İçeriğe atla

Aulae

Aulae (ya da Aulai) Mersin yakınlarında yer alan antik bir yerleşim alanıdır. Yerleşim alanının 36°48′40″K 34°42′07″D / 36.81111°K 34.70194°D / 36.81111; 34.70194 koordinatlarında ve Kazanlı beldesi dolaylarında olduğu düşünülmektedir. 6. yüzyılda yaşamış olan Bizanslı coğrafya sözlüğü yazarı Stephanos Byzantinos Aulae kentinin Anchiale ve Tarsus arasında olduğunu belirtmektedir ki, Anchiale‘nin günümüzde Mersin kent dokusu içinde kalmış olan Karaduvar olduğu düşünülürse, bu ifadenin Kazanlı beldesinin tarif etmekte olduğu görülür.

Yöre yoğun yerleşim gördüğü için eski yapılar tamamen ortadan kalkmıştır. Ancak Kazanlı beldesinin kuzeyinde yer alan Topraktepe'de yapılan yüzey araştırmaları Aulae'nin varlığını kanıtlamaktadır. Yörede LR1 Ve LR4 tipi amforalar bulunmuştur. Profesör Murat Durukan'a göre bu durum Aulae'nin işlek bir liman olduğunu kanıtlamaktadır.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Kazanlı, Mersin büyükşehir belediyesi içinde yer alan bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Öküzlü (antik kent)</span>

Öküzlü ören yeri Mersin ili Erdemli ilçesi kırsalında yer alan bir ören yeridir. Orijinal adı bilinmemektedir. Öküzlü adı büyük kilise sütun başlıklarındaki öküz kabartması sebebiyle yöre halkı tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emirzeli</span> Erdemlide antik şehir

Emirzeli (İmirzeli) Mersin ilinde bir ören yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Karakabaklı</span>

Karakabaklı Mersin ilinde Roma İmparatorluğu döneminden kalan bir yerleşim yeri örenidir. Yerleşim yerinin orijinal adı bilinmemektedir.

Deliçay Mersin ilinde bir akarsudur. Geçmişte Serince, Selinti ve Anhiyaleos gibi adlarla da bilinmiştir. Deliçay genellikle düzensiz debisi olan akarsulara verilen ortak bir isim olmakla birlikte Mersin'de özel isim olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gözne Kalesi</span> Toros ilçesinde bir kale

Gözne Kalesi Mersin ilinde bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Tapureli (antik kent)</span>

Tapureli Mersin ilinde bulunan bir antik kent örenidir. Tapureli antik yerleşime komşu olan köyün adı olup, kentin antik dönemdeki adı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karacaoğlan Çayı</span> Karacaoğlan çayının kaynakları Toros dağlarında merkez Mezitli ilçesine bağlı Tepeköy beldesi dolaylarındadır

Karacaoğlan Çayı Mersin ilinde bir akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Tece Çayı</span> Mersinde düzensiz rejimli bir çay

Tece Çayı Mersin'in batısında düzensiz rejimli bir çaydır.

<span class="mw-page-title-main">Atayurt, Silifke</span> Mersin ili Silifke ilçesine bağlı bir mahalle

Atayurt Mersin ili Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Atalar, Tarsus</span> Tarsusa bağlı mahalle

Atalar Mersin'in Tarsus ilçesi kırsalında yer alan bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Mezgitkale</span> Mersin, Silifkede bir mozole

Mezgitkale Mersin ili Silifke ilçesi kırsal alaninda yer alan bir mozoledir. Mozole 1987 yilinda Profesör Levent Zoroğlu tarafından incelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çatıören</span> Türkiyenin güneyinde SİT alanı

Çatıören Mersin ilinde yer alan bir SİT alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paşa Türbesi</span>

Paşa Türbesi Mersin ili Erdemli ilçesi kırsal alanında bulunan bir türbedir. İldeki en eski Türk eserlerinden biridir. Türbe Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu kuzeyinde ve deniz sahiline yakın bir noktada 36°28′36″K 34°10′15″D koordinatlarında yer alır. Bu nokta Ayaş ve Kızkalesi beldelerinin arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasanaliler Kilisesi</span>

Hasanaliler Kilisesi ya da Çanlı Kilise, Mersin ilinde yer alan bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Bekiralanı, Toroslar</span>

Bekiralanı, Mersin ilinin Toroslar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tekkadın</span>

Tekkadın Mersin ili Silifke ilçesi kırsalında yer alan bir ören yeridir. Orijinal adı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dikilitaş, Mersin</span>

Dikilitaş Mersin il merkezinin doğusunda bir anıttır. Anıt aynı addaki köyün güneyindedir. Köyün halk arasındaki adı Bekirde olmakla birlikte köyün güneyinde yer alan bir bu dikilitaş sebebiyle resmî adı Dikilitaş'tır.

<span class="mw-page-title-main">Işıkkale</span>

Işıkkale Mersin ilinin Silifke ilçesinde yer alan bir ören yeridir. 36°26′22″K 34°00′35″D koordinatlarındaki ören yerine D.400 devlet kara yolundan Atakent beldesinde kuzeye sapan il yoluyla ulaşılır. Bu yol arkeologların Olba territorium dedikleri yörede olup çevre arkeolojik örenler açısınden çok zengindir. Işıkkale'de örenler yolun iki tarafına dağılmıştır. Ören yerinin alanı 8 hektarı bulmaktadır Ören yeri devlet kara yoluna 6, Silifke'ye 17 ve Mersin'e 77 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kabaçam Ören Yeri</span>

Kabaçam (Kabaşam) Mersin ilinde yer alan ve geç Roma İmparatorluğu dönemine tarihlenen bir kent örenidir. Erdemli ilçesi kırsal alanındaki ören yeri 36°30′52″K 34°09′12″D koordinatlarındadır. Ziyaretçiler Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolundan Yemişkuyu plajında kuzeye dönen bir il yolunu izleyerek ören yerine ulaşırlar. Kabaçam'ın Erdemli'ye uzaklığı 19, Mersin'e uzaklığı ise 56 kilometredir.