İçeriğe atla

Auguste Laurent

Auguste Laurent
Doğum14 Kasım 1807
Langres yakınlarındaki La Folie
Ölüm15 Nisan 1853
MilliyetFransız
Tanınma nedeniantrasen
ftalik asit
karbolik asit
Kariyeri
DalıKimyager

Auguste Laurent (14 Kasım 1807 - 15 Nisan 1853), trikloroetilen, antrasen, ftalik asit ve karbolik asit keşifleriyle organik kimyanın kurulmasına yardımcı olan Fransız kimyager.

Moleküllerin organik reaksiyonlarda nasıl birleştiğini belirlemek için moleküller içindeki atomların yapısal gruplaşmasına dayanan organik kimya için sistematik bir isimlendirme tasarladı. Jean-Baptiste Dumas'nın yanında laboratuvar asistanı olarak çalıştı ve Charles Frédéric Gerhardt ile çalıştı. Paris'te tüberkülozdan öldü.[1][2][3]

Bir mühendisin oğlu olan Laurent, Fransa'da La Folie'de doğdu. Paris'teki maden okulunda eğitim gördü ve Paris'te Jean Dumas'ın asistanı olmadan önce bir süre maden mühendisi olarak çalıştı. 1838'de Bordeaux'da kimya profesörü olarak atandı. Topladığı makaleler ölümünden sonra Methode de Chimie (1854; Kimya Metodları) adlı kitabında yayınlandı.

Dumas, ikame teorisini 1834'te formüle etmişti. Bu teoriye göre, hidrojen fiilen belirli maddelerden çıkarılabilir ve başka maddelerle değiştirilebilirdi. Laurent bunu, Berzelius'un elektrokimyasal teorisini yıkmak için kullandı ve trikloroasetik asit sentezinde elektronegatif klorun elektropozitif hidrojenin yerini aldığına işaret etti.

Gerhardt ile birlikte, organik bileşiklerin çeşitli tiplere atanabilecekleri ortak yapısal özelliklere sahip olarak kabul edildiği tip teorisini tanıttı. Böylece alkol, su, amonyak, eter ve diğer birçok tür ayırt edildi.

Kimyagerlerin atomları, molekülleri ve eşdeğerleri açıkça ayırt etmesi gerektiğini gören Laurent'ti. Hidrojen, oksijen ve diğerlerinin moleküllerinin iki atomdan oluştuğunu ve çifte ayrışma yoluyla "heterojen bileşikler" oluşturabilen "homojen bir bileşik" dediği şeyi oluşturduğunu düşündü. Bu, atom ağırlıklarının doğru belirlenmesi için sağlam bir temel sağladı. Laurent'in gerekli parası, tesisi ve zamanı yoktu, bu yüzden görüşleri göz ardı edildi.[2]

Hayatının erken dönemi ve eğitimi

Laurent, temel eğitimden sonra, Paris'teki Ecole des Mines'den mühendislik alanında lisans derecesi aldı. 1830'dan itibaren Fransız kimyager ve École Centrale des Arts et Manufacturers'da profesör olan Jean-Baptiste Dumas'ın yanında laboratuvar asistanı olarak çalıştı. Çeşitli kısa zamanlı endüstriyel görevlerden ve Paris'te özel bir kimya okulu çalıştırma girişiminden sonra Laurent, 1838'de Bordeaux Üniversitesinde kimya profesörü olarak atandı. Yine 1838 yılında Lüksemburg'dan Anne-Françoise Schrobilgen ile evlendi.

Çalışmalarının arka planı

Laurent'in kimyager olarak kariyeri, Alman kimyager Friedrich Wöhler'in 1828'de izomerizmi keşfetmesinden sonra başladı. Tamamen aynı bileşime sahip iki bileşiğin çok farklı özelliklere sahip olabileceği gerçeği, moleküldeki atomların düzenlenişinin önemine dikkat çekti. Laurent, organik bileşikler arasında düzenli bir sınıflandırmaya izin verecek ince farkları belirlemenin sürecine başından beri dahil oldu. Bu tür çalışmalara dayanarak, izomerler arasında ayrım yapma sorunu Alman kimyager August Kekulé'nin (1858) yapısal teorisi ve Hollandalı kimyager Jacobus van 't Hoff'un (1874) üç boyutlu kimyası ile çözüldü.

