İçeriğe atla

Aubrieta necmi-aksoyi

Aubrieta necmi-aksoyi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Brassicales
Familya:Brassicaceae
Cins:Aubrieta
Tür: A. necmi-aksoyi
İkili adlandırma
Aubrieta necmi-aksoyi
Tunçkol, N.G.Özkan & Al-Shehbaz, Phytotaxa 530: 252 (2022).

Aubrieta necmi-aksoyi, Brassicaceae (turpgiller) familyasından bir bitki türü.

Taksonomik notlar

İlk olarak Bolu, Yedigöller Milli Parkı yolu üzerinde, Gurbetkayası 1664 m rakımda bulunmuştur. Bilge Tunçkol, Neval Güneş Özkan ve İhsan Ali El-Şehbaz tarafından 2022 yılında tanımlanmıştır.[1]

Dağılımı

Türkiye'ye endemiktir. Yalnızca Bolu ilinde bulunur.[1]

Adlandırma

Özel sıfat, DUOF Herbaryumu'nun kurucusu ve yöneticisi Prof. Dr. Necmi Aksoy'a (19 Nisan 1974) aittir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Tunçkol, B., Özkan, Neval G., Al-Shehbaz, I.A. 2022. Aubrieta necmi-aksoyi (Brassicaceae), a new species from Turkey and a key to the species of Aubrieta. Phytotaxa 530 (2): 251-256, DOI: 10.11646/phytotaxa.530.2.13

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<i>Allium</i> bitki cinsi

Allium, Alliaceae familyasına dahil olan ve soğan, sarımsak, pırasa gibi çok bilinen türleri içeren bir bitki cinsidir. İçermiş olduğu 1250 kadar tür ile dünyanın en büyük bitki cinslerinden biri olan Allium, bazı sınıflandırmalarda Liliaceae familyasına dahil edilmiştir. İçerdiği türler çok yıllık ve yumru gövdeli olup, tipik soğan ya da sarımsak koku ve tadını veren kimyasal bileşikler üretirler. Pek çoğu yenilebilir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Ranunculaceae</span>

Ranunculaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Geraniaceae</span>

Geraniaceae Geraniales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. Türkiye'de Geranium tuberosum türü yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Papaveraceae</span> çiçek açan bitkiler ailesi

Papaveraceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turpgiller</span>

Turpgiller (Brassicaceae) familyası tek yıllık, iki yıllık veya çok yıllık otsu bitkiler, yarı çalılar, çalılar veya nadiren küçük ağaçlardan oluşmuştur. Brassicaceae familyası istilacı bitkilerin önemli bir kısmını barındıran ve aynı zamanda kolza, beyaz hardal, kara hardal, kırmızı hardal, yağ şalgamı, kır lahanası turp, çin marulu, başlahana, kale (karalahana), brüksel lahanası, brokoli, çin brokolisi, karnabahar, yer lahanası, roka, tere, çoban çantası gibi ekonomik önemi olan birçok bitkiyi içermektedir. Brasicaceae familyası, dünyanın hemen her yerinde bulunabilmektedir. Ancak kuzey ılıman kuşak ve özellikle Akdeniz havzası, Orta ve Güneybatı Asya’da daha yoğun yayılış göstermektedir. Tropiklerde ve Güney yarımkürede tür sayısı azdır. Brassicaceae familyası Dünya’da 337 cins ve yaklaşık 3350 tür ile geniş yayılış gösterirken, Türkiye Florası içerisinde 98 cins, 605 tür ve 676 takson içeren 4. büyük familyadır.

