İçeriğe atla

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri, yazar Attilâ İlhan'ın anısına Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı tarafından Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın desteğiyle roman ve şiir dallarında verilen ödüllerdir.

Ödül kazananlar

YılRoman ÖdülüŞiir Ödülüİlk Roman Ödülüİlk Şiir Kitabı ÖdülüKaynak
2016Ali Gür,
Tavanarası
Işıl Kocaoğlan,
Bir Sabah Uyandığımda Yoktum
Tuğrul Tanyol,
Gelecek Günlerin Şarabı
Onur Şahin
Gamdan Kale
[1]
2017Hikmet Hükümenoğlu,
Körburun
Adnan Özer,
Yol Şarkıları
Jale Şengün,
Lakin Bu Bir Masal
Selenay Kübra Koçer,
İlk Ayrılık
[2]
2018Jale Sancak,
Uyanan Güzel
Onur Caymaz,
Sıfır
Mehmet Can Doğan,
Camekân
Fatih Baha Aydın,
Bihaber
Oğulcan Kütük,
Ecza Kışı
Sadi Karademir
Ters Akıntı
[3]
2019Abdullah Ataşçı,
Yara Bende
Murat Özsan,
Umudun Rengi
Tuğrul Keskin,
Kavil
Anıl Can Uğuz,
Kalbimde Çivilerle Uyumuş Gibiyim
Talha Kuru,
Vera
[4]
2020Kemal Varol,
Aşıklar Bayramı
Elif Sofya,
Hayhuy
Elvan Kaya Aksarı,
At Sancısı
Enes Kurdaş,
Sevgili Kardeşim Ben
[5]
2021 Şükran Yiğit,

Burası Radyo Şarampol

Alphan Akgül,

Bir Uçurumun Haritası

Ödüle layık bir eser bulunamadı.Naile Dire,

Türbülans

[6]
2022 Zeynep Kaçar,

Yalnız

Ömer Erdem,

Güneş Kalır Bir Başına

Zekiye Yaldız,

Kanat Koparmaca

Ödüle layık bir eser bulunamadı.[7]
2023 Kerem Eksen, Ölümden Uzak Bir Yer Süreyya Berfe, Yavaş Yavaş Bilemiyorum Devrim Koçak, Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler Zeynep Tiryaki, Şiir Mayasıdır Uzakların [8]

Kaynakça

  1. ^ "2016 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Açıklandı". Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı. 31 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2018. 
  2. ^ "2017 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Verildi". Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı. 10 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  4. ^ "2019 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu". Sözcü. 30 Ekim 2019. 9 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019. 
  5. ^ "2020 Attila İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu". BirGün. 22 Ekim 2020. 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2020. 
  6. ^ "2021 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Sonuçları Açıklandı". Kayıp Rıhtım. 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2021. 
  7. ^ "2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri'nin sahipleri belli oldu". Cumhuriyet. 1 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2022. 
  8. ^ "2023 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri'nin Sahipleri Belli Oldu – Attila İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı". 23 Ekim 2023. 1 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Sait Faik Hikâye Armağanı, her yıl yazar Sait Faik Abasıyanık anısına, ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs'ta bir öykücüye verilen edebiyat armağanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Attilâ İlhan</span> Türk şair, yazar ve düşünür (1925–2005)

Attilâ İlhan, tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmen. Entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri, Varlık dergisi ve Varlık Yayınevi'nin kurucusu Yaşar Nabi Nayır anısına her yıl şiir ve öykü dallarında verilen edebiyat ödülüdür. Ödüller, her yıl Varlık dergisinin temmuz sayısında duyurulur, ileri bir tarihte verilir ve ödül alan dosyalar kitaplaştırılır. Edebiyata yeni değerler kazandırma amacını güden bu yarışmaya, sadece 30 yaşın altındaki şair ve yazarlar katılabilir.

Elif Sofya, Türk şairdir.

Yunus Nadi Ödülleri, Cumhuriyet gazetesi kurucusu Yunus Nadi Abalıoğlu anısına 1946'dan itibaren verilmeye başlanan kültür-sanat ödülleridir.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

Adnan Özer, Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Gonca Özmen</span> Türk şair

Gonca Özmen, Türk şair.

Necati Tosuner, Türk roman ve öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri</span>

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan özgün eserler veya hizmetler veren kişi veya kurumları, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek üzere 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığınca verilen ödüllerdir. 12 Nisan 2008'e kadar ödüller için herhangi bir takdim töreni yapılmazken bu tarihten itibaren düzenli olarak ödül takdim töreni de yapılmaya başlanmıştır.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları</span> Türkiyede bir yayınevi

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Hasan Âli Yücel tarafından 1956’da kurulan Türkiye İş Bankası destekli yayınevi.

<span class="mw-page-title-main">Merve Dizdar</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Merve Dizdar, Türk oyuncu. Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü başta olmak üzere çeşitli ödülleri bulunmaktadır.

Türkân Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri, Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar ve eğitimci Türkân Saylan'ın anısına her yıl Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından verilen sanat ve bilim ödülleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sami Şekeroğlu</span>

Sami Şekeroğlu, Türk sinema profesörü ve yönetmendir. Türkiye'nin ilk sinema profesörlerinden biri olan Şekeroğlu, aynı zamanda Türkiye'nin ilk sinema kulübü olan Kulüp Sinema 7'nin ve Türk Film Arşivi'nin de kurucusudur.

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı ya da Kubbealtı Cemiyeti, 1970 yılında Fatih'te kurulan kültür ve sanat vakfıdır. Çemberlitaş'ta bulunan Köprülü Külliyesi'ni merkez olarak kullanan vakfın kurucuları arasında Samiha Ayverdi, Ekrem Hakkı Ayverdi, İlhan Ayverdi, Nihad Sâmi Banarlı, Fevziye Abdullah Tansel, Ergun Göze gibi yazar ve mütefekkirler bulunmaktadır.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, eski adı "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" olan ve Türkiye'de kültür, sanat ve turizmin gelişmesine katkıda bulunanları onurlandırmak için Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979 yılından itibaren verilen ödüllerdir.

Hikmet Hükümenoğlu roman ve öykü yazarı.

Tuğrul Keskin, Türk şair.