesinde bulunan radyo teleskobu

Beş yüz metre açıklıklı Küresel Radyo Teleskop,, Çin'in güney batısındaki Guizhou eyaletinde bulunan bir radyo teleskobudur.

<span class="mw-page-title-main">Sincan Astronomik Gözlemevi</span>

Sincan Astronomik Gözlemevi Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı bir gözlemevi. Ocak 2011'den itibaren bu isim kullanılmaya başlandı. Daha önceden Urumçi Astronomik Gözlemevi olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Olay Ufku Teleskobu</span> interferometrik teleskop dizisi oluşturma projesi

Olay Ufku Teleskobu, dünyanın dört bir yanındaki radyo teleskopların oluşturduğu büyük bir teleskop dizgesidir. EHT projesi, süper kütleli kara deliği gözlemlemek için yeterli açısal çözünürlüğe sahip birleşik bir dizi oluşturan, Dünya çevresindeki birkaç çok uzun temelli interferometri (VLBI) istasyonundan gelen verileri birleştirir. Projenin gözlemsel hedefleri, Dünya'dan gözlemlenen en büyük açısal çapa sahip iki kara deliği içeriyor: süper dev eliptik galaksinin merkezindeki kara delik Messier 87 ve Samanyolu'nun merkezindeki Sagittarius A*(Sgr A*).

<span class="mw-page-title-main">Graham Dağı Uluslararası Gözlemevi</span> ABD, Arizona, Graham ilçesindeki gözlemevi

Mount Graham Uluslararası Gözlemevi (MGIO), Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Arizona Üniversitesi Astronomi Bölümü'nün bir araştırma kolu olan Steward Gözlemevi'nin bölümlerinden biridir. Güneydoğu Arizona'nın Pinaleño Dağları'nda, Graham Dağı yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OVRO 40 metrelik Teleskop</span> Kaliforniyada radyo teleskop

OVRO 40 metrelik Teleskop, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde Big Pine yakınlarındaki Owens Vadisi Radyo Gözlemevi'nde bulunan bir radyo teleskoptur. Calteche aittir ve onun tarafından işletilmektedir. Teleskop, Big Pine'ın kuzeyinde bulunan ABD Karayolu 395 bölgesinden rahatlıkla görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Siding Spring Gözlemevi</span>

Siding Spring Gözlemevi Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki (ANU) Astronomi ve Astrofizik Araştırma Okulu'nun (RSAA) bir parçası olan Coonabarabran, Yeni Güney Galler, Avustralya yakınlarında bulunan bir gözlemevidir. Diğer birtakım teleskoplarla birlikte Anglo-Avustralya Teleskobunu da bünyesinde barındırmaktadır. Gözlemevi Woorat Dağı'ndaki Warrumbungle Milli Parkı'nda deniz seviyesinden 1.165 metre (3.822 ft) yüksekte konuşlanmıştır. Bu dağ ayrıca Siding Spring Dağı olarak da bilinmektedir. Siding Spring Gözlemevi, Avustralya Ulusal Üniversitesi(ANU) bünyesinde yer almakta olup, Stromlo Dağı ve Siding Spring Gözlemevleri araştırma okullarının da bir parçasıdır.