Daha sonraki yaşamı

Laurent, 1845'te Bordeaux'dan izin aldı ve 1848'de Paris Darphanesine tayin edilene kadar izin süresi her yıl yenilendi. Bununla birlikte, birkaç yeni teorik fikir üretti ve kısmen Fransız Bilimler Akademisinin etkili bir üyesi olan Dumas'ın düşmanlığı nedeniyle Fransız kimyagerler üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. Böylece, 1844'te Laurent'in Avogadro yasasını benimseyen ilk kimyagerlerden biri olduğu gerçeğinin hemen bir etkisi olmadı. 1850'de Collège de France'da kimya kürsüsü için en nitelikli adaydı. Ancak ataması, bazı üyeleri, 1848 Devrimlerinden sonra başlayan muhafazakar gericiliğin gergin atmosferinde radikal cumhuriyetçi görüşlerinden endişe duyan Bilimler Akademisi tarafından veto edildi. Darphanede nemli bir mahzende çalışmaya devam etmesi, zaten zayıf olan sağlığına zarar verdi ve 44 yaşında tüberkülozdan öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Auguste Laurent". 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Auguste Laurent'in Hayatı". 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Auguste Laurent ve alkaloidler". 5 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Auguste Laurent'in Çalışmaları". 31 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimlerini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır. Kimya bilmi daha kapsamlı bir ifadeyle maddelerin özellikleriyle, sınıflandırılmasıyla, atomlarla, atom teorisiyle, kimyasal bileşiklerle, kimyasal tepkimelerle, maddenin hâlleriyle, moleküller arası ve moleküler kuvvetlerle, kimyasal bağlarla, tepkime kinetiğiyle, kimyasal dengenin prensipleriyle vb konularla ilgilenir. Kimyanın en önemli dalları arasında analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya, fizikokimya ve biyokimya sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Alkan</span>

Alkanlar, (diğer bir deyişle Parafinler) sadece karbon (C) ve hidrojen (H) elementlerinin bulunduğu ve bu elementlerin birbirleriyle tekli bağ yaptığı doymuş alifatik organik bileşiklerin genel ismidir. Alkanlar birbirlerini 1 karbon ve 2 hidrojen ile takip eden bir homolog seri oluştururlar. Örneğin tek karbonlu metan, CH4 formülüne sahipken, çift karbonlu etan C2H6 kapalı formülüne sahiptir. Alkanlarda tüm atomlar tekli bağlarla birbirlerine bağlandığı ve Karbon atomunu bağlayabileceği en fazla Hidrojen atomunu bağladığından dolayı doymuş bileşikler kategorisine girerler. Doymuş hidrokarbonlardan olan alkanlar, CnH2n+2 n=1,2,3,.... genel formülüne sahiptir. Burada n'in 3 veya 3'ten büyük olması hâlinde sikloalkan denilen halkalı yapılar oluşabilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Organik kimya</span> karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimya dalı

Organik kimya, organik bileşiklerin ve organik maddelerin yani karbon atomlarını içeren çeşitli formlardaki maddelerin yapısını, özelliklerini ve reaksiyonların bilimsel çalışmasını içeren, kimyanın bir alt dalıdır. Yapının incelenmesi yapısal formüllerini belirler. Özelliklerin incelenmesi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve davranışlarını anlamak için kimyasal reaktivitenin değerlendirilmesidir. Organik reaksiyonların incelenmesi doğal ürünlerin, ilaçların ve polimerlerin kimyasal sentezini ve bireysel organik moleküllerin laboratuvarda ve teorik çalışma yoluyla incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amedeo Avogadro</span> İtalyan bilim insanı

Quaregna ve Cerrato Kontu Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, İtalyan kimyager ve bilim insanıdır. Günümüzde, adı, derişim teorisi ve moleküler ağırlık alanındaki katkılarıyla anılır.

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Joseph Gay-Lussac</span> Fransız fizikçi ve kimyager (1778 – 1850)

Louis Joseph Gay-Lussac, Fransız kimyager ve fizikçidir. Genellikle gaz yasalarıyla ilgili çalışmalarıyla anılır. Bunun dışında, alkol-su karışımlarıyla yaptığı çalışmalarının ardından bir takım alkollü içkilerin alkol oranlarını ölçmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Amin (kimya)</span>

Aminler, amonyaktaki bir veya daha fazla hidrojen atomunun organik radikaller ile değiştirilmesi yöntemiyle türetilmiş organik bileşikler ve fonksiyonel gruplardır. Yapısal olarak aminler amonyağa benzerler, ama bir veya daha fazla hidrojen atomu, alkil veya aril gibi organik sübstitüentlerle yer değiştirmiştir. Bu kuralın önemli bir istisnası RC(O)NR2 tipi bileşiklerdir (C(O) karbonil grubuna karşılık gelir), bunlara amin yerine amid denir. Amidler ve aminlerin yapıları ve özellikleri farklı olduğu için bu ayrım kimyasal olarak önemlidir. Adlandırma açısında biraz akıl karıştırıcı olan bir nokta, bir aminin N-H grubunun N-M (M= metal) ile değişmesi hâlinde buna da amid denmesidir. Örneğin (CH3)2NLi, lityum dimetilamid'dir.

