İçeriğe atla

Aurès Dağları

Aurès Dağları
Hammam Essalihine'den dağın görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.964 m (6.444 ft)
Sıradağ zirvesi2.328 m
Koordinatlar35°19′05″K 6°38′13″D / 35.31806°K 6.63694°D / 35.31806; 6.63694
Coğrafya
Cezayir'de yeri
Cezayir'de yeri
Aurès Dağları
Cezayir'de yeri

Aurès Dağları (Arapçaجبال الأوراس) Kuzey Afrika'da, kuzeydoğu Cezayir'de Sahra Atlas'ın doğusunda yer alan Atlas Dağları'nın doğu uzantısıdır. Dağ sırası adını Aures'in dağlık doğal ve tarihi bölgesine ismini verir.

Coğrafya

Aurès Dağları, Sahra Atlas'ının doğu devamıdır. Fas'ta yer alan Yüksek Atlas Dağları'ndan daha alçak bir yükseklikte bulunur. Aurès Dağları'nın en yüksek zirvesi, Henşle Vilayeti'nde Djebel Chélia'dır ve 2,328 metre 2.328 metre (7.638 ft)'dir.

Aurès Dağları'nın kuzeybatı devamı Belezma Dağları, Tell Atlas ile Sahra Atlas'ın bir araya geldiği yerde yer alır. Ana zirveleri, 2,178 m (7,15 ft) yüksekliğinde Djebel Refaâ ve 2,136 m (7,01 ft) yüksekliğinde Djebel Tichaou'dır.[1]

Tarih

Tarihsel olarak Aurès, Berberi kabileleri için bir sığınak ve siper olarak hizmet etti ve yüzyıllar boyunca Romalılara, Vandallara, Bizanslılara ve Araplara karşı bir direniş tabanı oluşturdu.[2]

Dağlık bölge, 1954-1962 yılları arasında Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında ve sonrasında Fransız Cezayiri'nin de bir bölgesiydi. Cezayir Bağımsızlık Savaşı, Berberi özgürlük savaşçıları tarafından başlatıldı. Aurès'in engebeli arazisi onu hala Mağrip'teki en az gelişmiş alanlardan biri haline getiriyor.

Nüfus

Doğu Cezayir'de Aurès, Berberice konuşan Chaoui halkının evi olan büyük bir bölgedir. Chaoui doğu Berberi nüfusu geleneksel konargöçerlik uygular, sorgum yanında diğer tahıllar ve sebzeleri dağlarda sabit taş teraslarda yetiştirirler. Mevsimsel olarak, sığırlarını çadır kurdukları veya diğer geçici yapılarda yaşadıkları ve kış boyunca hayvancılık yaptıkları alçak vadilerde nispeten sıcak alanlara taşırlar.[3]

Galeri

Ayrıca bakınız

  • Aures bölgesi
  • Cezayir coğrafyası

Kaynakça

  1. ^ "Belezma National Park - Travel to Algeria". 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  2. ^ Conant, Jonathan (2012). Staying Roman : conquest and identity in Africa and the Mediterranean, 439–700. Cambridge New York: Cambridge University Press. ss. 280-281. ISBN 0521196973. 
  3. ^ "La vie économique du Chaouia de l'Aures". 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Moritanya ya da resmî adıyla Moritanya İslam Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Fas tarafından ilhak edilen Batı Sahra ile aynı bölge üzerinde Polisario tarafından tek taraflı bağımsızlığı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Cezayir, Mali ve Senegal oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nuakşot'tur.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Dağları</span>

Atlas Dağları, Afrika kıtasının kuzeybatısında, Fas, Cezayir ve Tunus ülkelerinden geçen büyük bir dağ sırasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sahra</span> Afrikada bir çöl

Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9 milyon km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktika'nın ardından en büyük üçüncü çöldür. Yaklaşık olarak Afrika kıtasının %30’u kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağları</span> Orta Asyada yer alan sıradağlar

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip</span> Kuzey Afrikada coğrafi bölge; Arap dünyasının batı yarısı

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.

