İçeriğe atla

Audrey Azoulay

Audrey Azoulay
11. UNESCO Genel Direktörü
Doğum4 Ağustos 1972
La Celle-Saint-Cloud, Fransa
MeslekPolitikacı
OrganizasyonUNESCO
İmza

Audrey Azoulay (d. 4 Ağustos 1972), 2016'dan 2017'ye kadar Fransa'nın Kültür Bakanı olarak görev yapmış Fransız politikacıdır.[1] 10 Kasım 2017'de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Genel Direktörü olarak atandı ve örgütün ikinci kadın lideri oldu.[2]

Ailesi

Azoulay, Faslı bir Yahudi ailenin çocuğu olarak Paris'te dünyaya geldi. Babası Fas Kralı II. Hasan'ın 1991-1999 yılları arasında eski danışmanı olan André Azoulay'dir.[3] Annesi Faslı bir yazar olan Katia Brami'dir.

Azoulay evli ve 2 çocuk annesidir.[4]

Kariyeri

Azoulay, Fransa Kültür Bakanlığı görevini Fleur Pellerin'den devralırken, 12 Şubat 2016

Azoulay, 11 Şubat 2016'da Fransa Kültür Bakanı olarak Fleur Pellerin'in yerini aldı. 24 Mart 2017'de, silahlı çatışmalarda kültürel mirasın korunmasına ilişkin 2347 sayılı Karar Taslağını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sundu. Fransa, İtalya ve UNESCO'nun öne sürdüğü bu karar oy birliğiyle kabul edildi.[5][6]

Azoulay, 2017 yılında UNESCO Genel Direktörü olarak Irina Bokova'nın yerine geçmek isteyen dokuz adaydan biriydi.[7] 10 Kasım 2017 tarihinde UNESCO genel kurulunun onayı ile UNESCO'nun 11. Genel Direktörü oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Audrey Azoulay | Gouvernement.fr". web.archive.org. 7 Mayıs 2017. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  2. ^ "UNESCO Türkiye Millî Komisyonu". www.unesco.org.tr. 2 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  3. ^ "Audrey Azoulay, ministre de la Culture et "amie des artistes"". Le HuffPost (Fransızca). 11 Şubat 2016. 12 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  4. ^ "Audrey Azouray CV" (PDF). 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  5. ^ "Security Council Condemns Destruction, Smuggling of Cultural Heritage by Terrorist Groups, Unanimously Adopting Resolution 2347 (2017) | Meetings Coverage and Press Releases". www.un.org. 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  6. ^ "Audrey Azoulay, Minister for Culture and Communication of France". Europa Newswire (İngilizce). 25 Mart 2017. 27 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  7. ^ Staff, Reuters (25 Mart 2017). "French minister Royal to run for U.N. development agency post". Reuters (İngilizce). 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO</span> Birleşmiş Milletlerin kültür ve eğitim alanında etkinlik gösteren bir kurumu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Gıda Programı</span> Uluslararası bir yardım örgütü

Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler'in gıda yardım programı ve açlıkla mücadele ile gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük insani yardım kuruluşudur. WFP'ye göre 2019 yılında 88 ülkeden 97 milyon insana yardım ulaştırıldı. WFP'nin amacı savaş, doğal afet, kıtlık ve benzeri acil durumlarda insanlara gıda desteği yapmak. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu'nun bir üyesi ve yürütme kurulunun parçasıdır. WFP için 2030 yılında kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da olan açlığa son vermek öncelikli hedeftir. WFP 2020 yılında yaptığı çalışmalarla Nobel Barış Ödülünü kazandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2008 yılını Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün tavsiyesi üzerine Uluslararası Dil Yılı ilan etti. Birleşmiş Milletler kararnamesi aynı zamanda Birleşmiş Milletler websitesinde altı resmi dil arasında tam eşitliğin gereğine dikkat çekti. The resolution also reaffirmed the need to achieve full parity among the six official languages on United Nations websites.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, somut olmayan kültürel miras unsurlarının (SOKÜM) dünya çapında daha iyi korunmasını sağlamak ve bunların öneminin fark edilmesini sağlamak amacıyla, UNESCO tarafından 2008 yılından beri güncellenip hazırlanan; farklı ülkelerdeki önemli SOKÜM unsurlarını, acil koruma gerektirenleri ve korma alanındaki iyi uygulamaları içeren listelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Turizm Örgütü</span>

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ya da kısaca Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) sürdürülebilir ve evrensel olarak erişilebilir turizmin tanıtımından sorumlu Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

Japonya'da 2016 yılı itibarı ile 20 adet Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1993'te Hōryū-ji Bölgesindeki Budist Anıtları, Himeji Kalesi, Yakuşima ile Shirakami-Sanchi, son olarak 2016'da Modern Harekete Üstün Bir Katkı Sağlayan Le Corbusier'in Mimari Çalışması listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan 16'sı kültürel, dördü doğal alandır.

Çin'de 2016 yılı itibarı ile 50 adet Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1987'de Ming ve Qing Hanedanları İmparatorluk Sarayları, İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi, Mogao Mağaraları, Tai Dağı, Zhoukoudian Pekin Adamı Alanı ile Çin Seddi, son olarak 2016'da Shennongjia listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan 35'i kültürel, 11'i doğal ve dördü karma alanlardır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası, 1972'de resmîleşen UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesinde tanımlanan kültürel veya doğal olarak önem verilen yerlerdir. Şili, 20 Şubat 1980'de sözleşmeyi kabul etti. 201 itibarıyla Dünya Mirası Listesi'nde tümü kültürel olmak üzere 6 sit alanı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İrina Bokova</span> Bulgar siyasetçi ve diplomat

Irina Georgieva Bokova, Bulgar politikacı ve UNESCO'nun eski Genel Direktörü.

<span class="mw-page-title-main">Koichiro Matsuura</span> Japon diplomat

Koichiro Matsuura, Japon diplomattır. UNESCO'nun eski Genel Direktörüdür.

Vietnam'da 2016 yılı itibarı ile sekiz adet Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1993'te Huế Anıtları Kompleksi, son olarak 2016'da Trang An Doğal Peyzaj Kompleksi listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan beşi kültürel, ikisi doğal ve biri karma alandır.

<span class="mw-page-title-main">Jaime Torres Bodet</span>

Jaime Mario Torres Bodet, Meksikalı diplomat, yazar ve eski UNESCO Genel Direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kitap Günü</span>

Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü veya Uluslararası Kitap Günü olarak da bilinen Dünya Kitap Günü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından okuma, yayınlama ve telif hakkını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yıllık bir etkinliktir. Dünya Kitap Günü ilk olarak 23 Nisan 1995'te kutlanmaya başlandı ve o günden beri uluslararası düzeyde kullanılmaya devam ediyor. Birleşik Krallık ve İrlanda'da bugün ile ilgili bir olay mart ayında gözlenmektedir.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı</span>

Birleşmiş Milletler HIV ve AIDS Ortak Programı (UNAIDS), HIV/AIDS salgınına karşı hızlandırılmış, kapsamlı ve koordineli küresel eylemin ana savunucusu programdır.