Organik kimyada bir sübstitüent, bir hidrokarbon zincirindeki hidrojen atomlarından birinin yerini almış bir atom veya atomlar grubudur. Bir sübstitüente sahip olan bir organik bileşikler isimlendirilirken -il soneki kullanılır. Sübstitüenti olan bir hidrokarbon adlandırılırken, sübstitüentin bağlı olduğu karbon atomunun yer numarası da belirtilir, eğer bu bilgi yapısal izomerleri ayırt etmek için gerekliyse. Bir sübstitüentin polar etkisi endüktif etki ile mezomerik etkinin bileşimidir. Sübstitüentin işgal ettiği hacim sterik etkilere de yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wöhler</span>

Friedrich Wöhler, Alman kimyager. Üreyi laboratuvarda sentezleyen ilk bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Victor Grignard</span> Fransız kimyager (1871 – 1935)

Victor Grignard, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Eter</span> Organik bir fonksiyonel grup

Eterler, iki organik kısmın bir oksijen atomu üzerinden birbirine bağ yapmış organik moleküllerdir. Eterlerin genel formülü R-O-R' şeklindedir. Buradaki R ve R' aynı olabileceği gibi farklı organik kısımlar da olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Lloyd Miller</span> Amerikalı bilim insanı (1930-2007)

Stanley Lloyd Miller özellikle organik bileşiklerin oldukça basit fiziksel süreçlerle inorganik maddelerden geliştirilebileceğini gösteren Miller-Urey Deneyi ile tanınan Amerikalı kimyager ve biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Michel-Eugène Chevreul</span> Fransız kimyager (1786 – 1889)

Michel Eugène Chevreul, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Proust</span> Fransız kimyager (1754 – 1826)

Joseph Proust, Fransız kimyager ve yazar. Joseph Proust Sabit Oranlar Kanununu ortaya koyan bilim insanıdır.

Metil grubu, metanın bir hidrojen eksiği olan alkil grubudur. Bir karbona üç hidrojen bağlanmıştır, formülü -CH3'tür. Stabil bir gruptur ve birçok organik bileşikte bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Albert Eschenmoser</span> İsviçreli organik kimyager

Albert Eschenmoser (5 Ağustos 1925, Erstfeld - 14 Temmuz 2023), karmaşık heterosikilik doğal bileşiklerin, en önemlisi B12 vitamininin, sentezi üstüne çalışmaları ile tanınan İsviçreli organik kimyager. Organik sentez alanına yaptığı önemli katkıların yanı sıra, Eschenmoser'in yapay nükleik asitlerin sentetik yolları üstüne çalışmalarıyla Hayatın Kaynağı üstüne öncü çalışmaları vardır. 2009'da emekli olmadan önce ETH Zürih ve La Jolla, Kaliforniya'daki Scripps Araştırma Enstitüsü'ne bağlı Skaggs Kimyasal Biyoloji Enstitüsü'nde profesörlükleri vardı. Ayrıca Chicago Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Dumas</span> Fransız kimyager (1800 – 1884)

Jean Baptiste André Dumas, bir Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Charles Adolphe Wurtz</span> Fransız kimyager (1817 – 1884)

Charles Adolphe Wurtz, Alsaslı Fransız kimyager. Marcellin Berthelot ve Henri Étienne Sainte-Claire Deville gibi kimyagerlerin şüpheci görüşlerine karşı, atom teorisini ve kimyasal bileşiklerin yapıları hakkındaki fikirleri onlarca yıldır savunduğu için en iyi hatırlanan bilim insanlarından biridir. Wurtz, organik kimyacılar tarafından Wurtz reaksiyonu, alkil halojenürlerin sodyum ile reaksiyona sokulmasıyla karbon-karbon bağları oluşturulması ve etilamin, etilen glikol ve aldol reaksiyonu keşifleriyle tanınır. Wurtz aynı zamanda etkili bir yazar ve eğitimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Kolbe</span> Alman kimyager

Adolph Wilhelm Hermann Kolbe modern organik kimyanın doğuşuna büyük katkıda bulunan kimyagerlerden biridir ve Marburg ve Leipzig'de profesörlük yapmıştır. Sentez terimini kimyasal bağlamda ilk uygulayan Kolbe oldu ve organik madde asetik asidin karbon disülfürden sentezi yoluyla vitalizmin felsefi ölümüne katkıda ve aynı zamanda yapısal teorinin gelişmesine de katkıda bulundu. Bu, "radikaller" fikrinde yapılan değişiklikler, ikincil ve üçüncül alkollerin varlığının doğru tahmin edilmesi ve karboksilat tuzlarının Kolbe elektrolizi, aspirin hazırlanmasındaki Kolbe-Schmitt reaksiyonu ve Kömbe nitrik sentezi aracılığıyla ortaya çıkan organik reaksiyon dizisi yoluyla yapılmıştı. Wöhler ve Bunsen ile yaptığı çalışmalardan sonra Kolbe, Londra'da çalışarak kimyanın erken uluslararasılaşmasına dahil oldu.

<span class="mw-page-title-main">Henri Braconnot</span> Fransız kimyager (1780-1855)

Henri Braconnot Fransız kimyager ve eczacı.