İçeriğe atla

August Jasmund

August Carl Friedrich Jasmund (15 Eylül 1859 - 1911), Prusyalı mimar. 1888'den 1907'ye kadar Osmanlı Devleti'nin hizmetinde bulundu.

Yaşamı

15 Eylül 1859 tarihinde Baltık Denizi'ndeki Rügen adasında bulunan Sagard kasabasında dünyaya geldi. İlkokul eğitimini özel derslerle aldı. Putbus Kraliyet Koleji'nde 20 Nisan 1870 tarihinde başladığı eğitimini 1877'de tamamladı. Bu eğitimi sırasında Latince, Eski Yunanca, Fransızca ve İngilizce öğrendi. Mimarlık eğitimini Berlin'deki Kraliyet Mimarlık Akademisi'nde (Königliche Bauakademie) alan ve 1882 yılında, 23 yaşındayken mezun olan Jasmund, 9 Haziran 1882 tarihinde Prusya Bayındırlık Bakanlığı'nda mimar olarak çalışmaya başladı. 15 Haziran 1882 tarihinden itibaren, Prusya Kültür Bakanlığı’nın Unter den Linden Caddesi'ndeki yeni hizmet binası inşaatında görevlendirildi. 24 Aralık 1887 tarihinde girdiği sınavla "Hükümet Mimarı" unvanı kazandı.

28 yaşında iken, araştırma-inceleme gezisi için 11 Ocak 1888 tarihinde İstanbul'a gitti.[1] Beyoğlu'nda Kumbaracı Sokak'ta bir eve yerleşen[2] Jasmund, İstanbul'un yanı sıra Edirne, Bursa ve Manisa şehirlerinde mimari incelemelerde bulundu. 1889 yılı ortalarında Rumeli demiryolları müdürü Sarrazin'in verdiği sipariş üzerine, Sirkeci Garı binası için bir proje hazırladı. Sultan II. Abdülhamit'in daveti üzerine, 18 Ocak 1890 tarihinde Türk devletinin hizmetine geçti.[2] İlk yıllarda özel mesleki faaliyetleri yanında, Sirkeci tren istasyonunun yeni binaları, bir akıl hastanesi ile bir malul binası ve yüksek Osmanlı tebaası için yaptığı çeşitli özel binalar ile mimarlık alanında dikkatleri üzerine çekti.

Jasmund, diğer görevleri yanında, II. Abdülhamit'in isteği üzerine, Osmanlı yüksek okullarında; Yüksek Mühendis Mektebi ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nde, 15 Temmuz 1890 tarihinden itibaren profesör olarak ders vermeye başladı. 1894'te İstanbul'da meydana gelen deprem sonrası; II. Abdülhamit tarafından camilerin, okulların ve benzeri devlet yapılarının restorasyonu için oluşturulan komisyonun başkanlığına getirildi. Nihayet Türk Devleti'ndeki hizmetlerinden dolayı, "II. Derece Mecidiye Nişanı" ile ödüllendirildi.

Prusya Bayındırlık Bakanlığı'nın talimatı üzerine 1 Ekim 1897 tarihinde Almanya'ya döndü.[2] Bayındırlık Bakanlığı İnşaat Dairesi Teknik Bürosu’nda görevliyken Hannover şehrine tayin edildi. Bayındırlık Bakanlığı'ndaki görevinden 14 Ocak 189'da istifa ettikten[3] sonra tekrar İstanbul'da yaşamaya ve çalışmaya başladı.

1911'den önce Almanya'ya döndüğü tahmin edilmektedir.

Başlıca eserleri

  • Sirkeci Garı (1889-1890)
  • Germanya Han (Sirkeci)
  • Rumeli Pasajı (Beyoğlu) (1896)
  • Sarayburnu Antrepoları (1890)
  • Moltke Anıtı (Alman Sefareti yazlık binası) (4 Kasım 1889)
  • Ragıp Paşa Köşkü (Caddebostan) (1907)
  • Tevhide Hanım Köşkü (Caddebostan) (1907)

Mimari Stili

İstanbul'daki ilk tasarımlarını oryantalist bir anlayışla ele aldı. Ancak zamanla bu eğilimden vazgeçti ve devrin Avrupa seçmeci anlayışına yöneldi.

