İçeriğe atla

Augustin Robespierre

Augustin de Robespierre
Robespierre, 1790 (Carnavalet Müzesi)
Paris
Ulusal Konvansyion üyesi
Görev süresi
20 Eylül 1792 - 28 Temmuz 1794
Kişisel bilgiler
Doğum Augustin Bon Joseph de Robespierre
21 Ocak 1763(1763-01-21)
Arras, Artois, Fransa
Ölüm 28 Temmuz 1794 (31 yaşında)
Place de la Révolution, Paris, Fransa
Ölüm nedeni Giyotinle idam
Partisi Montanyarlar

Augustin Bon Joseph de Robespierre (21 Haziran 1763 – 28 Temmuz 1794)[1] veya Genç Robespierre;[2] Fransız avukat, siyasetçi ve Fransız Devrimi'nin liderlerinden Maximilien Robespierre'in küçük kardeşidir. Siyasî görüşleri ağabeyininkilere benziyordu. Ağabeyi 9 Thermidor'da tutuklandığında, Genç Robespierre de tutuklanmak için gönüllü oldu ve Maximilien ile 20 destekçisiyle birlikte giyotinle idam edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Augustin, Bon, Joseph de Robespierre (Biography)" (Fransızca). National Assembly. 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  2. ^ Michelet, Jules (1973). History of the French Revolution. Livingston Publishing Company. s. 80. ISBN 9780870980381. 1 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joséphine de Beauharnais</span> Napoleon Bonapartenin eşi

Joséphine de Beauharnais, Napoleon Bonaparte'nin eşidir.

Robespierre ince dilimlenmiş bonfileden yapılan bir yemektir. Fransız ekolünü takip eden bir aşçı tarafından yaratıldığı öne sürülmektedir, fakat İtalyan mutfağında da rastlamak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Jakobenler</span> Fransız Devrimi ertesinde Fransaya yaklaşık bir yıl süreyle egemen olan Fransız siyasi partisi

Anayasa Dostları Derneği veya sonraki adıyla Jakobenler Derneği, Özgürlük ve Eşitliğin Dostları veya 1792'den sonra yaygın olarak bilinen adıyla Jakoben Kulübü veya kısaca Jakobenler, Fransız Devrimi sırasındaki en etkili siyasi dernektir. Fransız Devrimi ertesinde Fransa'ya yaklaşık bir yıl süreyle egemen olan ve devrimden çok daha fazla kanın, çoğu politik sebeplerden olmak üzere, döküldüğü Terör Dönemi'ne neden olmuş Fransız politik oluşumudur.

<span class="mw-page-title-main">André Chénier</span> Fransız şair (1762 – 1794)

André Marie de Chénier Fransız şairi.

<span class="mw-page-title-main">Camille Desmoulins</span> Fransız siyasetçi (1760 – 1794)

Camille Desmoulins, Fransız İhtilali'nin sembolik başlangıcı sayılan Bastille Hapishanesi Baskını'nın müsebbibi kabul edilen gazeteci ve politikacı.

Club des Cordeliers, Fransız İhtilali döneminin başlarında Jakobenlerin saflarında bulunan Georges Danton, Jean-Paul Marat, Camille Desmoulins, Jacques-René Hébert gibi bu grubun en önde gelen isimlerinin Paris sokaklarında baş gösteren terör olaylarından sonra Jakobenlerden ve dolayısıyla Maximilien de Robespierre'den ayrılıp kurdukları örgütün adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques-Louis David</span> Fransız ressam (1748–1825)

Jacques-Louis David, Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Marie Anne Lenormand</span>

Marie Anne Adelaide Lenormand, Madame Lenormand kartlarını keşfeden profesyonel Fransız falcı, kahin ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Concorde Meydanı</span> Pariste meydan

Concorde Meydanı, Fransa'nın başkenti olan Paris'in 8.bölgesinde, Şanzelize Caddesinin başında olan meydanın adıdır. Bordeaux şehrinin Quinconces Meydanından sonra Fransa'nın ikinci en büyük meydanıdır. İtalyan yazar, gazeteci ve diplomat olan Curzio Malaparte, "Concorde Meydanı meydan değil, aydınlıktır" demiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maximilien Robespierre</span> Fransız avukat, devrimci ve siyasetçi (1758-1794)

Maximilien de Robespierre ya da Maximilien Robespierre, (6 Mayıs 1758 – 9 Thermidor, Yıl II [28 Temmuz 1794]) 6 Mayıs 1758'de Arras'ta doğan ve 10 Thermidor Yılı II'de Paris'te Devrim Meydanı'nda giyotinle idam edilen Fransız avukat ve siyasetçidir. Fransız Devrimi'nin önde gelen isimlerinden biriydi ve dönemin en tartışmalı figürlerinden biri olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mutlak Varlık Kültü</span> Fransız Devrimi sırasında devlet dini

Mutlak Varlık Kültü veya Yüce Varlık Kültü, Fransız Devrimi sırasında Maximilien Robespierre tarafından Fransa'da kurulan bir Klasik teizm biçimidir. Yeni Fransız Cumhuriyeti'nin devlet dini olması ve Roma Katolikliği ile rakibi Akıl Kültü'nün yerini alması amaçlandı. Robespierre'in düşüşünden sonra desteksiz kaldı ve 1802'de Birinci Konsül Napolyon Bonapart tarafından resmen yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Robespierre Anıtı</span>

Robespierre Anıtı, Bolşevikleri iktidara getiren Ekim Devriminin birinci yıl dönümünün hemen öncesinde 3 Kasım 1918'de yetişen Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde kurulan ilk anıtlardan biriydi.

