İçeriğe atla

Attockicetus

Attockicetus
Yaşadığı dönem aralığı: 47,8-41,2 myö
Lütesiyen[1] 
H-GSP 96232 adlı örneğin kafatası kalıntıları
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Cetacea
Parvo takım:Archaeoceti
Familya:Remingtonocetidae
Alt familya:Remingtonocetinae
Cins:Attockicetus
Tür: A. praecursor
İkili adlandırma
Attockicetus praecursor
Thewissen & Hussain 2000

Attockicetus, Pakistan, Pencap'ın Attock Bölgesi'ndeki Kala Chitta Tepeleri'ndeki Orta Eosen (Lütesiyen) Kuldana Formasyonu'ndan bilinen, soyu tükenmiş bir remingtonocetid arkaik balina cinsidir.[2]

Attockicetus, parçalı kraniyal materyale dayalı olarak tanımlanır. Örnekleri, parçalı bir kürsü, bir endokast (kafatasının içi) ve bir ektotimpanik (kulak kemiği) içerir. Örnek aynı zamanda,-M 3 P 3, dişlerini korumuştur. Attockicetus, üst azı dişlerinde büyük protokonların tutulmasında ve göz çukurlarının kafatasının ön tarafında yer almasından dolayı ilkeldir. Muhtemelen en plesiomorfik remingtonocetiddir [3]

Tip lokalitesinde ek diş materyali bulundu ve Attockicetus'a atandı. Pakicetidlerin dişlerine oranla Attockicetus 3 öne açılı, çok daha düşük olduğunu ve çok uzun bir arka uzantıya sahip, Aynı yerde, P bulundu. Uzun diastema P4'ten P3 ayırır ve P3 Attockicetus Kala Chitta Aralığından bilinen tek remingtonocetid olduğu için, bunlar geçici olarak bu ait olarak numune tahsis artık remingtonocetid karakteri tespit edilmiş ve P 4, daha cins. Attockicetus'un P 4'ü, uzun bir protokonid (doruk) ve belirgin cristae (tepeler) olan ön ve arka bazal uzantıları tutması bakımından Pakicetus'unkine benzer, ancak daha dik protokonid eğimleri, daha uzun olması ve daha uzun bazal uzantılara sahip olması bakımından onlardan farklıdır . Attockicetus'taki P 4 daha az aşınmışken, pakicetidlerdekii molar aşınma tipik olarak geniştir, bu da ikincisinin yiyecekleri parçalamak için değil av tutmak için kullanıldığını düşündürür.[2]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ "Attockicetus". paleobiodb.org. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 
  2. ^ a b Cooper, Thewissen & Hussain 2009
  3. ^ Thewissen & Hussain 2000

Kaynakça

Dış Bağlantılar

Palobiology Database'de Attockicetus 24 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balinaların evrimi</span> Eosen devrinin başında sucul hayata adapte olmaya başlayan mezonikid benzeri çift toynaklıların evrimsel süreci

Balinaların evriminin, Hindistan alt kıtasında 50 milyon yıl önce çift toynaklılardan başladığı ve en az 15 milyon yıllık bir süre boyunca ilerleyip günümüz dişli ve dişsiz balina gruplarını oluşturduğu düşünülmektedir. Balinalar, çift toynaklılar takımına ait, tamamen suda yaşayan deniz memelileridir ve yaklaşık 50-55 milyon yıl önce diğer çift toynaklılardan kopmuşlardır. Birçok analiz, balinaların Eosen veya daha öncesinde evrimleştikleri ve su aygırları ile nispeten yakın – diğer çift toynaklılara göre – bir ortak ataya sahip olmaları gerektiğini göstermiştir. Memeli olarak, hava solumak için yüzeye çıkarlar; yüzgeçlerinde 5 parmak kemiği vardır; yavrularını emzirirler. Tamamen suda yaşamalarına rağmen, karasal atalarından gelen birçok iskelet özelliğini korumuşlardır. 1970'lerin sonlarında Pakistan'da yapılan araştırmalar, deniz memelilerinin karadan denize geçişindeki çeşitli aşamaları ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Tethytheria</span> hortumluları ve deniz ineklerini içeren memeli kladı

Tethytheria, deniz inekleri, hortumlular takımları ile soyu tükenmiş Desmostylia ve Embrithopoda takımlarını içeren bir afrotherian kladıdır.

<i>Pakicetus</i> bir arkaik balina cinsi

Pakicetus, Erken Eosen'de Pakistan yakınlarında yaşamış, ilkel bir ikiyaşamlı cetacean cinsidir. Yaklaşık olarak kurt büyüklüğünde bir çift toynaklıydı. Muhtemelen suda veya yakınında yaşayan hayvanlarla, balıklarla ve böceklerle besleniyordu. Paleontologların büyük çoğunluğu, onu kara memelileri ile balinalar arasında bir geçiş türünü temsil eden en bazal balina olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Archaeoceti</span> arkaik balinaları içeren bir taksonomik grup

Archaeoceti veya arkaik balinalar, Erken Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında yaşamış, parafiletik bir ilkel balina kladıdır. En erken balina radyasyonunu temsil eden bu balinalar, balina evrimindeki ilk ikiyaşamlı (amfibi) aşamaları içerir; bu nedenle Archeoceti, çağdaş balina grupları olan Mysticeti ve Odontoceti'nin de atalarıdır. Bu ilk evrimsel radyasyon, Hindistan ve Asya'yı ayıran sığ sularda meydana geldi (Eosen); su yaşamına iyi uyarlanmış türlerin çeşitlenmesi ve çağdaş balinaların en erken örneklerinin görülmeye başlanması ise Oligosen'e dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Pakicetidae</span> tarih öncesi balina familyası

