İçeriğe atla

Aubrieta

Aubrieta
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Brassicales
Familya:Brassicaceae
Burnett 1835
Cins:Aubrieta
Sinonimler

Aubrieta Brassicaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1][2][3]

Aubrieta, lahanagiller (Brassicaceae) familyasından yaklaşık 20 tür çiçekli bitkiden oluşan bir cinstir. Cins adını Fransız çiçek ressamı Claude Aubriet'den almıştır. Kökeni Güney Avrupa'nın doğusundan Orta Asya'ya kadar uzanır ancak günümüzde Avrupa'da yaygın bir bahçe kaçamağıdır.[4]

Alçak, yayılan, dayanıklı, yaprak dökmeyen ve çok yıllık bir bitkidir. Küçük menekşe, pembe veya beyaz çiçekleri vardır ve kayalıklarda ve kıyılarda yaşar. Hafif, iyi drene edilmiş toprağı tercih eder, geniş bir pH aralığına toleranslıdır ve kısmi gölgede veya tam güneşte büyüyebilir[5]

Türleri

  • Aubrieta anamasica
  • Aubrieta alba
  • Aubrieta canescens
  • Aubrieta canescens subsp. cilicica
  • Aubrieta columnae subsp. croatica
  • Aubrieta columnae subsp. pirinaca
  • Aubrieta deltoidea
  • Aubrieta erubescens
  • Aubrieta edentula
  • Aubrieta glabrescens
  • Aubrieta gracilis
  • Aubrieta x hybrida
  • Aubrieta libanotica
  • Aubreita necmi-aksoyi
  • Aubrieta olympica
  • Aubrieta parviflora
  • Aubrieta pinardii
  • Aubrieta scardica
  • Aubrieta scyria
  • Aubrieta thessala
  • Aubrieta vulcanica
+35 synonymous species

Kaynakça

  1. ^ "GBIF". 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2021. 
  2. ^ "Mindat". 19 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2021. 
  3. ^ "PaleoBioDB". 6 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2021. 
  4. ^ "Aubrieta &s;Red Cascade&s; (Cascade Series) | aubrieta &s;Red Cascade&s; Bedding/RHS Gardening". www.rhs.org.uk (İngilizce). 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Aubrieta &s;Argenteovariegata&s; (v) | aubrieta &s;Argenteovariegata&s; Alpine Rockery/RHS Gardening". www.rhs.org.uk (İngilizce). 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Karadeniz göknarı</span> çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasyaya özgü bir göknar türü

Doğu Karadeniz göknarı veya Kafkas Göknarı, çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasya'ya özgü bir göknar türü. Heybetli ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Güneşli ve nemli ortamlarda iyi gelişir. Avrupa Kıtası ve Türkiye'nin en uzun doğal ağacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karaçam</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Karaçam, çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türüdür. Güney Avrupa, Kuzey İtalya, Avusturya İber yarım adasından Doğu Akdeniz'e kadar geniş bir alanda görülür.

<span class="mw-page-title-main">Gilaburu</span> Ağaç türü

Gilaburu veya bilimsel adıyla Viburnum opulus; Caprifoliaceae familyasına mensup; Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya özgü çiçekli bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Turpgiller</span>

Turpgiller (Brassicaceae) familyası tek yıllık, iki yıllık veya çok yıllık otsu bitkiler, yarı çalılar, çalılar veya nadiren küçük ağaçlardan oluşmuştur. Brassicaceae familyası istilacı bitkilerin önemli bir kısmını barındıran ve aynı zamanda kolza, beyaz hardal, kara hardal, kırmızı hardal, yağ şalgamı, kır lahanası turp, çin marulu, başlahana, kale (karalahana), brüksel lahanası, brokoli, çin brokolisi, karnabahar, yer lahanası, roka, tere, çoban çantası gibi ekonomik önemi olan birçok bitkiyi içermektedir. Brasicaceae familyası, dünyanın hemen her yerinde bulunabilmektedir. Ancak kuzey ılıman kuşak ve özellikle Akdeniz havzası, Orta ve Güneybatı Asya’da daha yoğun yayılış göstermektedir. Tropiklerde ve Güney yarımkürede tür sayısı azdır. Brassicaceae familyası Dünya’da 337 cins ve yaklaşık 3350 tür ile geniş yayılış gösterirken, Türkiye Florası içerisinde 98 cins, 605 tür ve 676 takson içeren 4. büyük familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Civanperçemi</span> papatyagiller familyasının üyesi olan çiçekli bitki

Civanperçemi, Papatyagiller familyasının üyesi olan çiçekli bir bitkidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerine özgüdür. Yol kenarları, çayırlar, tarlalar ve kıyı kesimleri gibi hem nemli hem de kuru bölgeler için ortak olan civanperçemi, hayvancılıkta yem olarak kullanılması amacıyla Yeni Zelanda ve Avustralya gibi yerlere de götürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz sarmaşığı</span>

Gündüz sarmaşığı , Akdeniz Avrupa'sına özgü olan Convolvulaceae familyasındaki çiçekli bitki türüdür.

