İçeriğe atla

Audacity

Audacity
Ubuntu Linux işletim sistemi üzerinde Audacity
Geliştirici(ler)Audacity Geliştirici Ekibi
İlk yayınlanma28 Mayıs 2000
Güncel sürüm3.6.4 / 19 Eylül 2024
İşletim sistemiWindows, Mac OS X,
Linux, Unix
PlatformC/C++ (wxWidgets araç takımı
kullanarak [1])
TürSayısal ses düzenleyici
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiaudacityteam.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Audacity, Windows, Mac OS X, Linux gibi birçok platformda çalışabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme ve ses kaydetme yazılımıdır.

Audacity, şu anda Google'da çalışmakta olan Dominic Mazzoni tarafından, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi sırasında geliştirildi. Mazzoni Google'da çalışmasına rağmen halen dünyanın dört bir yanından katkıcılar ile yazılımın ana geliştirici ve bakıcılarındandır.

Audacity'nin öntanımlı dosya biçimi AUP olup, üzerinde çalışılan ses kaydını tüm katmanları ve efektleriyle saklama özelliğine sahip bir çalışma biçimidir.

Kullanıcı arayüzünde wxWidgets kütüphaneleri kullanılmıştır.

Özellikler

Audacity'nin başlıca özellikleri şunlardır:[2]

  • Ses dosyaları üzerinde kes, yapıştır, birleştir gibi düzenleme işlemleri yapılabilme
  • Ogg Vorbis, MP3, WAV dosya biçimleri desteği (MP3 biçiminde dışa verme için LAME, WAV biçiminde dışa verme için FFmpeg kütüphanesi ya da eklentileri yüklenmelidir)
  • Mikrofondan ve diğer kaynaklardan canlı ses kaydı yapabilme
  • Kasetlerdeki ve plaklardaki ses kayıtlarını sayısal kayıtlara ya da CD'lere dönüştürebilme
  • Bazı ses kartları ve Windows Vista, 7, 8 işletim sistemi kullanarak, bilgisayarda oynatılmakta olan sesleri de kaydedebilir
  • Yapılan işlemleri sınırsız sayıda geriye ve ileriye alabilme
  • Ses dosyaları üzerinde çok çeşitli etkiler (efekt) gerçekleştirebilirsiniz. Bunlardan birkaçı;
  • Çıtırtı, vızıltı ve parazit gibi sabit artalan gürültüleri kaldırılabilir
  • Sıkıştırma, Yükseltme, Normalleştirme ve Artarak Giriş/Azalarak Çıkış etkileri ile ses düzeyi ayarlanabilir
  • Hızı (tempoyu) değiştirmeden ton değiştirilebilir ya da tersi yapılabilir
  • Dengeleme, Bas Güçlendirme, Alçak/Yüksek Geçiren ve Çentik Süzgeç etkileri kullanılarak frekanslar değiştirilebilir
  • Eklenti desteği

Tartışmalar

Audacity programını, bir Rus şirketi olan Muse Group satın almış ve gizlilik sözleşmesini değiştirmiştir.[3] Yeni sözleşmeye göre belli bir yaşın altındakiler bu programı kullanamayacaktır, bu maddenin gizlilik sözleşmesine eklenmesi programın Rus Hükûmetine casusluk yaptığı tartışmalarına neden olmuş ve DarkAudacity, Audacium, Tenacity gibi Audacity forklarının çoğalmasına neden olmuştur, ancak bunun muhtemel sebebi rus hükûmetinin şirketlere gizlilik politikalarına yaş sınırı ekleme zorunluluğu olabiliceği söylense de, Muse Group herhangi bir şekilde kişinin gerçek kimliğini ele verecek bilgi toplamadığına dair açıklama yapmıştır. Sonradan gizlilik sözleşmesi tekrar değişmiş ve yaş zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak bu endişeleri dindirmeye yetmemiştir.

Kazandığı ödüller

Yazılımın kazandığı ödüller şunlardır:[4]

  • 2004 Temmuz tarihinde SourceForge sitesi "Ayın Projesi" ödülü
  • 2007 "SourceForge Topluluğu Seçimi Ödülleri" yarışmasında "En İyi Çoklu ortam Projesi" ödülü
  • 2007 yılında "LinuxQuestions.org Yılın Ses Yazma Uygulaması" ödülü
  • 2008 PC Magazine dergisi, en iyi özgür yazılımların "Onur Listesi"
  • 2008 PC Worlds dergisi, "Yılın En İyi 100 Ürünü" içerisinden birtanesi
  • 2008 InfoWorld'ün "En İyi Açık Kaynak Yazılım" yarışmasında "En İyi Ses Düzenleme Yazılımı" ödülü
  • 2008 yılında üst üste ikinci kez "LinuxQuestions.org Yılın Ses Yazma Uygulaması" ödülü
  • 2009 "Linux Journal Okur Seçimleri" yarışmasında "Favori Ses Aracı" ödülü
  • 2009 yılında üst üste üçüncü kez "LinuxQuestions.org Yılın Ses Yazma Uygulaması" ödülü
  • 2009 "SourceForge Topluluğu Seçimi Ödülleri" yarışmasında "En İyi Çoklu ortam Projesi" ödülü
  • 2010 yılında üst üste dördüncü kez "LinuxQuestions.org Yılın Ses Yazma Uygulaması" ödülü

