İçeriğe atla

August von Kotzebue

August von Kotzebue
Doğum3 Mayıs 1761(1761-05-03)
Weimar
Ölüm23 Mart 1819 (57 yaşında)
Mannheim
MeslekYazar
MilliyetAlman

August Friedrich Ferdinand von Kotzebue (Almanca telaffuz: [ˈaʊɡʊst fɔn ˈkɔtsəbu]; 3 Mayıs 1761 – 23 Mart 1819), Alman oyun yazarı ve yazar. Aynı zamanda Rusya'da Generalkonsul olarak da çalışmıştır.

Kotzebue'nin kitaplarından biri 1817 Wartburg Festivali sırasında yakılmıştır. 1819'da Burschenschaften militan üyesi Karl Ludwig Sand tarafından öldürülmüştür. Kotzebue'nin öldürülmesi Metternich'e Burschenschaften'ı dağıtan, liberal basını sindiren ve Alman Konfederasyonu'nda akademik özgürlüğü kısıtlayan 1819 Karlsbad Kararnamesi'ni yürürlüğe sokmak için bahane olmuştur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

23 Mart, Miladi takvime göre yılın 82. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 283 gün vardır.

3 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 123. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 242 gün vardır.

25 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 237. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 128 gün vardır.

6 Aralık, Miladi takvime göre yılın 340. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 25 gün vardır.

Bismarck ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">August Bebel</span>

August Ferdinand Bebel, Alman sosyalist politikacı ve gazeteci-yazar.

<span class="mw-page-title-main">August Wilhelm Schlegel</span> Alman yazar (1767-1845)

August Wilhelm Schlegel, Alman edebiyat tarihçisi, çevirmen, yazar, felsefeci ve Hint kültürü (Hindoloji) uzmanı. Alman romantizm akımının kurucuları arasında sayılır. Kardeşi Friedrich ile birlikte Novalis, Ludwig Tieck ve Friedrich Wilhelm Joseph Schelling gibi dönemin üst düzey edebiyatçılarını bir araya getiren August Wilhelm Schlegel, 19. yüzyıl boyunca etkili olacak, ilerleyen yıllarda da taraftar bulacak bir edebi akımın gelişmesine katkı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Annette von Droste-Hülshoff</span> Alman yazar (1797-1848)

Annette von Droste-Hülshoff,, 1797 doğumlu Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kotzebue, Alaska</span>

Kotzebue, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Northwest Arctic Borough ilçesininin yönetim merkezi olan İnyupik şehri.

<span class="mw-page-title-main">Pariser Platz</span>

Pariser Platz, Almanya'nın başkenti Berlin'de Unter den Linden caddesi sonunda Brandenburg Kapısı yanında yer alan meydan. Şehrin odak noktalarından biri olan meydan, Prusya kuvvetlerinin 1814 yılında Fransız başkenti Paris'i işgalinin anısına bu ismi almıştır.

Almanca: Vormärz, Alman Konfederasyonu'nda başarısız olan 1848 Mart devrimleriyle sonuçlanan sürece verilen isim. Metternich Devri olarak da bilinen zaman dilimi, Avusturya ve Prusya polis devletlerinin varolduğu ve liberalizm çağrılarına karşı yoğun sansür uygulandığı bir dönemdir. 1819'da August von Kotzebue'nun öldürülmesi, basını sansürleyen, yeni siyasi ve ekonomik liberal felsefeler hakkında akademik tartışmaları kısıtlayan ve ulusal birlik, genel oy hakkı gibi fikirler hakkında toplantılar ve tartışmalar yapılmasını yasaklayan Karlsbad Kararnamesi'nin yayınlanmasına sebep oldu. Aydınlanma'nın idealleri tersine döndü. Zihinsel engelli I. Ferdinand'ın 1835'te tahta oturması, Metternich'e Avusturya İmparatorluğu'nun iç ve dışişlerinin sorumluluğunu üstüne alma şansı verdi. Milliyetçilik ve imparatorluktaki sosyal gelişmeler gerginliği daha da artırarak Mart 1848 devrimlerine yol açtı. Ortaya çıkan işçi sınıfı sorunu sosyal bir sorun olarak değil, siyasi bir sorun olarak görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Karlsbad Kararnamesi</span>