<i>Örümcek çiçeği</i> bitki türü

Cleome hassleriana, örümcek çiçeği veya havai fişek çiçeği olarak bilinir. Cleomaceae familyasından Cleome cinsinin bir türüdür. Güney Amerika'nın güney kısmı, Arjantin, Paraguay, Uruguay ve güneybatı Brezilya'ya özgüdür. Aynı zamanda Güney Asya ve Haor'da dahil olmak üzere Bangladeş'te de yetişir.

<i>Dianthus carthusianorum</i> Bir çiçekli bitki türü

Dianthus carthusianorum, Avrupa' ya özgü bir karanfil türüdür, İspanya'nın kuzeyinden Belçika ve Polonya'ya ya ve doğuda Ukrayna'ya kadar, kuru, çimenli habitatlarda 2500 m rakıma kadar dağlarda yetişir.

<i>Dianthus deltoides</i>

Dianthus deltoides, Batı Asya ve Avrupa ‘nın çoğuna özgü Dianthus türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Astrantia major</span>

Havaifişek çiçeği veya bilimsel adıyla Astrantia major, Apiaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bahçelerde yetiştirilen bu bitki, 90 cm uzunluğa ve 45 cm genişliğe erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Astrantia maxima</span>

Yıldızca veya bilimsel adıyla Astrantia maxima, 1790 yılında Peter Simon Pallas tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Anacamptis palustris</span>

Çayır salebi veya bilimsel adıyla Anacamptis palustris, salepgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da bulunur. Batı ve Orta Avrupa, Akdeniz Havzası, Balear Adaları, Türkiye, Kafkasya, Cezayir, Tunus ve Suudi Arabistan'a endemiktir.

<i>Bistorta officinalis</i>

Bistorta officinalis, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Asya'ya endemik, kuzukulağıgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür, Türkçede çimen eveliği olarak bilinmektedir. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Polygonum bistorta subsp. carneum alttürü ise dağlahanası adıyla bilinmektedir.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Arabis caucasica</span>

Kafkas kazteresi veya bilimsel adıyla Arabis caucasica, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<i>Kadife çiçeği</i> bitki türü

Tagetes erecta veya kadife çiçeği, Tagetes cinsine bağlı Meksika, Guatemala ve Peru'ya özgü bir bitki türüdür. ve birçok ülkede doğallaştırılmış nüfusları vardır. Kraliyet Bahçıvanlık Derneği'nin Bahçe Başarı Ödülü'nü kazanan yüzlerce çeşit geliştirilmiştir.

<i>Cynoglossum</i>

Cynoglossum, Boraginaceae familyasına bağlı bir cinstir.

<span class="mw-page-title-main">Nemesia strumosa</span>

Nemesia strumosa, papatyagiller (Asteraceae) familyasından çok yıllık bir bitkidir. Doğal olarak Güney Afrika'ya özgüdür ancak yaygın olarak dünya genelinde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Gypsophila olympica, Caryophyllaceae familyasından Türkiye'ye özgü bir çiçekli bitki türüdür. Tipik olarak yaklaşık 15–30 cm yüksekliğe kadar büyüyen ve küçük, beyaz çiçek kümeleri üreten küçük, çok yıllık bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Sambucus nigra</span>

Sambucus nigra Avrupa'nın çoğuna özgü Adoxaceae familya’sındaki çiçekli bitkiler’den oluşan bir tür kompleksi’dir. Çok kullanılan isimleri mürver, kara mürver, Avrupa mürveri ve Avrupa kara mürveri‘dir. Başta güneşli yerler olmak üzere hem ıslak hem de kuru verimli topraklar da dahil olmak üzere çeşitli koşullarda yetişir. Bitki yaygın olarak süs çalısı veya küçük ağaç olarak yetiştirilir.