İçeriğe atla

Audacious

Audacious
Arch Linux işletim sistemi üzerinde Audacious 4.0
Geliştirici(ler)Audacious Geliştirme Ekibi
İlk yayınlanma24 Ekim 2005 (18 yıl önce) (2005-10-24)
Güncel sürüm4.4.1 / 26 Eylül 2024 (4 gün önce) (2024-09-26)
İşletim sistemiLinux, Windows
TürMüzik çalar
LisansBSD lisansı
Resmî sitesiaudacious-media-player.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Audacious, düşük kaynak kullanımına odaklanan, yüksek ses kalitesini destekleyen ve geniş bir ses formatı yelpazesini destekleyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir müzik çalar yazılımıdır.[1] Başlıca olarak POSIX uyumlu Unix benzeri işletim sistemlerinde kullanım için tasarlanmış olup, sınırlı şekilde Microsoft Windows'u da desteklemektedir. Audacious, 2011-12 yıllarında Ubuntu Studio'da varsayılan ses oynatıcı olarak kullanıldı ve Lubuntu'da Ekim 2018'e kadar varsayılan müzik oynatıcı olarak hizmet verdi. Ancak Ekim 2018'de VLC ile değiştirildi.

Audacious'un kökleri, bir zamanlar Winamp'ın özgür bir muadili olan XMMS projesine dayanmaktadır.[2] Audacious esasen, Beep Media Player'dan, Beep Media Player ise XMMS'den çatallanmıştır.[3]

2.1 sürümünden bu yana, Audacious, önceki sürümlerden bilinen Winamp benzeri arayüzü ve foobar2000'ı biraz andıran yeni bir GTK tabanlı arayüz olan GTKUI eklemiştir. GTKUI, Audacious 2.4'te varsayılan arayüz haline gelmiştir.

4.0 sürümü ile birlikte öntanımlı olarak GTK 2'den Qt 5 grafik arayüzüne geçiş yapmıştır.[4]

Özellikler

  • Düşük sistem kaynağı tüketimi
  • Sürükle-bırak desteği
  • Çalma listeleri oluşturma
  • "Winamp Classic" arayüz seçeneği
  • Toplu halde etiket bilgisi düzenleyebilme[4]
  • Eklenti desteği, efektler
  • İnternet radyolarını dinleyebilme

Varsayılan desteklenen kodekler

Kaynakça

  1. ^ ""Linux manual page for Audacious"". 17 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 
  2. ^ "Audacious home page". 4 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 
  3. ^ "Audacious – Frequently Asked Questions". 6 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  4. ^ a b "Audacious 4.0 released". 21 Mart 2020. 23 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Winamp</span>

Winamp, Time Warner şirketine bağlı AOL tarafından satın alınan Nullsoft adına tescilli ve yine bu firma tarafından geliştirilen kişiselleştirilebilir, kişisel bilgisayar ve Android aygıtları için çoklu ortam oynatıcısıdır. Winamp skin adıyla bilinen dış görünüm ve plug-in adıyla bilinen eklentileriyle kullanıcıların isteklerine göre kişisel hale getirilebilmesiyle dikkat çekmiştir.

Aşağıdaki tablolar birkaç ortam oynatıcının genel ve teknik bilgileri karşılaştırılmaktadır. Bu makale beklenildiği gibi tam ya da güncel olmayabilir. Dış bağlantılar eklentileri ya da özellik eklerinin sayfalarıdır.

Ortam oynatıcıları listesi:

<span class="mw-page-title-main">Windows Media Player</span> Microsoft tarafından geliştirilmiş bir medya oynatıcısı

Windows Media Player, Microsoft'un ortam oynatıcı ürünüdür. Windows sürümü birçok özellik içerir:

<span class="mw-page-title-main">XMMS</span>

XMMS tam adıyla X Multimedia System, Unix benzeri sistemler için 1997 - 2007 yılları arasında geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı bir müzik çalar uygulaması. Döneminde Windows işletim sisteminde kullanılabilen popüler Winamp uygulamasına benzer bir arayüz sunmuş olup Winamp'ın klasik arayüz temalarını da desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Xfce</span> GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı

Xfce ya da XFCE ; GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. GNU/Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Ayrıca Xfce geliştirme ortamı sunmaktadır. Kendisi dışında Xfce kütüphanelerini kullanmakta olan Mousepad metin düzenleyici, Xfmedia medya oynatıcısı ve Terminal gibi üçüncü parti yazılımlar bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VLC media player</span>

VLC media player veya VideoLAN, özgür bir video oynatıcı yazılımdır. Bünyesinde barındırdığı çözücüler sayesinde ek bir çözücü paketi yüklemeyi gerektirmeksizin çok sayıda video ve ses dosya türünü oynatabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">FLAC</span> ses kodlama formatı

FLAC dijital sesin kayıpsız olarak sıkıştırılması için kullanılan bir ses kodlama formatıdır ve aynı zamanda referans kod çözümü uygulamasının adıdır. FLAC algoritması ile sıkıştırılmış sayısal ses orijinal boyutunun% 50-60'ına kadar indirgenebilir ve orijinal ses verilerinin özdeş bir kopyasına dek sıkıştırma yapabilir. Örneğin sıkıştırılmamış 1 dakikalık WAV dosyası boyutu yaklaşık 10 MB iken, FLAC dosyası 4,2-6,3 MB arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">VideoLAN</span>

