İçeriğe atla

August Ferdinand Möbius

August Möbius
August Ferdinand Möbius (1790-1868)
DoğumAugust Ferdinand Möbius
26 Eylül 1868(1868-09-26)
Schulpforta, Saksonya Elektörlüğü
Ölüm26 Eylül 1868 (77 yaşında)
Leipzig, Alman Konfederasyonu
MilliyetSakson
EğitimLeipzig Üniversitesi
Göttingen Üniversitesi
Halle Üniversitesi
Tanınma nedeni
Çocuk(lar)Theodor Möbius
Paul Möbius
Kariyeri
DalıMatematik, Astronomi
Çalıştığı kurumLeipzig Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Carl Friedrich Gauss
Karl Mollweide
Diğer akademik danışmanlarJohann Friedrich Pfaff
Doktora öğrencileriOtto Wilhelm Fiedler
Diğer önemli öğrencileriHermann Hankel

August Ferdinand Möbius (UK /ˈmɜːbiəs/, US /ˈm-, ˈm-/;[1] Almanca telaffuz: [ˈmøːbi̯ʊs]; 17 Kasım 1790 - 26 Eylül 1868), bir Alman matematikçi ve teorik astronomdu.

17 Kasım 1790 günü Prusya'da Schulpforte kentinde doğdu. Leipzig, Göttingen ve Halle Üniversiteleri'nde çalıştı. 1815 yılında Leipzig Üniversitesi'ne astronomi profesörü olarak atandı. Aynı zamanda Leipzig Gözlemevi Müdürü oldu. Astronomi üzerine çok sayıda kitap yazdı. Analitik geometrinin değişik kesimlerinde yine çok sayıda çalışmalar yaptı. Topoloji ilminin kurucusudur. Onun ölümünden sonra bulunan ve onun anısına olmak üzere, bugün çok ünlü olan "Möbius Şeridi"nin birçok özellikleri açıklandı. "Möbius Dönüşümleri" ve "Möbius Grupları" çok iyi bilinen ünlü çalışmalarıdır. 26 Eylül 1868 günü Leipzig'te öldü.[2]

Hayatının erken dönemi ve eğitimi

Möbius, Saksonya Elektörlüğü Schulpforta'da doğdu ve annesinin soyundan dini reformcu Martin Luther'in soyundan geldi.[3] 13 yaşına kadar evde eğitim gördü, 1803'te Schulpforta'daki Kolej'e girdi ve orada okuyarak 1809'da mezun oldu. Daha sonra matematikçi ve astronom Karl Mollweide altında astronomi okuduğu Leipzig Üniversitesi'ne kaydoldu.[4] 1813'te Göttingen Üniversitesi'nde matematik alanına eğimli profesör Carl Friedrich Gauss'un altında astronomi okumaya başladı, Gauss ise Göttingen Gözlemevi'nin direktörüydü. Oradan, Halle Üniversitesi'nde Carl Gauss'un hocası Johann Pfaff ile çalışmaya gitti ve 1815'te Sabit yıldızların örtülmesi (The occultation of fixed stars) doktora tezini tamamladı.[4] 1816'da Leipzig Üniversitesi'nde "astronomi ve yüksek mekanik kürsüsüne" Ekstraordinaryüs Profesör olarak atandı.[4] Möbius, 1868'de 77 yaşında Leipzig'de öldü. Oğlu Theodor tanınmış bir dil bilimciydi.

Katkıları

En çok, üç boyutlu Öklid uzayına gömüldüğünde yalnızca bir tarafı olan, yönlendirilemeyen iki boyutlu bir yüzey olan Möbius şeridini keşfetmesiyle tanınır. Birkaç ay önce Johann Benedict Listing tarafından bağımsız olarak keşfedilmiştir.[4] Karşılıklı çevrelenmiş iki dörtyüzlüden oluşan Möbius konfigürasyonu da onun adıyla anılır. Möbius homojen koordinatları projektif geometriye sokan ilk kişiydi. Barisentrik koordinat sisteminin tanıtımıyla tanınır.[5]

Möbius düzlemi, projektif geometride önemli olan Möbius dönüşümleri ve sayı teorisindeki Möbius transformu da dahil olmak üzere birçok matematiksel kavram onun adını almıştır. Sayı teorisine olan ilgisi, önemli Möbius fonksiyonu μ(n) ve Möbius inversiyon formülüne yol açtı. Öklid geometrisinde, sonuçları basitleştirmenin ve birleştirmenin bir yolu olarak işaretli açıların ve doğru parçalarının kullanımını sistematik olarak geliştirdi.[6]

Möbius, astronomi, geometri ve statik üzerine çok sayıda kapsamlı inceleme ve yazı yazdı. Analitik geometriye homojen koordinatların tanıtılması ve dualite ilkesi dahil olmak üzere değerli katkılarda bulunmuştur. Topolojide öncü olarak kabul edilir.

1846'da Kraliyet Sakson Bilimler Derneği'nin kurucularından biriydi.

Aydaki bir krater[7] ve bir asteroit (28516)[8] Möbius onuruna isimlendirilmiştir.