<span class="mw-page-title-main">Berberiler</span>

Berberiler, bugünkü Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'ı içine alan Kuzey Afrika'nın bilinen en eski yerli halkıdır. Bazı mağara resimlerinin bulunmuş olması, Berberiler'in bu paleolitik toplulukların soyundan gelmiş olabileceği tezini güçlendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rakım</span>

Rakım veya yükselti, herhangi bir nesnenin bilinen bir düzeye göre yüksekliğidir. Genellikle bu bilinen düzey, ortalama deniz seviyesidir. En yüksek ve en düşük alanın ortalama metresidir. Aynı yer şekilleri farklı yüksekliklerde yer aldığı gibi farklı yer şekilleri de aynı yüksekliklerde yer alabilir. Ege Bölgesinde yer alan Büyük Menderes Ovasının yükseltisi 50 metre civarında iken, İç Anadolu Bölgesindeki Konya Ovasının yükseltisi 1000 metre, Doğu Anadolu Bölgesindeki Erzurum Ovasının yükseltisi 1800 metre, Elazığ'ın il merkezinin kurulu olduğu Uluova'nın yükseltisi ise 1067 metre civarındadır. Yine Batı Anadolu'daki bazı dağların yüksekliği Doğu Anadolu'daki ovalardan daha azdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hidroelektrik enerji potansiyelinin Marmara Bölgesindekinden yüksek olmasında yer şekillerinin farklılığı değil yükselti ortalamalarının farklı olması neden olmuştur. Çünkü her iki bölgede yer şekilleri özellikleri benzerdir. Bu nedenle “yükselti” ile “yer şekilleri” farklı şeylerdir. Dolayısıyla yükselti ile yer şekillerinin etkileri de farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Canik Dağları</span>

Canik Dağları; batı uçları Samsun ilinde yer almak üzere, doğu uçları Ordu iline kadar sarkan ve Karadeniz'e paralel uzanan, Orta Karadeniz sıra dağları.

<span class="mw-page-title-main">Rüstemîler</span>

Rüstemi Devleti, Rûstemdâd Devleti, Rüstemiler ya da Rüstemoğulları İran asıllı Abdurrahman bin Rüstem tarafından kurulan Orta Mağrib'i Tahert merkezli 761-909 yılları arasında yönetmiş olan Hariciyye mezhebinin İbadiyye koluna mensup bir hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya coğrafyası</span>

Abhazya Güney Kafkasya bölgesinde yer almaktadır. De facto olarak bağımsız bir cumhuriyettir ama çoğunlukla uluslararası tanımlamalarda Gürcistan içinde bir özerk cumhuriyet olarak kabul edilmektedir. Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Babür Dağları</span>

Babür dağları, Cezayir'in kuzeyindeki bir dağ silsilesidir, Küçük Kabylie bölgesinin veya "Kabylie des Babors"un önemli bir parçasıdır. Djurdjura'dan Soummam vadisi ile ayrılmıştır. Béjaïa körfezine hakim konumu ve Babür doruğunda 2.004 m.'lik zirvesine erişir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahaggar Dağları</span>

Ahaggar Dağları Arapça: جبال هقار, Berberice: idurar n Ahaggar), Cezayir'in güneyinde, Orta Sahra'da, Yengeç Dönencesi boyunca uzanan bir dağlık bölgedir. Dağlık alan yaklaşık 550.000 km²'lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Atlas Dağları</span>

Orta Atlas Dağları, Fas'ın kuzeydoğusunda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası 3.356 metrelik Cebel Bu Nasır'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kusur Dağları</span>

Kusur Dağları, Cezayir'in kuzeybatısında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Sahra Atlası Dağları'nın bir parçasıdır ve Beşar ve El-Beyaz illeri arasında yer almaktadır. En yüksek noktası, 2.236 m yüksekliğindeki Cebel İsa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Amur Dağları</span>

Amur Dağları, Cezayir'in kuzeyinde bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Sahra Atlası Dağları'nın bir parçasıdır ve Lağvat ilinde yer almaktadır. En yüksek noktası, 2.008 m yüksekliğindeki Cebel Kisel'dır.

<span class="mw-page-title-main">Djanet</span>

Djanet bir vaha şehridir ve Cezayir'in güneydoğusundaki Djanet Bölgesi ile Djanet Eyaletinin başkentidir. Illizi'nin 412 kilometre (256 mi) güneyinde bulunmaktadır. 2008'deki nüfus sayımına göre nüfusu 14.655', 1998'deki nüfus sayımına göre ise 9.699'dur ve yıllık %4.3'lük bir nüfus artış hızına sahiptir. Kel Ajjer Tuareg halkının yaşadığı yerdir.