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012. 
  2. ^ "Audacity resmi sitesinde özellikler bölümü". 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2015. 
  3. ^ "Desktop Privacy Notice | Audacity ®". web.archive.org. 4 Temmuz 2021. 4 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 
  4. ^ "Kazandığı ödüller". 1 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">MPlayer</span>

MPlayer, özgür ve açık kaynak bir ortam oynatıcısıdır. Linux, Windows ve Mac OS dahil olmak üzere birçok işletim sisteminde çalışabilir. GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslıdır.

<span class="mw-page-title-main">Palm OS</span> Mobil işletim sistemi

PalmOS, PalmSource şirketi tarafından cep bilgisayarları (PDA'lar) için tasarlanan bir işletim sistemidir. PalmSource firması Palm isim hakkını Mayıs 2005'te PalmOne şirketine satmıştır. Kasım 2004'te PalmSource, Linux tabanlı bir PalmOS sürümü üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, Eylül 2005'te PalmSource, Access Co. şirketi tarafından satın alındıktan sonra Linux tabanlı sistem Access Linux Platform olarak adlandırılıp PalmOS'un yerini almıştır. Ayrıca, 2009 yılında Palm OS'un ana lisans sahibi Palm, Inc., gelecek cihazları için Palm OS'tan WebOS'a geçmişti. Günümüzde LG tarafından geliştirilen WebOS, Akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amarok (yazılım)</span>

Amarok, KDE projesi kapsamında geliştirilen gelişmiş bir müzik çalar yazılımdır. İlk sürümü Haziran 2003'te yayınlanmıştır. KDE bünyesinde geliştirilmekle birlikte KDE'nin sürüm takviminden ayrı bir takvim izler. Amarok, kelime olarak eskimo dilinde kurt anlamına gelir. Özgür GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslıdır. Sloganı Müziğini yeniden keşfet tir.

<span class="mw-page-title-main">K3b</span>

K3b, Linux sistemler için tasarlanmış, KDE projesi kapsamında gelişitirilen özgür ve ücretsiz bir CD/DVD/Blu-ray yazma uygulaması. K3b kullanılarak; Veri CD'leri oluşturma, Ses CD'si hazırlama, kalıp dosyası yazdırma gibi temel yazdırma işlemlerinin yanı sıra Video CD/DVD'lerini ya da Ses CD'lerini bilgisayara kopyalama gibi daha pek çok işlem gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">FileZilla</span>

FileZilla, özgür, açık kaynak ve çoklu platform destekli bir FTP istemcisi. FileZilla Client (istemci) ve FileZilla Server (sunucu) adını taşıyan iki farklı sürümü bulunur. Windows, Linux ve Mac OS X işletim sistemlerinde çalışabilir. FTP, FTPS ve SFTP desteği mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">FLAC</span> ses kodlama formatı

FLAC dijital sesin kayıpsız olarak sıkıştırılması için kullanılan bir ses kodlama formatıdır ve aynı zamanda referans kod çözümü uygulamasının adıdır. FLAC algoritması ile sıkıştırılmış sayısal ses orijinal boyutunun% 50-60'ına kadar indirgenebilir ve orijinal ses verilerinin özdeş bir kopyasına dek sıkıştırma yapabilir. Örneğin sıkıştırılmamış 1 dakikalık WAV dosyası boyutu yaklaşık 10 MB iken, FLAC dosyası 4,2-6,3 MB arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">FreeMind</span>

FreeMind, düşünceleri organize etmeye yönelik bir zihin haritalama uygulması. GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslı özgür bir yazılımdır. Java dili ile yazılmış olup Java sanal makinesi üzerinden Windows, Linux, MacOS sistemlerinde kullanılabilir. Gelşitirilmesi 2014 yılında sona ermiş olup eski geliştiricilerinden Dimitri Polivaev tarafından geliştirilen Freeplane isimli çatalı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">7-zip</span>

7-Zip, özgür ve ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. 7-Zip’in Komut İstemi sürümü Unix benzeri sistemler içinde düşünülmüş hatta AmigaOS bu saydıklarımıza dahil. Aynı zamanda DOS için de uyumlu DOS Portu için veya HX-DOS genişletişicisi ile Windows komut İstemcisi'nde çalıştırılabilir. 7-zip, temel olarak 7z arşiv biçiminde çalışsa da, diğer arşiv biçimlerini de okuyabilme yetisine sahiptir. Kullanıcı yazılımın çizgesel (grafiksel) ara yüzü ile işlem yapabileceği gibi direkt komut satırından da yazılımı çalıştırarak işlem yapabilir ya da yazılıma Windows Shell ortamı benzeri platformlarla da denetim sağlanabilir. 2000 senesinde çalışmalarına başlanan 7-Zip, Igor Pavlov tarafından geliştirildi. Pazarın hâkimiyetini elinde tutan ticari rakiplerine WinZip ve WinRAR a karşı olarak ürün özgür GNU LGPL lisansı altında dağıtılmaya başlandı. Sonuç olarak ortaya ciddi bir alternatif olarak özgür ve ücretsiz bir yazılım çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Kiwix</span> Vikipedinin internet bağlantısı olmadan çevrimdışı kullanılabilmesini sağlayan ücretsiz bir program

