İçeriğe atla

Augustusburg ve Falkenlust Sarayları, Brühl

Augustusburg ve Falkenlust Sarayları, Brühl
UNESCO Dünya Mirası
Schloss Augustusburg
Konum Almanya
KriterKültürel: ii, iv
Referans288
Tescil1984 (8. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Augustusburg ve Falkenlust Sarayları, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki Brühl'de yer alan bir tarihi yapı kompleksidir. 1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1] Binalar, Schlosspark'ın geniş bahçeleri ve ağaçlarıyla birbirine bağlanır. Augustusburg Sarayı (Almanca: Schloss Augustusburg) ve parkları Brühl Sarayı Konserleri için de bir mekandır. Max Ernst Müzesi yakınlarında yer alır.

Saraylar, 18. yüzyılın başında Köln Başpiskoposu-Elektörü, Wittelsbach ailesinden Bavyeralı Clemens August tarafından yaptırılmıştır. Mimarlar Johann Conrad Schlaun ve François de Cuvilliés idi. Augustusburg Sarayı'nın ana bloğu, üç ana katlı ve iki kat tavan yapısına sahip U şeklindeki bir binadır. Görkemli merdivenler Johann Balthasar Neumann tarafından tasarlanmıştır.

Bahçeler Dominique Girard tarafından tasarlandı. Sarayların güneyinde bir alan için özenle hazırlanmış bir çiçek bahçesi de tasarlandı, ancak 19. yüzyılda Peter Joseph Lenné tarafından yeniden yapılandırıldı ve peyzaj bahçesine dönüştü. Kaynakların yetersiz olması nedeniyle bölgeyi yenileme girişimleri zorlaştı.

Falkenlust av köşkü, François de Cuvillies tarafından tasarlanmış ve 1729-1740 yılları arasında Nymphenburg Sarayı'ndaki Amalienburg av köşkü tarzında inşa edilmiştir.

II. Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra, Augustusburg, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin başkenti olan Bonn'dan uzak olmadığı için, Almanya Başbakanı tarafından devlet konukları için bir resepsiyon salonu olarak kullanıldı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

Hünkâr Köşkü Müzesi, Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki Temenyeri'de bulunan tarihî yapıda 2003 yılında ziyarete açılan bir müze.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Sarayı</span> İstanbul’da bir saray

Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş ilçesinde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara Denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brühl</span> Rhein-Erft-Kreiste şehir (Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya)

Brühl, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde kent. Yüzölçümü 36,17 km²'dir. Nüfusu 31 Aralık 2005 itibarıyla 46412 olarak saptanmıştır. Km² başına 1285 kişi düşmekte, belediye başkanlığı Michael Kreuzberg tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Edirne Sarayı</span>

Tunca Sarayı, Hünkar Bahçesi Sarayı, Edirne Saray-ı Hümayunu gibi isimlerle de anılan Edirne Sarayı ; Edirne'nin Yeniimaret Mahallesi'nde Sarayiçi olarak adlandırılan bölgesinde, II. Murad'ın saltanatının son zamanlarında 1450 yılında Tunca Nehri'nin iki yakasında inşa edilmeye başlanmış ve esas karakterini II. Mehmed döneminde kazanmıştır. İstanbul'daki Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük ikinci sarayıdır. Büyük meydanlar etrafında konumlanan değişik işlevli yapılarıyla Türk saray mimarisinin genel karakterini de yansıtan Edirne birçok yapıyı bünyesinde barındırmış ve oldukça geniş bir alana yayılmıştır.

YTÜ Merkez Kampüsü Beşiktaş tepesindeki koruluk ilk kez I. Ahmet tarafından küçük bir köşk yaptırılarak avlanma amacıyla kullanılmıştır. II. Abdülhamid tahta çıktığında, kardeşinin ve amcasının saltanatına son verildiği Dolmabahçe Sarayı'nı güvenli bulmadığından, 1877 yılında Yıldız Sarayı'na taşınmıştır. Yıldız Sarayı, Osmanlı padişahlarının İstanbul'da devamlı oturduğu dördüncü saray olup, Beşiktaş'ta sahilden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan yaklaşık 500.000 metrekare yüzölçümü olan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür. Bu birleşimin önemli yapıları arasında yer alan Hünkar Dairesi, 1937 yılında Yıldız Teknik Okulu'nun kurulmasıyla okula verilmiş olup, bugün Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Çukur Saray, Bekar Sultanlar, Şehzade Köşkleri, Sünnet Köşkü, Damatlar Dairesi, Agavat, Kileri-i Hümayun da Üniversitemizce kullanılan binalardır. Yanında Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıkavak Kasrı</span> İstanbul, Beyoğlu’nda bulunan tarihi bir yapı