Önerilen Okumalar

  • Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Yavuz'un, "Mimar August Jasmund Hakkında Bilmediklerimiz" adlı araştırması Jasmund'un Osmanlı'daki faaliyetleri ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir.

Kaynakça

Genel
Özel
  1. ^ Akıncı, Turan (2018). Beyoğlu. İstanbul: Remzi Kitabevi. s. 427. ISBN 978-975-14-1779-4. 
  2. ^ a b c Yavuz, Mehmet (Nisan 2004). "Mimar August Jasmund Hakkında Bilmediklerimiz". Sanat Tarihi Dergisi, 13/1. ss. 181-205. 
  3. ^ "August Jasmund PDF". 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Burak</span> Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi

Cihat Burak, Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Balyan ailesi</span> Ermeni asıllı Osmanlı bir mimar ailesi

Balyan ailesi, 18. ve 19. yüzyıllarda hassa mimarı olarak Osmanlı padişahları ve hanedanı tarafından yaptırılan birçok mimari esere imza atan ve birçok mimar yetiştiren Ermeni bir ailedir. Tarihçi İlber Ortaylı, bu ailenin her ne kadar Kayserili olduğu bilinse de aslen Maraş kökenli olduklarını iddia eder.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Sarayı</span> İstanbul’da bir saray

Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş ilçesinde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara Denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sirkeci Garı</span> İstanbul, Türkiyede bir ana tren istasyonu

Sirkeci Garı ya da İstanbul Garı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Fatih ilçesi Hocapaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Postane</span>

Büyük Postane, Sirkeci PTT Merkezi İstanbul'un Fatih ilçesindeki Sirkeci semtinde yer alan Türkiye'nin en büyük postane binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Tek</span> Türk mimar (1873–1942)

Mehmet Vedat Tek, Türk mimar. 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmakta ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın Mimar Kemalettin Bey ile birlikte en önde gelen iki isminden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Arif Hikmet Koyunoğlu</span> Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı (1888-1982)

Ahmet Arif Hikmet Koyunoğlu, Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı. Cumhuriyetin ilk dönem mimarlarından olan Koyunoğlu'nun en önemli yapıtları Ankara'daki Etnografya Müzesi, bugün müze olarak kullanılan Türk Ocağı Binası, Bursa'daki Tayyare Kültür Merkezi'dir.

Abdurrahman Hancı, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemaleddin</span> Türk mimar (1870–1927)

Ahmed Kemaleddin, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Hayati Tabanlıoğlu</span> Türk mimar

Hayati Tabanlıoğlu, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Giulio Mongeri</span> İtalyan mimar

Giulio Mongeri Levanten kökenli Türk vatandaşı mimar.

<span class="mw-page-title-main">SALT</span> kar amacı gütmeyen sanat müzesi

SALT, İstanbul'da ve Ankara'da araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren, disiplinler arası araştırma projeleri yürüten bir kültür kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Raimondo D'Aronco</span>

Raimondo Tommaso D'Aronco, Art Nouveau tarzındaki bina tasarımları ile ünlü İtalyan mimar. II. Abdülhamid devrinde 16 yıl saray mimarlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Germanya Han</span> İstanbulda tarihi bina, işhanı

Germanya Han, İstanbul, Sirkeci semtindeki Hobyar Mahallesi'nde bulunan tarihi iş hanıdır. Büyük Postane Caddesi'nin Sultanhamam Caddesi'yle ve Fındıkçı Remzi Sokağı'yla kesiştiği köşede yer almaktadır. Günümüzde otel olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ragıp Paşa Köşkü</span> İstanbulda tarihi bir köşk

Ragıp Paşa Köşkü İstanbul Caddebostan'da bulunan köşktür. Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in mabeyincisi Ragıp Paşa tarafından 1906 yılında August Jasmund'a yaptırılmıştır.