Kiwix, Vikipedi'yi internet bağlantısı olmadan çevrimdışı bir şekilde kullanılabilmesini sağlayan ücretsiz bir programdır. Vikipedi maddeleri ZIM dosya biçiminde sıkıştırılmış olarak bulunur ve program bu dosya biçiminden maddeleri bularak kullanıcıya gösterir. Aslında proje yalnızca Vikipedi için tasarlanmış olsa da herhangi bir Wikimedia projesini okumak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Tails</span>

Tails veya açık adıyla The Amnesic Incognito Live System ; güvenlik odaklı, Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Gizlilik ve anonimliği amaçlar. Tüm gelen ve giden bağlantıları Tor aracılığıyla yapmaya zorlar ve anonim olmayan bağlantıları engeller. Sistem, canlı DVD veya canlı USB ile önyüklenmek için tasarlanmıştır ve özellikle istenmediyse makinede herhangi bir sayısal iz bırakmaz. Projenin başlangıcında, geliştirilmesi için Tor Projesi finansal katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Crystal Space</span> 3D uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir uygulama çatısı

Crystal Space 3D uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir uygulama çatısıdır. Jorrit Tyberghein tarafından C++ programlama dilinde yazılmıştır. GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı altında lisanslanmış bir özgür yazılımdır. Herkese açık ilk sürümü Ağustos 1997 tarihinde duyurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">LibreCAD</span>

LibreCAD, 2B teknik çizimler için özgür bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) uygulaması. Linux, Mac OS X, Unix ve Microsoft Windows işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SystemRescue</span> Linux dağıtımı

SystemRescue, x86 ve x64 mimarili bilgisayarlar için tasarlanan bir Linux dağıtımıdır. SystemRescueCD'nin temel amacı, bir sistem çökmesinden sonra önyüklenemeyen veya başka şekilde hasar görmüş bilgisayar sistemlerini onarmaktır. SystemRescueCD'nin kalıcı bir işletim sistemi olarak kullanılması amaçlanmamıştır. Canlı CD, USB bellek veya her türlü sabit diskten çalışır. François Dupoux liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanmıştır. Arch Linux tabanlıdır. 6.0 sürümünden itibaren init sistemi olarak systemd'ye sahiptir.

Macintosh yazılım listesi, mevcut macOS işletim sistemleri için dikkate değer bilgisayar yazılımları listesi.

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

rkhunter ; rootkitleri, arka kapıları ve muhtemel yerel açıkları tarayan Unix tabanlı bir araçtır. Araç, bunu önemli dosyaların SHA-1 özetlerini çevrimiçi veri tabanlarındaki iyi versiyonlarınınkiyle kıyaslayarak; (rootkitlerin) varsayılan konumları, yanlış izinleri, gizli dosyaları, kernel modüllerindeki şüpheli dizeleri arayarak ve Linux ve FreeBSD için özel testlerle yapar. rkhunter, işletim sistemlerinde yer aldığı için önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">0 A.D. (video oyunu)</span>

0 AD, Wildfire Games tarafından geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı gerçek zamanlı bir strateji oyunudur. M.Ö. 500 ile M.Ö. 1 ve M.S. 1 ile M.S. 500 tarihlerine odaklanmış tarihi savaş ve ekonomi oyunudur. Oyun çoklu platformdur. Windows, macOS, Linux, FreeBSD ve OpenBSD platformlarında oynanabilir. Oyun motorunun kaynak kodu için GNU GPLv2 lisansı ve oyun tasarımı ve müziği için CC BY-SA lisansı kullanan tamamen özgür yazılım ile özgür medya şeklinde hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">EyeOS</span>

eyeOS, kullanıcılar arasında işbirliği ve iletişimi sağlamayı amaçlayan bulut bilişim konseptini izleyen bir web masaüstüdür. Esas olarak PHP, XML ve JavaScript ile yazılmıştır. Web tabanlı bir masaüstü arayüzüne sahip özel bir bulut uygulama platformudur. Benzersiz kullanıcı arabirimi nedeniyle yaygın olarak bulut masaüstü olarak adlandırılan eyeOS, dosya yönetimi, kişisel yönetim bilgi araçları, işbirliği araçları ve müşterinin uygulamalarının entegrasyonu ile buluttan bütün bir masaüstü sunar.

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.