Derlenmiş çalışmaları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Wells, John C. (2008). Longman Pronunciation Dictionary. 3. Longman. ISBN 978-1-4058-8118-0. 
  2. ^ "Mobius'un Biyografisi". www.angelfire.com. 17 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  3. ^ George Szpiro (2007). Poincaré's Prize: The Hundred-Year Quest to Solve One of Math's Greatest Puzzles. Plume. s. 66. ISBN 978-0-525-95024-0. 
  4. ^ a b c d O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "August Ferdinand Möbius", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 
  5. ^ Hille, Einar. "Analytic Function Theory, Volume I", Second edition, fifth printing. Chelsea Publishing Company, New York, 1982, 0-8284-0269-8, page 33, footnote 1
  6. ^ Howard Eves, A Survey of Geometry (1963), p. 64 (Revised edition 1972, Allyn & Bacon, 0-205-03226-5)
  7. ^ Mobiüs krateri
  8. ^ 28516 Mobius (2000 DQ3)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel soyutlama</span>

Matematikte soyutlama, matematiksel bir kavramın, başlangıçta ilişkili olabileceği herhangi bir gerçel dünya nesnesine olan bağımlılığı ortadan kaldırıp genelleştirerek daha geniş bir uygulama alanı sağlamak için, özünü çıkarma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Gauss</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1777-1855)

Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß, Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Minkowski</span> Alman matematikçi ve fizikçi

Hermann Minkowski bir Alman matematikçi ve Königsberg, Zürih ve Göttingen'de profesörlük yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Friedrich Pfaff</span> Alman matematikçi (1765-1825)

Johann Friedrich Pfaff, kısmi diferansiyel denklem sistemleri üzerinde çalışan Alman matematikçiydi. 19. yüzyılda Almanya'nın en seçkin matematikçilerinden biri olarak tanımlandı. Carl Friedrich Gauss ve takipçilerinin yönetiminde, on dokuzuncu yüzyılda matematiğin geliştiği çizgileri büyük ölçüde belirleyen Alman matematiksel düşünme okulunun öncüsüydü.

Yüzey, matematikte ve özellikle topolojide iki boyutlu çokkatlı. İki gerçel değişkenli ve gerçel değerli bir fonksiyonun üç boyutlu uzayda (R³) grafiği tipik yüzey örneğidir. Ayrıca Dünya yüzeyi, bir yumurtanın kabuğu, bir simit birer yüzeydir.

<span class="mw-page-title-main">Öklid uzayı</span> Öklid geometrisinin yüksek boyutlu vektör uzaylarına genelleştirilmesi

Matematikte Öklid uzayı, Öklid geometrisinin üç boyutlu uzayıdır ve bu kavramlar, çok boyutlu olarak genelleştirilir. “Öklid” terimi bu uzayları, Öklid geometrisi olmayan eğimli uzaydan ve Einstein'nın genel görelilik kuramından ayırt eder. Bu adı Yunan matematikçi Öklid'den dolayı almıştır.

Bu diferansiyel geometri konuların bir listesidir. Ve aynı zamanda Lie grubu konularının listesi metrik geometri ve diferansiyelin sözlüğü bkz.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Schwarz</span> Alman matematikçi

Karl Hermann Amandus Schwarz karmaşık analiz üzerine çalışan bir Alman matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Julius Plücker</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1801-1868)

Julius Plücker, Alman fizikçi, matematikçi ve akademisyendir. Analitik geometri alanına temel katkılarda bulundu ve sonunda elektron'un keşfine yol açan katot ışını araştırmalarında öncü oldu. Ayrıca Lamé eğrileri ile ilgili çalışmaları da büyük ölçüde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Hankel</span> Alman matematikçi (1839-1873)

Hermann Hankel, Alman matematikçi. Karmaşık analiz de dahil olmak üzere matematiksel analize olan katkılarda bulunmuştur. Hankel dönüşümü, Hankel fonskiyonları ve Hankel matrisi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Geometri tarihi</span> Geometrinin tarihsel gelişimi

Geometri, mekansal ilişkilerle ilgilenen bilgi alanı olarak ortaya çıkmıştır. Geometri, modern öncesi matematiğin iki alanından biriydi, diğeri ise sayıların incelenmesi yani aritmetikti.

<span class="mw-page-title-main">Geometricilerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bir geometrici, çalışma alanı geometri olan matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Riemann küresi</span>

Matematikte Riemann küresi, genişletilmiş karmaşık düzlemin artı sonsuzdaki noktanın bir modelidir. Carl Friedrich Gauss tarafından daha önceden düşünülmüş olsa da, öğrencisi Bernhard Riemann'ın adıyla anılmaktadır. Genişletilmiş bu düzlem, genişletilmiş karmaşık sayıları—yani artı sonsuzdaki ∞ değerli karmaşık sayıları—temsil eder. Riemann modelinde, "0" noktası çok küçük sayılara yakın olur ise "∞" noktası çok daha büyük sayılara yakınlaşır.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

<span class="mw-page-title-main">Geometrinin ana hatları</span> Geometriye genel bir bakış ve konu rehberi̇

Geometri, şekil, boyut, şekillerin göreceli konumu ve uzayın özellikleri ile ilgili sorularla ilgilenen bir matematik dalıdır. Geometri, en eski matematiksel bilimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">János Bolyai</span> Macar matematikçi

János Bolyai veya Johann Bolyai, hem Öklid geometrisini hem de hiperbolik geometriyi içeren bir geometri olan mutlak geometriyi geliştiren bir Macar matematikçiydi. Evrenin yapısına tekabül edebilecek tutarlı bir alternatif geometrinin keşfi, matematikçilerin fiziksel dünyayla olası herhangi bir bağlantıdan bağımsız olarak soyut kavramları incelemelerine yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kamke</span>

Erich Kamke, diferansiyel denklemler teorisinde uzmanlaşmış bir Alman matematikçi idi. Ayrıca, küme teorisi üzerine yazdığı kitap, küme teorisi alanına standart bir giriş kitabı haline geldi.

Aşağıda geometri'deki önemli gelişmelerin bir zaman çizelgesi verilmiştir: