İçeriğe atla

Auguste Vaillant

Auguste Vaillant
Doğum27 Aralık 1861(1861-12-27)
Mézières, Fransa
Ölüm05 Şubat 1894 (32 yaşında)
Paris, Fransa
Ölüm sebebiİdam edilmiş
Meslekaktivist

Auguste Vaillant, (d. 27 Aralık 1861 - ö. 5 Şubat 1894), Fransız anarşist ve aktivist. Parlamento binasına yaptığı bombalı saldırıyla büyük sükse yapmıştır.

1893 yılında Parlamento binasına girerek ev yapımı bombayı pimini çekip milletvekillerinin bulunduğu bölgeye attı.[1] Kaçma girişimini gerçekleştiremeden tutuklandı. Şans eseri bomba beklenildiği kadar büyük bir patlamaya neden olmadı. Yirmi milletvekili hafif yaralandı.[2] Paris'te başlayan duruşmalarda Fernand Labori tarafından savunuldu.

Vaillant amacının kimseyi öldürmek ya da yaralamak olmadığını sadece kısa bir süre önce idam edilen ünlü Fransız anarşist Ravachol anısına yapılan bir tepki olduğunu açıkladı. Buna rağmen Vaillant, mahkeme tarafından 3 Şubat 1894'te idam cezasına çarptırıldı. Kararın temyize götürülmesi planlanırken Vaillant apar topar hücresinden alınıp idama götürüldü. Vaillant'ın intikamını almak için birçok aktivist eylemler yaptı.

Bunlardan yakın arkadaşı olan Emile Henry kısa bir süre sonra bombalama eylemi gerçekleştirdi. Vaillant'ın intikamını almak isteyen başka bir aktivist İtalyan Sante Geronimo Caserio'da idam kararını veren Fransa Cumhurbaşkanı François Sadi Carnot'ı öldürdü. Caserio'nun da idam edilmesi üzerine ölümünden sonra da birçok aktivist polisle çatışmıştır. Tarihçilere göre bu dönem Fransa'nın en karışık dönemlerinden biridir. Olayları kontrol altına almak isteyen hükûmet Jean Casimir-Perier önderliğinde sosyalist ve anarşistlere karşı önlemler alan Lois scélérates (caniyane yasalar) olarak adlandırılan bir dizi yasalar geçirtti.

Olaylardan yaklaşık 15 sene sonra Hint, Bhagat Singh'de intikam adına Hindistan'da eylemler gerçekleştirmiştir.

Vaillant'ın idamından önceki son sözleri Kahrolsun Burjuvazi, Yaşasın Anarşi oldu[3]. Vaillant Fransa'da belli kesimler içerisinde hala rağbet görmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2015. 
  3. ^ Maitron, Jean; Steiner, notice révisée par Anne Steiner (2022-11-30), "VAILLANT Auguste", Dictionnaire des anarchistes (Fransızca), Paris: Maitron/Editions de l'Atelier, 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2024-04-03 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Parlamento</span> asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, yasa yapıcı meclis veya meclisler

Parlamento ya da yasama kurulu, birincil görevi yürütmeyi denetlemek olan, yasama gücüne ve yetkisine sahip meclis veya meclislerdir.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag</span> Alman Federal Meclisinin ve 1945ten önce Weimar Cumhuriyetinin kendi adını taşıyan parlamentosunun merkezi

Reichstag, Berlin'de bulunan ve Alman Federal Meclisi'ne (Bundestag) ev sahipliği yapan tarihi bir devlet binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Komünü</span> 1871de Pariste kurulan devrimci şehir konseyi

Paris Komünü, 18 Mart'tan 28 Mayıs 1871'e kadar Paris'te iktidarı ele geçiren bir Fransız devrimci hükûmetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Charles de Gaulle</span> 18. Fransa cumhurbaşkanı

Charles André Joseph Marie de Gaulle, Fransız asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jean Renoir</span> Fransız film yönetmeni ve senarist (1894 – 1979)

