İçeriğe atla

Aurora Cornu

Aurora Cornu
Doğum6 Aralık 1931(1931-12-06)
Provița de Jos, Prahova ili, Romanya Krallığı
Ölüm14 Mart 2021 (89 yaşında)
Paris, Fransa
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetRumen
EğitimMihai Eminescu Ulusal Koleji
Meslek
  • Yazar
  • Oyuncu
  • Çevirmen
  • Yönetmen
Tanınma nedeniClaire's Knee
Evlilik
  • Marin Preda (e. 1955 - 1959, boşanma)
  • Aurel Cornea (e. 1986-2021, ölüm)

Aurora Cornu (6 Aralık 1931; Provița de Jos, Prahova[1] - 14 Mart 2021, Paris),[2] Romanya doğumlu Fransız aktris, yazar, film yönetmeni ve çevirmen. Yönetmenliğini Éric Rohmer'in yaptığı Aurora rolünde olduğu Claire's Knee filmiyle tanındı.

Yaşamı

Cornu 6 Aralık 1931'de Provița de Jos, Prahova ili, Romanya Krallığı'nda doğdu. 14 yaşındayken evden kaçtı.[3] Amcası tarafından evlat edinildi. Babası ise 11 yıl boyunca Romanya Ordusu'nda atılmış eski bir general olan amcalarından birisini sakladığı gerekçesiyle tutuklanarak koyulduğu bir hapishanede ölmüştür.[3]

Bükreş'teki Mihai Eminescu Ulusal Koleji Edebiyat Bölümü'nden mezun ve çevirileri yaparken Viața Românească adlı yayının şiir bölümünde bir süre çalıştı.[4]

İlk eşi 1955 ile 1959 (yada 1960) yılları arasında evli olduğu Marin Preda[5]'dır.[3] Eşinin vesile olmasıyla bir çekmecede bulduğu el yazması Moromeții, adlı romanını yayınladı.[6]

1960'ların ortalarında nişanlısı matematikçi Tudor Ganea tarafından Romanya dışında bir yere yerleşme fikrine yanaşmasa da Belçika'nın Knokke-Het Zoute kentinde düzenlenen şiir festivalinde Batı'ya gitme şansını yakalamıştı. Paris, Fransa'ya yerleşti ancak bir dönem yokluk çekince Pierre Emmanuel'in eşi birkaç yıllık kirasını ödedi.[4] Paris'te sanat çevrelerinden Rumen göçmenler; Mircea Eliade, Emil Cioran ve Jean Parvulesco ile arkadaş oldu.[7]

1967 ve 1978 yılları arasında Özgür Avrupa Radyosu tarafından yayınlanan edebiyat radyo programlarında Monica Lovinescu ve Virgil Ierunca'ya eşlik etti.[4]

Fransa'da yaşamını sürdürürken 1986 yılında Devrimci Adalet Örgütü olarak bilinen İran yanlısı Şii İslamcı grup tarafından Lübnan'da alıkonulan Romanya doğumlu Fransız televizyon ses mühendisi Aurel Cornea ile ikinci evliliğini yaptı.[4][8]

Cornu, memleketi Prahova ili'nde bulunan bir kilisenin inşaat masraflarını karşıladı. Tasarımında Horia Damian'ın çizimlerinden esinlendi.[4]

Ölümü

Son dönemlerini Paris ve New York'ta geçiren[7] Cornu 14 Mart 2021'de COVID-19 tedavisi gördüğü Paris, Fransa'daki bir hastanede 89 yaşında öldü.[9][10]

Kitapları

Çevirileri

Filmografi

Yılı Başlık Rolü Notlar
1970Claire's KneeAurora, roman yazarı
1972Love in the AfternoonDream Sequence(son rolü)
1973BilocationYönetmen[11]

Kaynaklar

  1. ^ "matchID - Moteur de recherche des décès". deces.matchid.io. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2022. 
  2. ^ "Marin Preda avea 32 de ani cand a cunoscut-o pe Aurora, care avea doar 20". Ziare.com (Rumence). 16 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2022. 
  3. ^ a b c Cistelecan, Alexandru (26 Mayıs 2006). "Iritarea la români". Bucureștiul Cultural, nr. 7/2006 (Rumence). Revista 22. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  4. ^ a b c d e f Mărgineanu, Clara. "Aurora Cornu: "Literatura a fost singura femeie a lui Marin Preda, singura care nu l-a înșelat"". Flacăra (Rumence). 28 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2014. 
  5. ^ Popescu, Adam. "Marin Preda, căsătorit cu o evreică". Evenimentul Zilei (Rumence). 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Aurora Cornu, marea iubire a lui Preda căreia îi datorăm "Moromeţii"". Adevărul (Rumence). 6 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2014. 
  7. ^ a b Aldulescu, Radu. "Aurora Cornu – apogeul și începutul unei povești". România literară (Rumence). 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2014. 
  8. ^ "French Hostage Freed in Beirut; Holiday Gesture". The New York Times. 25 Aralık 1986. 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2014. 
  9. ^ Sîrbu, Laurențiu (14 Mart 2021). "Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a încetat din viață. A fost cea care l-a convins să publice "Moromeții"". Ziare.com (Rumence). 16 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  10. ^ Iana, Ciprian (14 Mart 2021). "Povestea de dragoste dintre Marin Preda și Aurora Cornu. În urma relației lor a rămas "Cel mai iubit dintre pământeni"". Libertatea (Rumence). 14 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  11. ^ "Bilocation". Turner Classic Movies. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Corneliu Porumboiu, Romen yönetmen. Doğu Avrupa sinemasının en iyi çıkış yapan yönetmenlerinden biri olarak anılmaktadır. Son filmi "12:08 East of Bucharest", Filmekimi kapsamında Türkiye'de gösterilecektir. Aynı film, 2006 Altın Portakal Film Festivalinde, bu yıl ilk kez verilen "Uluslararası Avrasya Film Festivali Eleştirmenler" ödülünü ve Cannes Film Festivali'nde "Altın Kamera" ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ovidiu Cernăuțeanu</span> Rumen şarkıcı