Aynalıkavak Kasrı, İstanbul'un Hasköy, Beyoğlu kıyısında bulunan kasır. İstanbul fethedildiğinde Okmeydanı yamaçlarında büyük bir koruluktu. Bu koruluk sahile doğru inmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Fontainebleau Sarayı</span>

Fontainebleau Sarayı, Fransız kraliyet saraylarının en büyüklerinden biri. Paris şehir merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan Fontainebleau şehrindedir. 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Beykoz "Mecidiye" Kasrı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan tarihi bir kasırdır. Yalıköy semtinde Hünkâr İskelesi olarak anılan alanın güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Chambord Şatosu</span>

Chambord Şatosu ya da Chambord Sarayı, Fransa'da Loire bölgesinin en büyük şatosudur. Blois şehrinin 15 kilometre doğusunda bulunmaktadır. 16. yüzyılın 2. yarısında Kral I. François’ın av köşkü olarak inşa ettirdiği saray Loire saraylarının en görkemlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Türkiye)</span> Türkiye cumhurbaşkanının resmî çalışma yeri

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Türkiye'nin başkenti Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği arazisinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin içinde bulunan Türkiye cumhurbaşkanının çalışma binalarıdır. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında inşa edilmesine atıfla Ak Saray ya da Başkanlık Sarayı olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Drottningholm Sarayı</span> İsveç Kraliyet ailesinin özel konutu

Drottningholm Sarayı İsveç Kraliyet ailesinin özel konutudur. Drottningholm şehrinde yer alır. Lovön adası üzerinde yer alan saray, İsveç Kraliyet Saraylarından birisidir. İlk olarak 16. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. 18. yüzyıldan itibaren İsveç Kraliyet ailesinin yazlığı olarak işlev görmeye başlamıştır. Saray, İsveç Kraliyet ailesinin rezidansı olmasının yanı sıra İsveç'teki en popüler turistik mekanlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mabeyn Köşkü</span>

Büyük Mabeyn Köşkü ya da Mabeyn Köşkü, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde Yıldız Sarayı'nın birinci avlusunda bulunan tarihi köşk.

<span class="mw-page-title-main">Petergof Sarayı</span> Rusyada bir saray

Petergof Sarayı, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinin Petergof beldesinde yer alan ve I. Petro tarafından yaptırılan bir dizi saray ve bahçeden oluşan komplekstir. Bu saraylar ve bahçeler bazen "Rusya'nın Versay'ı" kabul edilmektedir ve Sankt-Peterburg Tarihî Merkezi ve Bağlantılı Anıtlar miras alanının bir parçası olarak UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Servistan Sarayı</span>

Servistan'daki Sasani Sarayı, İran'ın Servistan şehrinde, Şiraz şehrinin yaklaşık 90 km güneydoğusunda bulunan Sasani döneminden kalma bir yapıdır. Saray MS 5. yüzyılda inşa edilmiştir veya bir valilik ikametgâhı ya da bir Zerdüşt ateş tapınağı olarak hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Residansı</span>

Residenz, Münih'in merkezinde, Bavyera'nın Wittelsbach hükümdarlarının eski kraliyet sarayıdır. Residenz, Almanya'nın en büyük şehir sarayıdır ve bugün mimarisi, oda süslemeleri ve eski kraliyet koleksiyonlarından sergilenen sergileriyle ziyaretçilere açıktır. Residenz, 1918 yılına kadar Wittelsbach hanedanının eviydi. Binaların geçmişi, Neuveste'nin Münih'in surlarla çevrili bölümünde inşa edildiği 1385 yılına dayanmaktadır. 16. yüzyılda Antiquarium ve başka bir kanat eklenerek Grottenhof avlusu oluşturuldu. Kaiserhof 17. yüzyılda eklendi. Barok ve Rokoko dönemlerinde yeniden yapılandıktan sonra, topluluk 19. yüzyılda Königsbau ve Festsaalbau tarafından çevrelenmiştir.

Weißenstein Şatosu, Almanya'nın güneyinde Bavyera eyaleti'ndeki, Pommersfelden'de bir şato veya saray ikametgâhıdır. Johann Dientzenhofer ve Johann Lukas von Hildebrandt tarafından Bamberg Prens Piskoposu ve Mainz Başpiskoposu Lothar Franz von Schönborn için tasarlanmıştır. Özel bir yazlık konut olarak inşa edilen Weißenstein, Schönborn ailesine aittir. Barok mimarisinin bir şaheseri olarak kabul edilir.