Nevali Çori, Şanlıurfa ilinin Hilvan ilçesine bağlı Güluşağı mahallesinin hemen kuzeybatısında bulunan bir höyüktür. Höyük, Atatürk Baraj Gölü suları altında kalmadan önce Fırat'ın bir kolu olan Kantara Deresi'nin iki yanında yer almaktaydı. Dere höyüğü ikiye bölmüş durumdadır. Yerleşme, derenin doğu yakasında 90 X 40 metre boyutlarında, batı yakasında ise daha küçük bir alandır. Bu yerleşmelerden büyük olanı (doğu) Nevali Çori I, batı taraftaki ise Nevali Çori II olarak adlandırılmaktadır. Yerleşmenin arkeolojik olarak en önemli tabakaları, beş yapı katı olarak izlenen, Nevali Çori I olarak tanımlanan kesimdeki Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ tabakalarıdır. Bu tabakalarda yürütülen kazı çalışmaları ve buluntular üzerinde yapılan analizler, Nevali Çori neolitik halkının esas olarak avcı - toplayıcı yaşam tarzını sürdürmekle birlikte, tarım ve hayvancılık yaptığını ortaya koymaktadır. Ortaya çıkarılan mimari kalıntılar ise Orta Fırat Havzası'nın Erken Neolitiği hakkında önemli bilgiler vermiştir. Özellikle, Göbekli Tepe, Urfa – Yeni Mahalle, Karahan, Sefer Tepe, Hamzan Tepe ve Taşlı Tepe gibi arkeolojik alanlarda benzerleri görülen T biçimli sütunların yer aldığı kült binası önemli bir keşif olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tracheophyta</span> bitki kladı

Damarlı bitkiler aynı zamanda tracheophytes olarak bilinen, yaklaşık 300.000 bitki türünü içeren geniş bir bitki grubudur. Damarlı bitkiler arasında Lycopodiopsida, atkuyruğu, eğrelti, açık tohumlular ve çiçekli bitkiler bulunmaktadır. Bu grup için önerilen isimler arasında Tracheophyta, Tracheobionta ve Equisetopsida sensu lato bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Colchicaceae</span> bitki ailesi

Colchicaceae, Liliales takımına bağlı bir familyadır. Aileye bağlı 15 cins toplamda 285 türü barındırır. Aile tipik olarak colchicine barındırır.

<i>Allium saxatile</i>

Taş körmeni veya bilimsel adıyla Allium saxatile, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, Kafkasya, Türkiye'nin Karadeniz bölgesi, Avrupa Rusyası, Beyaz Rusya, Kırım ve Sibirya'nın Altay Krayı bölgesine özgü bir soğan türüdür. 760 ila 2000 metre yükseklikteki taşlı ve kayalı yamaçlar ve fındık çalılıklarında yetişmektedir. Temmuz ve Ekim ayları arasında çiçeklenir.

Carpinus langaoensis, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

<i>Aubrieta</i> bitki cinsi

Aubrieta Brassicaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<i>Angelica</i>

Angelica Apiaceae familyasına bağlı bir cinstir. Türkiye'de 4 tür ile temsil edilmektedir.

Gladiolus aladagensis, Iridaceae familyasından bir bitki türü.

Knautia goecmenii, Dipsacaceae familyasından bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Pteridaceae</span>

Pteridaceae Polypodiales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

Fauna Europaea, yaşayan tüm çok hücreli Avrupa kara ve tatlı su hayvanlarının bilimsel adlarının ve dağılımının yer aldığı bir veri tabanıdır. Pan-Avrupa Tür Dizinleri Altyapısı (PESİ) içinde hayvan taksonomisi için standart bir taksonomik kaynak olarak hizmet vermektedir. Haziran 2020 itibarıyla Fauna Europaea veri tabanında 235.708 takson ismi ve 173.654 tür ismi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga kavrunensis</span> bitki türü

Saxifraga kavrunensis, Türkiye'deki Kaçkar Dağları'na özgü bir saxifragaceae türüdür. İsmini türün tanımlandığı örneğin toplandığı Kavrun Yaylası'ndan almıştır.

Scilla vardaria, Türkiye'deki Kaçkar Dağları'na özgü bir asparagaceae türüdür.

Viola barhalensis, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine özgü bir Violaceae türüdür. Bilimsel adını aldığı Barhal Çayı vadisinde yetişmektedir.