Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.
Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.
Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.
Lyon, Fransa'nın güneydoğu tarafında yer alan bir kenttir. Fransa'nın Rhône yönetiminin merkezidir ve Rhône-Alpes bölgesinde yer alır. Konum olarak Marsilya ile Paris'in arasında yer alır. Lyon, Paris'ten 470 kilometre, Marsilya'dan 320 kilometre, Cenevre'den 160 kilometre, Torino'dan 280 kilometre, Barselona'dan 600 kilometre uzaklıktadır. Lyonlular kendilerine Lyonnais derler.
Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.
İtalyan sinemasının tarihi Lumière kardeşlerin kamerayı icat edişlerinden yalnızca birkaç ay sonra, Papa XIII. Leo'nun kamerayı takdis edişinin filme alınmasıyla başlar.
Ahmet Uluçay, Türk yazar ve yönetmendir.
Politik sinema ya da siyasal sinema, din, devlet, siyaset, birey başta olmak üzere bütün siyasi kavramları kullanır. Birçok filmde devletin işleyişi, bireyin devletle karşı karşıya gelmesi, ahlaki sorunlar, askerlik ve savaş, vatanseverlik, devlet içinde devlet, terör, totaliterlik, bağımsızlık mücadelesi işlenmiştir.
Bibiheybet'de Petrol Fıskiyesi Yangını, 1898 yılı yapımı sessiz kısa film. Azerbaycan sinemasının ilk filmlerinden biridir. Kısa filmin yönetmenliğini, yapımcılığını ve senaristliğini Azerbaycan sinemasının öncülerinden Aleksandr Mişon yapmıştır.
Balahanıda neft fontanı, 1898 yılı yapımı sessiz kısa film. Azerbaycan sinemasının ilk filmlerinden biridir. Kısa filmin yönetmenliğini, yapımcılığını ve senaristliğini Azerbaycan sinemasının öncülerinden Aleksandr Mişon yapmıştır.
Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.
Melik Saraçoğlu, yönetmen, senarist, yapımcı.
La Place des Cordeliers à Lyon, yönetmenliğini ve yapımcılığını Louis Lumière'in yaptığı, 1895 çıkışlı, belgesel türündeki siyah-beyaz Fransız kısa filmidir. Herhangi bir konusu olmayan film, Lyon'daki Cordeliers Meydanı'na koyulan kameranın çektiği yürüyen insanlar ile hareket halindeki at arabalarının görüntülerinden meydana gelmektedir.
La Ciotat, Fransa'nın Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesine bağlı Bouches-du-Rhône ilinde bulunan bir komündür. 2016 yılı itibarıyla 35.366 kişilik bir nüfusa sahip olan ve Marsilya'nın yaklaşık 30 kilometre doğusunda bulunan La Ciotat bir liman ve endüstri şehridir.
L'arrivée d'un train en gare de La Ciotat (Fransızcadan İngilizceye "The Arrival of a Train at La Ciotat Station", Auguste ve Louis Lumière tarafından yönetilen ve üretilen 1895 Fransız kısa belgesel filmidir. Filmin ilk halka açık gösterimi Ocak 1896'da gerçekleşmiştir. Efsanenin aksine bu film, Lumière kardeşlerin 28 Aralık 1895'te Paris, Fransa'daki ilk halka açık film gösteriminde gösterilmedi. O gün gösterilen on filmden oluşan programda bu filmin adı geçmemektedir.
Theodore Vafiadis, Osmanlı Rumu fotoğrafçı.
Lumiére Fabrikası'ndan Çıkan İşçiler, Lumière Kardeşler'in en eski filmi olarak kabul edilen ve Cinématographe'ın ilk halka açık sunumunda gösterilen 1895 yapımı bir Fransız filmidir. Film, 28 Aralık 1895'te Paris'teki Salon Indien du Grand Café'de ücretli olarak seyircilere gösterilen on filmin ilkiydi. Yaklaşık 50 saniye süren filmin günümüzde üç versiyonu mevcut olup muhtemelen 1895 ve 1896 baharında ya da yazında Lyon'da çekilmiştir. Film, birçok sinema tarihçisi tarafından ilk gerçek sinema filmi olarak kabul edilir.
Bebeğin Kahvaltısı, Lumière Kardeşler tarafından çekilen ve Cinématographe'ın ilk halka açık sunumunda gösterilen 1895 yapımı bir Fransız filmidir. Film, 28 Aralık 1895'te Paris'teki Salon Indien du Grand Café'de ücretli olarak seyircilere gösterilen on filmden biriydi.
Haliç Panoraması, Lumière Kardeşler'in Cinématographe operatörlerinden Alexandre Promio tarafından çekilen ve İstanbul'un ilk film kaydı olarak kabul edilen 1897 yapımı bir Fransız filmidir.
Boğaziçi Kıyılarının Panoraması, Lumière Kardeşler'in Cinématographe operatörlerinden Alexandre Promio tarafından çekilen ve İstanbul'un ikinci en eski film kaydı olarak kabul edilen 1897 yapımı bir Fransız filmidir.