Pakicetidae, Erken Eosen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış, en eski balinaları içeren bir Arkaik balina familyasıdır. Familyaya ait fosiller Kuzey Pakistan ve Kuzeybatı Hindistan'da bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Remingtonocetidae</span> tarih öncesi balina familyası

Remingtonocetidae, Orta Eosen'de Hindistan ve Pakistan'da yaşamış bir arkaik balina familyasıdır. Remingtonocetidae'nin en eski temsilcileri, Ambulocetus ile aynı fosil bölgelerinde bulunur, ancak en büyük remingtonocetid çeşitliliği, 48 ila 41 milyon yıl önce Hindistan ve Pakistan'daki daha genç kayalardan bilinmektedir. Toplamda, kafatası uzunluğunun yaklaşık üçte ikisini oluşturan uzun bir burun ile karakterize edilen 6 remingtonocetid cinsi vardır.

<i>Ambulocetus</i> soyu tükenmiş arkaik balina

Ambulocetus, Erken Eosen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış bir arkaik balina cinsi. Cins, 1994 yılında tanımlanan, kalıntıları yaklaşık 47.5 milyon yıllık olan Ambulocetus natans tip türü ile bilinir. Ambulocetus, Pakicetus ve Himalayacetus'dan sonra, bilinen en eski balinalardandır.

<span class="mw-page-title-main">Kala Chitta Aralığı</span>

Kala Chitta Aralığı, Pakistan'ın Pencap kentinin Attock Bölgesi'nde bir dağ silsilesidir. Kala-Chitta, Siyah Kala ve Chitta beyaz anlamına gelen Pencapça kelimelerdir. Aralık, doğuya, Potohar platosu boyunca Ravalpindi'ye doğru ilerler.

<span class="mw-page-title-main">Raoellidae</span> tarih öncesi çift toynaklı familyası

Raoellidae,, Whippomorpha kladından soyu tükenmiş bir yarısucul çift toynaklı familyasıdır. Raoellidlerin fosilleri, Güne ve Güneydoğu Asya'nın Eosen tabakalarında bulunur.

<i>Remingtonocetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Remingtonocetus, Eosen döneminde antik Tethys Okyanusu kıyı şeridine endemik olan Remingtonocetidae familyasının erken tatlı su memelilerinin soyu tükenmiş bir cinsidir. Adını doğa bilimci Remington Kellogg'dan almıştır.

<i>Phenacodus</i> tarih öncesi toynaklı cinsi

Phenacodus, yaklaşık 55 milyon yıl önce geç Paleosen'den orta Eosen'e kadar soyu tükenmiş bir memeli cinsidir. Phenacodontidae ailesini ve Perissodactyla takımını simgeleyen toynaklıların en eski ve en ilkellerinden biridir.

<i>Meniscotherium</i> tarih öncesi toynaklı cinsi

Meniscotherium, 55 ila 48.6 milyon yıl önce yaşamış, köpek büyüklüğünde bir memelinin soyu tükenmiş bir cinsidir. Bir otoburdu ve toynakları vardı. Fosilleri, Utah, New Mexico ve Colorado'da bulundu. Birçok bireyin bir arada bulunması, canlının gruplar halinde yaşadığını gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kondilart</span> tarih öncesi memeli takımı

Kondilartlar (Condylarthra), öncelikle Paleosen ve Eosen dönemlerinden bilinen, soyu tükenmiş plasentalı memelilerin resmi olmayan bir grubudur - daha önce bir takım olarak kabul edilmiştir. Erken, ilkel toynaklılar olarak kabul edilirler. Artık, Perissodactyla veya Cetartiodactyla'nın bir parçası olarak açıkça belirlenmemiş olan toynaklıları sınıflandırmak için bir çöplük olarak hizmet eden ve bu nedenle birçok ilgisiz soydan oluşan bir çöp sepeti taksonu olarak kabul edilmektedir.

<i>Ichthyolestes</i> tarih öncesi balina cinsi

Ichthyolestes, Erken Eosen döneminde Kuzey Pakistan'da yaşamış arkaik balina cinsi. Cins, tek ve tip türü Ichtyolestes pinfoldi ile bilinir. Ichthyolestes, Pakicetidae familyasının diğer üyelerinden daha küçüktü.

Gandakasia, Eosen döneminde Pakistan'da yaşamış ambulocetid balina cinsi. Muhtemelen avını nehirlerin veya akarsuların yakınında yakalamıştır.

<i>Andrewsiphius</i> tarih öncesi balina cinsi

Andrewsiphius, Orta Eosen (Lütesiyen) döneminde Orta Pakistan ve Batı Hindistan'da yaşamış remingtonocetid balina cinsi. Daha önce cinse atanan A. minor ve A. kutchensis günümüzde A. sloani ile sinonimdir.

<i>Indocetus</i> Eosen devrinde yaşamış arkaik balina cinsi

Indocetus, Hindistan'ın Kutch kentindeki orta Eosen'den bilinen bir protocetid erken balinadır.

<i>Anthracobune</i> Eosen tek toynaklısı

Anthracobune, Kohat, Pencap, Pakistan'ın Üst Kuldana Formasyonu'nun orta Eosen'inden soyu tükenmiş bir kök perissodactyl cinsidir.

Nalacetus, Lütesiyen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış arkaik balina cinsi.

Babiacetus, Lütesiyen'de Pakistan ve Hindistan'da yaşamış protocetid balina cinsi.