İçeriğe atla

Austerlitz Muharebesi

Koordinatlar: 49°8′K 16°46′D / 49.133°K 16.767°D / 49.133; 16.767
Austerlitz Muharebesi
Üçüncü Koalisyon Savaşı

François Gérard'a göre Napoleon Austerlitz Muharebesi'nde
Tarih2 Aralık 1805
Bölge
Sonuç

Kesin Fransız zaferi,
Üçüncü Koalisyon'un sonu

Taraflar
Fransa Fransa İmparatorluğuRusya Rusya
Avusturya İmparatorluğu Avusturya
Komutanlar ve liderler
Fransa NapolyonRusya I. Aleksandr
Avusturya İmparatorluğu II. Franz
Rusya Mihail Kutuzov
Güçler
73.000[1] 89.000[2]
Kayıplar
1,305 ölü,
6,940 yaralı,
573 esir,
1 kayıp sancak[3]
16,000 ölü veya yaralı,
12,000 esir,
180 kayıp silah,
50 kayıp sancak[3]

Austerlitz Muharebesi (2 Aralık 1805/11 Frimaire An XIV FRC) veya Üç İmparator Savaşı, Napolyon Savaşlarının en önemli ve belirleyici çarpışmalarından biriydi. Napolyon'un kesin zaferi ile sonuçlanmış bu muharebe Austerlitz, Moravya'da (günümüzde Çekya) olmuştur. Napolyon Bonapart tarafından elde edilen en büyük zafer olarak kabul edilir. Napolyon'un Büyük Ordu'su bu muharebede I. Aleksandr ve II. Franz tarafınca komuta edilen, kendi ordusundan daha büyük olan Rus ve Avusturya ordusunu yenmiştir.

Muharebeden önce

Fransız İhtilali'nden sonra Fransa büyük bir ordu ile Avusturya'nın üstüne yürüdü. Böylece Napolyon Savaşları'ndaki İlk Koalisyon Savaşı'nın (toplamda 3. Koalisyon) başlangıcı olarak kabul edilir. Bonapart'a göre Avusturyalılar askerlik vasfından yoksun insanlardı.

Muharebe

Austerlitz Muharebesi - 2 Aralık 1805, saat 09:00'daki durum.

Fransızların saldırıya geçtiği haberini alan Avusturya İmparatoru II. Franz hemen harekete geçti ve müttefiği olan Ruslara mesaj yollayıp yardım talep etti. Ruslar yardıma geleceklerini söyleyip harekete geçtiler. Avusturyalılar müttefiklerini beklemeye koyuldu. Ancak Fransızlarla karşılaştılar ve bozguna uğrayıp geri çekildiler. Sonra Fransızlar beklemeye koyuldular. Avusturyalılar Ruslarla birleşip 85.000 kişilik büyük ordu oluşturdular ve Fransızlara karşı harekete geçtiler. Ruslar ve Avusturyalılar barutlu silahların çıkmasıyla süvari birliklerinin kullanımını büyük ölçüde azaltmışlardı. Ancak Fransızlar süvarileri hâlen etkili bir biçimde kullanmaktaydılar. Avusturyalıların ve Rusların üzerine geldiğini haber alan yaklaşık 75.000 kişilik Fransız ordusu hemen savaş düzeni aldı. Fransızların 25.000 kadarı süvariydi. Bunları ormana yerleştiren Napolyon Avusturyalıları ve Rusları beklemeye koyuldu. Sonunda karşılaşma gerçekleşti. Taarruza geçen Avusturyalılar ve Ruslar, Fransız savunmasını zorluyordu. Ancak ormanda bekleyen Fransız süvarilerden haberleri yoktu. Fransız savunması çözülmeye başlayınca Fransız süvarileri Avusturya ve Rus ordularına karşı ani saldırıya geçerek onlara ağır kayıplar verdirdi.

Muharebeden Sonra

Bu savaş 3. Koalisyon için belirleyici idi. Zira savaştan sonra Napolyon Avrupa haritasını istediği gibi çizdi. Bununla birlikte bu savaşı daha da ünlü kılan şey ise Rus Çarı 1. Aleksandr'ın esir Fransız subayı aracılığıyla Napolyon'a gönderdiği mesaj: "Efendine söyle ki yüzyıllar boyunca benim ordum O'nunkisiyle denk olamayacak."