Karlsbad Kararnamesi, Alman Konfederasyonu Meclisi Bundesversammlung'un dağılması sonrası Alman Konfederasyonu devletlerine getirilen bir dizi tepki kısıtlamasıdır. 20 Eylül 1819'da Karlsbad, Bohemya'da yapılan toplantının ardından yayınlanan kararname ile milliyetçi birlikler ("Burschenschaften") yasaklanmış, liberal üniversite profesörleri kaldırılmış ve basına sansür genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothea von Medem</span>

(Anna Charlotte) Dorothea von Medem, asil Baltık Alman ailesi Medem'in bir kontesi olarak doğan ve daha sonra Kurlandiya Düşesi olan tarihi kişilik.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Tieck</span>

Johann Ludwig Tieck Alman yazar, şair, çevirmen ve öykücü. Berlin'de doğdu. Franz Sternbalds Wanderungen (1798) gibi ilk dönemlerine ait bazı eserlerinde arkadaşı Wackenroder'in romantizm düşüncesinden etkilendi. 1799 yılında Jena'ya yerleştikten sonra Schlegel kardeşler ve Novalis gibi dönemin genç şairleriyle birlikte "Jena romantikleri" adlı topluluğu kurdu. Yabancı yazarların da etkisiyle Alman romantizmini fantastik özellikli edebiyata, Orta çağ Almanyası'nın eski yıllardaki efsanelerine yöneltti. Aynı zamanda Orta çağ Fransası'nı inceleyenlerden oldu. Don Kişot'u Almancaya çevirdi (1799-1801). August Wilhelm Schlegel'in Shakespeare'ı çevirmesine yardımcı oldu. 1812'de Ulrich von Liechtenstein'in Frauendienst adlı eseri gibi Orta çağ'dan kalma bazı yapıtları çağdaş Almancaya uyarladı. 1817'de Alman tiyatrosu hakkında bir kitap hazırladı. Avrupa şehirlerine yaptığı seyahatlerin ardından 1819 yılında Dresden'e yerleşti ve burada "şiirsel gerçekçilik" tarzında öyküler kaleme aldı. Son yapıtlarında ise W. Scott ve Manzoni'den etkilendi. Kralın çağrısı üzerine Prusya Berlini'ne geri döndü ve 28 Nisan 1853 tarihinde öldü.

Baron Friedrich August Marschall von Bieberstein Kafkasya ve Yeni Rusya dahil olmak üzere İmparatorluk Rusya'sının güney kısmının flora ve arkeolojisini ilk inceleyenlerden biriydi. Ayrıca Kırım-Kafkas bölgesinin ilk kapsamlı flora kataloğunu derledi. Bitki bilim mahlası M. Bieb.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Schlegel</span> Alman yazar, şair, filozof ve eleştirmen (1772-1829)

Karl Wilhelm Friedrich Schlegel bir Alman edebiyat eleştirmeni, filozof, filolog ve Hindolog ve şairdi. Ağabeyi August Wilhelm Schlegel ile birlikte Jena Romantizminin ana figürlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Kotzebue</span>

Otto von Kotzebue, Rus İmparatorluk Donanması'nda görevli Baltık Almanı deniz subayı. Keşif ve bilimsel araştırma amacıyla Pasifik'e iki deniz seferi düzenledi. İlk keşif gezisi Okyanusya'yı ve Kuzey Amerika'nın batı kıyısını araştırdı ve Arktik Okyanusu'na geçiş bulmak için Bering Boğazı'ndan geçti. İkinci yolculuğu Kamçatka'ya askeri ikmal görevi olarak planlanmıştı ancak yine Kuzey Amerika ve Okyanusya'nın batı kıyılarında önemli keşifler içeriyordu.