VideoLAN, video ve diğer medya formatlarını oynatmak için yazılım geliştiren kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Başlangıçta medya akışı için iki program geliştirdi, VideoLAN İstemcisi (VLC) ve VideoLAN Sunucusu (VLS), ancak VLS'nin özelliklerinin çoğu VLC'ye dahil edildi ve sonuç olarak VLC medya oynatıcı olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Android Jelly Bean</span> Android sürümünün Google tarafından geliştirilen, 2012de tanıtılan 10. sürümü

Android Jelly Bean veya Android 4.1-4.3.1 Jelly Bean, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 10. versiyonudur. Sürümün ilk 4.1 versiyonu 9 Temmuz 2012 yılında tanıtılmıştır.Sürüm Linux kernel 3.0.31 bazında yaratıldı ve ona "Jelly Bean" ismi verildi. İlk kez 27 Haziran 2012 yılında Google I/O konferansında yeni sürüm hakkında ilk bilgiler duyuruldu. İşletim sistemi daha yumuşak ve daha duyarlı olması için tasarlanmış performans iyileştirmeleri, yeni aksiyon düğmeleri ve diğer iç değişiklikleri ile bildirim sistemindeki iyileştirme üzerinde duruldu. Sürümle beraber Asus tarafından üretilen Nexus 7 tableti ve Nexus Q medya oynatıcı meydana çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Android KitKat</span> android işletim sisteminin 4.4 sürümü

Android KitKat veya Android 4.4 - 4.4.4 KitKat Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 11. sürümüdür. Sürümün ilk 4.4 sürümü 31 Ekim 2013 yılında kullanıcılara tanıtılmıştır. Sürüm Linux kernel 3.10 bazında yaratıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

Microsoft Windows XP Professional x64 Edition, 25 Nisan 2005 tarihinde yayınlanmış, Windows XP'nin x86-64 destekli sistemler için olan sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">CD Çalar (Windows)</span>

CD Çalar Microsoft tarafından yapılan, bilgisayarın ses kartını kullanarak ses CD'lerini (CDDA) çalabilen bir bilgisayar programıydı. Windows 98, Windows NT 3.51, Windows NT 4.0 ve Windows 2000'de dahil edilmiştir. Program ayrıca Windows 95 için hazırlanmıştır. Windows ME'den başlayarak Windows Media Player ile değiştirilen Windows'un sonraki sürümlerinden kaldırılmıştır.

Nexus Player, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen bir dijital medya oynatıcıdır. Google Nexus tüketici aygıtları ailesindeki ikinci medya oynatıcıdır. Nexus Q-den sonra geldi. Android 7.0 ("Nougat") işletim sistemini çalıştıran, Android TV platformunu kullanan ilk cihazdır. 2017 yılında Android Oreo sürümüne de yükseldi. Nexus oynatıcı, Chromecast tarafından ilk kez piyasaya sürülen bir televizyondaki medya oynatmamını seçme ve denetleme özelliği olan Google Cast'i destekler. 24 Mayıs 2016'da Google, Nexus Player'ı durdurdu.

Aralıksız oynatma ardışık ses parçalarının kesintisiz olarak çalınmasıdır, böylece orijinal ses kaynağındaki göreli zaman mesafeleri kayıttan yürütme sırasında iz sınırları üzerinde korunur. Bunun faydalı olabilmesi için, parça sınırlarındaki diğer eserler diğerlerinden kopuk olmamalıdır. Çabuk olmayan kayıttan çalma, Compact Discler, gramofon kayıtları (Plak) veya kasetler ile ortaktır, ancak sıkıştırılmış dijital ses kullanan diğer biçimlerle her zaman mevcut olmayabilir. Boşluksız kayıttan çalma özelliği bulunmaması, müziğin dinleyicilerine, bazı klasik müzikler, Progresif rock, konsept albümleri, elektronik müzik ve izleyici sesi ile canlı kayıtlar gibi parçaları birbirine doğru çevirmek için verdiği rahatsızlığa neden olur.

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

Nokia 3600 slide, Nokia tarafından Ağustos 2008'de piyasaya sürülen bir cep telefonudur. Telefon, Seri 40 3. Versiyon platformunu çalıştırır. Bu, Nokia 6600 slide'ın "düşük son versiyonu" olarak sınıflandırılır, en büyük farkı 3G desteğinin olmamasıdır.

mpv (medya oynatıcısı)

mpv, MPlayer, mplayer2 ve FFmpeg tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir medya oynatıcı yazılımıdır. Unix benzeri işletim sistemleri ve Microsoft Windows dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde çalışır ve mpv-android adlı bir Android uyarlamasına sahiptir. ARM, PowerPC, x86/IA-32, x86-64 ve MIPS mimarisi üzerinde çalışır yani çapraz platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Nullsoft Scriptable Install System</span>

Nullsoft Scriptable Install System (NSIS), Winamp'ın yapımcıları Nullsoft tarafından desteklenen Microsoft Windows için komut dosyasıyla çalışan bir kurulum sihirbazı hazırlama aracıdır. NSIS, başta zlib lisansı olmak üzere, özgür yazılım lisanslarının bir kombinasyonu altında yayımlanır. Amazon, Dropbox, Google, Ubisoft, FL Studio, BitTorrent ve McAfee gibi kullanıcılarla, InstallShield gibi ticari özel mülk ürünlere yaygın olarak kullanılan bir alternatif haline geldi.