Kaynakça

  1. ^ French numbers at the battle vary depending on the account; 65,000, 67,000, 73,000, or 75,000 are other figures often present in the literature. The discrepancy arises because about 7,000 men of Davout's III Corps were not at the battle right when it started. Including or not including these troops is a matter of preference (in this article, they will be included as separate from the 67,000 French soldiers originally on the field). David G. Chandler, The Campaigns of Napoleon. p. 416 gives 67,000 (without Davout's III Corps)
  2. ^ Allied numbers at the battle vary depending on the account; 73,000, 84,000, or 85,000 are other figures often present in the literature. Andrew Uffindell, Great Generals of the Napoleonic Wars. p. 25 gives 73,000. David G. Chandler, The Campaigns of Napoleon. p. 417 gives 85,400. In Napoleon and Austerlitz (1997), Scott Bowden writes that the traditional number given for the Allies, 85,000, reflects their theoretical strength, and not the true numbers present on the battlefield.
  3. ^ a b David G. Chandler, The Campaigns of Napoleon. p. 432

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız İmparatorluğu</span> Napolyon Bonapartın kurduğu eski bir ülke

Birinci İmparatorluk, Fransa'da Napoléon Bonaparte'ın imparatorluk dönemidir. 2 Aralık 1804'te Bonaparte kendisini imparator ilan etti. Takip eden süreçte Fransa Koalisyon Savaşları sonucu Avrupa'nın önemli bir kısmını kontrolü altına aldı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Koalisyon</span>

Üçüncü Koalisyon veya Üçüncü Koalisyon Savaşı, 1803-1806 yılları arasında, Büyük Britanya - Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu - Rus İmparatorluğu Koalisyonu ile Fransa Cumhuriyeti arasında gerçekleşmiş muharebeler dizisidir. Bu koalisyon savaşında, Napolyon'un asıl amacı, Büyük Britanya'nı işgal edip, savaşı kökten bitirmekti. Trafalgar Muharebesi'nde yenilmesi üzerine, bu planı suya düştü. Bunun yerine, Rusya hariç tüm Kıta Avrupası'nı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci Koalisyon Savaşı</span>

Beşinci Koalisyon, 1809 yılında Avusturya İmparatorluğu ve Birleşik Krallık'ın Fransız İmparatorluğu ve Bavyera'ya karşı kurduğu koalisyon savaşıdır. Savaş aslında Avusturya ve Fransa arasındayken her iki tarafında müttefikleri savaşa dahil oldu ve Avusturya koalisyon ekibi kurarken, Napolyon da Ren Konfederasyonu'nu oluşturdu. Halihazırda Yarımada Savaşı sürerken Avrupa'da yer alan Britanya, Avusturyalıları rahatlatmak için Hollanda Krallığı'na bir sefer düzenledi; ancak bu çaba çatışmanın sonucunu etkilemedi.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Augereau</span> Fransız siyasetçi

Charles Pierre François Augereau, Castiglione dükü, Fransız mareşal ve Yüksek meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Karl (Teschen dükü)</span> Avusturyalı asker ve general

Charles Louis John Joseph Laurentius, Teschen Dükü, Avusturyalı asker ve general.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

<span class="mw-page-title-main">Abensberg Muharebesi</span>

Abensberg Muharebesi, 20 Nisan 1809'da Fransa İmparatoru I. Napolyon komutasındaki Fransız-Alman kuvveti ile Avusturya'dan korgeneral (Feldmarschall-Leutnant) Arşidük Louis tarafından yönetilen güçlendirilmiş Avusturya kuvvetleri arasında gerçekleşen savaş. Gün geçtikçe, Korgeneral Johann von Hiller, Avusturya sol kanadını oluşturan üç kolorduya komuta etmek için takviye birlik ile geldi. Savaş kesin olarak Fransız-Alman zaferi ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Aspern-Essling Muharebesi</span>

Aspern-Essling Muharebesi Beşinci Koalisyon Savaşı sırasındaki muharebe. I. Napolyon, Viyana yakınlarındaki Tuna'yı zorunlu bir şekilde geçmeye çalıştı, ancak Fransızlar ve müttefikleri Arşidük Karl'ın komutasındaki Avusturyalılar tarafından geri püskürtüldüğü savaştır. Arşidük Karl, Napolyon kuvvetlerinin çoğunu başarıyla geri çekebildiği için kesin bir zafer elde edemedi.