Ovidiu Cernăuțeanu, Rumen şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Tamaș</span>

Gabriel Sebastian Tamaș, Rumen eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Iancu</span> Rumen futbolcu

Gabriel Cristian Iancu, Akhmat Grozny'de sol açık olarak görev yapan Rumen futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Bucegi Dağları</span>

Bucegi Dağları, Romanya'nın merkezinde, Braşov şehrinin güneyinde yer alır. Karpat Dağları'nın Güney Karpatlar kısmında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Stolojan</span> Rumen siyasetçi, eski Romanya başbakanı

Theodor Dumitru Stolojan, Eylül 1991'den Kasım 1992'ye kadar Romanya Başbakanı olan bir Rumen politikacı. Eğitim ekonomisti ve Demokratik Liberal Parti lideridir. Halen Romanya'dan Avrupa Parlamentosu üyesidir ve Demokratik Liberal Parti'yi (EPP-ED) temsil ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Luminița Gheorghiu</span>

Luminiţa Gheorghiu, Rumen aktris.

<span class="mw-page-title-main">Millî Liberal Parti (Romanya)</span> Romanyada ulusal liberal bir siyasi parti

Millî Liberal Parti, Romanya'da millî liberal bir siyasi parti olup Romanya Parlamentosu'ndaki ikinci büyük siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Bianca Andreescu</span> Kanadalı tenis oyuncusu

Bianca Vanessa Andreescu Kanadalı bir profesyonel tenis oyuncusudur. Kadınlar Tenis Birliği'nin (WTA) single sıralamasında 21 Ekim 2019 itibarıyla 4. sırada yer alır. 11 Ağustos 2019'da Andreescu, 1969'da Faye Urban'dan bu yana Canadian Open turnuvasını single kategorisinde kazanan ilk Kanadalı kadın oldu. 2019 US Open finalinde Serena Williams'ı mağlup ederek 2000'lerde doğmuş ve Grand Slam'ı kazanan ilk kişi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alexandru Maxim</span> Romanyalı millî futbolcu

Alexandru Iulian Maxim, ofansif orta saha pozisyonunda oynayan Rumen millî futbolcu. Süper Lig ekiplerinden Gaziantep FK forması giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bucegi Tabiat Parkı</span>

Bucegi Tabiat Parkı, Romanya'da, Braşov, Dâmboviţa ve Prahova illerinin idari bölgesinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Denis Alibec</span> Rumen futbolcu

Denis Alibec, forvet pozisyonunda görev yapan Rumen futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'da LGBT hakları</span>

Romanya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklar ve ayrımcılığa uğrayabilir. Romanya toplumunun LGBT vatandaşların haklarına dair tutumu genel olarak muhafazakârdır. Buna rağmen, 2000 yılından beri ülkede LGBT hakları mevzuatı konusunda büyük değişimler yer almıştır. Son yirmi yıl içerisinde eşcinsellik yasak olmaktan çıkarıldı, kapsamlı ayrımcılık karşıtı yasalar uygulandı, cinsel rüşt yaşı eşit yapıldı ve homofobik nefret suçlarına karşı yasalar sunuldu. Üstelik Bükreş'teki senelik onur yürüyüşü ve Kaloşvar'daki "Gay Film Geceleri" gibi etkinliklerin düzenlenmesiyle, LGBT topluluklarının görünürlüğü artmıştır. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2006'da Romanya'yı "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı hak ihlâlleriyle mücadele etmekte örnek verici ilerlemeler" kaydeden beş ülkeden biri olarak nitelendirdi. Pew Research Center'ın 2016 yılında yaptığı bir ankette, Romanyalıların yüzde 85'i, eşcinselliğin toplum tarafından kabul edilmemesi gerektiği görüşündeydi.

<span class="mw-page-title-main">Alexandru Cicâldău</span> Rumen millî futbolcu

Alexandru Cicâldău, orta saha mevkiinde oynayan Rumen millî futbolcudur. Liga I takımlarından Universitatea Craiova'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiu Moruțan</span> Rumen millî futbolcu

Olimpiu Vasile Moruțan, orta saha mevkiinde oynayan Rumen millî futbolcudur. Süper Lig takımlarından Ankaragücü'nde forma giymektedir.

Enes Sali, Farul Constanța takımında orta saha pozisyonunda görev yapan Türk ve Kanada asıllı Rumen millî futbolcudur.

Dragoș Petre Dumitriu, Rumen siyasetçi. Büyük Romanya Partisi'nden girdiği siyasi kariyerinde; 2004 ile 2008 yılları arasında Romanya Temsilciler Meclisi'nde delege olarak yer aldı.

Alfréd Schaffer, Macar Millî futbolcudur. 1910'dan 1925'e kadar süren 15 yıllık kariyerinde rekor sayıda kulüpte oynadığı kaydedildi. Schaffer, toplamda 21 farklı kulüpte sahaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Teodor Corban</span>

Teodor Corban, Rumen aktör.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Barbu</span>

Daniel-Constantin Barbu, Rumen siyaset bilimci, siyasetçi, yayıncı, deneme yazarı, gazeteci ve akademisyen.