Jean Renoir, Fransız film yönetmeni, sinema oyuncusu ve yazardır. Empresyonist ressam Pierre Auguste Renoir'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Toubon</span> Fransız devlet memuru ve siyasetçi (d. 1941)

Jacques Toubon,, Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">École normale supérieure</span>

École Normale Supérieure, Fransa'da bulunan bir yükseköğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız Cumhuriyeti</span>

Birinci Cumhuriyet, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, tarihçilerin Eylül 1792'den Mayıs 1804'e kadar Fransa'da uygulanan tüm cumhuriyet rejimlerine verdikleri isimdir. Fransız Devrimi'yle gelen gelen Birinci Cumhuriyet, 10 Ağustos 1792'de Tuileries Sarayı'nın Baldırı Çıplaklar tarafından ele geçirilmesinden sonra anayasal monarşinin yerine geldi ve Avrupa'da güç kullanımında yeni bir mücadelenin habercisi oldu. Bu cumhuriyet, egemenliğini Fransa'nın mevcut toprakları üzerinde ve Ren'in sol kıyısında bulunan ve bugünkü Belçika, Lüksemburg ve günümüz Almanya'sının bir bölümünü oluşturan Kutsal Roma İmparatorluğu'nun tüm eyaletleri üzerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">XVIII. Louis</span> Fransa kralı (17 Kasım 1755 - 16 Eylül 1824)

XVIII. Louis, 1795'ten sonra Fransa kralı unvanını taşıyan ve Napolyon'un yeniden imparatorluğunu ilan ettiği Yüz Gün (1815) dışında, 1814-1824 arasında tahtta kalan hükümdar.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Lionel Jospin</span> 93. Fransa başbakanı

Lionel Jospin Fransız siyasetçi. 1997 yılından 2002 yılına kadar Fransa başbakanı olmuştur.

Emile Henry Fransız eylemci ve Anarşist. 12 Eylül 1894'te Paris Saint-Lazare garında bulunan Cáfe Terminus adlı bir restoranta düzenlediği bombalı saldırı sonucu bir kişiyi öldürdü ve yirmi kişiyi yaraladı.

<span class="mw-page-title-main">François-René de Chateaubriand</span> Fransız yazar, politikacı ve diplomat (1768–1848)

François-René de Chateaubriand, Fransız yazar, politikacı ve diplomat. Fransız edebiyatı'nda Romantizm'in kurucusu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Marius Jacob</span> Fransız suçlu (1879-1954)

Alexandre Jacob, kurbanlarına karşı keskin bir mizah anlayışı taşıyan akıllı hırsız ve Fransız anarşist. Maurice Leblanc'ın Arsen Lüpen karakterini yaratmasında esin kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mines Paris-PSL</span> Fransız mühendislik okulu

Mines Paris-PSL 1783 yılında XVI. Louis tarafından kurulan Fransız mühendislik okuludur. ParisTech'in 'in bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Auguste Blanqui</span> Fransız siyasetçi

Louis-Auguste Blanqui, Fransız yazar ve Bordeaux milletvekili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Carnot (cumhurbaşkanı)</span> 5. Fransa cumhurbaşkanı (1837-1894; hd. 1887-1894)

Marie François Sadi Carnot, Fransız siyasetçi, Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet döneminin beşinci cumhurbaşkanıdır. 1887'den 1894'te uğradığı suikaste kadar Fransa Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aristide Briand</span> Fransız siyasetçi

Aristide Briand, Üçüncü Fransız Cumhuriyeti döneminde Fransa başbakanı olarak on bir dönem görev yaptı ve 1926'da Nobel Barış Ödülü'nü kazanan bir Fransız devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Laurent</span> Fransız kimyager (1807 – 1853)

Auguste Laurent, trikloroetilen, antrasen, ftalik asit ve karbolik asit keşifleriyle organik kimyanın kurulmasına yardımcı olan Fransız kimyager.