<span class="mw-page-title-main">Teugen-Hausen Muharebesi</span>

Teugen-Hausen Muharebesi veya Thann Muharebesi, Napolyon Savaşlarının bir parçası olan Beşinci Koalisyon Savaşı sırasında meydana gelen bir çatışma. Savaş 19 Nisan 1809'da Mareşal Louis-Nicolas Davout liderliğindeki Fransız III. Kolordusu ile Hohenzollern-Hechingen Prensi Friedrich Franz Xaver tarafından yönetilen Avusturya III. Armeekorps arasında yapıldı. Avusturyalılar o akşam geri çekildiklerinde Fransızlar rakiplerine karşı sert bir zafer kazandı. Savaş alanı, günümüz Almanya'sının bir parçası olan Aşağı Bavyera'daki Teugn ve Hausen köyleri arasında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Franz Xaver</span>

Friedrich Franz Xaver, Avusturyalı general. Avusturya İmparatorluğu adına Prusya Krallığı, Osmanlı İmparatorluğu ve Birinci Fransız Cumhuriyeti'ne karşı savaştı. Fransız Devrim Savaşları sırasında general subayı rütbesine terfi etti. Napolyon Savaşları sırasında 1805'te bir bölük ve 1809'da bir ordu teşkilatını yönetti. 1802'den 1844'e kadar Avusturya süvari alayı komutanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri</span>

Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri (1792-1802) Kuzey İtalya'da Fransız Devrim Ordusu ile Avusturya İmparatorluğu, Rusya İmparatorluğu, Piedmont-Sardinya Koalisyonu ve diğer İtalyan devletleri arasındaki çatışma dizini.

<span class="mw-page-title-main">Marengo Muharebesi</span>

Marengo Muharebesi, 14 Haziran 1800'de Napolyon Bonapart yönetimindeki Fransız kuvvetleri ile İtalya'nın Piyemonte kentindeki Alessandria yakınlarındaki Avusturya kuvvetleri arasındaki çatışma. Günün sonlarına doğru, Fransızlar muharebede galip geldi. Michael von Melas'ın sürpriz saldırısını Napolyon geri püskürttü, Avusturyalıları İtalya'dan uzaklaştırdı ve Napolyon'un Paris'teki siyasi rolü, bir önceki Kasım ayında yaptığı darbenin ardından Fransa'nın İlk Konsolosu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Eckmühl Muharebesi</span>

Eckmühl Muharebesi, 21 Nisan - 22 Nisan 1809'da Beşinci Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olarak da bilinen 1809 Seferi'nin dönüm noktası olan savaş. I. Napolyon komutasındaki Fransız ordusu ile Avusturya Arşidükü Karl komutasındaki Avusturya ordusunun arasındaki çatışmayı Fransızlar kazandı. Mareşal Davout tarafından yönetilen III. Kolordu dağınık savunma ve Mareşal Lefebvre tarafından yönetilen Bavyera VII. Kolordusu sayesinde Napolyon, ana Avusturya ordusunu yenmeyi ve savaşın geri kalanında stratejik girişimi başardı.

<span class="mw-page-title-main">Johann von Hiller</span> Avusturyalı general

Johann von Hiller Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasında Avusturyalı general. Aspern-Essling Muharebesi'nde Fransa'ya karşı 1809'de önemli bir görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Friedland Muharebesi</span>

Friedland Muharebesi Napolyon Savaşları ve Dördüncü Koalisyon sırasında, I. Napolyon tarafından yönetilen Fransa İmparatorluğu ordularıyla Kont von Bennigsen liderliğindeki Rus İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşen büyük bir savaş. Napolyon ve Fransızlar, savaşın sonunda Alle Nehri'ne düzensizce geri çekilmesine neden olan Rus ordusuna karşı kesin bir zafer elde ettiler. Savaş, Rusya'nın Pravdinsk kasabası yakınlarında günümüzdeki Kaliningrad Oblastı'nda gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Arcis-sur-Aube Muharebesi</span>

Arcis-sur-Aube Muharebesi, Napolyon'un komutasındaki Fransız ordusunun Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Schwarzenberg Prensi Karl Philipp liderliğindeki çok daha büyük bir Koalisyon ordusuyla karşı karşıya geldiği muharebe. Savaşın ikinci gününde, İmparator Napolyon Koalisyon güçlerinin daha üstün sayıda olduğunu fark etti ve hemen geri çekilme emri verdi. Avusturya Mareşali Karl Philipp, Napolyon'un geri çekildiğini fark ettiğinde, Fransızların çoğu muharebeden ayrılmıştı. Koalisyon orduları, kalan Fransız ordusunun güvenli bir şekilde kuzeye çekilmesini engelleyemedi. Bu muharebe, Napolyon'un Saint-Dizier Muharebesi ile Elba'ya sürgün edilmeden bir önceki savaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.