Lyon'da Düğün, Stefan Zweig'ın 1927'de yazdığı ve Fransız Devrimi sırasında Lyon'da geçen umutsuz bir aşkın işlendiği kısa öyküdür.

<span class="mw-page-title-main">Montagnardlar</span>

La Montagne, Fransız Devrimi sırasında etkinlik gösteren siyasi bir gruptu. Parti üyelerine Montagnardlar denmekteydi bu isimlendirme Fransız Devrimi Ulusal Meclis'in en yüksek sıralarında oturmalarından kaynaklanmaktaydı. Dağlılar olarak da adlandırılmaktadırlar. Jakobenlerin içerisinden çıkmış bir oluşumdur.

Maximilien Barthélémy François de Robespierre, Fransız avukat. Maximilien, Charlotte ve Augustin de Robespierre'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Konvansiyon</span>

Ulusal Konvansiyon ya da Nasyonal Konvansiyon, iki yıllık Ulusal Kurucu Meclis ve bir yıllık Yasama Meclisinden sonra Fransız Devrimi sırasında oluşturulan bir parlamentoydu. 10 Ağustos 1792'deki büyük ayaklanmayla, devrim sonrası kurulan anayasal monarşiyi tamamen ortadan kaldırarak cumhuriyet rejimiyle yönetilen ilk Fransız hükûmetiydi. Konvansiyon, 20 Eylül 1792'den 26 Ekim 1795'e kadar tek kademeli bir meclis olarak toplandı.

<span class="mw-page-title-main">Maximilien Robespierre'in Düşüşü</span>

9 Thermidor Darbesi veya Maximilien Robespierre'in Düşüşü Maximilien Robespierre'in Fransız cumhuriyetçi takvimi'ne göre 8 Thermidor'un II. Yılında Ulusal Konvansiyon'daki konuşması, ertesi gün tutuklanması ve sonrasında 10 Thermidor Yıl II'de öldürülmesiyle devam eden olaylar dizisine verilen isimdir. 26 Temmuz 1794 günü yaptığı konuşmasında Robespierre, Ulusal Konvansiyon içinde iç düşmanların, komplocuların ve iftiracıların varlığından bahsetti fakat herhangi bir isim vermekten kaçındı. Bu Robespierre'in Meclis içerisinde yeni bir tasfiye hazırlayacağından korkan milletvekillerini alarma geçirdi. Ertesi gün Robespierre'in komploculardan biri olarak ihbar edeceği Jean-Lambert Tallien Meclisi kendi yanına çekip Robespierre'in tutuklanmasını sağladı. Robespierre bir sonraki gün, önceki sene kral XVI. Louis'in idam edildiği Devrim Meydanı'nda giyotin ile idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Georges Couthon</span> Fransız avukat ve siyasetçi (1755 – 1794)

Georges Auguste Couthon Fransız Devrimi sırasında Yasama Meclisi'nde milletvekili olarak görev yapmasıyla tanınan bir Fransız siyasetçi ve avukattı. Couthon 30 Mayıs 1793 tarihinde Kamu Güvenliği Komitesi'ne seçilmiştir. Yakın çalışma arkadaşları Maximilien Robespierre ve Louis de Saint-Just ile birlikte komite içinde, Terör Döneminde 1794 yılında tutuklanıp idam edilene kadar iktidarı elinde tutan gayri resmi bir üçlü yönetim oluşturdu. Mason olan Couthon, suçlanan karşı devrimcilerin idam sayısında keskin bir artıştan sorumlu olan 22 Prairial Yasası'nın geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenliği Komitesi</span>

Kamu Güvenliği Komitesi (Fransızca: Comité de salut public), Fransız Devrimi'nin şiddetli bir aşaması olan Terör Dönemi sırasında geçici hükûmeti ve savaş kabinesini oluşturan Ulusal Konvansiyon'un bir komitesiydi. Ocak 1793 başında oluşturulan Genel Savunma Komitesi'ne ek olarak, Kamu Güvenliği Komitesi 6 Nisan 1793'te Ulusal Konvansiyon tarafından oluşturuldu. Yeni cumhuriyeti dış ve iç düşmanlarına karşı korumak, Birinci Koalisyon Savaşı ve Vendée İsyanı'yla mücadele etmekle görevlendirildi. Bir savaş önlemi olarak komiteye silahlı kuvvetler, yargı ve yasamanın yanı sıra konvansiyonun yürütme organları ve bakanları üzerinde geniş denetim ve idari yetkiler verildi.

<span class="mw-page-title-main">Thermidor</span>

Thermidor, Fransız cumhuriyetçi takviminin on birinci ayıydı. Messidor ayından sonra, Fructidor ayından önce gelirdi. Ay, adını ısı anlamına gelen ve Yunanca thermos kelimesinden türetilen Fransızca thermal kelimesinden almıştır.